Граммар махт фрай. Але це не точно.

Twitter
Linkedin
Facebook
Telegram

Я найзнатніший факапер за текстами в Indigo. Серйозно. І я цим не пишаюся, зрозуміло. Ну і постійно читаю книжечки, щоб не факапити, бо треба ж якось духовно рости

Рекрутинг Розвиток Думка
Граммар махт фрай. Але це не точно.

Я найзнатніший факапер за текстами в Indigo. Серйозно. І я цим не пишаюся, зрозуміло. Ну і постійно читаю книжечки, щоб не факапити, бо треба ж якось духовно рости.


Повірте, коли в розсилку йдуть “роботодавець”, “спеціальність”, а одного разу, оБоже, “одягайте рукавиці” - це не дощ за вікном. Це я плачу, бо мені дуже соромно. Чи знаю я, що подібна лажа абсолютно неприпустима у листах, офіційних документах та інших публічних текстах? Так. Чи працюю над собою? Так. Допомагає? Ну начебто.


Слабо виправдовуватися і сподіватися на псевдо пом'якшувальні обставини, на кшталт діяльного каяття і, загалом, грамотної мови. Але я спробую). До речі, навмисне перекручування слів відношу до навмисного стилістичного збочення для передачі просторіччя. І взагалі це соціологічний експеримент, якщо шо. Зрозумійте правильно – писати грамотно, виправляти один одного та підказувати, як треба – добре. Але, хлопці. Як же за*бали ці доморощені грамар наці, сил немає.


Знаєте, у чому фішка? Якщо факапиш і знаєш про своїх косяків - немає цієї самовпевненості й почуття переваги. Доводиться перевіряти себе, а потім каятися і виправлятися. Немає бажання занурити людину обличчям у кефір через маленьку помилку. Справжній сум настає, коли все погано з правописом, але людина чомусь упевнена, що вона окей. Тому, що в нього: а) філологічна освіта; б) дядько-філолог; в) посада; г) велика домашня бібліотека орфографічних словників.


Друг, якщо вже ти назвався грамар наці - лізь у кошик. Ну серйозно, дуже смішно, коли людина розмахує прапорцем орфографічної небезпеки, а потім видає таку нісенітницю, що ти не відразу розумієш: вона зараз пожартувала чи серйозно. Для прикладу, мені навіть не довелося нічого ретельно шукати - ось що саме вистрибнуло на мене з текстів "грамотних" людей за останні два тижні: “говорить грамМотно”, “в постелЕ”, “ на этой неделИ”, “ОлИчка” “вобщем” "адресс", "в течениИ дня", "вродИ бы", "девчёнки", "денюшка", "длинна", "накаченый", я"я уверенна, что", "вотличи и от этого", " не то, не другое", " имею ввиду" і це не межа. Я не полінувалася, хлопці. Спеціалістом для своїх грамотних і завзятих друзів я пройшлася словничками та зібрала корисного. Сподіваюся, знадобиться.

ВООБЩЕМ та ВОБЩЕМ

Є ВООБЩЕ та є В ОБЩЕМ

НЕ та НИ

Ни черта, нИ шага, нИ грамма.

Ни то, ни другое.

Ни туда, ни сюда. НЕ  – зазвичай про заперечення. Найчастіше вживається з дієсловами та дієприслівниками. Ну і в деяких інших випадках – їх краще у словнику подивитися.

ОДЕТЬ та НАДЕТЬ

«Надеть одежду, одеть Надежду».

Оденься теплее, надень свитер, друг.

Одеть можна когось, а надеть щось можна лише на себе.

«-ТСЯ» та «-ТЬСЯ»

Є одна фішка. Просто ставите питання. Якщо “що робить?” - означає Ться. Якщо "що робити?" - Тся.

В ТЕЧЕНИЕ (прийменник)

в бурхливому течениИ річки, но в течениЕ вечора, тижня, дня

ПРИДТИ

Правильно: прийти. пишемо «идти», но «прийти». Варіант «придти» вважається застарілим.

УВЕРЕНА И УВЕРЕННА

уверенна в собі, но увереНа, что у нас все вийде.

в ПОСТЕЛЕ, на НЕДЕЛИ

Ну В ПОСТЕЛИ ж, ну! Та на цій НЕДЕЛЕ.

