Найм Python розробника: як знайти і рекрутувати програміста на Python

Twitter
Linkedin
Facebook
Telegram

За даними опитування Stack Overflow, 39% розробників вважають за краще Python для кодинга, а решта планують частково використовувати його в своїй роботі. Тому не дивно, що, згідно з дослідженням The Economist, пошукових запитів, пов'язаних з Python, в США в кілька разів більше, ніж навіть для супер популярної в Америці Кім Кардашьян.

Співбесіди Підбір персоналу Команда

За даними опитування Stack Overflow, 39% розробників віддають перевагу Python для кодингу, а інші планують частково використовувати його у своїй роботі. Тому не дивно, що, згідно з дослідженням The Economist, пошукових запитів, пов’язаних з Python, у США в кілька разів більше навіть проти суперпопулярної в Америці Кім Кардаш’ян.

Як знайти Python-розробника самостійно або за допомогою рекрутингового агентства — розбираємося далі.

Навчимо закривати вакансії оперативніше та якісніше!

Indigo Tech Recruiters School – новий стандарт знань в IT-рекрутингу. Спікери курсу: Ірина Шамаєва, Стаська Падалка, а також експерти з Garmmarly, DataArt, Медіа-Групи Україна і, звичайно, Indigo Tech Recruiters.

Дивитись програму

Хто такий Python-розробник?

Python-розробник — це фахівець, що працює з високорівневою мовою програмування Python.

За результатами опитування фахівців на нішевому спеціалізованому ресурсі Stackoverflow, 2020 року Python посів третє місце серед популярних і запитуваних мов п’яти останніх років.

Підбір фахівців, які володіють високорівневою мовою програмування Python, поки ще складний процес Фахівців, які володіють високорівневою мовою програмування Python, поки ще складно знайти

Головні переваги цієї мови програмування:

  • розширюваність і можливість для розробника під’єднувати додаткові модулі;
  • простота вивчення;
  • варіативність скриптингу — написання скриптів;
  • багатий набір модулів від ком’юніті на всі випадки життя.

Що роблять програмісти Python?

Робота Python-розробників передбачає розв’язання таких завдань:

  • створення обчислювальних програм;
  • робота з мережевими протоколами HTTP і HTTPS;
  • написання парсерів даних;
  • налаштування віддавання даних до модуля машинного навчання;
  • створення багатопотокових застосунків;
  • використання системи контролю версій.

Найбільший запит на фахівців з Python є у веброзробленні, аналізі й візуалізації даних, Machine і Deep Learning, адмініструванні систем і мереж, автоматизації і написанні скриптів.

Як знайти Python-розробника для команди?

Спільнота фахівців з рекрутингу MRINetwork провела масштабне дослідження процесу наймання в компаніях по всьому світові й з’ясувала: на 90% сучасний ринок праці — це ринок кандидата. В умовах обмеженості ресурсів — а вже тепер у світі попит перевищує пропозицію за більш ніж половиною вакансій рівня middle+ — знайти крутого фахівця в команду стає задачкою із зірочкою.

Усі варіанти пошуку Python-розробника можна умовно поділити на два види: самостійний і пошук через агентства. Зупинімося докладніше на кожному з них.

Самостійний пошук

Самостійний пошук — завдання непросте, адже більш-менш досвідчені фахівці неабияк заспамлені, ба навіть пересичені пропозиціями на традиційних майданчиках. Ми підготували кілька порад, які допоможуть рекрутерові зробити пошук і спілкування з кандидатами якомога ефективнішими.

Порада 1. Вивчаємо матчастину

Значна частка негативних стереотипів про ейчарів і рекрутерів з’явилася через фахівців, які не надто розбираються у специфіці вакансії зокрема й роботи айтішників загалом. Перш ніж розпочати пошук, треба розібратися в питанні — це важливо не тільки для ефективного наймання, а й для репутації рекрутера і компанії, яку він представляє.

Спеціаліст, який склав ціну своїм навичкам і розуміється на ринкових вимогах до програміста Python, навряд чи витрачатиме час на спілкування з рекрутером, який не надто тямить у темі.

Порада 2. Вивчаємо ареал проживання: ком’юніті розробників

Стандартний пошук через LinkedIn — геть не єдиний і вже точно не найрезультативніший спосіб закрити вакансію Python-розробника. Рекрутерові слід звернути увагу на професійні ресурси, де фахівці обмінюються досвідом і спілкуються в «природному середовищі».

Зрозумійте, хто такі програмісти python Вивчіть ареал проживання потенційного кандидата — ком'юніті розробників

Ком’юніті Python-розробників можна знайти на англомовних ресурсах:

  • CodingForums;
  • Dream.In.Code;
  • Devshed;
  • Python.org;
  • на Stack Overflow по теґу Python;
  • GitHub.

