Soft skills: що це таке, приклади й способи розвитку

Twitter
Linkedin
Facebook
Telegram

Розповідаємо, що таке soft skills, які основні soft skills виділяють і як прокачувати гнучкі навички, щоб бути зажаданим фахівцем

Професії Розвиток

Опитування кадрового агентства Robert Half показало, що 43% керівників надають однакового значення soft skills і професійним компетенціям працівників. А у звіті про дослідження LinkedIn Global Talent Trends сказано: hard skills приводять кандидата до дверей роботодавця, але на фініші відчиняють їх саме гнучкі навички. 8 з 10 опитаних талант-менеджерів вважають, що персональні якості пошукача важливіші за hard skills: вони допомагають швидше задаптуватися до нового місця та сприяють ефективному виконанню робочих завдань.

Розбираємося, що таке soft skills, які основні гнучкі навички виділяють і як їх прокачувати, щоб бути запотребованим спеціалістом. У статті також поділилися ефективними техніками, книжками й курсами, що допоможуть розвинути soft skills для IT.

Перший курс з наймання для керівників

5 модулів, які прокачають потрібні керівникові скіли в проведенні інтерв’ю, познайомлять з трендами в найманні, навчать пітчити вакансії так, що кандидати не зможуть відмовлятися від оферів

Програма курсу

Soft skills і hard skills: що важливіше прокачувати

Що таке soft skills і в чому їхня основна відмінність від твердих скілів? Чому роботодавці так цінують гнучкі навички? З’ясовуємо разом.

Hard skills — це вимірні професійні компетенції. За ними визначають, чи людина — спеціаліст у конкретній сфері. Наприклад, для програміста hard skills — це знання мов програмування, для диджитал-маркетолога — знання інструментів аналітики, а для людини, що працює на заводі, hard skills — це операційна й технічна діяльність.

Soft skills — це навички, що показують, як людина взаємодіє з соціумом. Їх же можна розвивати. У яких професіях переважають soft skills? Сфера продажу, політика й творчі професії. Тут треба залучити соціальні компетенції: комунікативні скіли, навичку публічних виступів, уміння слухати й привернути до себе співрозмовника.

Рівною мірою важливі soft і hard skills для юристів, бухгалтерів, митників. У цих сферах важливий набір професійних навичок, а також комунікабельність, зорганізованість і доброзичливість, оскільки фахівці взаємодіють з людьми.

Власники бізнесу розуміють: робочі проблеми пов’язані не з браком у людини знань, а з невмінням взаємодіяти з командою. Наприклад, в організації може бути крутий проджект-менеджер, бізнес-аналітик або тестувальник, але з ним буде важко працювати. Тож досвід і професіоналізм людини просто знеціняться.

«Гнучкі навички не замінять hard skills, або реальну компетенцію працівників. Їх покликано збільшити їхню цінність», Жульєн Буре, співавтор книжки «Навичка Soft Skills»

Soft skills і розвиток персональних якостей потрібні фахівцям будь-якої сфери й рівня посади. Для джунів гнучкими навичками стануть бажання навчатися й допитливість. Для керівників — уміння давати зворотний зв’язок, скіл ведення переговорів і стратегічне мислення. Про важливість soft skills говорять топові бізнесмени: наприклад підприємець Ілон Маск і засновник AliExpress Джек Ма.

Ось 4 причини розвивати в працівників навички soft skills:

  1. Швидка адаптація в складному середовищі. Диджитал-революція й можливість швидкого обміну інформацією перекреслили жорсткі форми організації праці. Дослідження показують, що зростання зарплати не збільшує ефективності роботи й задоволення від неї. Так, з 2017 року для працівників пріоритетнішими стали гнучкий графік роботи, лояльність та атмосфера довіри.

    Брак атмосфери співпраці й жорстка ієрархія всередині компанії залишаються в минулому. Щоб іти в ногу зі змінами, компаніям потрібні працівники, що можуть довчитися в непередбачуваних ситуаціях і задаптуватися в нових реаліях.
  2. Підготування до впровадження штучного інтелекту. Згідно з дослідженням Bruegel, понад 47% професій у США буде завтоматизовано, а частина взагалі перестане існувати. Сценарій невтішний: за прогнозами, це станеться вже до 2030 року.

