Скільки заробляє DevOps Engineer - і чи коштує гра свічок

Twitter
Linkedin
Facebook
Telegram

Бути девопс-інженером – це як грати одразу дві ролі: системного адміністратора та програміста. Що входить до обов'язків DevOps Engineer, скільки заробляє фахівець і куди можна зростати у сфері, розповідає команда INDIGO Tech Recruiters.

Кандидатам Огляд зарплат IT

DevOps Engineer: що за звір і з чим він працює

Спочатку DevOps — це не посада, а скорочена назва методології, яка походить від слів development та operations. Суть методології – забезпечення ефективної взаємодії розробників та кінцевих користувачів продукту, а також оптимізація процесів життєвого циклу софту.

У свою чергу, девопс-інженер бере участь у етапах життєвого циклу продукту, забезпечує колаборацію між розробниками для більш ефективної роботи та економії часу, за який продукт потрапляє до користувача.

DevOps Engineer працює з:

  • People — людьми, саме командами розробників, які постійно взаємодіють друг з одним.
  • Processes - процесами. Наприклад, розробники створюють додаток і пізніше повинні перевірити, чи можна в нього залогінитись, залишити коментарі, як програма поводиться в мобільній версії. DevOps-інженери беруть участь у автоматизації таких перевірок.
  • Products — програмні продукти та технології. Так, серед обов'язків девопсу часто трапляється робота з хмарними технологіями. «Хмара» відрізняється за методом зберігання та обробки даних від комп'ютера, має особливі принципи дії. DevOps-інженер допомагає компаніям максимально ефективно використовувати хмарне середовище, знижуючи ймовірність ризиків.

DevOps Engineer може працювати на будь-яких проектах у IT: спорт, транспорт, fashion тощо. Сьогодні ви можете працювати над проектом великого рітейлера автомобілів, а через місяць допомагати в побудові системи обробки даних з роботів, які задіяні під час медичних операцій.

Що входить до обов'язків девопсу 

Найчастіше DevOps-інженер працює з одним або декількома категоріями, які відображають ключові аспекти розробки та доставки ПЗ: 

  • безперервна доставка коду (складання, тестування та розгортання);
  • конфігурування та розгортання інфраструктури (переважно за допомогою коду);
  • автоматизація процесів життєвого циклу продукту;
  • налаштування хмарних сервісів, мережі та зв'язків між ними;
  • безпека процесів на проєкті.

Це частина обов'язків девопсу - вони можуть змінюватися в залежності від проєкту та замовника. Трапляється, DevOps Engineer спеціалізується на окремих процесах — і працює лише у своїй сфері, наприклад: 

  • Release Engineer — спеціаліст, який працює з CI або CD, відповідає за розробку процесу складання, тестування та розгортання софту.
  • Infrastructure Engineer — фахівець, який допомагає створювати, налаштовувати та планувати інфраструктуру програмного продукту. Серед обов'язків такого інженера є опис інфраструктури кодом (IaC) та супровід проєкту в залежності від потреб розробників або бізнесу.
  • SRE — спеціаліст, який забезпечує безперебійну роботу та надійність програмного продукту;

Ще одна нова спеціалізація - DevSecOps. Це фахівець, який працює над безпекою та на всіх етапах розробки та інфраструктури продукту. Більше про обов'язки, необхідні скіли, інструменти для девопса і методології в цілому можна дізнатися за посиланням.

Переваги та недоліки роботи девопс-інженером

DevOps-інженери - це багаторукі фахівці. Вони вміють автоматизувати процеси, а також знають, як працюють розробники, QA та менеджери. Вони пишуть код, швидко освоюють складні інструменти та не губляться перед незнайомими тягами. Хороших девопсов мало — при тому, що в топових компаніях у США їм можуть платити $75–100 тис., а вакансій для фахівців багато.

