Найнестандартніші методи мотивації персоналу + бонус

Twitter
Linkedin
Facebook
Telegram

Чому ж в одних компаніях працівники працюють «швидше, вище, сильніше», а в інших місцях не варто навіть намагатися запам’ятовувати імен майбутніх колег? Чи завжди гроші вирішують і до чого тут нестандартні методи стимулювання персоналу — розбираємося далі.

Команда Розвиток Культура

А в сусіда трава зеленіша. Як відохотити працівників «ходити наліво»?

В ідеальному всесвіті всі люди працюють на улюблених роботах, де ніколи не буває овертаймів, а колеги та клієнти — найкращі люди на світі. У нашому неідеальному світі складно та майже неможливо зустріти людину, яка на 100% буде задоволена своєю нинішньою посадою та умовами роботи. Навіть якщо це фаундер — особливо, якщо це фаундер. 

Найнестандартніші методи мотивації персоналу  Найнестандартніші методи мотивації персоналу 

Про що свідчить статистика? 

Сьогодні матеріальний складник роботи — це норма, що допомагає бізнесу здобувати крутих працівників, буденність, але зовсім не плюшка. Найчастіше саме нематеріальні способи мотивації персоналу стають вирішальним чинником, завдяки якому кандидат приймає офер або залишається відданим своїй компанії.

Чому ж в одних компаніях працівники працюють «швидше, вище, сильніше», а в інших місцях не варто навіть намагатися запам’ятовувати імен майбутніх колег? Чи завжди гроші вирішують і до чого тут нестандартні методи стимулювання персоналу — розбираємося далі. 

Навчимо закривати вакансії оперативніше та якісніше!

Indigo Tech Recruiters School – новий стандарт знань в IT-рекрутингу. Спікери курсу: Ірина Шамаєва, Стаська Падалка, а також експерти з Garmmarly, DataArt, Медіа-Групи Україна і, звичайно, Indigo Tech Recruiters.

Дивитись програму

За даними американського сервісу Gallup, 49% працівників не мають емоційного зв’язку зі своєю роботою. Їм все одно, у якій компанії «відбувати» повинність від 9:00 до 18:00, і з ким пити каву вранці. Такі люди докладають найменше зусиль, щоб просто отримувати свою зарплату, і легко залишать компанію заради ліпшої пропозиції. Які ж методи мотивації персоналу в сучасних організаціях допоможуть зарадити ситуації?

1. Залучайте працівників до справ компанії

Напевне ви підбираєте команду гармонійно, звертаючи увагу не тільки на hard skills, а й психологічні характеристики майбутнього працівника: наскільки ваші світогляди збігаються, які в людини є драйвери і що її мотивує, наскільки її цінності суголосні цілям компанії. Такий підхід дає змогу отримати не просто круту професійну команду, а й спільноту однодумців.

У розбудові спільноти серед працівників бізнесу вагому роль відіграє стратегія і місія компанії. Ідеться не тільки про бізнес-цілі, а й про нематеріальні цінності, відповідно до яких підбирають команду й організовують усю роботу компанії. Наприклад, місія Google звучить так: «Упорядкувати всю інформацію у світі й зробити її доступною кожному».

Ваш бізнес має місію? А що знають про неї працівники? Чи це гарне, але безглузде гасло на сайті? За даними Officevibe, тільки 40% працівників знають про стратегію та цілі своєї організації. Вдумайтеся: тільки в США незалучені працівники щорічно обходяться компаніям більш як у 605 млрд доларів на рік!

Порада: гроші — не єдина й навіть не завжди головна причина лояльності команди. Якщо ви пропонуєте середню на ринку зарплату, то істотною перевагою компанії може стати хороша місія. Залучайте працівників до справ бізнесу, дайте їм зрозуміти, що їхня робота — це не безглузді перегони грошей заради грошей, а частина важливого й корисного процесу.

2. Допомагайте розвиватися

Поганий той солдат, що не хоче стати генералом, — це прислів’я все так само справедливе й у реаліях XXI століття. Якщо ваша мета — зібрати разом сильних А-players, з класними навичками й гарними soft-skills, варто бути готовими, що такі фахівці захочуть рости.