    Штучний інтелект переведе в зону ризику навіть висококваліфікованих працівників. Попит на технічні навички скоротиться, частіше шукатимуть креативних людей з прокачаними навичками комунікації, умінням вибудовувати стосунки зі складними клієнтами й партнерами, а також людей з просунутим емоційним інтелектом. Ці якості стануть must-have для кандидатів.
  3. Підвищення цінності компанії. За прогнозами, до 2030 року компанії по всьому світі відчуватимуть нестачу кадрів з потрібними компетенціями. Зібрати правильних людей у правильний час стає питанням конкурентної переваги організації. Тому вже тепер важливо вибудовувати ефективний процес пошуку кандидатів і зорганізовувати розвиток soft skills у працівників. Насамперед слід поліпшувати соціально-емоційні й поведінкові навички: комунікацію, уміння адаптуватися, керування емоціями та емпатію.
  4. Підтримання конкурентоздатності й ефективності. Крім продуктивності працівників, двигун прогресу — їхня мотивація. Один з головних способів її зберігати — це вдячність. Дослідження Пенсильванського університету підтвердило: люди на 50% продуктивніші, якщо висловлювати їм вдячність. На думку 54% керівників HR-відділів, важливо також пропонувати корпоративні програми навчання та розвивати soft skills працівників, а керівників учити активного слухання, надання зворотного зв’язку й лідерства. 
Формування soft skills — дуже важливо Розвивати у співробітників навички soft skills дуже важливо

Компаніям також треба прокачувати soft skills у працівників, щоб підсилити бренд роботодавця. Згідно з опитуванням Deloitte за 2016 рік, у міленіалів, що склали близько 50% працівників Франції 2020 року, завищені вимоги до роботодавця. Для них важлива прозорість робочих процесів і чесність роботодавця. 52% опитаних згадали, що репутація компанії — ключовий критерій для надсилання резюме.

Приклади soft skills для всіх: що цінують роботодавці

У кожної компанії свій список м’яких скілів, які має мати кандидат. Ми вибрали п’ятірку найважливіших гнучких навичок, які цінять у більшості організацій. Їх варто прокачувати фахівцям усіх посад і спеціалізацій.

Комунікація

Згідно з McKinsey & Company, комунікабельність входить до трійки навичок, яких ейчарам найчастіше бракує в кандидатах. Скіл комунікації показує, як людина працює в команді, чи вміє вона простою мовою пояснювати складні речі й запобігати конфліктам.

Ось кілька порад, що допоможуть висловлювати думки й ідеї правильно, а також не залишати за собою таємничих незрозумілостей для колеги.

  • Використовуйте «я-повідомлення». Психолог Томас Гордон сформулював техніку «я-повідомлення», що допомагає описати свої відчуття в конкретній ситуації, не вдаючись до звинувачення людей навколо. «Я-повідомлення» ґрунтується на формулі: коли ти A (поведінка), я відчуваю B (почуття), тому що C (причина), і я хочу, щоб D (побажання).

Згідно з технікою, ви берете відповідальність за особисті хвилювання, а не звинувачуєте співрозмовника у вчинених діях. Наприклад, замість формулювання «Ви завжди пропускаєте дедлайн, і керівництво вже хоче вас звільнити» ліпше використовувати такий меседж: «Я хвилююся, що ви не здаєте роботу вчасно, адже ми підводимо клієнтів, а вас, кваліфікованого фахівця, можуть звільнити».

  • Кажіть важливе на початку й наприкінці повідомлення. Вибудовуйте спіч так, щоб головні думки були у вступі й у висновках: так мозок співрозмовника ліпше запам’ятовує інформацію. Таку особливість — ефект краю — помітив та описав німецький психолог Герман Еббінгауз. Початок спічу запам’ятовується, оскільки опонент чіпляється за першу інформацію, що зберігається в довгостроковій пам’яті. Кінець меседжу відкладається в голові завдяки ефекту новизни. Усе, що посередині спічу, швидко забувається.
  • Перефразуйте співрозмовника. На думку одного з засновників гуманістичної психології Карла Роджерса, ідеальна формула комунікації — це уважне слухання без настанов і порад, а також перефразування реплік співрозмовника. Особисті переконання й мета здаються людям реалістичнішими, якщо вони чують їх від співрозмовника в іншому формулюванні.

