Що таке сорсинг кандидатів? Ідеальний метч: роботодавець і пошукач

Twitter
Linkedin
Facebook
Telegram

Вакансій багато, кандидат один: за даними LinkedIn, 90% претендентів пасивно зацікавлені в зміні роботи. Щоб "витягти" таких кандидатів, потрібен спосіб, який дозволить ефективно знаходити та виводити на бесіду крутих спеців.

Рекрутинг Сорсинг Співбесіди Підбір персоналу Найм Команда

Вакансій багато, кандидат один: за даними  LinkedIn, 90% пошукачів пасивно зацікавлені в зміні роботи. Щоб «витягти» таких кандидатів, потрібен спосіб, що дасть змогу ефективно знаходити й виводити на розмову крутих спеців.

З цим впорається такий інструмент рекрутингу, як сорсинг. За даними GEM, уже тепер майже 40% бізнесів виділяють сорсинг із загального процесу пошуку талантів. У звіті LinkedIn за 2020 рік спеціалісти визнали сорсинг топовим інструментом і фокусом роботи 2021 року.

Що таке сорсинг кандидатів і «з чим його їдять» — з’ясовуємо далі.

Що таке сорсинг у рекрутингу?

Сорсинг у рекрутингу — це інструмент, що означає проактивний процес пошуку й залучення кандидатів, які шукають роботу пасивно. Крім того, сорсинг може використовуватися, щоб збирати інформацію для написання наукових робіт і проведення досліджень ринку в маркетингу.

Компанії по-різному вибудовують сорсинг персоналу. В одних бізнесах сорсери готують список профілів кандидатів, що підходять під вакансії. Інші ж складають і ведуть усю холодну базу кандидатів (пошук, контакт з кандидатом до моменту, коли він говорить, що йому цікава вакансія).

За даними StackOverflow, 71% розробників задоволені своєю поточною посадою і не хочуть змінювати роботу. Тому в умовах, коли рекрутери використовують аналогічні ресурси й способи пошуку кандидатів, виграють ті команди, що грамотно оцінюють ринок, не обмежуються стандартними методами пошуку кандидатів, досліджують нові канали пошуку.

Для ефективного пошуку потрібно використовувати всі можливі ресурси Для ефективного пошуку потрібно використовувати всі можливі ресурси

Сорсер — це фахівець, що досліджує ринок кандидатів, оцінює його місткість, використовує різні канали пошуку. Для того щоб не марнувати час на неефективні канали й способи комунікації, така людина має добре аналізувати, мати технічні навички й скіли в маркетингу. 

До топу софтскілів для хорошого сорсера входять:

  • посидючість;
  • аналітичне мислення;
  • швидка орієнтація в інформації;
  • научуваність і постійне навчання;
  • самоорганізованість;
  • орієнтація на результат;
  • письмові комунікативні навички.

Сорсер шукає кандидатів на різноманітних майданчиках: GitHub, Gitter, Behance, LinkedIn, meet-up та інші, використовує різні запити (x-ra, boolean) і канали зв’язку (LinkedIn, Telegram, Skype, Slack). 

Завдання сорсера в аутсорсингових і продуктних компаніях різняться. У продуктних компаніях стек здебільшого однаковий. Сорсер швидко вивчить ринок і сконтактується з кандидатами. Завдання сорсера — вибудувати нетворк з кандидатами так, щоб вони, коли подумають про зміну роботи, звернулися саме до цього фахівця. 

В аутсорсингових компаніях різні стеки технологій, тому перед сорсером стоять завдання якомога швидше привести теплих кандидатів.

Навчимо закривати вакансії оперативніше та якісніше!

Indigo Tech Recruiters School – новий стандарт знань в IT-рекрутингу. Спікери курсу: Ірина Шамаєва, Стаська Падалка, а також експерти з Garmmarly, DataArt, Медіа-Групи Україна і, звичайно, Indigo Tech Recruiters.

Дивитись програму

Які завдання розв’язує сорсинг у рекрутингу?

  • Дослідження ринку.
  • Talent mapping — аналіз ринку й створення умовного вішлиста класних профі.
  • Проактивний пошук.
  • Залучення пасивних кандидатів.
  • Формування резерву крутих спеціалістів.
  • Нетворкинг.
  • «Продаж» компанії та вакансії.

Які нюанси роботи сорсера?

Більш як третину робочого часу на тиждень рекрутери витрачають на сорсинг. Фахівці з рекрутингу також проводять співбесіди, комунікують з hiring-менеджером і самими кандидатами, тому на якісний пошук кандидатів часу замало. 

Робота сорсера — це методичне перелопачування ринку кандидатів у пошуку фахівців для своєї компанії. Головне завдання — зачепити потрібного фахівця й закрити вакансію в найкоротший строк.

