It’s hard to be soft: чого не скоро навчаться роботи?

Twitter
Linkedin
Facebook
Telegram

Якщо hard skills належать до вміння виконувати конкретну роботу, то soft skills - то, як ти її виконуєш. Це навички командної роботи, ухвалення рішень, адаптації

HR IT Прогнози Розвиток Дозвілля

Якщо hard skills належать до вміння виконувати конкретну роботу, то soft skills - то, як ти її виконуєш. Це навички командної роботи, ухвалення рішень, адаптації.

Навіщо потрібні soft skills?

Щоб ефективно працювати самому:

  • Ставити цілі
  • Планувати свій час
  • Керувати емоціями

Щоб ефективно працювати у команді. І не лише на керівних позиціях:

  • Ставити правильні питання
  • Слухати та чути
  • Аргументовано висловлювати свою думку
  • Ставити завдання
  • Давати фідбек.

Ну, і звичайно, лід без soft skills - це смішно та сумно. З кожною новою сходинкою у кар'єрі вони відіграють все більшу роль. Тім лід чи менеджер вміє:

  • Приймати рішення
  • Допомагати у вирішенні конфліктів
  • Навчати.

Ці навички не з'являться самі собою. Розвиток soft skills - не менш відповідальне завдання, ніж прокачування своєї технічної бази знань.


Експерти висловлюють думку, що "гнучкі навички" будуть ставати все важливішими в міру успіхів в автоматизації. Людські співробітники можуть відрізнитись від безвідмовних, розумних, вмілих ІІ асистентів саме завдяки soft skills. Тому боляче чути, коли дуже круті інженери працюють лише над hard skills, аргументуючи це так:

Відчепіться, я інтроверт!

Це відмазка. «Інтроверт» - не одно “хікка”.

It’s hard to be soft: чого не скоро навчаться роботи?

Карл Юнг, який запропонував поняття інтроверсії, позначив її як "фокус на внутрішній світ". Інтроверту комфортно перебувати на самоті, цікаво аналізувати свій внутрішній світ – а екстраверт зосереджений на зовнішньому світі та любить перебувати у суспільстві. До того ж екстраверсія та інтроверсія є крайніми значеннями шкали, а більшість людей не знаходяться строго на полюсах.


Взаємодія із зовнішнім світом може представляти для інтроверта навантаження. Але це не означає, що такі люди не здатні розвивати "гнучкі навички". Деякі soft skills інтровертам за замовчуванням даються легше, ніж екстравертам: емпатія, тайм менеджмент, вміння чути співрозмовника, діловий етикет.

Ну добре, що там у вас? Комунікабельність?

Так, комунікабельність дійсно на першому місці в багатьох чартах.


Це вміння слухати, презентувати свої ідеї, обговорювати, аргументовано висловлювати свою думку, переконувати. Приклад розвиненої комунікабельності – здатність правильно ставити завдання. Оптимально сформулювати їх, висловити письмово чи усно, і переконатися, що людина зрозуміла вас (і її інтерпретація мінімально відрізняється від вашого задуму).


Інший приклад - коли технічний фахівець може будь-яку робочу проблему описати досить простими словами та донести її суть до не технарів. Але комунікабельністю soft skills не обмежуються. За даними LinkedIn на початок 2019, компанії найчастіше шукають співробітників з такими навичками:

  • Креативність
  • Здатність переконувати
  • Вміння взаємодіяти
  • Пристосованість
  • Тайм менеджмент


Варто визнати, що soft skills не так чітко визначені, як hard skills.


Це можуть бути широкі категорії, що включають інші навички.

І якщо вимога Git, Angular CLI. HTTP requests або ASP.NET Framework звучить досить недвозначно, що означає, дідька лисого, “пристосованість”?!


Це здатність адаптуватися при змінах. Робочі процеси швидко змінюються, одні ефективні інструменти з'являються, інші еволюціонують чи старіють. Виникають нові технології. Без гнучкості, оптимізму, послідовності працювати складно. Окей, а як бути, наприклад, з умінням взаємодіяти? З цією компетенцією пов'язують успішну командну роботу - але взаємодіяти можна і з іншими командами та відділами, з клієнтами.


У будь-якому випадку, взаємодія має на увазі толерантність, прийняття різноманітності культур та підходів, відкритість. Деякі джерела включають вміння взаємодіяти у комунікацію, а деякі – навпаки. Як зорієнтуватися у цій гуманітарній вакханалії?


Головне, визначити для себе, над якою якістю ви хочете працювати і якого результату досягти. В принципі, як саме воно називається – не суть.

Інші популярні категорії soft skills.

  • Робота в команді: вміння давати та приймати зворотний зв'язок, справлятися зі складними ситуаціями, вирішувати конфлікти, поважати офісну політику.
  • Критичне мислення: вміння розв'язувати проблеми, бажання вчитися, логічне мислення.
  • Робоча етика: мотивація, планування, самостійність, ефективна робота з кількома завданнями одразу, наполегливість, турбота про якість виконаної роботи.
  • Позитивний настрій: впевненість, доброзичливість, повага до інших, терпіння, енергійність, ентузіазм.
  • Лідерство: вміння керувати конфліктами, приймати рішення, давати зрозумілий фідбек, навчати.

Як виміряти soft skills

Soft skills виміряти важко. По цей час не існує універсальної шкали оцінки, наприклад, рівня стресостійкості чи емоційного інтелекту. Тим більше складно виміряти навички, які навіть не мають чіткого універсального визначення. Зазвичай застосовують такі способи:

  • Опитування навколишніх співробітників за методом «360 градусів»
  • Інтроспективні методики (тести на критичне мислення, емоційний інтелект тощо).

