СОО – роль і зарплата в реаліях українського IT. Огляд – 2020

Twitter
Linkedin
Facebook
Telegram

СЕО Катерина Осадчук і команда Indigo Tech Recruiters провели другий щорічний огляд заробітних плат для C-Level в IT. Нагадаємо, що раніше ми випустили огляд заробітних плат C-Level-працівників. А зараз заглиблюємося в деталі і розглядаємо окремі посади з дослідження. Починаємо з ролі СОО.

IT Професії COO Топ-менеджер Бізнес Огляд зарплат
CEO INDIGO Tech Recruiters - Катерина Осадчук CEO INDIGO Tech Recruiters - Катерина Осадчук

СЕО Катерина Осадчук і команда Indigo Tech Recruiters провели другий щорічний огляд заробітних плат для C-Level в IT. Нагадаємо, що раніше ми випустили огляд заробітних плат C-Level-працівників.

А зараз заглиблюємося в деталі і розглядаємо окремі посади з дослідження. Починаємо з ролі СОО.

Роль головного операційного директора є найнезрозумілішою посадою в бізнесі і в IT-сфері зокрема.

В ідеалі є СЕО, яка (який) формує стратегію і спрямовує зусилля на зростання і розвиток бізнесу. І СОО – людина, що відповідає за реалізацію стратегії, а також побудову та моніторинг процесів. Одна сфокусована на зовнішньому світі компанії, інша – на внутрішньому.

За відсутності СОО CEO намагається вирішувати всі завдання відразу: формування стратегії, делівері, спілкування з партнерами, ключовими клієнтами, контроль фінансових показників, маркетинг, продажі – та ще й встигати будувати процеси в компанії. Це складно і загрожує проблемами з масштабуванням бізнесу, та й просто проблеми – коли виникає пожежа за пожежею.

В ідеалі операційний директор – головна опора виконавчого директора, яку б роботу той не виконував. Насправді жоден виконавчий директор, без кореляції з досвідом, не може закрити складні аспекти управління всіма функціями компанії.

У чомусь роль СОО схожа на діагноста – іноді доводиться діяти в режимі екстреної швидкої допомоги, іноді – на випередження і займатися профілактикою.

Якщо ж все занедбано і час реанімувати бізнес, то СОО теж буде дуже доречним.

Втім, краще заздалегідь тримати руку на пульсі і стежити за наявністю ресурсів для безперебійної роботи: люди, гроші, техніка, матеріали. Контролювати законність дій компанії, піклуватися про юридичний захист. Організовувати раціональне використання ресурсів – оптимізуючи, автоматизуючи процеси і мінімізуючи витратну частину компанії.

Нечітке розуміння ролі і функцій призводить до широкої вилки оплати праці на даній посаді.

В основі цього матеріалу – дані, отримані від 29 CОO, що працюють в IT-компаніях на території України. 62 % компаній засновані в Україні, 13,79% – в США або Канаді і 10,34% – в країнах Європи.

Рис. 1. Країна заснування компанії Рис. 1. Країна заснування компанії

6,9% працюють у великих компаніях з кількістю працівників від 800 осіб, 13,79% – від 201 до 800 осіб, більшість опитаних – 34,48% – працюють у компаніях від 81 до 200 осіб; 20,69% – від 21 до 80 осіб і 24,14% – до 20 осіб.

Рис. 2. Кількість працівників у компаніі Рис. 2. Кількість працівників у компаніі
Рис. 3. Відсоток учасників з аутсорсингових, аутстафінгових і продуктових компаній Рис. 3. Відсоток учасників з аутсорсингових, аутстафінгових і продуктових компаній

Діапазон заробітної плати

Різноманітність обов'язків і різний рівень компаній впливають і на ширину вилки зарплат.

Рис. 4. Загальна вилка винагороди Рис. 4. Загальна вилка винагороди

Далі покажемо, як рівень зарплати пов'язаний з досвідом людини, віком і розміром компанії, віком і статтю СОО тощо.

Хочемо звернути увагу на те, що пункти, за якими ми отримали менше чотирьох показників, були вилучені, тому що не можуть бути досить валідними. Так, наприклад, якщо тільки четверо СОО відповіли, що їхній досвід у ролі топменеджера становить десять років, то ми вилучали такі дані як недостатньо показові і брали до уваги лише ті, де п’ять і більше відповідей.

