Мій особистий гуру: 5 кроків до вибору наставника

Twitter
Linkedin
Facebook
Telegram

Коли ми ступаємо на незнайому стежку, величезний успіх — знайти людину, яка нею вже ходила. І може підказати, де розкидані граблі. Це стосується професійного розвитку

Розвиток Коучинг
Мій особистий гуру: 5 кроків до вибору наставника


Коли ми ступаємо на незнайому стежку, величезний успіх — знайти людину, яка нею вже ходила. І може підказати, де розкидані граблі. Це стосується професійного розвитку. Ми з рекрутинговою агенцією Indigo задумалися: кому і коли потрібен наставник, як його знайти й в чому цінність такої взаємодії?

Кому потрібний наставник?


Передусім, звичайно, «фрешикам», які роблять перші кар'єрні кроки. На цьому складному етапі допомога зрілого професіонала безцінна, оскільки дозволяє набити менше шишок і запозичити досвід, який людина збирала по крихтах роками. Багато досвідчених фахівців зізнаються: з часом знань та навичок стає так багато, що з'являється внутрішня потреба ділитися. Тож часто хорошого фахівця навіть не доведеться вмовляти. До того ж це лестить професійному его, свідчить про визнання.


Але допомога наставника може знадобитися не лише новачкам. Навіть якщо ви досвідчений фахівець, але опановуєте іншу професію, розвиваєте нову навичку, хочете прокачати важливу для себе компетенцію або зрозуміти, як побудувати кар'єру в поки незнайомій організації — заручіться підтримкою. Цінність наставника для фахівця-початківця в тому, що він може видати «карту місцевості» і зорієнтувати, куди рухатися.


Якщо говорити про досвідченого фахівця, то завжди є шанс загрузнути у відчутті всезнання, коли вища тільки стеля. І чудово, якщо хтось зі свіжим поглядом і підказує неочевидні зони для розвитку.Нерідко цей хтось молодший за віком, але має якісь цінні просунуті скіли. Онуки навчають дідусів користуватися месенджерами, наприклад. А вчорашні випускники відкривають менеджерам очі на особливості мотивації нового покоління.

Як вибрати наставника?

По-перше, ця людина повинна мати професійні знання та навички, які вам хотілося б отримати. Але не тільки в рамках основної спеціальності — наприклад, якщо python програміст готує власний проєкт, йому може знадобитися прокачування навичок презентації та публічних виступів. По-друге, важливо, щоб із цією людиною було комфортно спілкуватися, збігатися на особистісному рівні. Хоча все індивідуально — часом, щоб мати шанс вчитися у геніального «доктора Хауса» (у будь-якій професії), учень готовий на багато чого — навіть терпіти поганий характер майстра.


По-третє, людина має бути готова ділитися знаннями, присвячувати цьому час і увагу. На милування нема силування.

Де шукати наставника?


Добре, якщо в компанії налагоджені процеси наставництва — за новачками та співробітниками, які мають кар'єрні зміни, закріплюються досвідченіші колеги, і підопічному залишається просто намотувати знання на вус. Але можна впоратися самотужки. Наприклад, просто попросити людину, у якої хочете вчитися, стати вашим наставником. Часто з таким проханням звертаються до тренерів, викладачів курсів, колег з інших компаній, навіть друзів.Є й успішні кейси пошуку «наосліп» — коли той, хто прагне знань заявляє про свої прагнення, наприклад, на професійному форумі, і просить про допомогу. Щобільше, шукати наставника можна навіть у власній уяві. Наприклад, є такий цікавий інструмент, як «Стіл менторів». Він досить складний у застосуванні, але можна використовувати лайт-версію — згадати будь-яких трьох персонажів, яких вважаєте профі, найкращими в темі, що запитується. Це можуть бути герої книг та фільмів, відомі люди чи ваші близькі. І розмірковувати — як на вашому місці вчинили б Рембо, Ганді чи бабуся, наприклад.

Як налагодити взаємодію?

Щоб співпраця була ефективною, варто обговорити всі аспекти ще «на березі». Розкажіть про свою мотивацію, про те, чого саме хочете навчитися і чому звертаєтесь саме до цієї людини за допомогою. Поясніть, якими саме знаннями наставник готовий поділитися з вами. Обговоріть організаційні моменти: як часто вам буде комфортно зустрічатися, як саме ви перейматимете досвід, як закріплюватимете знання та отримуватимете зворотний зв'язок. Наприклад, чи зможете ви побути «тінню» наставника, поспостерігати за його роботою. Чи може він порекомендувати вам книги, курси, онлайн-ресурси, які можна вивчати паралельно, щоб посилити ефект. Чи може наставник запропонувати критерії, які допоможуть відстежувати прогрес у розвитку.

Що запропонувати натомість?

Багато професіоналів зізнаються, що коли навчають інших, і самі отримують користь — «поки пояснював, сам усе зрозумів».


Готуйтесь до зустрічей, проявляйте щирий інтерес та проактивність, виконуйте завдання. Постарайтеся ставитись відповідально до своєї праці як підопічний: людина ділиться своїми ресурсами, і напевно хотів би бачити, що її зусилля не марні. Запитуйте зворотний зв'язок, щоб показати людині, що вам важлива її думка, і зрозуміти, наскільки ближча ваша мета. Можливо, ви можете запропонувати наставникові натомість щось окрім подяки — наприклад, допомогу з якимись його завданнями.


