Не Лінкдином єдиним: найефективніші способи комунікації з кандидатом у 2021 році

Twitter
Linkedin
Facebook
Telegram

У статті від наших партнерів AmazingHiring розберемо популярні платформи з активними професійними спільнотами та поділимося корисними ресурсами де можна знайти кандидатів.

Підбір персоналу Найм Рекрутинг

Тепер, коли комунікація з потенційними кандидатами перейшла повністю в онлайн, і рекрутинг також, з’явилася потреба шукати нові способи взаємодії з потенційними кандидатами. 

За допомогою різних платформ та соцмереж, рекрутери шукають кандидатів, ведуть з ними повну комунікацію, проводять декілька співбесід та потім вже оцінюють власне чи підходить цей кандидат на певну посаду. І все це відбувається онлайн. Для успішного закриття вакансії тепер не потрібна особиста зустріч з кандидатом. 

Звичайно, джоб-сайти все ще залишаються важливим джерелом пошуку кандидатів, але зараз успішний рекрутинговий процес зосереджується не лише на пасивному очікуванні відгуків на вакансії, рекрутинг тепер більш соціальний та мобільний. Особливо коли мова йде про вакансії senior-level.

Найпопулярнішим способом комунікації з кандидатами, звичайно, залишається LinkedIn. При цьому не можна сказати, що цей спосіб є найефективнішим. Більшість IT-фахівців, яких легко знайти за допомогою цієї професійної мережі,просто завалені повідомленнями, тому можуть взагалі не відповідати. Тому рекрутери та HR спеціалісти повинні використовувати актуальні інструменти для спілкування. До найпоширеніших нових каналів комунікації у рекрутингу належать професійні спільноти у різних соцмережах, таких як Twitter, Telegram та Github.

У статті ми розберемо ці популярні платформи з активними професійними спільнотами та поділимося корисними ресурсами де можна знайти кандидатів.

Twitter

Twitter — це не лише соціальна мережа для поширення мемів, коротких смішних текстових повідомлень або важливих новин. Тут також є багато професійних спільнот девелоперів та програмістів, які активно обговорюють свої проєкти, публікують інформацію про себе (наприклад, у шапці профілю). Наразі у Twitter зареєстровані майже 400 мільйонів користувачів і серед них рекрутеру важливо знайти тих, які були б зацікавлені у певній вакансії. Але як правильно почати комунікацію з такими кандидатами?

Це досить просто. Можна відповісти в ланцюжку повідомлень під якоюсь публікацією у спільноті або відповісти окремим твітом на твіт знайденого цікавого вам девелопера по темі програмування.

Як їх знайти? Це робиться за допомогою звичайного пошуку за ключовими словами. З пошуком у Twitter можна багато експериментувати. Наприклад, на англомовному ринку прийнято шукати кандидаток по хештегу #womenwhocode. 

Варто пам’ятати, що коли ви намагаєтесь сконтактувати з людьми через Twitter, важливо не поспішати одразу надсилати всі деталі про вакансію. Варто почати з підписки, відповідей на різні твіти, та ретвіти для більшої залученості. І лише тоді, коли вже встановлений певний контакт, можна надіслати приватне повідомлення (DM — direct message) з можливістю роботи. Часто приватні повідомлення можуть надсилати лише ті, кого цей юзер фолловить, тому вам буде необхідно обережно поцікавитись про дозвіл на написання приватного повідомлення. А інколи, навіть якщо вони відкриті для усіх, краще спочатку все одно запитати дозволу на контакт.

Github

Github — це найбільший сервіс для спільної розробки та зберігання коду. Більше ніж 32 мільйони програмістів використовують Github кожного місяця. Цей сервіс також вважається соцмережею для розробників, адже тут вони можуть не тільки публікувати свої роботи, працювати над різними open source проєктами, а ще й спілкуватись, коментувати код один одного та слідкувати за новинами своїх знайомих. На Github настільки легко завантажити код, як у Instagram — фото або відео.

Потенційних кандидатів можна шукати за допомогою розширеного пошуку, де вказується кількість фоловерів, мови програмування та локація. Далі результати пошуку, які ви отримали, можна відфільтрувати за найбільшою кількістю фоловерів або останньою активністю. Профілі девелоперів на GitHub — чи не найкращий збір всієї необхідної інформації для технічного рекрутера.

