Як змусити профіль у LinkedIn працювати на вас

Twitter
Linkedin
Facebook
Telegram

Профіль на LinkedIn - must have, якщо ви шукаєте роботу, особливо пов'язану з IT. Якщо робота вже є, але ви готові розглянути пропозиції, тим більше

Пошук роботи Кандидатам IT Стратегія
Пропонуємо поради щодо того, як зробити сторінку на LinkedIn корисною

Профіль на LinkedIn - must have, якщо ви шукаєте роботу, особливо пов'язану з IT. Якщо робота вже є, але ви готові розглянути пропозиції, тим більше. Саме там до вас можуть звернутися рекрутери з вакансіями, що відповідають саме вашому досвіду та цілям. Навіть не потрібно постити своє резюме та засмучувати цим нинішнього роботодавця. Ваша сторінка може бути цінним активом не лише для пошуку роботи. LinkedIn — «професійна мережа» у  ширшому значенні. Власник бізнесу може знайти там нових клієнтів, нові джерела лідів, зробити бренд впізнаваним.


Але якщо ви просто зареєструвалися і залишили свій профіль чахнути, толку від нього не буде. Тож пропонуємо поради щодо того, як зробити сторінку на LinkedIn корисною.

Зустрічають по одягу

Заголовок (Headline)

Що у вас написано у заголовку профілю? Щось на кшталт «Account Manager», «Ruby developer» чи «Маркетолог»? "Маркетолог", "Ruby developer" або "Account Manager" + назва компанії? Найчастіше заголовок варто оптимізувати. Він повинен містити актуальні ключові слова та не бути надто загальним. Максимальна кількість символів у заголовку LinkedIn профілю - 120. Крім назви посади, ви можете помістити в нього вашу спеціалізацію, ключові хард скіли, цілі. Наприклад, «Product Manager | SaaS, Mobile, Startups» або «Java/JavaScript Developer - Back end | FinTech». Це допоможе рекрутерам та власникам бізнесу, які шукають співробітників з певним набором навичок, виявити ваш профіль. Деякі пишуть у заголовку навіть головне досягнення, наприклад B2B Sales Rep | $3.7MM generated in 2019» Унікальна професійна цінність (здатність, додаткове заняття), прямо не пов'язана з посадовими обов'язками, також може виділити вас серед колег: «R&D Scientist at Medical Inc. | Cancer Research | Science Blogger».

Портрет

Наступний компонент успіху – фотографія. Багатьом здається, що це не має значення. Але візуальна інформація насправді відіграє значну роль. Асоціації, що викликає портрет, впливають на ставлення до власника профілю. Досить поширений варіант — фотографія, як у паспорті… причому найперша, незграбна. Дуже серйозний вигляд, неприродна постава. Вона виглядає не надто привабливо, як і портрети, вирізані з колективної фотографії або знімки із забавними аксесуарами/в темних окулярах.


Професійний знімок на вашій сторінці — все одно що одяг, одягнений на інтерв'ю. Такий знімок характеризується легкою посмішкою та поглядом у камеру, а також простим тлом. Не переборщіть із фільтрами, щоб при особистій зустрічі майбутній роботодавець не здивувався різниці у вашій зовнішності онлайн та офлайн.

Загальні відомості (Summary)

Загальні відомості — це можливість представитися і сформувати ваш неповторний образ. А ще зміст цього блоку впливає на результати пошуку у LinkedIn. Тому варто включити в опис слова, якими рекрутер може шукати фахівців. Є навіть інструменти, які допоможуть підібрати ці слова з урахуванням цікавих вам вакансій (наприклад, Jobscan). Спочатку відвідувач бачить перші 2-3 пропозиції у вашій Summary. Тому приділіть більшу увагу цим пропозиціям — напишіть їх так, щоб хотілося розгорнути опис та дочитати до кінця.


Пам'ятайте, профіль у LinkedIn — сторінка соціальної мережі, а не резюме. Небагато особистої інформації не завадить. Наприклад, можна згадати пристрасть чи хобі, пов'язані з роботою чи важливими особистими якостями. Нам зустрічався Summary інженера, де він ділиться дитячою пристрастю до Лего. Варто написати про великі досягнення та показати свою цінність на поточній роботі. Не обмежуйтесь назвою, вона не створює яскравої картини. Якщо ви працюєте HR-менеджером, усім зрозуміло, чим ви займаєтеся в цілому. Але якщо ви напишете «Завдяки мені люди люблять нашу компанію» — відразу складається уявлення про те, що ви цінний співробітник.

