"Плюшки" в IT-компаніях. Чого хочуть розробники та що пропонують роботодавці

Twitter
Linkedin
Facebook
Telegram

Скільки розробника не годуй – він… А що він? Він, як і будь-який інший співробітник, хоче отримувати задоволення від своєї роботи, і бачити, що роботодавець піклується про нього, а не просто вичавлює всі можливості

Найм HR
"Плюшки" в IT-компаніях. Чого хочуть розробники та що пропонують роботодавці

Скільки розробника не годуй – він… А що він? Він, як і будь-який інший співробітник, хоче отримувати задоволення від своєї роботи, і бачити, що роботодавець піклується про нього, а не просто вичавлює всі можливості. Як виявити цю саму турботу? Правильно, за допомогою усіляких «плюшок».

А чого хочуть розробники, і що здатні запропонувати (і пропонують) айтішникам роботодавці? Перш за все розставмо крапки над «i». Слід розуміти, що компанії бувають різні. Десь душ і кава-поінт в офісі - це зрозуміле, а десь вже з розряду «плюшок». Та й потреби у людей можуть бути різними. Але спробуємо розібратися.

Чого чекають від роботодавців розробники

Ми з Indigo Tech Recruiters поцікавилися думкою щодо цього безпосередньо в IT фахівців на форумі DOU.ua. І отримали багато цікавих відповідей. Наприклад:

Коментар вичерпний. Але знайти компанію, де є все це одночасно, напевно, нереально. Та й деякі пункти зі списку просто не можуть бути сусідами.

Запустили Indigo Tech Recruiters School!

Вчимо закривати вакансії оперативніше та якісніше. Спікери курсу: Ірина Шамаєва, Стаська Падалка, а також експерти з Garmmarly, DataArt, Медіа-Групи України та, звичайно, Indigo Tech Recruiters.

Дивитись програму

Ось приклад:

Як уявиш розробника, який страждає у другій половині дня від того, як йому вчинити — піти додому, або зависнути в офісі, так сльози на очах накручуються.

Не потрібні мені бонуси - хочу грошей:

Тож варіант. Але дивімось на речі тверезо. Людина, вона така — якщо є зайві гроші в руках, дуже велика ймовірність, що вони можуть піти на миттєві бажання або просто потрапити в «черепашку на чорний день». Ну так ми вже влаштовані.

І думка іншого користувача частково підтверджує це:

Але таки такий підхід має право на життя. Як варіант, можна видавати співробітникам гроші на різні «плюшки» і при цьому контролювати, як вони витрачаються (надання чеків, наприклад). Так, це може виглядати «совково». Але, з іншого боку, співробітник може сам вибрати, який басейн йому відвідувати, в якій компанії оформити страховку тощо.

Не всі «плюшки» такими є

Якщо щільно поспілкуватися з IT-фахівцями, можна зрозуміти, що далеко не всі "плюшки" є "плюшками". Деякі з них можна розцінити як маст хев для будь-якої компанії, що поважає себе і свої кадри, а ніяк не спосіб підвищення лояльності та мотивації працівників. Сюди можна віднести (з деякими застереженнями, звісно):

  • Наявність власної бібліотеки та внутрішнє навчання. Розвиток та «прокачування» співробітників насамперед - на користь роботодавця. Якщо курси для співробітників організувати немає можливості (про їх ефект ми вже писали раніше), будь ласка, хоча б облаштувати нормальну бібліотеку, щоб співробітники могли самостійно навчатися.
  • Можливість роботи з дому. Цікава думка була висловлена ​​одним з користувачів форуму.

Адже складно з цим не погодитися. Якщо співробітник результативний і йому зручно періодично працювати з дому, чому б і ні? Адже всі обставини трапляються. Головне — не переборщити з цим і щоб розробник не зловживав.

  • Тімбілдінг (виїзди на природу, активний відпочинок та ін.). Тільки лінивий не говорить про те, що це важливо для компанії. Так, насамперед для роботодавця. Паралельно вирішується й інше завдання — надання працівникам можливості захоплюючи провести час, що сприяє підвищенню їхньої лояльності.

Не завжди бажане = надане. Що надають IT-фахівцям роботодавці

Досить пройтися спеціалізованими форумами, і начебто стає зрозумілим, чого хочуть IT-фахівці від роботодавців. Але ж ні. Чомусь дійти порозуміння виходить не у всіх. Подивіться хоча б свіже серпневе дослідження DOU, що стосується бонусів в IT. Якщо коротко, то в ТОП найбажаніших бонусів серед розробників увійшли:

  • Медичне страхування.
  • Премії та різні матеріальні бонуси.
  • Компенсація освітніх курсів.
  • Відшкодування витрат на спорт.
  • Компенсація харчування.

