Як розвиватися менеджеру у 2019: огляд бізнес-освіти в Україні

Twitter
Linkedin
Facebook
Telegram

Тільки наймудріші та найдурніші не піддаються навчанню. Конфуцій

Кандидатам Топ-менеджер IT Професії Розвиток
Як розвиватися менеджеру у 2019: огляд бізнес-освіти в Україні

Тільки наймудріші та найдурніші
не піддаються навчанню.
Конфуцій



Щоб бути гарним керівником (менеджером), потрібно не просто «руками водити», а й вміти приймати правильні управлінські рішення. А навчитися цьому є 2 способи: на своїх помилках і переймаючи досвід інших. Зупинімося на здобутті досвіду та знань від інших. А на своїх помилках ви й самі зможете навчитися всього, що потрібно.


Розгляньмо, де і як у 2019 році можна буде навчатися та розвиватися українським менеджерам зі сфери IT.

Почнемо з MBA


Специфіка IT-сфери така, що в більшості випадків до керівних позицій тут люди доростають із технічної позиції, наприклад full stack developer. Маючи за плечима потужний технічний бекграунд, часом буває досить складно одразу «потрапити в струмінь» і розібратися у всіх премудростях менеджменту (таки технарі та гуманітарії мислять трохи по-різному). І тут на допомогу менеджеру з технічною освітою приходить MBA. Сучасні програми такої освіти дозволяють за відносно короткий проміжок часу отримати навички в бізнес-адмініструванні й перебудувати технічне мислення на управлінське.


Як справи з MBA освітою в Україні? Не погано. Варіантів закладів, куди йти вчитися, вистачає. Ось деякі з них:

  • MBA International. Тут можна отримати ступінь MBA, підтверджений дипломом IPAC та SIC.Є бакалаврат (BBA) — чудовий варіант для тих, хто планує продовжити професійну діяльність у закордонних компаніях. Є дистанційні та Full MBA програми. Терміни навчання – від 12 місяців. Вартість - від 40000 грн.
  • Міжнародний інститут бізнесу. Пропонує кілька програм навчання для керівників різного рівня: Executive MBA (досвідчених керівників), General MBA (для менеджерів середньої ланки, а також для власників малого та середнього бізнесу), Ukrainian MBA (програма акредитована Association of MBAs та МОН України) та International MBA (програма подвійного диплома, розроблена спільно з австрійською бізнес-школою MCI).
  • Академія ДПЕК. Тут можна знайти довгострокові програми MBA навчання, так і нетривалі тренінги для менеджерів різного рівня (від 1 дня).

Навчання, менеджерів, орієнтоване на IT-сферу


Є чому повчитися і в ближчих і знайомих будь-якого Project Manager або іншого IT фахівця компаніях.


У EPAM Тренінг-центр, наприклад, є багато чого цікавого для менеджерів. На лютий та березень 2019 року на його базі заплановані тренінги для бізнес-аналітиків. Така освіта буде корисною і власним менеджерам для роботи на користь своєї компанії, і тим, хто бере участь у клієнтських проєктах.


Звичайно ж, корисним для менеджера у сфері IT буде і знання методології Agile (створеної розробниками для розробників). Де цьому можна навчатись в Україні? Варіанти такі:

  • Курси та тренінги від AgileLAB. З найближчих на 2019 рік такі заплановані на 26-28 січня, 9-10 та 23 лютого (Київ). Докладніше можете дізнатися на сайті компанії.
  • IT Education Academy. Тут є курс Agile/Scrum, який буде корисним менеджерам з IT-сфери. Орієнтовна вартість навчання — 6000 грн.
  • Brainrain. Компанія пропонує Agile та Scrum тренінги. Надає послуги з корпоративного навчання.
  • Спайдер Україна. Тут можна пройти курс підготовки до екзамену PMI-ACP. Попри те, що іспит складається лише англійською мовою, тут можна прослухати курс російською або English. Тривалість – 5 днів.

ITIL


Не менш важливі для успішного IT-менеджера та знання в інших сферах. ITIL – одна з них.


ITIL можна охарактеризувати як методологію управління у сфері IT, яка полягає у безперервному налагодженні та покращенні бізнес-процесів. Вивчивши всі 7 томів бібліотеки ITIL, менеджер володітиме набором процесів, що дозволяють забезпечити постійну якість послуг та досягти високого рівня задоволеності клієнтів.


Вчать, звичайно ж, не всі одразу. Допускається освоювати складові методології поступово. В Україні це можна зробити у таких місцях:

  • Учбовий центр «Мережеві технології». На липень та жовтень 2019 року тут заплановано 2 курси« ITIL-Sec Управління Інформаційної Безпекою».
  • IT Education Academy. Тут вибір програм трохи більший. Окрім вивчення процесів управління інформаційною безпекою, за допомогою цієї компанії можна освоїти управління фінансами, основи організації ІТ-компанії та інші питання.
  • Учбовий центр MUK. Тут також представлено кілька варіантів курсів та тренінгів щодо вивчення різних аспектів методології ITIL.