Також є сайти, що роблять рейтинги найкращих девелоперів на GitHub за певним критерієм. Наприклад, Git Awards (якщо сайт не відкривається, спробуйте перейти по адресі ​​http://159.100.250.9/).

Найбільшою перевагою Github є те, що тут можна знайти імейли кандидатів — але частіше за все шукати доведеться в репозиторіях. Є інструменти, які самі шукають ці заховані імейли, про них поговоримо нижче.

Тут варто пам’ятати те, що кандидатам приходять десятки листів від інших HR менеджерів, тому потрібно серед них виділятися. Також необхідно мати розуміння, в яких випадках краще не турбувати кандидата по особистій електронній адресі. Рекомендуємо почитати статті про те, як правильно писати пасивним кандидатам на технічні посади, або про те, як правильно підібрати тему листа кандидату.

Telegram

Telegram — безкоштовний месенджер, що має понад 500 мільйонів активних користувачів щомісяця і входить до 10 найбільш завантажуваних додатків у світі. Він особливо популярний в пост-радянських країнах та віднещодавна набирає популярність в Європі та на Близькому Сході.

Не всі програмісти активно шукають роботу на джоб-сайтах або LinkedIn, але вони періодично заходять у різні канали з актуальними вакансіями чи приймають участь в обговоренні улюблених технологій в чатах з однодумцями. 

У Telegram є поле для пошуку, яке рекрутери можуть приборкати на свою користь. Найчастіше для пошуку кандидатів використовуються такі ключові слова, як “шукаю”, “розглядаю”, “про мене”, “резюме”, і т. д. В Телеграмі неважко знайти чати, де інженери скидають свої резюме, або обговорюють технології.

Окей, знайти кандидата — це одне, а як правильно йому написати в Telegram? Якщо кандидат не вказав свою пошту або LinkedIn, тоді можна у приватних повідомленнях вказати, що ви помітили кандидата чи кандидатку у групі (обов’язково вказати, у якій саме) і хотіли б запропонувати розглянути позицію, яка могла б її або його зацікавити. 

Як пришвидшити процес пошуку профілів кандидатів у соцмережах та професійних спільнотах? 

Можна скористатись сорсінговими інструментами. Таким є AmazingHiring — платформа, яка відзначається своєю передовою технологією скринінгу та великою базою кандидатів, що постійно оновлюється. AmazingHiring збирає всю необхідну інформацію про технічних спеціалістів із понад 70 різних джерел. Штучний інтелект сортує кандидатів за їх досвідом та досягненнями, враховує сертифікати, рейтинги у Github, тощо. Ви бачите список, відповідний вашим вимогам, заданим у пошуку.

За допомогою AmazingHiring ви можете відфільтрувати кандидатів за досвідом, попередніми посадами/компаніями, рівнем стажу, і тд. Ви також можете керувати джерелами пошуку кандидатів. Наприклад ви можете виключити LinkedIn з джерел для більшої можливості знайти приховані таланти, про які рекрутери інших компаній не знають.

AmazingHiring робить весь процес рекрутингу більш організованим та простим, що і допомагає швидше знайти кращих кандидатів і не витрачати багато ресурсів. Особливо зручно працювати в командах — ви можете бачити, кого з девелоперів ваші колеги вже опрацьовували. Є можливість створити інтеграцію з вашою ATS.

AmazingHiring також пропонує безкоштовний плагін в Google Chrome, який допомагає швидко знаходити потрібну контактну інформацію та всі доступні соцмережі цікавої вам людини.

Також, платформа надає можливість створювати шаблони електронних листів, послідовності фоловапів та автоматизувати повторювані процеси для заощадження ресурсів та часу рекрутера. Є ще функція збагачення даних (data enrichment), за допомогою якої можна додавати додаткову інформацію до списків з електронними поштами кандидатів. Це може бути ім’я, посада, локація тощо. Таким чином, можна знайти агреговані профілі кандидатів на платформі, лише знаючи їх імейл чи, наприклад, GitHub-профіль.

Серед клієнтів AmazingHiring можна знайти багато українських компаній, наприклад EPAM, Rocket, Zakaz.ua, Sigma Software.

Висновки

Сьогодні, для того, щоб досягти успіху, HR спеціалісти повинні використовувати найкращі інструменти для рекрутерів, які є доступними на ринку. А особливо ті, які допомагають заощадити час та інші важливі ресурси на пошук і спілкування з кандидатами. Зараз, коли всі рекрутери відчайдушно шукають hidden gems або unicorns — кандидатів, яких ще не знайшли інші, чому б не скористатися іншими способами пошуку, а не LinkedIn? 