Продайте себе

Чи цікавитесь ви вакансіями або використовуєте LinkedIn для пошуку клієнтів, або просто хочете подбати про те, щоб ваше ім'я було на слуху у фахівців у потрібній області — у будь-якому випадку, вам знадобиться вміння продавати. Тільки тут ви є продукт, який потрібно продати. Використовуйте правильний спосіб подання інформації у всіх блоках. Не варто просто перераховувати, де ви працювали та що робили. Оформіть це так, щоб відразу було видно, наскільки ви були корисні роботодавцю.


Створюючи профіль, подумайте про тих, хто його переглядатиме. Орієнтуйтеся насамперед на них, а не на те, щоб просто описати себе. Подумайте про біль вашого потенційного роботодавця і те, як ви допоможете її позбутися. Людям цікаво, яку цінність ви матимете для них. Якщо ви можете не просто навести список обов'язків, а перерахувати досягнення, зробіть це. Пишіть не «Займалася організацією конференцій», а «Організувала 3 великі конференції та 18 воркшопів».

Використовуйте правильний спосіб подання інформації у всіх блоках

Тактика

Кар'єрний консультант Вівека фон  Розен радить клієнтам прийняти таку тактику: персоналізація, цінність, заклик до дії.


Не варто автоматизувати спілкування. Всі повідомлення повинні бути персоналізовані під аудиторію, чи це пост на сторінці або особисте повідомлення, чи займаєтеся ви рекрутингом, шукаєте роботу чи клієнтів. Тільки «У нас є рішення за вигідною ціною спеціально для вас» або «Наша компанія шукає саме такого фахівця, як ви!» — це не персоналізація. Покажіть людині, з якою спілкуєтеся в особистих повідомленнях, що приділили час вивченню її профілю. Другий момент – цінність. Ваш профіль має приносити користь передплатникам. Для створення сильного профілю знадобляться пости та статті. Якщо ви публікуватимете одну статтю на місяць і 1-2 «оновлення» (поста) на тиждень, цього буде достатньо для демонстрації вашого високого професійного рівня.


Різниця між оновленнями та статтями у розмірі тексту: оновлення містить до 1300 символів, а стаття — до 12500. Відповідно, рекомендується використовувати статті для того, щоб поділитися результатом дослідження, описати випадок з практики, висвітлити дискусійну тему, а оновлення — щоб поставити запитання, коротко поділитися досвідом чи, наприклад, розповісти професійний анекдот. Регулярні публікації показують вашу експертизу та допомагають напрацювати репутацію. Щоб позиціонувати себе як цінний контакт і привернути увагу, часто досить просто ділитися корисною інформацією. Не обов'язково бути значущою особою в індустрії та наводити результати власних досліджень.


А тепер – дія. Будьте впевнені, що кожне повідомлення містить чіткий заклик до дії. На LinkedIn недоречно «просто привітатись». Не змушуйте людину гадати, що вам насправді від неї потрібно. Напишіть прямо, що вас цікавить: хочете запропонувати послуги? Щоб вас представили комусь? Може, дізнатися про контактну інформацію для колеги? Будьте ввічливими, але враховуйте, що LinkedIn — мережа для професійних, а не дружніх зв'язків, тому не варто боятися здатися надто сухим та діловим.

Ловіть момент

Facebook та Instagram не дозволяють бачити, хто заходив на вашу сторінку, а у LinkedIn така опція є. Щоправда, лише з Преміум підпискою. Ця функція може бути дуже корисною, якщо ви оперативно реагуєте на повідомлення. Коли бачите, що хтось зацікавився, використовуйте це як основу для подальшого спілкування. Тільки не треба відразу ж пітчити свій бізнес або пропонувати найняти вас. Можна просто додати людину до списку контактів, показуючи, що ви помітили інтерес до своєї особи.

Розширте коло контактів, будьте на увазі

Пошукайте профільні групи та вступіть до них. Це можуть бути співтовариства професіоналів у вашій галузі бізнесу, глобальні чи локальні. Активно коментуйте пости та публікуйте контент, ділитесь професійною думкою та досвідом, відкривайте обговорення.Також можна коментувати публікації ключових фігур у вашій області.


Це допоможе помітити вас колегам та рекрутерам, які шукають фахівців, орієнтуючись на активність у групах.

Оновлюйте профіль

Навіть якщо ви поки що не орієнтовані на створення репутації експерта, профіль потрібно підтримувати. Принаймні раз на три місяці додавайте виконані проєкти, отримані сертифікати, нові навички.