Наприклад, колега каже: «Я звільняюся. Хочу стати художником — мріяв про це з самого дитинства. Правда, я боюся, що майбутня кар’єра не буде такою радісною, як я собі це тепер уявляю». Згідно з Роджерсом, у такому разі ліпше відповісти так: «Думаю, це й справді мрія твого життя. Упевнений, ти розумієш, що фінансово буде нелегко, але „не спробуєш, не взнаєш“».

  • Не соромтеся перефразувати свої думки. Науковці з Пенсильванського університету з’ясували: неправильно дібрані слова викликають стрес і послаблюють імунітет. Щоб знизити напругу й уникнути розвитку конфлікту, спробуйте замінити формулювання замість спроб довести свою правоту. Використовуйте такі фрази: «Це не те, що я хотів сказати. Дозвольте перефразувати», «Я неправильно сформулював думку. Дозвольте пояснити інакше» або «Вибачте, я дуже різко висловився. Я мав на увазі…».
Спрямувати розмову в правильне русло — дуже важлива навичка, вона належать до особистих якостей soft skills Спрямувати розмову в правильне русло — дуже важлива навичка

Що прочитати, щоб прокачати комунікативні скіли

Книжка «Мистецтво говорити», Джеймс Борг. Бізнес-консультант з комунікації навчає правильно висловлювати думки й ідеї, а також розуміти співрозмовника. У книжці ви знайдете практичні рекомендації, що допоможуть досягати бажаного результату й обходити гострі кути в спілкуванні з людьми, що вас оточують.

Робота в команді

Як зрозуміти, чи зможе працівник влитися в нову команду? Визначити, що не задавить колег своїм досвідом, а доповнить колектив і допоможе поліпшити проєкт? На ці запитання відповість уміння пошукача співпрацювати.

Співпраця — це про вміння попросити допомоги й перехід від суперництва до колаборації задля досягнення високих результатів. Чому багато хто з нас не вміє співпрацювати, — і, можливо, ви такий самий? Можливо, ви належите до типу самотніх зірок — людей, що досягають високих індивідуальних результатів, але не прагнуть допомагати колегам по проєкту або іншим відділам компанії. Найчастіше це працівники з прокачаними лідерськими якостями. Вони ж не заохочують «метеликів» — командних гравців, що роблять ставку не на особистий результат, а на підсумки колективної роботи.

«Мудрість групи здібних людей більша, ніж розумовий потенціал найталановитішого її члена», Твайла Тарп, хореографиня

Небажання співпрацювати також часто пов’язують з острахом показати свої недоліки. Для людей делегування або прохання допомогти рівносильні визнанню «я не дуже здібний». Працівники не хочуть показувати свою вразливість, а тому вирішують, що ліпше ні до кого не звертатися по допомогу. Це стає перешкодою для співпраці. Крім того, співпраця змушує приймати думку партнерів — і приймати все, чим вони від нас відрізняються.

«Найвдаліші інновації виникають, коли люди з різних галузей збираються разом, народжують ідеї, спираючись на взаємодію, і розвивають чудові продукти», Мортен Гансен, автор книжки «Колаборація. Як перейти від суперництва до співпраці»

Як розвинути в собі софтскіл колаборації? Учіться спільної роботи між відділами й не бійтеся допомагати іншим. Крім того,

  • якщо є можливість, працюйте з тими, хто ліпший за вас;
  • не бійтеся співпраці зі складними партнерами;
  • чітко продумуйте мету — це запорука успішної колаборації;
  • затверджуйте порядок спільної роботи;
  • висловлюйте вдячність тим, з ким працюєте.

Топменеджерам і керівникам треба вчитися мотивувати працівників з різних підрозділів працювати разом. Для цього оцініть можливості співпраці, визначте бар’єри колаборації й розробіть розв’язання проблем, що перешкоджають успішній спільній роботі.

У бізнесі метою взаємодії можуть бути інновації, зростання прибутку або значна економія витрат. Серед можливих бар’єрів — небажання надавати допомогу, брак прагнення до контакту з колегами, небажання співпрацювати з малознайомими людьми й острах делегування.

Що почитати про ефективне делегування

  • «Звичка працювати разом. Як рухатися в одному напрямку, розуміти людей і створювати справжню команду», Твайла Тарп. Авторка книжки — відома американська хореографиня. Вона співпрацювала з «Нью-Йорк Сіті Балет», Паризьким оперним балетом, Лондонським королівським балетом та Американським театром балету. Твайла вчить вибудовувати стосунки, налагоджувати роботу за різних умов і в різних типах співпраці з партнерами, друзями, організаціями, а також уникати проблем, дістаючи зиск з колаборації. У книжці представлено приклади успішної співпраці Твайли Тарп з Френком Сінатрою, Біллі Джоелом та іншими зірками.