ПОЛ ДЕВЯТОГО

Правильно: ПОЛДЕВЯТОГО. Якщо корінь «пол-» стоїть перед приголосною (спойлер: крім літери «л» пол-лимона“пол-литра», «пол-лекции». Але, прикиньте, виняток: "поллитровка". Тому що друга частина слова не стоїть у формі родового відмінка), то слово пишеться разом: «полкилометра», « полкниги», « полгода».

ВВИДУ и В ВИДУ

Залежить від контексту. «Ввиду обстоятельств…” - через щось. Пишеться разом. «иметьв виду» — окремо.

В СЛЕДСТВИИ

ВследствиЕ = «через щось». Але «в результаті була допущена помилка» (у чому? — в следствиИ).

ЛОЖИТЬ

Немає такого слова. Є класти. Положить можна лише на завдання та громадську думку. Інші варіанти: Положить, Заложить, ПЕРЕложить, Выложить.

ОПЛАТА ЗА ЧТО ЛИБО

Правильно: «плата за что-либо», либо « оплата чего-либо». Ці поєднання просто треба запам'ятати.

«Плату за проезд снова повысили»

КОМПЕТЕНЦИЯ И КОМПЕТЕНТНОСТЬ

Компетентність — це знання у якійсь галузі. Компетенція — це коло повноважень або питань, в яких хтось обізнаний: «Решение этого вопроса не в моей компетенции»« Уровень вашей компетентности в этой сфере просто аучь». Група ризику: «чувственный» и «чувствительный», «желательный» и «желанный», «экономичный» и «экономный». Тут тлумачний словник на допомогу.

ТАКЖЕ И ТАК ЖЕ

ТОЖЕ И ТО ЖЕ

«Также»/«тоже» треба писати, якщо можна підставити на це місце «и», «еще» или «к тому же»:Он предложил мне выпить, также пообещав увезти на Бали = он предложил мне выпить и пообещал увезти на Бали. «То же» и «так же» — пишемо, якщо не можна замінити поєднання союзом «і» або коли замість «так же» можна підставити поєднання «таким же образом».

Ты хмуришь брови так же, как твой дед.

ЧТОБЫ И ЧТО БЫ

Якщо можна пересунути чи відкинути «би» - пишемо что бы. І навпаки.

«Что бы ты ни делал, это тебе не поможет» = «что ни делай, это тебе не поможет». “Я пришел, чтобы ты на меня посмотрела”. И надо запомнить выражение « не то чтобы»: тут «чтобы» завжди пишеться разом.

ПРИТОМ И ПРИ ТОМ

«Притом» легко замінюється поєднаннями «да и», «вместе с тем», «к тому же». Якщо замінити не можна, пишемо окремо.

«Він красивий, розумний і скромний до того ж» = «і до того ж скромний»«Вона так і не прийшла на вечірку, при тому що я кликав її тричі»

«Он красивый, умный и скромный притом» = «и к тому же скромный»«Она так и не пришла на вечерину, при том что я звал ее три раза»

ДЕНЮШКА ДЕВЧЕНКИ ДЛИННА

ДЕНЕЖКА. ДЕВЧОНКИ. ДЛИНА.

Все.

ГРАММОТНЫЙ

Грамотный — слово пишеться з одним «м», похідне від слова «грамота». Не плутати зі словом грамматика, яке пишеться з двома «м».

Этот парень сильно грамотныйГрамотным должен быть каждый человекно грамматические ошибки

ЮЛИЧКА, ОЛИЧКА, АНИЧКА

Правильно: ОлЕчка, ЮлЕчка, АнЕчка В іменах власних для створення зменшувально-ласкавої форми використовується суфікс -ечк-еньк. У класичній літературі зустрічається написання імен через и, що для сучасної мови вважається неприпустимим.

ПОДСКАЖЕТЕ и ПОДСКАЖИТЕ

Обидва варіанти слова написання є правильними, але в залежності від питання. Наприклад: "ПодскажИте мне, пожалуйста" або ""Вы мне не подскажЕте?" Тут просто потрібно правильно поставити запитання і від цього залежатиме правильність написання того чи іншого слова.

Кароче, вважаю, що вся ця псевдо “грамар наці” одержимість від лукавого. Не загострене почуття прекрасного, не вроджена грамотність, а просто величезне ЧСВ і невиправдане марнославство.

