Власні курси програмування – навіщо компанії це роблять?

Twitter
Linkedin
Facebook
Telegram

"Якщо хочеш зробити щось добре, зроби це сам" - так говорив Фердинанд Порше, який створив власний потужний бізнес, нехай і не в IT

HR Професії Розвиток Тренди
Власні курси програмування – навіщо компанії це роблять?

«Якщо хочеш зробити щось добре, зроби це сам» – так говорив Фердинанд Порше, який створив власний потужний бізнес, хай і не в ІТ. До підготовки iOS, android розробників та інших IT-фахівців це висловлювання цілком застосовне – багато компаній використовують такий підхід, самостійно готуючи розробників. Що дають власні курси програмування і з якою метою їх можна організовувати?

Досвід конкретних IT-компаній

Власні курси в тому чи іншому вигляді організовані практично в будь-якій більш-менш великій компанії. На ринку України можна розглянути такі приклади:

  • EPAM Systems. Тут освіта виділена в окремий величезний напрямок. Компанія готує спеців не лише для себе, а й для інших.
  • SoftServe. У хлопців є власний SoftServe University, де навчають нових фахівців і допомагають «прокачуватися» айтішникам, що вже відбулися.
  • Luxoft. Навчання фахівців тут відбувається на базі власного Центру професійної підготовки.
  • ISD. У компанії працює власний навчальний центр з підготовки фахівців з різних напрямків.

Список можна продовжувати довго. Але зрозуміло одне — практично кожна компанія, що поважає себе, організує курси програмування та інші «навчалки» для задоволення власних потреб, а іноді й для отримання додаткового джерела доходу (адже стати frontend розробником або якимось іншим айтішником сьогодні хоче багато хто."

Що дають власні курси програмування IT-компаніям?

Нових співробітників

У багатьох випадках навчання програмування фахівців «з вулиці» організується з метою закриття вакансій (адже кадровий голод в IT ніхто не скасовував). Свої курси програмування дозволяють:

  • Полегшити роботу власних рекрутерів та партнерських it recruitment agencies. До моменту закінчення навчання вже починає вимальовуватись картинка — хто на що здатний і чого чекати від кандидатів. Таким чином відсівається «білий шум» і робота ведеться з кандидатами, які найімовірніше підходять компанії.
  • «Допилювати» фахівців, що відбулися, з боку під свої потреби. Власні курси програмування – це не завжди для новачків. На них відправляють і досвідчених програмістів, які з інших компаній. Це потрібно, як мінімум, для того, щоб вникнути в «філософію» компанії та опанувати специфічні технології, яких бракує. У процесі навчання можна зрозуміти, наскільки вдало фахівець увіллється в колектив і адаптується до компанії. Адже часом буває так, що легше навчити співробітника з нуля, ніж намагатися «зламати» фахівця, що вже відбувся.
Власні курси програмування – навіщо компанії це роблять?

Додаткові знання співробітникам компанії

Корпоративне навчання на власних курсах, у своїх академіях тощо буде корисним і тим, хто наймає співробітників з боку (особливо це стосується високих посад) віддає перевагу своїм перепідготовкам. Безперечний плюс – співробітник вже знає цінності компанії, всі її фішки, і розуміє, чого від нього чекають. Хороша практика заведена у компанії Luxoft. Тут працює власна програма ротації. Вона дозволяє співробітникам переходити з проєкту до проєкту, або навіть із філії до філії. За необхідністю він може отримати навички та знання на базі Центру Професійної підготовки, що істотно економить час компанії (і ресурси — чого вже приховувати).

Далеко не завжди підготовка розробників та опанування нових навичок відбувається на курсах. Багато компаній практикують внутрішньокорпоративні зустрічі (і не обов'язково у формальній обстановці), на яких співробітники спілкуються на тему конкретних технологій, мов програмування, нових віянь та ін. І такий підхід працює дуже непогано. Наприклад, серед українських IT-компаній його практикують у Ciklum.

Що маємо в результаті?