«Колаборація. Як перейти від суперництва до співпраці», Мортен Гансен. Професор кафедри менеджменту Каліфорнійського університету в Берклі, Мортен Гансен учить об’єднувати людей і використовувати силу співпраці. Книжка ґрунтується на 15-річному дослідженні теми колаборації. Рекомендації підійдуть для лідерів і керівників усіх сфер — від власників бізнесу й директорів шкіл до диригентів оркестру.

Уміння виплекати згуртовану команду входить в список софт скілів Вирощування згуртованої команди — одна з головних умов ефективного розвитку компанії

Емоційний інтелект

Люди з високим рівнем емоційного інтелекту вміють об’єктивно оцінювати ситуацію, ефективно взаємодіють з людьми, розуміють їхні емоції й керують своїми. Здатність керувати негативними емоціями буде корисною під час непростих переговорів: наприклад, у цій статті колишній агент ФБР пояснює, як низький емоційний інтелект може вивести вас з рівноваги у важкій ситуації. А розуміння реакції людей допоможе створювати продукти, розраховані на велику аудиторію. Крім того, люди з високим рівнем емоційного інтелекту швидко підлаштовуються під нові умови.

Емоційний інтелект містить у собі 4 компоненти:

  • розуміння себе: своїх емоцій і потреб;
  • контроль над власними емоціями;
  • хороше сприйняття людей, розуміння чужих почуттів;
  • керування емоціями інших людей.

Згідно з дослідженням Career Builder, 71% ейчарів вважать, що емоційний інтелект важливіший за коефіцієнт інтелекту (IQ). Водночас 59% фахівців стверджують, що не наймуть людину з низьким рівнем емоційного інтелекту, навіть якщо в неї високий IQ.

Щоб підвищити емоційний інтелект, треба навчитися звертати увагу на свої емоції та приймати їх. Спостерігайте за своїм станом і відстежуйте реакції на події, що відбуваються, або дії людей навколо. Прокачайте невербальну комунікацію — це допоможе контролювати свої жести, а також розуміти, що насправді відчувають інші люди. Намагайтеся ставити себе на місце колег, щоб ліпше розуміти їхні вчинки.

Що почитати, щоб прокачати емоційний інтелект

  • «Емоційна спритність. Як почати радіти змінам та отримувати задоволення від роботи й життя», Сьюзен Девід. Доктор філософських наук, психологиня Гарвардської медичної школи, засновниця й CEO консалтингової компанії Evidence Based Psychology, Сьюзен Девід після 20 років вивчення емоцій розробила концепцію «емоційної гнучкості», яку визнали ідеєю року за версією HBR. Її книжка допоможе розібратися у своїх емоціях, навчить приймати їх і вийти з ними на пік свого розвитку.
  • «Емоційний інтелект. Чому він може означати більше, ніж IQ», Деніел Ґоулман. Автор книжки — відомий американський психолог і науковий журналіст. У книжці Деніел Ґоулман учить стримувати емоційні пориви, вгадувати почуття інших людей і налагоджувати взаємини. Він також представляє докладний аналіз виявів емоційного інтелекту.
  • «Емоційний інтелект», (HBR) колектив авторів. Harvard Business Review — провідний світовий бізнес-журнал. У книжці колективу авторів зібрано найліпші роботи про емоційний інтелект і лідерство за всю історію журналу. Ви дізнаєтеся, які особистісні якості повинен мати ефективний керівник, чому важливо прислухатися до думки колег, як приборкати свій темперамент, розвинути EQ і підняти на новий рівень емоційний інтелект працівників.

Курси для самостійного формування soft skills:

◼️ Inspiring Leadership through Emotional Intelligence («Лідерство й емоційний інтелект», Coursera).

Розвинений емоційний інтелект — приклад soft skills Зчитуючи інформацію з допомогою емоційного інтелекту ви дізнаєтеся більше, ніж зі слів людини

Критичне мислення

Як визначити, чи не містять новини псевдофактів, спотворення даних або брехні? Щоб ухвалювати важливі рішення, розпізнавати маніпуляції та пропаганду, важливо оцінювати дані й факти, відсівати зайве та робити правильні висновки. Критичне мислення в соціумі слабо розвинуте, оскільки нас учили мислити стандартно. Наприклад, твори в школі треба було писати, передаючи думку вчителя, — інакше не отримаєш високого бала.