Рис. 5. Вилка «зарплата + бонус» у розрізі досвіду роботи у ролі топменеджера Рис. 5. Вилка «зарплата + бонус» у розрізі досвіду роботи у ролі топменеджера

Цифри показують, що середня зарплата зростає з роками досвіду в ролі менеджера вищої ланки. Так, СОО з досвідом у ролі топа від чотирьох до п’яти років на медіані отримують $6000, в середньому – $5920.

Зв'язок доходу СОО і років, відданих компанії, наведений ​​нижче.

Рис. 6. Взаємозв'язок між винагородою СОО і кількістю років роботи в компанії Рис. 6. Взаємозв'язок між винагородою СОО і кількістю років роботи в компанії

Вік самої компанії не має великого впливу на рівень оплати роботи СОО.

Рис. 7. Взаємозв'язок між винагородою СОО і віком компанії Рис. 7. Взаємозв'язок між винагородою СОО і віком компанії
Рис. 8. Взаємозв'язок між винагородою СОО і доходом компанії Рис. 8. Взаємозв'язок між винагородою СОО і доходом компанії

Більшість СОО в нашому опитуванні – у віці від 31 до 40 років. На медіані в такому віці дохід – $5000, середній дохід – $5394.

Рис. 9. Взаємозв'язок між винагородою СОО і віком працівника Рис. 9. Взаємозв'язок між винагородою СОО і віком працівника

Значну різницю в оплаті праці СОО можна побачити у взаємозв'язку зі статтю працівника. Чоловіки СОО на медіані отримують $5000, а жінки – $3500.

Рис. 10. Взаємозв'язок між винагородою СОО і статтю працівника Рис. 10. Взаємозв'язок між винагородою СОО і статтю працівника

На медіані зарплата СОО в аутсорсингових і продуктових компаніях однакова – $5000, але середня заробітна плата вище у респондентів з продуктових компаній – $6155, у порівнянні з $4791 – в аутсорсингових.

Рис. 11. Взаємозв'язок між доходом СОО і типом компанії Рис. 11. Взаємозв'язок між доходом СОО і типом компанії

Фактори мотивації та демотивації  

Окрім рівня заробітних плат, нам цікаво було дізнатися фактори мотивації, демотивації і деякі умови праці.

Рівень зарплати для СОО знаходиться не на першому місці серед факторів мотивації і важливий так само, як культура довіри в компанії (58,62%). Найважливіші мотиви для таких співробітників – професійний розвиток (75,86%) свобода в ухваленні рішень (68,97%), а також бонуси (51,72%).

Рис. 12. Фактори мотивації СОО Рис. 12. Фактори мотивації СОО

Демотивують операційних директорів насамперед відсутність професійного розвитку і балансу робота-життя (58,62%), культура недовіри (55,17%), некомпетентний і неефективний менеджмент, відсутність свободи в ухваленні рішень (51,72%).

Рис.13. Фактори демотивації СОО. Рис.13. Фактори демотивації СОО.

Несправедливість оплати праці демотивує 48,28% опитаних. Більшість COO отримують бонус за виконання KPI по прибутку компанії - 48,28%.

Рис. 14. KPI, за які виплачують бонус Рис. 14. KPI, за які виплачують бонус

65,52% СОО працюють лише в офісі, у 31,03% є можливість іноді працювати віддалено.

Рис. 15. Формат роботи Рис. 15. Формат роботи

Тому не дивно, що в статусі фізичних осіб – підприємців оформлені 55,17% (у порівнянні з 74 % в минулому році) СОО. Ми ж в IT.

Рис. 16. Форма оформлення співпраці Рис. 16. Форма оформлення співпраці

У 75,86% опитаних оплата прив'язана до курсу $.

Рис. 17. Валюта, до якої прив'язана виплата винагороди Рис. 17. Валюта, до якої прив'язана виплата винагороди

Нагадаємо, що готові допомогти компаніям з пошуком COO та інших C-Level-менеджерів. У наступному огляді плануємо поділитися інформацією про винагороду СЕО. Будемо раді, якщо інформація виявиться корисною для  ухвалення правильних бізнес-рішень.