Питання для самостійного вивчення та самоосвіти


Курси, семінари та тренінги з деяких питань, які можуть бути корисними для менеджера, знайти не так вже й просто. І якщо не виходить, щось можна спробувати освоїти самостійно. Ми рекомендуємо вам знайти час та можливості для ознайомлення з:

  • Міжнародним стандартом з інформаційної безпеки ISO 27001.
  • Вендорно-залежною сертифікацією.
  • Набором практик DevOps.


Ну і звичайно ж, для IT-менеджера англійська — «Must have». Розвивайтесь у цьому напрямку постійно, щоб розмовляти з клієнтами та партнерами однією мовою. А ось де прокачувати свій English менеджерам сфери IT – це окрема розмова. Варіантів маса. Напевно, це можна робити просто у вашій компанії, не відриваючись від «виробничого» процесу. А ось вам ще корисна добірка ресурсів з вивчення англійської мови від Indigo IT рекрутингової агенції.


Загалом рухатися є куди. Успіхів вам в освоєнні нових знань і навичок і в прокачуванні всіх необхідних скілів.


автор: Денис Малов

Інфо
Автор статті: INDIGO Tech Recruiters
2553 Переглядів
08.01.2019
Схожі статті
Огляд рівня заробітних плат для C-level на ринку українського IT в 2022 році
Як війна в країні вплинула на рівень доходу та мотивацію топ-менеджерів українського ІТ – про це у нашому новому огляді зарплат...
6 способів зробити свою компанію максимально приємним місцем для роботи
За результатами опитування на ДОУ, IT-фахівці високо цінують професійне зростання. Саме задля нього 54% ​​опитаних обрали сферу ІТ..
Огляд заробітних плат для C-level на українському IT-ринку 2021 року
CEO Катерина Осадчук і команда Indigo Tech Recruiters провели третій щорічний огляд зарплат для C-level в IT. Ділимося результатами й дякуємо Royallex в особі Віталія Луж..
Огляд рівня заробітної плати для C-level на ринку українського IT за результатами 2019 року
СЕО Катерина Осадчук та команда Indigo Tech Recruiters провели другий щорічний огляд заробітних плат для C-level в IT. Ділімося результатами. Помилка найму та втрата ключ..
Чи ласкаво просимо: чек-лист для «правильної» адаптації новачків
Знайти IT-талант – це вже завдання із зірочкою, але рано зітхати з полегшенням. Як допомогти людині пройти тернистий шлях ньюкамера, якнайшвидше влитися в команду і вийти..
«Твоя особистість зливається з твоїм стартапом: якщо все добре – і тебе драйвить, якщо погано – ти теж "падаєш"»: інтерв'ю з Олександром Дятловим, General Manager Ukraine у Very Good Security
Сфера захисту чутливих даних стає все перспективнішою (sensitive data – це, наприклад, біометричні дані, інформація про здоров'я, фінанси та інші особисті відомості). У я..
Від продактів та дизайнерів до back-end, QA та девопсов: як Київстар розвиває у себе команди для створення IT продуктів. Інтерв'ю із СРО Київстар Михайлом Нестором
IT та Product напрямок в Україні розвивається та зростає постійно. А в Київстарі вирішили розвивати його всередині..
Прожити 6 місяців без зарплати: головний аналітик HUG's розповів про грамотне інвестування
Фінансова грамотність — той скілл, якого часто не вистачає навіть досвідченим професіоналам у своїй справі. Ми поговорили про неї з головним аналітиком робоедвайзера HUG'..
Крізь вогонь, воду й фазу штормінгу: 5 стадій розвитку команди
Безліч концепцій описують динаміку розвитку груп. Простою та зручною для використання на практиці ми, команда IT рекрутерів Indigo, вважаємо теорію, запропоновану америк..
«Любов з першого погляду», або як Indigo з випускниками школи «Hillel» спілкувались :)
Між собою ми жартома вирішили що зустріч була схожа нателешоу «Любов з першого погляду» :). Випускники школи мали можливість поспілкуватись з HR’ами і рекрутерами і запит..
Огляд зарплат Product Roles в українських IT-компаніях
СЕО Катерина Осадчук і команда INDIGO Tech Recruiters провели огляд заробітних плат для Product Roles в IT. Нагадаємо: щорічно ми випускаємо огляд заробітних плат C-Level..
Закрити незакриване: що таке Executive Search? Шукаємо найліпших кандидатів на топові вакансії
Що таке Executive Search, кому він допоможе та як дібрати агентство, що допоможе знайти топового спеціаліста, — розбираємося далі...
Як захантити крутого Product Manager до себе в команду?
Згодом кількість завдань, проєктів та команда зростають, а керівник фізично не може розірватися та повноцінно встежити за всім. Не потонути у комунікації між різними відд..
Почути головне: 8 порад щодо оцінки цінностей топ-кандидата
Ціна помилки при наймі топ-менеджера вкрай висока і може коштувати бізнесові самого бізнесу. Окрім досвіду, знань та навичок, при executive search особливу увагу слід при..