Друже, йди ти у відпустку

Twitter
Linkedin
Facebook
Telegram

А сіла ось учора писати тексти та не змогла зліпити два слова. І одразу подумала, що скільки не харапудься і не вистрибуй зі штанців, мовляв, нема часу відпочивати і я все зможу, але працювати без ресурсу - дуже непросто. Та й нечесно

Розвиток Дозвілля Копірайтинг
Друже, йди ти у відпустку

А сіла ось учора писати тексти та не змогла зліпити два слова. І одразу подумала, що скільки не харапудься і не вистрибуй зі штанців, мовляв, нема часу відпочивати і я все зможу, але працювати без ресурсу - дуже непросто. Та й нечесно. Стосовно команди, процесів. І стосовно себе - що найголовніше. На коротких дистанціях простежити цю кореляцію між працею і відпочинком просто. Набагато складніше відстежити такі штуки на дистанції за кілька місяців.


Наївний котик, я думала, що зможу бути однаково продуктивна протягом цілого року (до речі, передчуваю, що й інші такі ж котики, особливо ті з нас, які фрілансери й просто чуваки, що почали самостійно планувати час, впадають у подібний колапс).

Якийсь час тому було дуже модно говорити про вигоряння та професійну анемію. І на цьому фоні мені дуже подобається ідея про те, що незабаром професійне вигоряння вийде з моди. Буде навіть трошки ніяково вигоряти - справді чувак, а як це ти не помітив, що вигоряєш? Як це не зумів правильно розподілити сили та процеси?


Доведено: за активністю слідує бездіяльність. Ось вам трохи симптоматики на випадок, якщо думаєте, що ви заводний кіборг і відпочивати справа для дурнів:

  • кисне продуктивність. А це та сама штука, яка дозволяє творити та досягати.
  • бідніє думка. Знижується здатність вирішувати завдання - так-так, це коли забуваєш слова і тупиш у середині речення.
  • нуль інтересу вистрибувати, досліджувати, вигадувати. Дуже складно зосередитись.
  • важко зосередитися.
  • після пробудження через 2-3 години можна скластися на смітник.

Чуваки, у таких випадках приписана відпустка. І не морозьтеся, бо згорите. Варто до речі, зауважити, що фізіологія в даному питанні взагалі не відповідає прийнятій громадській думці, мовляв, відпустка потрібна не більше, ніж раз на рік. Це не так. І якщо раптом вам здається, що ви зникли раніше часу, то швидше за все вам не здається. І тут найпровальніша справа - це почати шукати проблему в собі та працювати через силу. Я перевіряла. Хочете бути неврастеніком чи істеричкою без сну? Велкам.


Я тут прочитала, що оптимальний варіант співвідношення роботи/відпочинку є 11/1 (11 місяців роботи та 1 місяць відпочинку). Погуглила - ні фіга. Ця схема не підтверджена жодними серйозними дослідженнями. Сформувалася вона історично для фізичної праці й була спроєктована на працю інтелектуальну, що, погодьтеся, дуже так собі. Є таке передчуття, що у нормальної людини не вистачить сил працювати інтелектуально на всю котушку протягом усіх 11 місяців (навіть по 8 годин на день). Тому ті, хто опинилися в таких умовах, змушені різними способами філонити: фейсубчек, перекури, колупання в носі - включається такий давній механізм самозбереження.


До речі, колись Аня Стеценко озвучила офігенну ідею: запиляти рейтинг вигоряння. Наскільки часто вигоряють люди в компаніях та за яких обставин.Тоді зрозуміло, що до лідерів таких забігів краще не йти. Швидше за все там не пахне правильною постановкою завдань, адекватними очікуваннями та взаємодіями. Помітила тут дещо за своїм досвідом (пара моментів від капітана очевидність, яку ми чомусь любимо ігнорувати):

  • Чим насиченіше навантаження, тим швидше і глибший період бездіяльності. Це означає, що потрібно розподіляти сили та заздалегідь планувати час на тайм-аут. Знову ж таки, з особистого досвіду: працювати на всю котушку можна максимум 3-4 місяці. Далі все - недокрів'я та анабіоз.
  • Вихід із фази бездіяльності залежить від якості відпочинку.

Зі спостережень: якщо відпочивати активно (дорога, похід, пікнік, легка тусовочка біля моря) – відновитися можна за два тижні. За пасивного відпочинку - сон, читання, кіношки, може не вистачити навіть місяця. Чим довше старанно працюєш – тим яскравіше треба відпочивати. Не найкраща ідея провести відпустку вдома - час пролітає швидко, а домашню рутинку ніхто не скасовував. За підсумками, зомбі ефекту все одно не обманювати - дуже потрібно змінювати картинку.


Що з цього випливає?

  • Коли плануєте час на проєкт, варто враховувати, що через певний час кураж та продуктивність закінчаться. На скільки вам вистачить — залежить від здоров'я (фізичного/ментального) та насиченості процесів.
  • Якщо потрібно працювати 8 годин щодня, важливо розподіляти час. Виділяти години для розвитку, коли можна не працювати, а просто почитати, пошаритися, поекспериментувати, подивитися корисні відоси. Якщо цього не робити, то за кілька місяців ви фізично не зможете працювати (до відпустки можна і не дотягнути).

Навіщо всі ці розмови про відпустку?


Пошукала трошки інформації та дійшла висновку, що жодних солідних досліджень на тему витривалості без відпустки не існує (принаймні жодних однозначних результатів в інтернеті не опубліковано). До речі, навіть цікаво, скільки місяців ви можете працювати без шкоди для продуктивності? Ну і за якого навантаження?