Залишайтеся на зв'язку!

P. S. Дякуємо Віталію Луженцову за професійну допомогу в обробці даних.

Авторка: Катерина Осадчук, СЕО Indigo Tech Recruiters

Інфо
Автор статті: INDIGO Tech Recruiters
5012 Переглядів
Категорія C-level
04.05.2020
Схожі статті
Огляд рівня заробітних плат для C-level на ринку українського IT в 2022 році
Як війна в країні вплинула на рівень доходу та мотивацію топ-менеджерів українського ІТ – про це у нашому новому огляді зарплат...
6 способів зробити свою компанію максимально приємним місцем для роботи
За результатами опитування на ДОУ, IT-фахівці високо цінують професійне зростання. Саме задля нього 54% ​​опитаних обрали сферу ІТ..
Огляд заробітних плат для C-level на українському IT-ринку 2021 року
CEO Катерина Осадчук і команда Indigo Tech Recruiters провели третій щорічний огляд зарплат для C-level в IT. Ділимося результатами й дякуємо Royallex в особі Віталія Луж..
Огляд рівня заробітної плати для C-level на ринку українського IT за результатами 2019 року
СЕО Катерина Осадчук та команда Indigo Tech Recruiters провели другий щорічний огляд заробітних плат для C-level в IT. Ділімося результатами. Помилка найму та втрата ключ..
Чи ласкаво просимо: чек-лист для «правильної» адаптації новачків
Знайти IT-талант – це вже завдання із зірочкою, але рано зітхати з полегшенням. Як допомогти людині пройти тернистий шлях ньюкамера, якнайшвидше влитися в команду і вийти..
«Твоя особистість зливається з твоїм стартапом: якщо все добре – і тебе драйвить, якщо погано – ти теж "падаєш"»: інтерв'ю з Олександром Дятловим, General Manager Ukraine у Very Good Security
Сфера захисту чутливих даних стає все перспективнішою (sensitive data – це, наприклад, біометричні дані, інформація про здоров'я, фінанси та інші особисті відомості). У я..
Від продактів та дизайнерів до back-end, QA та девопсов: як Київстар розвиває у себе команди для створення IT продуктів. Інтерв'ю із СРО Київстар Михайлом Нестором
IT та Product напрямок в Україні розвивається та зростає постійно. А в Київстарі вирішили розвивати його всередині..
Прожити 6 місяців без зарплати: головний аналітик HUG's розповів про грамотне інвестування
Фінансова грамотність — той скілл, якого часто не вистачає навіть досвідченим професіоналам у своїй справі. Ми поговорили про неї з головним аналітиком робоедвайзера HUG'..
Як створити успішний HR-бренд. Досвід General Electric, Netflix, Google
Як компанії виживають в умовах дедалі більшої орієнтації ринку праці на кандидатів? Це особливо актуально щодо технічних фахівців..
«Любов з першого погляду», або як Indigo з випускниками школи «Hillel» спілкувались :)
Між собою ми жартома вирішили що зустріч була схожа нателешоу «Любов з першого погляду» :). Випускники школи мали можливість поспілкуватись з HR’ами і рекрутерами і запит..
Огляд зарплат Product Roles в українських IT-компаніях
СЕО Катерина Осадчук і команда INDIGO Tech Recruiters провели огляд заробітних плат для Product Roles в IT. Нагадаємо: щорічно ми випускаємо огляд заробітних плат C-Level..
Закрити незакриване: що таке Executive Search? Шукаємо найліпших кандидатів на топові вакансії
Що таке Executive Search, кому він допоможе та як дібрати агентство, що допоможе знайти топового спеціаліста, — розбираємося далі...
Як захантити крутого Product Manager до себе в команду?
Згодом кількість завдань, проєктів та команда зростають, а керівник фізично не може розірватися та повноцінно встежити за всім. Не потонути у комунікації між різними відд..
Почути головне: 8 порад щодо оцінки цінностей топ-кандидата
Ціна помилки при наймі топ-менеджера вкрай висока і може коштувати бізнесові самого бізнесу. Окрім досвіду, знань та навичок, при executive search особливу увагу слід при..