За даними Officevibe, тільки 12% людей ідуть з компанії через те, що вважають свою зарплату недостатньою або отримують вигіднішу пропозицію. Найчастіше причиною розставання з командою стає «стеля» на поточному місці роботи або, що набагато гірше, — роботодавець, який штучно «гальмує» розвиток своїх працівників.

Показово, за тими ж даними Officevibe, аж 89% роботодавців упевнені в тому, що працівники звільняються через гроші.

Порада: якщо ви хочете, щоб ваші працівники «не ходили наліво», варто створити можливості для зростання всередині колективу. Якщо маєте класну команду, цікаву роботу й людина точно знає, що їй є куди розвиватися, і компанія в цьому також зацікавлена ​​— яка рація витрачати час і сили на пошук нового місця?

3. Не знецінюйте

Кожен, хто хоч раз наймав команду, не з чуток знайомий з кадровим голодом. Іноді для того, щоб знайти професіонала, треба витратити час на співбесіди з кількома десятками невідповідних кандидатів. 

Після такого відібраних працівників хочеться втримати в команді, тож іноді задля цього застосовують далеко не найприємніші методи — наприклад, знецінення. «Та в нас за парканом черга», «таких, як ти, ми ще з десяток наберемо» — ці та інші «приємні» й «мотиваційні» фрази, особливо в ковідну епоху, можуть використовувати несвідомі роботодавці, щоб утримати людину або протиснути невигідне для працівника рішення.

Працівник, що усвідомлює свою цінність і поважає людську гідність, у таких умовах не працюватиме. Проте поведінка керівництва або колег може тягтися як шлейф і на нові місця роботи. За даними інституту Gallup, 13% працівників, які зазнали такого ставлення, навіть на новому місці теж підсвідомо чекають підступу від команди й менш залучені вже до справ нової компанії.

Порада: бажання утримати працівника, який дістався чималою «кров’ю», абсолютно зрозуміле. Однак метод знецінення радше призведе до протилежного результату.

4. Визнайте досягнення

Менш як 80% керівників хвалять своїх працівників хоча б раз на місяць. Водночас тільки 22% підлеглих зізнаються, що їх узагалі хвалять. Дослідження HR-платформи Humanity засвідчує: не завжди те, що ми говоримо, співрозмовник розуміє саме так, як хотілося б. Або керівники відповідали не дуже щиро :) 

Об’єктивне визнання успіхів і чеснот — дуже потужний драйвер для будь-якої людини. А ще успіх похвали закладений біологічно. Річ у тім, що будь-яка робота, навіть найулюбленіша, все одно пов’язана з викидами гормону стресу — кортизолу. Причин може бути багато: крайні дедлайни, ранкові вставання або затори по дорозі до офісу, галасливі сусіди або власні домочадці, якщо людина працює з домашнього офісу. 

Важливе інше: науковці підтвердили, що правдива й об’єктивна похвала стимулює вироблення дофаміну, гормону радості, що «перекриває» шкоду від кортизолу. 

Порада: визнавайте успіхи своєї команди, але не намагайтеся хвалити заради самого факту похвали.

5. Давайте зворотний зв’язок

Якісний і своєчасний зворотний зв’язок не тільки налагодить відносини між керівництвом і командою, а й допоможе бізнесу заощадити гроші — не лише на втратах через помилки працівників, а й витратах на оплату праці та навчання нових працівників.

За даними вже відомого нам інституту Gallup, наявність зворотного зв’язку дуже впливає на ступінь залученості людини до справ компанії. Порівняйте самі: фідбек щодо своєї роботи хоча б раз на тиждень регулярно отримують 43% залучених працівників. І тільки 18% працівників з низькою зацікавленістю в справах бізнесу можуть похвалитися тим самим. 