Що стосується найпоширеніших бонусів в IT-компаніях, у ТОП-5 увійшли:

  • Гнучкий графік роботи.
  • Проведення корпоративних заходів.
  • Компенсація співробітникам освітніх курсів.
  • Наявність в офісі IT-компанії зони відпочинку.
  • Оплата медичного страхування.

Бачимо, що перетин є лише за 2 пунктами — мед. страховка та відшкодування витрат на освіту.

Чи можна досягти 100% збігу бажань співробітників та «плюшок» від роботодавця? Можна, можливо. Але на це ніхто не піде, адже люди різні та всім не догодиш. Що буде необхідністю для одного, може не становити інтересу для іншого. А індивідуальний підхід до задоволення потреб кожного співробітника — це поки що в галузі фантастики.

Теги
Інфо
Автор статті: INDIGO Tech Recruiters
9644 Переглядів
Категорія HR
06.11.2018
Схожі статті
6 способів зробити свою компанію максимально приємним місцем для роботи
За результатами опитування на ДОУ, IT-фахівці високо цінують професійне зростання. Саме задля нього 54% ​​опитаних обрали сферу ІТ..
Чи ласкаво просимо: чек-лист для «правильної» адаптації новачків
Знайти IT-талант – це вже завдання із зірочкою, але рано зітхати з полегшенням. Як допомогти людині пройти тернистий шлях ньюкамера, якнайшвидше влитися в команду і вийти..
Від продактів та дизайнерів до back-end, QA та девопсов: як Київстар розвиває у себе команди для створення IT продуктів. Інтерв'ю із СРО Київстар Михайлом Нестором
IT та Product напрямок в Україні розвивається та зростає постійно. А в Київстарі вирішили розвивати його всередині..
Крізь вогонь, воду й фазу штормінгу: 5 стадій розвитку команди
Безліч концепцій описують динаміку розвитку груп. Простою та зручною для використання на практиці ми, команда IT рекрутерів Indigo, вважаємо теорію, запропоновану америк..
Як створити успішний HR-бренд. Досвід General Electric, Netflix, Google
Як компанії виживають в умовах дедалі більшої орієнтації ринку праці на кандидатів? Це особливо актуально щодо технічних фахівців..
«Любов з першого погляду», або як Indigo з випускниками школи «Hillel» спілкувались :)
Між собою ми жартома вирішили що зустріч була схожа нателешоу «Любов з першого погляду» :). Випускники школи мали можливість поспілкуватись з HR’ами і рекрутерами і запит..
Огляд зарплат Product Roles в українських IT-компаніях
СЕО Катерина Осадчук і команда INDIGO Tech Recruiters провели огляд заробітних плат для Product Roles в IT. Нагадаємо: щорічно ми випускаємо огляд заробітних плат C-Level..
Закрити незакриване: що таке Executive Search? Шукаємо найліпших кандидатів на топові вакансії
Що таке Executive Search, кому він допоможе та як дібрати агентство, що допоможе знайти топового спеціаліста, — розбираємося далі...
Як захантити крутого Product Manager до себе в команду?
Згодом кількість завдань, проєктів та команда зростають, а керівник фізично не може розірватися та повноцінно встежити за всім. Не потонути у комунікації між різними відд..
Почути головне: 8 порад щодо оцінки цінностей топ-кандидата
Ціна помилки при наймі топ-менеджера вкрай висока і може коштувати бізнесові самого бізнесу. Окрім досвіду, знань та навичок, при executive search особливу увагу слід при..
На ремоуті до кінця 2020: як «тимбілдитися» онлайн
Позумитися, списатися, включити камеру, вимкнути мікрофон — будемо відвертими, багато хто втомився від віддаленої роботи та хочуть простого офісного «підемо на каву?». Ал..
Як український IT-бізнес адаптується до «карантинного» ринку: результати опитування
Карантин та економічний струс ускладнили роботу всіх галузей і не оминули стороною IT-ринок
«Я не чекаю від рекрутерів, що вони ходитимуть із застиглою посмішкою 24/7 та татуюванням “люблю людей”»: інтерв'ю з HR Director Ajax Systems Дар'єю Назаркіною
Українська компанія Ajax Systems розробляє та виготовляє розумні бездротові системи безпеки, які купують у 80+ країнах. Бізнес масштабується, команда швидко зростає – на ..
«Високий потенціал у фінтех-рішень, які «відкушують» функції класичних банків»: інтерв'ю з співзасновником YayPay Євгеном Виборовим
Фінтех — привабливий ринок для стартапів з огляду на темпи трансформації сфери фінансів