У Google, після впровадження програми з розвитку “гнучких навичок”, прогрес спостерігали збільшення загальної продуктивності команди.

Як покращити?

  • Запросіть зворотний зв'язок у тих, хто з вами працює: колег, менеджера, замовника.
  • Максимально неупереджено проаналізуйте інформацію (ігноруючи внутрішній голос, якщо він каже “ні, всі вони брешуть, тому що самі сволочі”).
  • Визначте проблему, у разі потреби уточнивши відгуки. Наприклад “у нього складнощі з комунікацією” - означає “кричить на мене” чи “не розумію, що він хоче пояснити”?
  • Поставте мету. Якщо виявлено багато прогалин, почніть з розвитку навички, яка найбільше допоможе в роботі.
  • Прочитайте тематичні статті з цієї навички (зверніться до ментора).
  • Дійте – практикуйте потрібний скіл. Наприклад, для розвитку аналітичного мислення корисно намагатися розв'язувати проблеми – навіть ті, які поза вашою компетенцією, для комунікабельності – просто спілкуватися, вчитися уважно слухати тощо.
  • Оцінюйте себе, аналізуйте.

А ви якось розвиваєте soft skills? Чи, може, вважаєте всю цю витівку підступною вигадкою ейчарів, щоб докопатися до розробників? Чи було так, що ви оцінили користь “гнучких навичок” чи шкоду від їх нестачі на практиці?


Пишіть у коментарях, адже “письмова комунікація” - це теж soft skill, який потрібно розвивати!

автор: Валерія Маляренко

Інфо
Автор статті: INDIGO Tech Recruiters
3230 Переглядів
11.12.2019
Схожі статті
Огляд рівня заробітних плат для C-level на ринку українського IT в 2022 році
Як війна в країні вплинула на рівень доходу та мотивацію топ-менеджерів українського ІТ – про це у нашому новому огляді зарплат...
6 способів зробити свою компанію максимально приємним місцем для роботи
За результатами опитування на ДОУ, IT-фахівці високо цінують професійне зростання. Саме задля нього 54% ​​опитаних обрали сферу ІТ..
Огляд заробітних плат для C-level на українському IT-ринку 2021 року
CEO Катерина Осадчук і команда Indigo Tech Recruiters провели третій щорічний огляд зарплат для C-level в IT. Ділимося результатами й дякуємо Royallex в особі Віталія Луж..
Огляд рівня заробітної плати для C-level на ринку українського IT за результатами 2019 року
СЕО Катерина Осадчук та команда Indigo Tech Recruiters провели другий щорічний огляд заробітних плат для C-level в IT. Ділімося результатами. Помилка найму та втрата ключ..
Чи ласкаво просимо: чек-лист для «правильної» адаптації новачків
Знайти IT-талант – це вже завдання із зірочкою, але рано зітхати з полегшенням. Як допомогти людині пройти тернистий шлях ньюкамера, якнайшвидше влитися в команду і вийти..
«Твоя особистість зливається з твоїм стартапом: якщо все добре – і тебе драйвить, якщо погано – ти теж "падаєш"»: інтерв'ю з Олександром Дятловим, General Manager Ukraine у Very Good Security
Сфера захисту чутливих даних стає все перспективнішою (sensitive data – це, наприклад, біометричні дані, інформація про здоров'я, фінанси та інші особисті відомості). У я..
Від продактів та дизайнерів до back-end, QA та девопсов: як Київстар розвиває у себе команди для створення IT продуктів. Інтерв'ю із СРО Київстар Михайлом Нестором
IT та Product напрямок в Україні розвивається та зростає постійно. А в Київстарі вирішили розвивати його всередині..
Прожити 6 місяців без зарплати: головний аналітик HUG's розповів про грамотне інвестування
Фінансова грамотність — той скілл, якого часто не вистачає навіть досвідченим професіоналам у своїй справі. Ми поговорили про неї з головним аналітиком робоедвайзера HUG'..
Крізь вогонь, воду й фазу штормінгу: 5 стадій розвитку команди
Безліч концепцій описують динаміку розвитку груп. Простою та зручною для використання на практиці ми, команда IT рекрутерів Indigo, вважаємо теорію, запропоновану америк..
Як створити успішний HR-бренд. Досвід General Electric, Netflix, Google
Як компанії виживають в умовах дедалі більшої орієнтації ринку праці на кандидатів? Це особливо актуально щодо технічних фахівців..
«Любов з першого погляду», або як Indigo з випускниками школи «Hillel» спілкувались :)
Між собою ми жартома вирішили що зустріч була схожа нателешоу «Любов з першого погляду» :). Випускники школи мали можливість поспілкуватись з HR’ами і рекрутерами і запит..
Огляд зарплат Product Roles в українських IT-компаніях
СЕО Катерина Осадчук і команда INDIGO Tech Recruiters провели огляд заробітних плат для Product Roles в IT. Нагадаємо: щорічно ми випускаємо огляд заробітних плат C-Level..
Закрити незакриване: що таке Executive Search? Шукаємо найліпших кандидатів на топові вакансії
Що таке Executive Search, кому він допоможе та як дібрати агентство, що допоможе знайти топового спеціаліста, — розбираємося далі...
Як захантити крутого Product Manager до себе в команду?
Згодом кількість завдань, проєктів та команда зростають, а керівник фізично не може розірватися та повноцінно встежити за всім. Не потонути у комунікації між різними відд..