Можна і так: 5 рішень, коли сорсинг затягнувся

Twitter
Linkedin
Facebook
Telegram

З одного боку, сорсинг став простішим: ми маємо безліч джерел та інструментів, можливість дістатися до будь-якого фахівця в світі за кілька кліків, якщо він має хоча б один онлайн-профіль

Підбір персоналу CFO Рекрутинг Сорсинг

З одного боку, сорсинг став простішим: ми маємо безліч джерел та інструментів, можливість дістатися до будь-якого фахівця в світі за кілька кліків, якщо він має хоча б один онлайн-профіль. З іншого боку, інформації стільки, що виокремити з неї релевантну, зокрема — щодо бажаних кандидатів, усе складніше. Як підвищити ефективність сорсингу? Кілька порад від рекрутингового агентства Indigo.

1. Підсилити власну базу

Компанії недооцінюють потенціал своїх ресурсів. Наприклад, коли знову і знову купують для співробітників однакові тренінги, замість того, щоб налагодити процеси обміну знань в організації. І суттєво зменшити витрати на зовнішнє навчання. Так і рекрутери часто недооцінюють потенціал власних баз, коли розпочинають пошук кандидатів у зовнішніх джерелах. Насамперед варто навчитися керувати уже здобутим масивом інформації: пошукачів, які зверталися до компанії самі, або яких хантили раніше, але на той момент пропозиція була неактуальна. Додаткова перевага в тому, що робота з такими кандидатами — це вже «теплий» контакт, і встановити зв’язок може бути простіше (якщо досвід був позитивним). Звісно, цей процес бажано автоматизувати. Вже доступні рішення, які, зокрема, допомагають оновлювати базу резюме завдяки повідомленням від чат-бота про нові пропозиції.

2. Шукати за різними формулюваннями посади

Сучасні ресурси для пошуку кандидатів враховують варіативність формулювань посад — якщо написати Java Developer, то і резюме «Java розробників» знайдуться. Проте Енджі Веррос, засновниця та CEO Vaia Talent, у своїх порадах щодо полегшення сорсингу звертає увагу на такий неочевидний момент: перешкоджати пошуку можуть орфографічні помилки. Потенційно цікавий кандидат помиляється механічно — наприклад, додає зайву «е» та стає «engineeer», або навіть допускає помилки усвідомлено (ймовірно, через великий потік запрошень). Хоча і вірогідність відмови за таких обставин здільшується, іноді є сенс залучити усі доступні можливості.

3. Заздалегідь визначити компроміси

Можна і так: 5 рішень, коли сорсинг затягнувся

Якщо пошук затягнувся, варто повернутися на початок і ще раз уточнити всі критерії, попрацювати над заявкою. Уточнити у керівника, які саме знання та скіли є критичними для посади, а які — просто бажаними. Можливо, швидкість найму в конкретній ситуації пріоритетна, і за той проміжок часу, який доведеться витратити на пошуки, кандидат може заповнити пробіли в межах проекту, самотужки або за допомогою ментора. Дещо змінити результати пошуку допоможе не тільки корекція набору навичок, а і географічне охоплення.


Водночас є сенс змагатися не тільки за лідерів пошуку. На цій можливості також наголошує Енджі Веррос: можна змінити тактику та розпочинати з кінця. Тобто не з профілів кандидатів, які опиняються в пошуку на перших позиціях, а піти далі — адже за лідерів пошуку, скоріш за все, і конкуренція вища.

4. Ходити не тільки протоптаними стежками

Процеси сорсингу необхідно не тільки автоматизувати, а і шукати нестандартні рішення для охоплення більшої кількості релевантних кандидатів. Вихід за межі звичної ситуації, пошук креативних способів досягнення цілі потребує часу та зусиль. Звичний перелік джерел та інструментів пошуку необхідно оновлювати: відстежувати, які нові додатки та ресурси для сорсингу з’явилися на ринку; чи змінилися алгоритми пошуку; які нові спільноти, офлайн, у соцмережах та мессенджерах, розвиваються активно; чи не час розширити перелік компаній-донорів тощо. І які канали спілкування використовують ваші кандидати — можливо, цільова аудиторія віддає перевагу TikTok, поки ви сподіваєтеся зустрітися у LinkedIn.