Робота з наставниками — гнучкий процес. На різних етапах ми можемо шукати участі різних людей (і професійно, і особистісно). За різними зонами розвитку можемо працювати з кількома наставниками одночасно. Крім того, важливо пам'ятати, що ми не зобов'язані приймати як аксіому все, що говорить і робить наставник — разом із досвідом люди передають і свою суб'єктивну думку. Це витрати наставництва, але водночас його цінність. Недарма у видовищних спортивних драмах наставник допомагає головному герою не тільки отримати заповітну медаль, а й розрулити особисті дилеми — тісно працюючи з авторитетною для себе людиною, можна багато чого зрозуміти про себе та навчитися речей, далеким від професії, але не менш значущим.

Інфо
Автор статті: INDIGO Tech Recruiters
2470 Переглядів
05.02.2019
Схожі статті
«Твоя особистість зливається з твоїм стартапом: якщо все добре – і тебе драйвить, якщо погано – ти теж "падаєш"»: інтерв'ю з Олександром Дятловим, General Manager Ukraine у Very Good Security
Сфера захисту чутливих даних стає все перспективнішою (sensitive data – це, наприклад, біометричні дані, інформація про здоров'я, фінанси та інші особисті відомості). У я..
Прожити 6 місяців без зарплати: головний аналітик HUG's розповів про грамотне інвестування
Фінансова грамотність — той скілл, якого часто не вистачає навіть досвідченим професіоналам у своїй справі. Ми поговорили про неї з головним аналітиком робоедвайзера HUG'..
Крізь вогонь, воду й фазу штормінгу: 5 стадій розвитку команди
Безліч концепцій описують динаміку розвитку груп. Простою та зручною для використання на практиці ми, команда IT рекрутерів Indigo, вважаємо теорію, запропоновану америк..
«Любов з першого погляду», або як Indigo з випускниками школи «Hillel» спілкувались :)
Між собою ми жартома вирішили що зустріч була схожа нателешоу «Любов з першого погляду» :). Випускники школи мали можливість поспілкуватись з HR’ами і рекрутерами і запит..
ЗСЖ для офісного планктону: як заохотити турботу про здоров'я у колективі, та не облажатися
У СНД ставлення до проблем зі здоров'ям – завжди “раптово”. Рак, гіпертонічний криз та хребетна грижа наступають як сніг для комунальних служб узимку. Але всі ці хвороби ..
"Філософія дуже проста: не володій, а май": Максим Соловйов, засновник sharing economy сервісів Carbar і Apple4Teams
Команда Indigo – Tech Recruiters дізналася у фаундера – Максима Соловйова, чим вигідні такі рішення, як оцінити благонадійність потенційного клієнта за його соціальним ка..
«Не чекати на «осяяння» згори, а робити кроки щодня, збирати свою “інноваційну фішку” з невеликих, але ефективних складових»: Максим Слободянюк, засновник Nika Tech Family
Це інтерв'ю ми взяли у Максима до ситуації з пандемією і, здається, настає час, коли компанії починають повертатися до колишнього режиму, а хтось і зростатиме..
Штучний інтелект замість боса, фахівці з різноманіття та бебі-бумери на заміну «зетам»: рекрутингові тренди нової декади 
Про тенденції в своїй галузі наприкінці року не пише хіба що лінивий, а оскільки ми з it recruitment agency Indigo — невтомні бджілки, вирішили і собі проаналізувати, чо..
НЕ СМІШНО. Чому рекрутери пишуть погані вірші
“У день чудовий, день пригожий постукала до Вас сюди” (с), щоб швиденько сказати пару слів про те, як креативіт вітчизняний рекрутер. А креативіт він нещадно, несамовито,..
Бермудські трикутники: 9 небезпечних зон, де ми втрачаємо кандидатів 
Чому замість черги кандидатів під офісом гуляє тільки вітер? В процесі рекрутингу є безліч етапів, коли пул пошукачів поступово зменшується, і в результаті на співбесіді,..
Екранні уроки: 6 епічних кіноспівбесід в IT
Вчитися проводити співбесіди можна не тільки на власному досвіду, а і у своїх колег з великих та малих екранів..
IT-FEST in UKRAINE #it-fest
IT Fest – це 20 доповідей у ​​7 різних напрямках від 14 спікерів рівня senior для 2500 учасників. Захід націлений на кар'єру початківців в IT і тих, хто тільки замислюєть..
24-26 вересня в Одесі пройде VII Всеукраїнська конференція HR-IT
«Думаю, навчання для менеджерів із персоналу та рекрутерів — це стан постійний», — коментує директор компанії-організатора Оксана Краснопольська..
Рекомендаційний лист: структура, правила написання, приклади
Рекомендаційний лист знадобиться під час працевлаштування, подавання заявки на стажування у відому компанію і для трудової імміграції. З’ясовуємо, як написати рекомендаці..
Тестувальник програмного забезпечення: де вчитися?
Ми зібрали 10 найкращих курсів тестувальників, які допоможуть опанувати професію або підвищити кваліфікацію. У добірці - онлайн-програми, очні курси в Україні, стажування..