Рухайте далі

Вміле використання LinkedIn відкриває багато дверей. Але це не заміна для особистої взаємодії у реальному світі. Коли ви встановили зв'язок із потенційним клієнтом або можливим майбутнім босом, переходьте до офлайну. Але не поспішайте. Інакше може створитися враження, що ви у відчайдушному становищі: «Привіт, можна додати вас до списку контактів? А до речі, найміть мене, будь ласка!» Спочатку потрібно встановити зв'язок та познайомитися. Потім можна пропонувати зателефонувати та обговорити співпрацю.


Показник правильного використання LinkedIn — коли ви в результаті починаєте спілкуватися поза цією соціальною мережею.

Інфо
Автор статті: INDIGO Tech Recruiters
5496 Переглядів
22.07.2020
Схожі статті
Огляд рівня заробітних плат для C-level на ринку українського IT в 2022 році
Як війна в країні вплинула на рівень доходу та мотивацію топ-менеджерів українського ІТ – про це у нашому новому огляді зарплат...
6 способів зробити свою компанію максимально приємним місцем для роботи
За результатами опитування на ДОУ, IT-фахівці високо цінують професійне зростання. Саме задля нього 54% ​​опитаних обрали сферу ІТ..
Огляд заробітних плат для C-level на українському IT-ринку 2021 року
CEO Катерина Осадчук і команда Indigo Tech Recruiters провели третій щорічний огляд зарплат для C-level в IT. Ділимося результатами й дякуємо Royallex в особі Віталія Луж..
Огляд рівня заробітної плати для C-level на ринку українського IT за результатами 2019 року
СЕО Катерина Осадчук та команда Indigo Tech Recruiters провели другий щорічний огляд заробітних плат для C-level в IT. Ділімося результатами. Помилка найму та втрата ключ..
Чи ласкаво просимо: чек-лист для «правильної» адаптації новачків
Знайти IT-талант – це вже завдання із зірочкою, але рано зітхати з полегшенням. Як допомогти людині пройти тернистий шлях ньюкамера, якнайшвидше влитися в команду і вийти..
«Твоя особистість зливається з твоїм стартапом: якщо все добре – і тебе драйвить, якщо погано – ти теж "падаєш"»: інтерв'ю з Олександром Дятловим, General Manager Ukraine у Very Good Security
Сфера захисту чутливих даних стає все перспективнішою (sensitive data – це, наприклад, біометричні дані, інформація про здоров'я, фінанси та інші особисті відомості). У я..
Від продактів та дизайнерів до back-end, QA та девопсов: як Київстар розвиває у себе команди для створення IT продуктів. Інтерв'ю із СРО Київстар Михайлом Нестором
IT та Product напрямок в Україні розвивається та зростає постійно. А в Київстарі вирішили розвивати його всередині..
Прожити 6 місяців без зарплати: головний аналітик HUG's розповів про грамотне інвестування
Фінансова грамотність — той скілл, якого часто не вистачає навіть досвідченим професіоналам у своїй справі. Ми поговорили про неї з головним аналітиком робоедвайзера HUG'..
Крізь вогонь, воду й фазу штормінгу: 5 стадій розвитку команди
Безліч концепцій описують динаміку розвитку груп. Простою та зручною для використання на практиці ми, команда IT рекрутерів Indigo, вважаємо теорію, запропоновану америк..
Як створити успішний HR-бренд. Досвід General Electric, Netflix, Google
Як компанії виживають в умовах дедалі більшої орієнтації ринку праці на кандидатів? Це особливо актуально щодо технічних фахівців..
«Любов з першого погляду», або як Indigo з випускниками школи «Hillel» спілкувались :)
Між собою ми жартома вирішили що зустріч була схожа нателешоу «Любов з першого погляду» :). Випускники школи мали можливість поспілкуватись з HR’ами і рекрутерами і запит..
Огляд зарплат Product Roles в українських IT-компаніях
СЕО Катерина Осадчук і команда INDIGO Tech Recruiters провели огляд заробітних плат для Product Roles в IT. Нагадаємо: щорічно ми випускаємо огляд заробітних плат C-Level..
Закрити незакриване: що таке Executive Search? Шукаємо найліпших кандидатів на топові вакансії
Що таке Executive Search, кому він допоможе та як дібрати агентство, що допоможе знайти топового спеціаліста, — розбираємося далі...
Як український IT-бізнес адаптується до «карантинного» ринку: результати опитування
Карантин та економічний струс ускладнили роботу всіх галузей і не оминули стороною IT-ринок