Серед російськомовних ресурсів варто звернути увагу на Habr.

Лайфгак: одним з інструментів, який допоможе зоптимізувати пошук, може стати boolean-запит у Google серед особистих профілів усередині цих сайтів.

Наприклад, запит для пошуку розробника Python на Stack Overflow буде таким: site:stackoverflow.com/users/ "badges" "python developer"

Порада 3. Готуємо запитання

Команда ресурсу Software Testing Help підготувала список найважливіших запитань, що їх варто поставити Python-розробникові на інтерв’ю, — відразу з правильними відповідями. Ось кілька з них:

✔️ Чи можна використовувати Python для вебклієнтського й вебсерверного програмування? Що найліпше підходить для Python?

Python, завдяки величезному наборові функцій для створення бізнес-логіки, взаємодії з базами даних, гостингами вебсерверів тощо, найбільше підходить для розробляння вебсерверних застосунків. Однак Python можна також використовувати як вебзастосунок на стороні клієнта.

✔️ Назвіть кілька переваг Python перед іншими скриптовими мовами, наприклад Javascript.

З-поміж переваг Python відзначимо:

  • швидке й просте розробляння застосунків;
  • варіативність модулів для будь-якого виду розробляння застосунків;
  • активна спільнота, що допомагає розв’язувати складні кейси.

✔️ Що таке програмне забезпечення PIP у світі Python?

PIP (Python Installer Package) — це інструмент командного рядка, що забезпечує безшовний інтерфейс для встановлення різних модулів Python. PIP шукає пакети через Інтернет і встановлює їх без додаткової взаємодії з користувачем.

✔️ Які інструменти можна використовувати для модульного тестування вашого коду Python?

Для модульного тестування треба послуговуватися стандартною бібліотекою Python або іншими інструментами, як-от JUnit, TestNG.

IT-аналітик Шифа Мартін також радить, даючи завдання на кодинг, поставити на співбесіді з розробником кілька прикладних запитань:

  • Які проблеми можуть виникнути з цим кодом?
  • Як їх можна розв’язати? / Як ви впоралися б з цією проблемою як розробник Python?
  • Напишіть функцію Python максимум у трьох числах.
Перед початком співпраці потрібно перевірити, чи знає кандидат, що роблять програмісти python Перед початком співпраці варто перевірити кандидата

Порада 4. Підготуйте привабливий офер

Зарплати в IT — уже давно не найефективніший спосіб «заманити» кандидата. Приміром, за даними Work.ua, середня зарплата Python-розробника в Україні — 41 500 грн (приблизно 1500 у. о. на серпень 2021 року). За інформацією DOU, медіана зарплат коливається на рівні 2400 у. о. для фахівця зі strong skills (серпень 2021-го). Зважаючи на дефіцит професіоналів на ринку, компетентний фахівець рідко сидить на бенчі й мало не завжди швидко дістане привабливу пропозицію в межах зарплатної вилки ринку.

Вивчіть запит та інтереси кандидата, поміркуйте, які матеріальні й нематеріальні способи мотивації можуть привернути його увагу. Не соромтеся запитати програміста Python про його сподівання й побажання.

Пошук через агентства

За даними сайту для пошуку роботи в IT Djinni, кількість відкритих вакансій нині втричі перевищує пул фахівців у пошуку роботи: 23 тисячі вакансій проти 8 тисяч резюме.

За даними Glassdoor, у середньому продуктна компанія до пандемії витрачала близько 4000 $ на наймання нового працівника. А на закриття вакансії ішло майже два місяці. Співпрацюючи з рекрутинговим агентством, можна скоротити цю цифру на 20—30% за допомогою їхніх баз кандидатів і методик добору.

В умовах жорсткої конкуренції за найліпші таланти доручити пошук досвідченим фахівцям, мабуть, найкраще рішення, яке допоможе зберегти час і гроші.

У чому плюси роботи с агентством:

  • Швидкість. Рекрутери агентства зацікавлені закрити вакансію щонайшвидше, вони не витрачають часу на організаційні заходи й нескінченні робочі мітинги.
  • Власна база кандидатів. Зазвичай у рекрутерів свій пул розробників: це і контакти, отримані в нетворкінгу, і кандидати, з якими агентство вже спілкувалося і приблизно знає рівень їхніх компетенцій. Підтримувати таку базу в рамках продукту здебільшого складно й неефективно.
  • Гарантія. Професіонали рекрутингу дають гарантію на підібраних кандидатів. Якщо фахівець не пройшов випробувального терміну, заміну йому підшукають безплатно.

Indigo Tech Recruiters під час пошуку Pyton- розробників також дає гарантію. 

Якщо ви вирішите довірити підбір Python-розробника агентству, насамперед варто визначити завдання і критерії пошуку, виділити принципові вимоги й ті, що їх можна коригувати, якщо знайдете класного кандидата.