Сорсер аналізує величезні масиви даних, щоб розшукати справжніх профі, оцінити бекграунд фахівця й знайти пасивних кандидатів, використовуючи соцмережі, пошукові системи та навіть іноді Tinder :)

Щоб зібрати команду мрії, потрібно діяти креативно і впевнено Щоб зібрати команду мрії, потрібно діяти креативно і впевнено

Для роботи сорсера можна виокремити такі KPI:

  • кількість доданих у базу кандидатів;
  • кількість проконтактованих кандидатів;
  • відсоток відповідей кандидатів на надіслані листи, повідомлення;
  • кількість пропозицій про роботу — ефективність цього завдання слід відстежувати у зв’язці сорсер — рекрутер.

Сорсер — практично супергерой у світі рекрутингу. Його працю можна порівняти з видобуванням золота, адже сорсер щодня ретельно й скрупульозно просіює «пісок» для того, щоб знайти максимально підхожого кандидата й закрити вакансію в найкоротші строки, навіть на найскладніші позиції.

Інфо
Автор статті: Тетяна Демахіна
8791 Переглядів
Категорія HR
08.08.2021
Схожі статті
6 способів зробити свою компанію максимально приємним місцем для роботи
За результатами опитування на ДОУ, IT-фахівці високо цінують професійне зростання. Саме задля нього 54% ​​опитаних обрали сферу ІТ..
Чи ласкаво просимо: чек-лист для «правильної» адаптації новачків
Знайти IT-талант – це вже завдання із зірочкою, але рано зітхати з полегшенням. Як допомогти людині пройти тернистий шлях ньюкамера, якнайшвидше влитися в команду і вийти..
«Твоя особистість зливається з твоїм стартапом: якщо все добре – і тебе драйвить, якщо погано – ти теж "падаєш"»: інтерв'ю з Олександром Дятловим, General Manager Ukraine у Very Good Security
Сфера захисту чутливих даних стає все перспективнішою (sensitive data – це, наприклад, біометричні дані, інформація про здоров'я, фінанси та інші особисті відомості). У я..
Від продактів та дизайнерів до back-end, QA та девопсов: як Київстар розвиває у себе команди для створення IT продуктів. Інтерв'ю із СРО Київстар Михайлом Нестором
IT та Product напрямок в Україні розвивається та зростає постійно. А в Київстарі вирішили розвивати його всередині..
Крізь вогонь, воду й фазу штормінгу: 5 стадій розвитку команди
Безліч концепцій описують динаміку розвитку груп. Простою та зручною для використання на практиці ми, команда IT рекрутерів Indigo, вважаємо теорію, запропоновану америк..
Як створити успішний HR-бренд. Досвід General Electric, Netflix, Google
Як компанії виживають в умовах дедалі більшої орієнтації ринку праці на кандидатів? Це особливо актуально щодо технічних фахівців..
«Любов з першого погляду», або як Indigo з випускниками школи «Hillel» спілкувались :)
Між собою ми жартома вирішили що зустріч була схожа нателешоу «Любов з першого погляду» :). Випускники школи мали можливість поспілкуватись з HR’ами і рекрутерами і запит..
Огляд зарплат Product Roles в українських IT-компаніях
СЕО Катерина Осадчук і команда INDIGO Tech Recruiters провели огляд заробітних плат для Product Roles в IT. Нагадаємо: щорічно ми випускаємо огляд заробітних плат C-Level..
Закрити незакриване: що таке Executive Search? Шукаємо найліпших кандидатів на топові вакансії
Що таке Executive Search, кому він допоможе та як дібрати агентство, що допоможе знайти топового спеціаліста, — розбираємося далі...
Як захантити крутого Product Manager до себе в команду?
Згодом кількість завдань, проєктів та команда зростають, а керівник фізично не може розірватися та повноцінно встежити за всім. Не потонути у комунікації між різними відд..
Почути головне: 8 порад щодо оцінки цінностей топ-кандидата
Ціна помилки при наймі топ-менеджера вкрай висока і може коштувати бізнесові самого бізнесу. Окрім досвіду, знань та навичок, при executive search особливу увагу слід при..
На ремоуті до кінця 2020: як «тимбілдитися» онлайн
Позумитися, списатися, включити камеру, вимкнути мікрофон — будемо відвертими, багато хто втомився від віддаленої роботи та хочуть простого офісного «підемо на каву?». Ал..
«Я не чекаю від рекрутерів, що вони ходитимуть із застиглою посмішкою 24/7 та татуюванням “люблю людей”»: інтерв'ю з HR Director Ajax Systems Дар'єю Назаркіною
Українська компанія Ajax Systems розробляє та виготовляє розумні бездротові системи безпеки, які купують у 80+ країнах. Бізнес масштабується, команда швидко зростає – на ..
«Високий потенціал у фінтех-рішень, які «відкушують» функції класичних банків»: інтерв'ю з співзасновником YayPay Євгеном Виборовим
Фінтех — привабливий ринок для стартапів з огляду на темпи трансформації сфери фінансів