Власні курси програмування мають право на життя (та ще яке). Якщо у вас є можливість їх організувати 0 організовуйте, адже приклад великих розробників поганим назвати не можна. Ефект від них буде обов'язково. Ви зможете:

  • Економити час на пошуку нових фахівців, відсікаючи масу невідповідних вже на старті пошуків.
  • Утримувати у компанії цінні кадри. Ось вирішить людина трохи змінити напрямок своєї діяльності — а ви їй: «Будь ласка, ти гарний frontend розробник, пройди наші власні курси та стань iOS девелопером». І він замислиться, чи варто покидати компанію і шукати незрозуміло, що, незрозуміло де.
  • Організувати додатковий заробіток для компанії. Якщо вам не потрібно готувати спеців для своїх потреб, робіть це для інших за гроші. Можна навіть якісь домовленості з іншими компаніями укладати. Ну а якщо у вас поки що немає можливості налагодити роботу власних курсів програмування для підготовки нових співробітників, потрібно організувати грамотний пошук розробників.
Інфо
Автор статті: INDIGO Tech Recruiters
2578 Переглядів
Категорія HR
26.09.2018
Схожі статті
6 способів зробити свою компанію максимально приємним місцем для роботи
За результатами опитування на ДОУ, IT-фахівці високо цінують професійне зростання. Саме задля нього 54% ​​опитаних обрали сферу ІТ..
Чи ласкаво просимо: чек-лист для «правильної» адаптації новачків
Знайти IT-талант – це вже завдання із зірочкою, але рано зітхати з полегшенням. Як допомогти людині пройти тернистий шлях ньюкамера, якнайшвидше влитися в команду і вийти..
«Твоя особистість зливається з твоїм стартапом: якщо все добре – і тебе драйвить, якщо погано – ти теж "падаєш"»: інтерв'ю з Олександром Дятловим, General Manager Ukraine у Very Good Security
Сфера захисту чутливих даних стає все перспективнішою (sensitive data – це, наприклад, біометричні дані, інформація про здоров'я, фінанси та інші особисті відомості). У я..
Від продактів та дизайнерів до back-end, QA та девопсов: як Київстар розвиває у себе команди для створення IT продуктів. Інтерв'ю із СРО Київстар Михайлом Нестором
IT та Product напрямок в Україні розвивається та зростає постійно. А в Київстарі вирішили розвивати його всередині..
Прожити 6 місяців без зарплати: головний аналітик HUG's розповів про грамотне інвестування
Фінансова грамотність — той скілл, якого часто не вистачає навіть досвідченим професіоналам у своїй справі. Ми поговорили про неї з головним аналітиком робоедвайзера HUG'..
Крізь вогонь, воду й фазу штормінгу: 5 стадій розвитку команди
Безліч концепцій описують динаміку розвитку груп. Простою та зручною для використання на практиці ми, команда IT рекрутерів Indigo, вважаємо теорію, запропоновану америк..
Як створити успішний HR-бренд. Досвід General Electric, Netflix, Google
Як компанії виживають в умовах дедалі більшої орієнтації ринку праці на кандидатів? Це особливо актуально щодо технічних фахівців..
«Любов з першого погляду», або як Indigo з випускниками школи «Hillel» спілкувались :)
Між собою ми жартома вирішили що зустріч була схожа нателешоу «Любов з першого погляду» :). Випускники школи мали можливість поспілкуватись з HR’ами і рекрутерами і запит..
Огляд зарплат Product Roles в українських IT-компаніях
СЕО Катерина Осадчук і команда INDIGO Tech Recruiters провели огляд заробітних плат для Product Roles в IT. Нагадаємо: щорічно ми випускаємо огляд заробітних плат C-Level..
Закрити незакриване: що таке Executive Search? Шукаємо найліпших кандидатів на топові вакансії
Що таке Executive Search, кому він допоможе та як дібрати агентство, що допоможе знайти топового спеціаліста, — розбираємося далі...
Як захантити крутого Product Manager до себе в команду?
Згодом кількість завдань, проєктів та команда зростають, а керівник фізично не може розірватися та повноцінно встежити за всім. Не потонути у комунікації між різними відд..
На ремоуті до кінця 2020: як «тимбілдитися» онлайн
Позумитися, списатися, включити камеру, вимкнути мікрофон — будемо відвертими, багато хто втомився від віддаленої роботи та хочуть простого офісного «підемо на каву?». Ал..
Як український IT-бізнес адаптується до «карантинного» ринку: результати опитування
Карантин та економічний струс ускладнили роботу всіх галузей і не оминули стороною IT-ринок
«Я не чекаю від рекрутерів, що вони ходитимуть із застиглою посмішкою 24/7 та татуюванням “люблю людей”»: інтерв'ю з HR Director Ajax Systems Дар'єю Назаркіною
Українська компанія Ajax Systems розробляє та виготовляє розумні бездротові системи безпеки, які купують у 80+ країнах. Бізнес масштабується, команда швидко зростає – на ..