Крім високої зарплати та низької конкуренції на ринку праці, переваги роботи DevOps-інженером такі: 

  • Різноманітні таски. Шляхи розв'язання або створення інфраструктури на різних проєктах відрізняються, що впливає на інструменти та технології, що використовуються, які потрібно знати або освоювати «з нуля». Завдяки цьому професія девопса не приїдається навіть після багатьох років роботи.
  • Довгострокова актуальність професії. На відміну від технологій, принципи роботи в IT-сфері кардинально не змінюються - сервери та Linux не зникнуть, а професія девопс-інженера залишиться актуальною і через десять років.
  • Необов'язкове знання мов програмування. Девопс має бути знайомим із базою, але поглиблене знання мов програмування для фахівців не must-have. Саме тому в DevOps досить просто перейти із системного адміністрування або з іншої професії.

Серед недоліків роботи DevOps Engineer — неповноцінні проєкти, які покривають лише один чи два аспекти методології.Наприклад, CI — процес складання та тестування коду, а також його реліз, коли обов'язки спеціаліста обмежуються доставкою результатів складання та перевіркою успішності процесу. Або Infrastructure Engineer, який не співпрацює безпосередньо з розробниками чи замовниками, а відповідає лише за налаштування серверів та хмарного середовища.

Кар'єрні перспективи: скільки заробляє DevOps Engineer і куди може зростати

Зарплатня девопса залежить від компанії, освіти, досвіду, типу роботи та вміння себе «продати». Ми провели ресерч, на основі якого вивели середній рівень зарплат серед DevOps- та CloudOps-інженерів у Києві та Львові. Також враховували дані з дослідження DOU за грудень 2021-го та аналітики Djinni за лютий цього року.

Опитували 36 DevOps Engineers у Києві та 17 — у Львові. У дослідженні взяли участь співробітники Luxoft, DataArt, Epam, GlobalLogic, SoftServe, Nextiva та інших компаній. Загальні параметри для ресерчу – досвід роботи не менше 5-ти років, а також знання AWS, Linux (Ubuntu, RedHat або аналогічної ОС), Terraform чи CloudFormation.

За результатами ресерчу INDIGO Tech Recruiters, медіанна зарплата у CloudOps-інженерів —$5 тис. для Львова та $6 тис. у Києві. DevOps Engineers з досвідом до 6 років у Києві отримують $4,2 тис., у Львові — $3,7 тис. Для девопсів із досвідом 7+ років зарплата у Києві становить $6,1 тис., у Львові — $5,2 тис.

Шукаємо DevOps інженера!

У нас відкриті вакансії DevOps для різних напрямків. Детальніше за посиланням або чекаємо на ваше CV на пошту info@indigo.co.ua

Дивитися вакансії

Важливо: кар'єру в DevOps можна розпочати відразу після проходження спеціалізованих курсів — про них ми вже писали в статті. Після навчання можна пройти на посаду Trainee з мінімальною зарплатою та перспективою перегляду від кількох місяців до року. Trainee DevOps Engineer вважається фахівець з досвідом від 1 до 6 місяців. Середній рівень зарплати Trainee – до $500.

Джуніором можна вважати девопса з досвідом роботи на позиції від пів року до півтора року. При цьому зарплата фахівця підвищується до 1 тис. дол. Мідли працюють від 2 до 3-х років, заробляючи в середньому до 3 тис. дол.

Ще дорожче «коштують» Team Lead девопс-інженери з досвідом від п'яти років. Їхня зарплатня складає близько $6 тис. Architect DevOps Engineer з аналогічним досвідом отримують $6–7 тис. Зарплата може відрізнятися залежно від типу досвіду: support, білд-engineer або SRE.

Зарплати в продуктових та аутсорсингових компаніях знаходяться на одному рівні, там же технічні та нетехнічні фахівці заробляють найбільше. Найменше DevOps-інженери отримують у профільних агентствах.

Примітно, що зарплата фахівців також може залежати від вищої освіти. За даними Ain, найвищий рівень оплати праці DevOps-інженерів. - У випускників НТУУ «КПІ». Серед джунів найбільше заробляють випускники КНУ ім. Тараса Шевченка.

І насамкінець: перспективи зростання. Перед досвідченим інженером найчастіше постає вибір: менеджмент чи архітектура. Можна розвивати експертизу у безпеці чи, наприклад, у машинному навчанні, залучати нові проєкти чи перейти до CTO (Chief technical officer — технічний директор). Якщо бачите, що лідерство – це ваше, йдіть у тимліди. Так ви закріпите свої soft skills, будете тісно взаємодіяти з командою, визначати цілі та шляхи для досягнення результату, розвивати команду та окремо кожного її члена. Перспективи розвитку тимліду - перехід у Competency manager, Head of DevOps компанії чи технічного директора.

