Повангуємо? 10 захоплюючих лекцій TED про те, як технології змінять наше завтра

Twitter
Linkedin
Facebook
Telegram

Майбутнє настає швидше, ніж ми встигаємо злякатися невідомості

Дозвілля HR Прогнози Розвиток

Майбутнє настає швидше, ніж ми встигаємо злякатися невідомості. Наприклад, якщо хтось відкрив для себе «Чорне дзеркало» не з першого сезону, телесеріал подвійно цікавий: подивився серію, почитав новини — і виявляється, що фантастичні події, що описані вже майже реальність. Ми з Іndigo вибрали 10 цікавих лекцій TED про те, як технології вже змінюють наш світ і до чого слід готуватися у майбутньому.

«Майбутнє грошей», Неха Нарула

Як ми купуватимемо і продаватимемо? Чи залишиться потреба у банках та інших фінансових установах? Навіщо світу криптовалюти? Спікер впевнена: ми вступаємо в нову еру програмованих грошей. І це лише початок. У період готівки гроші переміщалися зі швидкістю людей; у цифровому світі гроші можуть пересуватися швидше — але з дозволу контролюючих організацій, тобто зі швидкістю роботи банків. «Ми перебуваємо на порозі ери нового типу грошей. Майбутнє грошей вирішено наперед. Коли ми з'єднаємо програмне забезпечення та валюту, гроші стануть чимось більшим, ніж статичним показником вартості, і нам не потрібні будуть організації для забезпечення безпеки», — пророкує експерт.

«Чому важливо представляти різні сценарії майбутнього», Енеб Джейн

А цей виступ корисно подивитися фаталістам, які впевнені: все одно роботи скоро заберуть роботу у всіх людей — від касирів до front end developer-ів, і завоюють світ. Тож можна розслабитися та чекати. Археолог майбутнього вірить: наше завтра варіативно. Так, можливий і сценарій, де Нічні дозори - патрулі з дронів, стежать за кожним вашим рухом. І багато інших малоприємних речей, що стосуються екології, свободи, суспільства. Але майбутнє реально можна міняти. І спікер наводить приклади того, як це робити. А також нагадує, як важливо навчитися асоціювати майбутнє з собою, оскільки часто ми не пов'язуємо себе з «Я в майбутньому»: «Але ми і є це майбутнє, і я вірю, що боротися за майбутнє, яке ми бажаємо, важливо і потрібне сьогодні більше, ніж будь-коли».

«Як виглядатиме робота в майбутньому?», Ендрю МакАфі

Як зазначає спікер, економіст, і бачимо всі ми, останніми роками машини стали демонструвати навички, яких у них ніколи не було: говорити, бачити, писати… І вони продовжують розвиватися. З одного боку, це круто: монотонну роботу візьмуть на себе роботи, у всіх сферах — і в роботі рекрутингової агенції, очевидно, теж радує. А нам дістануться цікаві завдання. Дослідники, винахідники та інноватори зможуть зайнятися не рутиною, а своїми важливими проривними справами. З іншого боку — що станеться, коли роботи усвідомлюють себе? . Спікер, наприклад, жартує (чи жартує?), що занепокоїться того дня, коли його комп'ютер усвідомить наявність принтера.

«Чи можемо ми створити ІІ та зберегти над ним контроль?», Сем Харріс

Від думки про те, що в майбутньому штучний інтелект стане сильнішим і розумнішим за людину, по спині пробігає холодок? І правильно, вважає спікер, нейробіолог та філософ. На його думку, людство точно створить машини, які за своїми здібностями перевершать творців. І вони, можливо, поводяться з нами так само як ми з мурахами: ненависті немає, нічого особистого. Але якщо мурашник заважає — мало хто намагається його зберегти. Боятися не треба. А ось думати про безпеку у новому світі — не завадило б.