Порада: заплануйте у власному календарі зустрічі «one-to-one» хоча б раз на кілька тижнів. Це допоможе вам тримати руку на пульсі настроїв і проблем членів команди й зуміти вчасно прилучитися, якщо виникнуть проблеми. Крім того, так ваші працівники точно знатимуть, що їхня робота важлива й цінна.

Бонус: нестандартні способи мотивації з усього світу

Нестандартні способи мотивації Нестандартні способи мотивації

Як ми вже з’ясували, компанії можуть зацікавити потенційних працівників і утримувати в команді «старичків» не тільки матеріальними методами мотивації персоналу. Зібрали для вас найнезвичніші мотивації з усього світу. Не всі їх можна застосувати в Україні, але хто знає? :)

  • Майже сімейні зв’язки. У Японії не заведено часто міняти роботу — багато які працівники все життя працюють на ту саму компанію, нерідко їхні діти й члени сім’ї ідуть тим самим шляхом. Тому в багатьох японських великих корпораціях компанія є ніби «батьком», а працівник — «сином», який може дістати безвідсоткову позику на придбання житла, оплату власного навчання і навчання своїх дітей, святкування ювілею або весілля.
  • Відгул для розбитих сердець. Молоді японці дуже багато працюють і мало відпочивають. З популярним у країні графіком «996», коли працівники працюють від 9-ї ранку до 9-ї вечора 6 днів на тиждень, налагодити стосунки й підтримувати їх — дуже важко. Тому в деяких компаніях практикується «відгул» після розставання — від 1 до 3 днів залежно від віку працівника.
  • Відгул в ім’я знижок. Деякі японські компанії практикують скорочені робочі дні або й зовсім додаткові вихідні під час сезонного розпродажу. Завдяки такому оригінальному способу мотивації працівники можуть встигнути розв’язати особисті питання, закупитися всім потрібним і відчути, що компанія розуміє їхні потреби та дбає про них.
  • Нестандартні назви посад. Кожному хочеться працювати на престижній і важливій посаді — навіть якщо її престиж обмежується гарною назвою. Уперше такий спосіб мотивації застосував Волт Дісней, коли перейменував підрозділ працівників постачання й облаштування одного з парків на «текстильну службу», поставивши департамент нарівні з маркетинговими й фінансовими службами. Пізніше цією хитрістю скористався й Стів Джобс, перейменувавши офісного консультанта на «генія» — хіба можна піти з роботи, де тебе вважають генієм?
  • Персоналізація й публічне визнання заслуг. Невеликі, але приємні плюшки за успіхи в роботі — це крутий спосіб показати, що компанія цінує працівника та його зусилля. Спосіб працює і в іншу сторону: в одній великій компанії стільникового зв’язку була традиція «мігрувальної черепашки». Працівник, який гірше за всіх виявив себе за місяць, діставав обов’язок дбати про офісну черепашку й доглядати за нею.
  • День відкритих дверей. У Google є традиція «дня відкритих дверей» для батьків — це один день на рік, коли батьки можуть приїхати й подивитися зсередини, як працюють їхні діти. А в деяких компаніях — наприклад, AirBnb — практикується такий нетрадиційний метод мотивації, як робота в офісі з домашніми улюбленцями.
  • Спортивні команди. У багатьох компаніях бізнес не тільки сплачує звичні пільги на фітнес-клуб, а й заохочує спільні заняття спортом. Внутрішня команда з футболу, баскетболу, яхтингу… Хто піде з компанії на інше місце, коли на носі чемпіонат?
  • Тиха година. У Японії є навіть спеціальний термін для сну на робочому місці — інемурі, а в Китаї перерву на сон забезпечено конституційним правом. За даними The Guardians, у США 33% працівників користуються можливістю подрімати на роботі й зазначають, що їхня продуктивність після такого відпочинку підвищується. За короткий сон на роботі також «топить» NASA — за даними їхнього дослідження, перерва «на подрімати» на 100% підвищує уважність і когнітивні здібності пілотів.
Навчимо закривати вакансії оперативніше та якісніше!