А ще, скільки місяців вам потрібно для повного відновлення і за якої якості відпочинку. Якщо буде натхнення – напишіть мені (hidden) це ж ціле поле для народного дослідження.

Раптом вам потрібно дотягнути до буйка, коли сили вичерпалися: є цілий комплекс інструментів, який дозволяє зберегти продуктивність – здорова їжа, сон, спорт. Якщо ми не будемо правильно харчуватися, рухатися і самозберігатися, то всі процеси в результаті триматимуться тільки на силі волі - а це вже ось те саме вигоряння. Окремо хочеться сказати про медитацію як інструмент для продуктивності.


Медитація - це не про ченця в човнику, що застиг блаженно в позі лотоса. Це усвідомлений роздум, коли звертаєш увагу на якусь зі сфер свого життя. У медитації можна подумати, поспостерігати, усвідомити – погодьтеся, це корисно. А ще медитація – це крута профілактика зайвої емоційності. Емоції часто заважають нам бути продуктивними.


І так, найкраще, що можна зробити в режимі відпустки – розпланувати відпочинок до останнього дня та не чіпати комп'ютер. Бережіть себе, комраден. І, будь ласка, use your summer.


ЗИ:навздогін кілька лекцій ТЕD на тему творчого вигоряння. А я пішла їсти бутерброд та збирати валізи

Друже, йди ти у відпустку
Інфо
Автор статті: INDIGO Tech Recruiters
2575 Переглядів
16.07.2018
Схожі статті
Чи ласкаво просимо: чек-лист для «правильної» адаптації новачків
Знайти IT-талант – це вже завдання із зірочкою, але рано зітхати з полегшенням. Як допомогти людині пройти тернистий шлях ньюкамера, якнайшвидше влитися в команду і вийти..
«Твоя особистість зливається з твоїм стартапом: якщо все добре – і тебе драйвить, якщо погано – ти теж "падаєш"»: інтерв'ю з Олександром Дятловим, General Manager Ukraine у Very Good Security
Сфера захисту чутливих даних стає все перспективнішою (sensitive data – це, наприклад, біометричні дані, інформація про здоров'я, фінанси та інші особисті відомості). У я..
Прожити 6 місяців без зарплати: головний аналітик HUG's розповів про грамотне інвестування
Фінансова грамотність — той скілл, якого часто не вистачає навіть досвідченим професіоналам у своїй справі. Ми поговорили про неї з головним аналітиком робоедвайзера HUG'..
Крізь вогонь, воду й фазу штормінгу: 5 стадій розвитку команди
Безліч концепцій описують динаміку розвитку груп. Простою та зручною для використання на практиці ми, команда IT рекрутерів Indigo, вважаємо теорію, запропоновану америк..
«Любов з першого погляду», або як Indigo з випускниками школи «Hillel» спілкувались :)
Між собою ми жартома вирішили що зустріч була схожа нателешоу «Любов з першого погляду» :). Випускники школи мали можливість поспілкуватись з HR’ами і рекрутерами і запит..
ЗСЖ для офісного планктону: як заохотити турботу про здоров'я у колективі, та не облажатися
У СНД ставлення до проблем зі здоров'ям – завжди “раптово”. Рак, гіпертонічний криз та хребетна грижа наступають як сніг для комунальних служб узимку. Але всі ці хвороби ..
"Філософія дуже проста: не володій, а май": Максим Соловйов, засновник sharing economy сервісів Carbar і Apple4Teams
Команда Indigo – Tech Recruiters дізналася у фаундера – Максима Соловйова, чим вигідні такі рішення, як оцінити благонадійність потенційного клієнта за його соціальним ка..
«Не чекати на «осяяння» згори, а робити кроки щодня, збирати свою “інноваційну фішку” з невеликих, але ефективних складових»: Максим Слободянюк, засновник Nika Tech Family
Це інтерв'ю ми взяли у Максима до ситуації з пандемією і, здається, настає час, коли компанії починають повертатися до колишнього режиму, а хтось і зростатиме..
Штучний інтелект замість боса, фахівці з різноманіття та бебі-бумери на заміну «зетам»: рекрутингові тренди нової декади 
Про тенденції в своїй галузі наприкінці року не пише хіба що лінивий, а оскільки ми з it recruitment agency Indigo — невтомні бджілки, вирішили і собі проаналізувати, чо..
НЕ СМІШНО. Чому рекрутери пишуть погані вірші
“У день чудовий, день пригожий постукала до Вас сюди” (с), щоб швиденько сказати пару слів про те, як креативіт вітчизняний рекрутер. А креативіт він нещадно, несамовито,..
Бермудські трикутники: 9 небезпечних зон, де ми втрачаємо кандидатів 
Чому замість черги кандидатів під офісом гуляє тільки вітер? В процесі рекрутингу є безліч етапів, коли пул пошукачів поступово зменшується, і в результаті на співбесіді,..
Екранні уроки: 6 епічних кіноспівбесід в IT
Вчитися проводити співбесіди можна не тільки на власному досвіду, а і у своїх колег з великих та малих екранів..
IT-FEST in UKRAINE #it-fest
IT Fest – це 20 доповідей у ​​7 різних напрямках від 14 спікерів рівня senior для 2500 учасників. Захід націлений на кар'єру початківців в IT і тих, хто тільки замислюєть..
24-26 вересня в Одесі пройде VII Всеукраїнська конференція HR-IT
«Думаю, навчання для менеджерів із персоналу та рекрутерів — це стан постійний», — коментує директор компанії-організатора Оксана Краснопольська..
Рекомендаційний лист: структура, правила написання, приклади
Рекомендаційний лист знадобиться під час працевлаштування, подавання заявки на стажування у відому компанію і для трудової імміграції. З’ясовуємо, як написати рекомендаці..