"Цей комп'ютер у майбутньому вирощуватиме нашу їжу",  Калеб Харпер

Як можна змінити систему вирощування продуктів за допомогою тандему фермерів та технологій? Харчові комп'ютери, розвиток світової харчової ферми, який прогнозує спікер, дозволить розв'язати проблему продовольчої кризи. Команда Калеба вже збудувала ферму в медіалабораторії. Фермерам, щоб отримати знання рослин, потрібні роки. У Калеба ці знання — у хмарі. «Ми відстежуємо дані у часі, співвідносимо їх із кожною рослиною. Усі броколі в моїй лабораторії мають IP-адреси», — каже речник, і зал сміється. Адже це реальність: в описаній Калебом системі можна в один клік отримати профіль рослини, завантажити його прогрес, точно знаючи, коли вона отримує потрібну кількість нутрієнтів, набуває оптимального смаку, чи достатньо їй води та сонця. Тобто, якщо ви розмовляєте з улюбленою бєгонією, не соромтеся: з рослинами справді можна спілкуватися.

"Познайомтеся зі Спотом - роботом-собакою, яка бігає, стрибає і відчиняє двері", Марк Райберт

Улюбленці бувають різні. Від одних не дочекаєшся й того, щоб вони тапки принесли. А інші вміють доставляти посилки, картографувати місцевість, переносити об'єкти та багато іншого. Та ще й не розкидають шерсть. Тому, що вони роботи. І, за словами засновника компанії Boston Dynamics, можуть бути корисними у всіх сферах — від розв'язання побутових питань до допомоги людям, яким потрібний догляд.

«Готуйтеся до гібридного мислення», Рей Курцвейл

Футуролог поганого не порадить. Він стверджує: потрібно готуватися до наступного великого стрибка у функціонуванні мозку, освоюючи комп'ютерні технології в хмарі. Незабаром мислення людини стане гібридом біологічного та небіологічного мислення. «До кінця наступного десятиліття це зробимо знову. Ми знову збільшимо свій неокортекс — тільки цього разу він не буде обмеженим конкретними рамками», — обіцяє Рей.

«Майбутнє брехні», Джефф Хенкок

Виступ про три типи «електронної» брехні: «Дворецький» (це коли ми пишемо «Я вже виходжу» тому, хто на нас чекає, хоча це не так); «Підставна особа» (коли хтось, наприклад, залишає собі хвалебні коментарі з фейкового акаунту); "Китайська водяна армія" (масове створення текстів для розміщення в Інтернеті - наприклад, відгуків). Отже, технології: вони допомагають нам обманювати один одного — наприклад онлайн, завдяки анонімності? Спікер стверджує: навпаки, легка доступність інформації та технології змушують людей бути більш щирими.

«Як штучний інтелект може покращити нашу пам'ять, роботу та соціальне життя», Том Грубер

Один із творців Siri говорить про «гуманістичний ІІ», яке принесе людям відмінні бонуси, підвищуючи ефективність сприйняття, креативності та когнітивних здібностей. Спікер переконує, що саме це робитиме штучний інтелект: не конкурувати з нами, а допомагати навіть у найнесподіваніших сферах.

«Не бійтеся розумних машин. Працюйте з ними», Гаррі Каспаров

Шахіст згадує, як у 22-річному став чемпіоном світу з шахів, потім провів гру одночасно проти 32 найкращих у світі шахових обчислювальних машин, і виграв усі партії. А через 12 років програв одному-єдиному комп'ютеру. «Як говориться в російському прислів'ї: не можеш перемогти - приєднуйся! - Згадує Гаррі. — Тоді я подумав: а що, коли зіграти разом із комп'ютером, маючи комп'ютер на своєму боці, об'єднавши наші сили — людську інтуїцію з машинними розрахунками, людську стратегію з машинною тактикою, людський досвід із машинною пам'яттю? Чи вийшла б тоді ідеальна гра всіх часів?» Шахіст вважає, що людина плюс машина — це вже не майбутнє, а сьогодення.


Але нагадує: дещо можуть лише люди. Мріяти. І ми з гросмейстером закликаємо вас це робити: мріяти про більше. У будь-якій сфері — будь то шахи, IT-рекрутинг або ще щось, виграє той, хто думає на кілька ходів вперед. 