Граммар махт фрай. Але це не точно.
Інфо
Автор статті: INDIGO Tech Recruiters
4300 Переглядів
29.06.2018
Схожі статті
«Твоя особистість зливається з твоїм стартапом: якщо все добре – і тебе драйвить, якщо погано – ти теж "падаєш"»: інтерв'ю з Олександром Дятловим, General Manager Ukraine у Very Good Security
Сфера захисту чутливих даних стає все перспективнішою (sensitive data – це, наприклад, біометричні дані, інформація про здоров'я, фінанси та інші особисті відомості). У я..
Від продактів та дизайнерів до back-end, QA та девопсов: як Київстар розвиває у себе команди для створення IT продуктів. Інтерв'ю із СРО Київстар Михайлом Нестором
IT та Product напрямок в Україні розвивається та зростає постійно. А в Київстарі вирішили розвивати його всередині..
Прожити 6 місяців без зарплати: головний аналітик HUG's розповів про грамотне інвестування
Фінансова грамотність — той скілл, якого часто не вистачає навіть досвідченим професіоналам у своїй справі. Ми поговорили про неї з головним аналітиком робоедвайзера HUG'..
Крізь вогонь, воду й фазу штормінгу: 5 стадій розвитку команди
Безліч концепцій описують динаміку розвитку груп. Простою та зручною для використання на практиці ми, команда IT рекрутерів Indigo, вважаємо теорію, запропоновану америк..
«Любов з першого погляду», або як Indigo з випускниками школи «Hillel» спілкувались :)
Між собою ми жартома вирішили що зустріч була схожа нателешоу «Любов з першого погляду» :). Випускники школи мали можливість поспілкуватись з HR’ами і рекрутерами і запит..
Закрити незакриване: що таке Executive Search? Шукаємо найліпших кандидатів на топові вакансії
Що таке Executive Search, кому він допоможе та як дібрати агентство, що допоможе знайти топового спеціаліста, — розбираємося далі...
Як захантити крутого Product Manager до себе в команду?
Згодом кількість завдань, проєктів та команда зростають, а керівник фізично не може розірватися та повноцінно встежити за всім. Не потонути у комунікації між різними відд..
«Я не чекаю від рекрутерів, що вони ходитимуть із застиглою посмішкою 24/7 та татуюванням “люблю людей”»: інтерв'ю з HR Director Ajax Systems Дар'єю Назаркіною
Українська компанія Ajax Systems розробляє та виготовляє розумні бездротові системи безпеки, які купують у 80+ країнах. Бізнес масштабується, команда швидко зростає – на ..
"Важливо робити добре те, що робиш" - діалог з Артуром Міхном, співзасновником Work.ua
Нам в Indigo стало цікаво, що відбувається з HR-Tech сферою в Україні
"In diversity we trust": інтерв'ю з Максом Ковалем, head of operations Djinni.co
Залучати IT-таланти з огляду на конкуренцію на них складно. Залучати їх швидко - завдання з розряду "знайти Святий Грааль до найближчого четверга". Благо є продукти та се..
"Ми намагаємося зробити рекрутинг передбачуваним" - діалог з WeelWork
WeelWork - це платформа для роботи з фріланс-рекрутерами та рекрутинговими агентствами. Запустилася вона у жовтні 2019 – буквально місяць тому..
«Наші керівники витрачають близько 30% свого часу на пошук талантів»: інтерв'ю з Максимом Штепою, СЕО SocialTech
За досвідом Indigo, один з ключів до якості рекрутингу – у діалозі сторін. Тому ми вирішили підготувати серію інтерв'ю з СЕО компаній, команди яких допомагаємо посилити I..
ЗСЖ для офісного планктону: як заохотити турботу про здоров'я у колективі, та не облажатися
У СНД ставлення до проблем зі здоров'ям – завжди “раптово”. Рак, гіпертонічний криз та хребетна грижа наступають як сніг для комунальних служб узимку. Але всі ці хвороби ..
Як найняти кращих? Працюємо над брендом IT-компанії
Днями ми підіймали одну болючу тему (особливо, для власників і СЕО компаній), чому до вас не йдуть працювати кращі кандидати ринку IT. Серед причин — проблеми з брендом ..