Інфо
Автор статті: INDIGO Tech Recruiters
7533 Переглядів
Категорія Рекрутинг
19.10.2021
Схожі статті
Огляд рівня заробітних плат для C-level на ринку українського IT в 2022 році
Як війна в країні вплинула на рівень доходу та мотивацію топ-менеджерів українського ІТ – про це у нашому новому огляді зарплат...
6 способів зробити свою компанію максимально приємним місцем для роботи
За результатами опитування на ДОУ, IT-фахівці високо цінують професійне зростання. Саме задля нього 54% ​​опитаних обрали сферу ІТ..
Огляд заробітних плат для C-level на українському IT-ринку 2021 року
CEO Катерина Осадчук і команда Indigo Tech Recruiters провели третій щорічний огляд зарплат для C-level в IT. Ділимося результатами й дякуємо Royallex в особі Віталія Луж..
Огляд рівня заробітної плати для C-level на ринку українського IT за результатами 2019 року
СЕО Катерина Осадчук та команда Indigo Tech Recruiters провели другий щорічний огляд заробітних плат для C-level в IT. Ділімося результатами. Помилка найму та втрата ключ..
Чи ласкаво просимо: чек-лист для «правильної» адаптації новачків
Знайти IT-талант – це вже завдання із зірочкою, але рано зітхати з полегшенням. Як допомогти людині пройти тернистий шлях ньюкамера, якнайшвидше влитися в команду і вийти..
«Твоя особистість зливається з твоїм стартапом: якщо все добре – і тебе драйвить, якщо погано – ти теж "падаєш"»: інтерв'ю з Олександром Дятловим, General Manager Ukraine у Very Good Security
Сфера захисту чутливих даних стає все перспективнішою (sensitive data – це, наприклад, біометричні дані, інформація про здоров'я, фінанси та інші особисті відомості). У я..
Від продактів та дизайнерів до back-end, QA та девопсов: як Київстар розвиває у себе команди для створення IT продуктів. Інтерв'ю із СРО Київстар Михайлом Нестором
IT та Product напрямок в Україні розвивається та зростає постійно. А в Київстарі вирішили розвивати його всередині..
Прожити 6 місяців без зарплати: головний аналітик HUG's розповів про грамотне інвестування
Фінансова грамотність — той скілл, якого часто не вистачає навіть досвідченим професіоналам у своїй справі. Ми поговорили про неї з головним аналітиком робоедвайзера HUG'..
«Любов з першого погляду», або як Indigo з випускниками школи «Hillel» спілкувались :)
Між собою ми жартома вирішили що зустріч була схожа нателешоу «Любов з першого погляду» :). Випускники школи мали можливість поспілкуватись з HR’ами і рекрутерами і запит..
Огляд зарплат Product Roles в українських IT-компаніях
СЕО Катерина Осадчук і команда INDIGO Tech Recruiters провели огляд заробітних плат для Product Roles в IT. Нагадаємо: щорічно ми випускаємо огляд заробітних плат C-Level..
Закрити незакриване: що таке Executive Search? Шукаємо найліпших кандидатів на топові вакансії
Що таке Executive Search, кому він допоможе та як дібрати агентство, що допоможе знайти топового спеціаліста, — розбираємося далі...
Як український IT-бізнес адаптується до «карантинного» ринку: результати опитування
Карантин та економічний струс ускладнили роботу всіх галузей і не оминули стороною IT-ринок
«Я не чекаю від рекрутерів, що вони ходитимуть із застиглою посмішкою 24/7 та татуюванням “люблю людей”»: інтерв'ю з HR Director Ajax Systems Дар'єю Назаркіною
Українська компанія Ajax Systems розробляє та виготовляє розумні бездротові системи безпеки, які купують у 80+ країнах. Бізнес масштабується, команда швидко зростає – на ..
"Важливо робити добре те, що робиш" - діалог з Артуром Міхном, співзасновником Work.ua
Нам в Indigo стало цікаво, що відбувається з HR-Tech сферою в Україні