автор: Катерина Маєвська

Інфо
Автор статті: INDIGO Tech Recruiters
2425 Переглядів
12.04.2018
Схожі статті
Огляд рівня заробітних плат для C-level на ринку українського IT в 2022 році
Як війна в країні вплинула на рівень доходу та мотивацію топ-менеджерів українського ІТ – про це у нашому новому огляді зарплат...
6 способів зробити свою компанію максимально приємним місцем для роботи
За результатами опитування на ДОУ, IT-фахівці високо цінують професійне зростання. Саме задля нього 54% ​​опитаних обрали сферу ІТ..
Огляд заробітних плат для C-level на українському IT-ринку 2021 року
CEO Катерина Осадчук і команда Indigo Tech Recruiters провели третій щорічний огляд зарплат для C-level в IT. Ділимося результатами й дякуємо Royallex в особі Віталія Луж..
Чи ласкаво просимо: чек-лист для «правильної» адаптації новачків
Знайти IT-талант – це вже завдання із зірочкою, але рано зітхати з полегшенням. Як допомогти людині пройти тернистий шлях ньюкамера, якнайшвидше влитися в команду і вийти..
«Твоя особистість зливається з твоїм стартапом: якщо все добре – і тебе драйвить, якщо погано – ти теж "падаєш"»: інтерв'ю з Олександром Дятловим, General Manager Ukraine у Very Good Security
Сфера захисту чутливих даних стає все перспективнішою (sensitive data – це, наприклад, біометричні дані, інформація про здоров'я, фінанси та інші особисті відомості). У я..
Від продактів та дизайнерів до back-end, QA та девопсов: як Київстар розвиває у себе команди для створення IT продуктів. Інтерв'ю із СРО Київстар Михайлом Нестором
IT та Product напрямок в Україні розвивається та зростає постійно. А в Київстарі вирішили розвивати його всередині..
Прожити 6 місяців без зарплати: головний аналітик HUG's розповів про грамотне інвестування
Фінансова грамотність — той скілл, якого часто не вистачає навіть досвідченим професіоналам у своїй справі. Ми поговорили про неї з головним аналітиком робоедвайзера HUG'..
Крізь вогонь, воду й фазу штормінгу: 5 стадій розвитку команди
Безліч концепцій описують динаміку розвитку груп. Простою та зручною для використання на практиці ми, команда IT рекрутерів Indigo, вважаємо теорію, запропоновану америк..
Як створити успішний HR-бренд. Досвід General Electric, Netflix, Google
Як компанії виживають в умовах дедалі більшої орієнтації ринку праці на кандидатів? Це особливо актуально щодо технічних фахівців..
«Любов з першого погляду», або як Indigo з випускниками школи «Hillel» спілкувались :)
Між собою ми жартома вирішили що зустріч була схожа нателешоу «Любов з першого погляду» :). Випускники школи мали можливість поспілкуватись з HR’ами і рекрутерами і запит..
Огляд зарплат Product Roles в українських IT-компаніях
СЕО Катерина Осадчук і команда INDIGO Tech Recruiters провели огляд заробітних плат для Product Roles в IT. Нагадаємо: щорічно ми випускаємо огляд заробітних плат C-Level..
Закрити незакриване: що таке Executive Search? Шукаємо найліпших кандидатів на топові вакансії
Що таке Executive Search, кому він допоможе та як дібрати агентство, що допоможе знайти топового спеціаліста, — розбираємося далі...
Як захантити крутого Product Manager до себе в команду?
Згодом кількість завдань, проєктів та команда зростають, а керівник фізично не може розірватися та повноцінно встежити за всім. Не потонути у комунікації між різними відд..
На ремоуті до кінця 2020: як «тимбілдитися» онлайн
Позумитися, списатися, включити камеру, вимкнути мікрофон — будемо відвертими, багато хто втомився від віддаленої роботи та хочуть простого офісного «підемо на каву?». Ал..