5. Персоналізувати цінні контакти

Можна і так: 5 рішень, коли сорсинг затягнувся

Рутинні процеси можна і треба довірити ботам, а живе спілкування з цікавими кандидатами — монополізувати. Паралельно з розвитком штучного інтелекту все більше значення має human-to-human підхід. Тобто комунікації з кандидатами, починаючи з першого контакту, мають бути все більш персоналізованими, а отже, і готуватися до них варто ще ретельніше, витрачати ще більше часу на те, щоб дослідити профіль кандидата в усіх відкритих джерелах. Це єдиний шанс звернути увагу на свою пропозицію, виділитися з-поміж десятків аналогічних. Але сам процес вивчення кандидатів також можна спростити за допомогою інструментів.

А які підходи допомагають вам підвищити ефективність сорсингу?

Інфо
Автор статті: INDIGO Tech Recruiters
2939 Переглядів
Категорія Рекрутинг
08.08.2019
Схожі статті
Огляд рівня заробітних плат для C-level на ринку українського IT в 2022 році
Як війна в країні вплинула на рівень доходу та мотивацію топ-менеджерів українського ІТ – про це у нашому новому огляді зарплат...
Огляд заробітних плат для C-level на українському IT-ринку 2021 року
CEO Катерина Осадчук і команда Indigo Tech Recruiters провели третій щорічний огляд зарплат для C-level в IT. Ділимося результатами й дякуємо Royallex в особі Віталія Луж..
Огляд рівня заробітної плати для C-level на ринку українського IT за результатами 2019 року
СЕО Катерина Осадчук та команда Indigo Tech Recruiters провели другий щорічний огляд заробітних плат для C-level в IT. Ділімося результатами. Помилка найму та втрата ключ..
Чи ласкаво просимо: чек-лист для «правильної» адаптації новачків
Знайти IT-талант – це вже завдання із зірочкою, але рано зітхати з полегшенням. Як допомогти людині пройти тернистий шлях ньюкамера, якнайшвидше влитися в команду і вийти..
Від продактів та дизайнерів до back-end, QA та девопсов: як Київстар розвиває у себе команди для створення IT продуктів. Інтерв'ю із СРО Київстар Михайлом Нестором
IT та Product напрямок в Україні розвивається та зростає постійно. А в Київстарі вирішили розвивати його всередині..
Як створити успішний HR-бренд. Досвід General Electric, Netflix, Google
Як компанії виживають в умовах дедалі більшої орієнтації ринку праці на кандидатів? Це особливо актуально щодо технічних фахівців..
«Любов з першого погляду», або як Indigo з випускниками школи «Hillel» спілкувались :)
Між собою ми жартома вирішили що зустріч була схожа нателешоу «Любов з першого погляду» :). Випускники школи мали можливість поспілкуватись з HR’ами і рекрутерами і запит..
Закрити незакриване: що таке Executive Search? Шукаємо найліпших кандидатів на топові вакансії
Що таке Executive Search, кому він допоможе та як дібрати агентство, що допоможе знайти топового спеціаліста, — розбираємося далі...
Як захантити крутого Product Manager до себе в команду?
Згодом кількість завдань, проєктів та команда зростають, а керівник фізично не може розірватися та повноцінно встежити за всім. Не потонути у комунікації між різними відд..
«Я не чекаю від рекрутерів, що вони ходитимуть із застиглою посмішкою 24/7 та татуюванням “люблю людей”»: інтерв'ю з HR Director Ajax Systems Дар'єю Назаркіною
Українська компанія Ajax Systems розробляє та виготовляє розумні бездротові системи безпеки, які купують у 80+ країнах. Бізнес масштабується, команда швидко зростає – на ..
"Важливо робити добре те, що робиш" - діалог з Артуром Міхном, співзасновником Work.ua
Нам в Indigo стало цікаво, що відбувається з HR-Tech сферою в Україні
"In diversity we trust": інтерв'ю з Максом Ковалем, head of operations Djinni.co
Залучати IT-таланти з огляду на конкуренцію на них складно. Залучати їх швидко - завдання з розряду "знайти Святий Грааль до найближчого четверга". Благо є продукти та се..
"Ми намагаємося зробити рекрутинг передбачуваним" - діалог з WeelWork
WeelWork - це платформа для роботи з фріланс-рекрутерами та рекрутинговими агентствами. Запустилася вона у жовтні 2019 – буквально місяць тому..
«Наші керівники витрачають близько 30% свого часу на пошук талантів»: інтерв'ю з Максимом Штепою, СЕО SocialTech
За досвідом Indigo, один з ключів до якості рекрутингу – у діалозі сторін. Тому ми вирішили підготувати серію інтерв'ю з СЕО компаній, команди яких допомагаємо посилити I..