Indigo Tech Recruiters School – новий стандарт знань в IT-рекрутингу. Спікери курсу: Ірина Шамаєва, Стаська Падалка, а також експерти з Garmmarly, DataArt, Медіа-Групи Україна і, звичайно, Indigo Tech Recruiters.

Дивитись програму
Інфо
Автор статті: Тетяна Демахіна
8617 Переглядів
Категорія HR
24.03.2021
Схожі статті
6 способів зробити свою компанію максимально приємним місцем для роботи
За результатами опитування на ДОУ, IT-фахівці високо цінують професійне зростання. Саме задля нього 54% ​​опитаних обрали сферу ІТ..
Чи ласкаво просимо: чек-лист для «правильної» адаптації новачків
Знайти IT-талант – це вже завдання із зірочкою, але рано зітхати з полегшенням. Як допомогти людині пройти тернистий шлях ньюкамера, якнайшвидше влитися в команду і вийти..
«Твоя особистість зливається з твоїм стартапом: якщо все добре – і тебе драйвить, якщо погано – ти теж "падаєш"»: інтерв'ю з Олександром Дятловим, General Manager Ukraine у Very Good Security
Сфера захисту чутливих даних стає все перспективнішою (sensitive data – це, наприклад, біометричні дані, інформація про здоров'я, фінанси та інші особисті відомості). У я..
Від продактів та дизайнерів до back-end, QA та девопсов: як Київстар розвиває у себе команди для створення IT продуктів. Інтерв'ю із СРО Київстар Михайлом Нестором
IT та Product напрямок в Україні розвивається та зростає постійно. А в Київстарі вирішили розвивати його всередині..
Прожити 6 місяців без зарплати: головний аналітик HUG's розповів про грамотне інвестування
Фінансова грамотність — той скілл, якого часто не вистачає навіть досвідченим професіоналам у своїй справі. Ми поговорили про неї з головним аналітиком робоедвайзера HUG'..
Крізь вогонь, воду й фазу штормінгу: 5 стадій розвитку команди
Безліч концепцій описують динаміку розвитку груп. Простою та зручною для використання на практиці ми, команда IT рекрутерів Indigo, вважаємо теорію, запропоновану америк..
Як створити успішний HR-бренд. Досвід General Electric, Netflix, Google
Як компанії виживають в умовах дедалі більшої орієнтації ринку праці на кандидатів? Це особливо актуально щодо технічних фахівців..
«Любов з першого погляду», або як Indigo з випускниками школи «Hillel» спілкувались :)
Між собою ми жартома вирішили що зустріч була схожа нателешоу «Любов з першого погляду» :). Випускники школи мали можливість поспілкуватись з HR’ами і рекрутерами і запит..
Огляд зарплат Product Roles в українських IT-компаніях
СЕО Катерина Осадчук і команда INDIGO Tech Recruiters провели огляд заробітних плат для Product Roles в IT. Нагадаємо: щорічно ми випускаємо огляд заробітних плат C-Level..
Закрити незакриване: що таке Executive Search? Шукаємо найліпших кандидатів на топові вакансії
Що таке Executive Search, кому він допоможе та як дібрати агентство, що допоможе знайти топового спеціаліста, — розбираємося далі...
Як захантити крутого Product Manager до себе в команду?
Згодом кількість завдань, проєктів та команда зростають, а керівник фізично не може розірватися та повноцінно встежити за всім. Не потонути у комунікації між різними відд..
Почути головне: 8 порад щодо оцінки цінностей топ-кандидата
Ціна помилки при наймі топ-менеджера вкрай висока і може коштувати бізнесові самого бізнесу. Окрім досвіду, знань та навичок, при executive search особливу увагу слід при..
На ремоуті до кінця 2020: як «тимбілдитися» онлайн
Позумитися, списатися, включити камеру, вимкнути мікрофон — будемо відвертими, багато хто втомився від віддаленої роботи та хочуть простого офісного «підемо на каву?». Ал..
Як український IT-бізнес адаптується до «карантинного» ринку: результати опитування
Карантин та економічний струс ускладнили роботу всіх галузей і не оминули стороною IT-ринок