За допомогою сорсінгу в різних соцмережах та творчому підходу до процесу рекрутингу, можна залучити до інтерв’ю набагато цікавіших кандидатів. Вдале повідомлення у Твітері може стати набагато ефективнішим за черговий connection request у Лінкдині.

Інфо
Автор статті: Партнер Indigo Tech Recruiters
1366 Переглядів
Категорія Рекрутинг
29.11.2021
Схожі статті
Чи ласкаво просимо: чек-лист для «правильної» адаптації новачків
Знайти IT-талант – це вже завдання із зірочкою, але рано зітхати з полегшенням. Як допомогти людині пройти тернистий шлях ньюкамера, якнайшвидше влитися в команду і вийти..
Від продактів та дизайнерів до back-end, QA та девопсов: як Київстар розвиває у себе команди для створення IT продуктів. Інтерв'ю із СРО Київстар Михайлом Нестором
IT та Product напрямок в Україні розвивається та зростає постійно. А в Київстарі вирішили розвивати його всередині..
Як створити успішний HR-бренд. Досвід General Electric, Netflix, Google
Як компанії виживають в умовах дедалі більшої орієнтації ринку праці на кандидатів? Це особливо актуально щодо технічних фахівців..
«Любов з першого погляду», або як Indigo з випускниками школи «Hillel» спілкувались :)
Між собою ми жартома вирішили що зустріч була схожа нателешоу «Любов з першого погляду» :). Випускники школи мали можливість поспілкуватись з HR’ами і рекрутерами і запит..
Закрити незакриване: що таке Executive Search? Шукаємо найліпших кандидатів на топові вакансії
Що таке Executive Search, кому він допоможе та як дібрати агентство, що допоможе знайти топового спеціаліста, — розбираємося далі...
Як захантити крутого Product Manager до себе в команду?
Згодом кількість завдань, проєктів та команда зростають, а керівник фізично не може розірватися та повноцінно встежити за всім. Не потонути у комунікації між різними відд..
Почути головне: 8 порад щодо оцінки цінностей топ-кандидата
Ціна помилки при наймі топ-менеджера вкрай висока і може коштувати бізнесові самого бізнесу. Окрім досвіду, знань та навичок, при executive search особливу увагу слід при..
«Я не чекаю від рекрутерів, що вони ходитимуть із застиглою посмішкою 24/7 та татуюванням “люблю людей”»: інтерв'ю з HR Director Ajax Systems Дар'єю Назаркіною
Українська компанія Ajax Systems розробляє та виготовляє розумні бездротові системи безпеки, які купують у 80+ країнах. Бізнес масштабується, команда швидко зростає – на ..
"Важливо робити добре те, що робиш" - діалог з Артуром Міхном, співзасновником Work.ua
Нам в Indigo стало цікаво, що відбувається з HR-Tech сферою в Україні
"In diversity we trust": інтерв'ю з Максом Ковалем, head of operations Djinni.co
Залучати IT-таланти з огляду на конкуренцію на них складно. Залучати їх швидко - завдання з розряду "знайти Святий Грааль до найближчого четверга". Благо є продукти та се..
"Ми намагаємося зробити рекрутинг передбачуваним" - діалог з WeelWork
WeelWork - це платформа для роботи з фріланс-рекрутерами та рекрутинговими агентствами. Запустилася вона у жовтні 2019 – буквально місяць тому..
«Наші керівники витрачають близько 30% свого часу на пошук талантів»: інтерв'ю з Максимом Штепою, СЕО SocialTech
За досвідом Indigo, один з ключів до якості рекрутингу – у діалозі сторін. Тому ми вирішили підготувати серію інтерв'ю з СЕО компаній, команди яких допомагаємо посилити I..
Як найняти кращих? Працюємо над брендом IT-компанії
Днями ми підіймали одну болючу тему (особливо, для власників і СЕО компаній), чому до вас не йдуть працювати кращі кандидати ринку IT. Серед причин — проблеми з брендом ..
Как правильно составить джоб-оффер для IT-специалиста
Розбираємося, що до чого, з Катериною Осадчук, СЕО IT-рекрутингової агенції INDIGO Tech Recruiters