Важливий чинник ефективної співпраці з агентством — чесність. Знаючи плюси та мінуси вакансії, рекрутер зможе дібрати фахівця, що не втече за перших труднощів і буде готовий працювати в запропонованих умовах.

Досвідчені професіонали — складний і цінний продукт IT-ринку. Хай щастить у пошуках!

Навчимо закривати вакансії оперативніше та якісніше!

Indigo Tech Recruiters School – новий стандарт знань в IT-рекрутингу. Спікери курсу: Ірина Шамаєва, Стаська Падалка, а також експерти з Garmmarly, DataArt, Медіа-Групи Україна і, звичайно, Indigo Tech Recruiters.

Дивитись програму
Інфо
Автор статті: Тетяна Демахіна
3572 Переглядів
Категорія Рекрутинг
25.09.2021
Схожі статті
6 способів зробити свою компанію максимально приємним місцем для роботи
За результатами опитування на ДОУ, IT-фахівці високо цінують професійне зростання. Саме задля нього 54% ​​опитаних обрали сферу ІТ..
Чи ласкаво просимо: чек-лист для «правильної» адаптації новачків
Знайти IT-талант – це вже завдання із зірочкою, але рано зітхати з полегшенням. Як допомогти людині пройти тернистий шлях ньюкамера, якнайшвидше влитися в команду і вийти..
«Твоя особистість зливається з твоїм стартапом: якщо все добре – і тебе драйвить, якщо погано – ти теж "падаєш"»: інтерв'ю з Олександром Дятловим, General Manager Ukraine у Very Good Security
Сфера захисту чутливих даних стає все перспективнішою (sensitive data – це, наприклад, біометричні дані, інформація про здоров'я, фінанси та інші особисті відомості). У я..
Від продактів та дизайнерів до back-end, QA та девопсов: як Київстар розвиває у себе команди для створення IT продуктів. Інтерв'ю із СРО Київстар Михайлом Нестором
IT та Product напрямок в Україні розвивається та зростає постійно. А в Київстарі вирішили розвивати його всередині..
Крізь вогонь, воду й фазу штормінгу: 5 стадій розвитку команди
Безліч концепцій описують динаміку розвитку груп. Простою та зручною для використання на практиці ми, команда IT рекрутерів Indigo, вважаємо теорію, запропоновану америк..
Як створити успішний HR-бренд. Досвід General Electric, Netflix, Google
Як компанії виживають в умовах дедалі більшої орієнтації ринку праці на кандидатів? Це особливо актуально щодо технічних фахівців..
Огляд зарплат Product Roles в українських IT-компаніях
СЕО Катерина Осадчук і команда INDIGO Tech Recruiters провели огляд заробітних плат для Product Roles в IT. Нагадаємо: щорічно ми випускаємо огляд заробітних плат C-Level..
Закрити незакриване: що таке Executive Search? Шукаємо найліпших кандидатів на топові вакансії
Що таке Executive Search, кому він допоможе та як дібрати агентство, що допоможе знайти топового спеціаліста, — розбираємося далі...
Як захантити крутого Product Manager до себе в команду?
Згодом кількість завдань, проєктів та команда зростають, а керівник фізично не може розірватися та повноцінно встежити за всім. Не потонути у комунікації між різними відд..
Почути головне: 8 порад щодо оцінки цінностей топ-кандидата
Ціна помилки при наймі топ-менеджера вкрай висока і може коштувати бізнесові самого бізнесу. Окрім досвіду, знань та навичок, при executive search особливу увагу слід при..
На ремоуті до кінця 2020: як «тимбілдитися» онлайн
Позумитися, списатися, включити камеру, вимкнути мікрофон — будемо відвертими, багато хто втомився від віддаленої роботи та хочуть простого офісного «підемо на каву?». Ал..
«Я не чекаю від рекрутерів, що вони ходитимуть із застиглою посмішкою 24/7 та татуюванням “люблю людей”»: інтерв'ю з HR Director Ajax Systems Дар'єю Назаркіною
Українська компанія Ajax Systems розробляє та виготовляє розумні бездротові системи безпеки, які купують у 80+ країнах. Бізнес масштабується, команда швидко зростає – на ..
«Високий потенціал у фінтех-рішень, які «відкушують» функції класичних банків»: інтерв'ю з співзасновником YayPay Євгеном Виборовим
Фінтех — привабливий ринок для стартапів з огляду на темпи трансформації сфери фінансів
"In diversity we trust": інтерв'ю з Максом Ковалем, head of operations Djinni.co
Залучати IT-таланти з огляду на конкуренцію на них складно. Залучати їх швидко - завдання з розряду "знайти Святий Грааль до найближчого четверга". Благо є продукти та се..