Тим часом завдяки розвиненому критичному мисленню хірурги визначають, кому з пацієнтів потрібна операція, а адвокати розробляють стратегію захисту. Навіть якщо ви не хірург і не адвокат, треба позбуватися помилкових суджень, аналізувати інформацію, підходити до ситуацій з різних боків та відстоювати свою позицію, що не ґрунтується на висновках інших людей.

Цікавий факт: Білл Гейтс двічі на рік присвячує тиждень прокачуванню критичного мислення. Він усамітнюється якнайдалі від великих міст і генерує інноваційні ідеї. Серед результатів таких ретритів — відомий Internet Explorer.

Ось кілька ймовірних вивертів під час повідомлення даних, яким ми часто віримо:

  • Оманливі ілюстрації — інфографіка має переконливий вигляд, її ж часто створюють з розрахунком на те, що більшість людей не стане заглиблюватися в суть питання.
  • Точні цифри — ми радше повіримо фразі «17,49% обсягу продажу нових автомобілів становлять електрокари», ніж формулюванню «Нині багато людей купує електромобілі». Проте автор фрази міг вигадати цифри. Можливо, він опитав зовсім невелику кількість людей біля дилерського центру електрокарів.
  • Статистика — люди вибирають, що рахувати, як рахувати, якими результатами ділитися, якими словами їх описувати і як тлумачити числа. Статистика — це не факти, це інтерпретація. Її часто використовують, щоб вплинути на державну політику, зібрати гроші на якусь справу або випустити газету з яскравим заголовком.
  • Доступ — це одне зі слів, що мають насторожити, якщо ви натрапляєте на них у статистиці. Так, наприклад, рекламував себе один з телеканалів у США: «Ми доступні в 100 мільйонах будинків!» Проте це не означає, що в 100 мільйонах його дивляться.

Як прокачувати критичне мислення

  1. Шукайте парадокси — аналізуйте суперечливі думки.
  2. Перегляньте один зі стереотипів, якому вірите. Імовірно, він давно застарів.
  3. Спілкуйтеся з випадковими перехожими в барі чи торгових центрах, вивчаючи різні думки, не схожі на вашу.
  4. Перевіряйте новини, якщо бачите в них слово «більшість». В одному випадку це 99%, в іншому — 51%.
У наш час критичне мислення — важливий soft skills для it У наш час критичне мислення — важлива навичка для кожної людини

Що прочитати, щоб прокачати критичне мислення

  • «Путівник брехнею. Критичне мислення в епоху постправди», Деніел Левітин. Автор книжки — нейробіолог, психолог, професор університету Макгілла в Монреалі, у минулому — викладач у Стенфорді. Деніел Левітин пропонує набір інструментів, що допоможуть опрацьовувати вхідну інформацію й виявляти брехню.
  • «Психологічні пастки. Як ми створюємо те, від чого згодом страждаємо», Джорджо Нардоне. Італійський психотерапевт Джорджо Нардоне переконаний: є сім пасток розуму, що спотворюють наше уявлення про людей, які нас оточують, і ситуації, у які ми потрапляємо. Наприклад, ми приписуємо іншим свою позицію, вважаємо, що маємо дотримуватися своїх поглядів до кінця, і думаємо, що все буде гаразд, якщо мислити позитивно. У підсумку — ухвалюємо неправильні рішення та страждаємо від цього.
  • «Фактологія. Десять хибних уявлень про світ, і чому все набагато краще, ніж ми думаємо», Ганс Рослінг, Анна Рослінг-Рьоннлунд, Ола Рослінг. Фахівець з проблем світової охорони здоров’я Ганс Рослінг описав популярні хибні уявлення про захворювання, злидні й глобальну зміну клімату. Виявилося, що за останні 20 років рівень життя на Землі підвищився. ⁣За цих обставин 87—93% освічених людей переконані, що ситуація у світі тільки погіршується. На думку автора, одне з основних пояснень — невміння людей працювати з даними. Розв’язання проблеми Рослінг бачить в умінні оцінювати правдивість інформації. Як це робити, докладно описано в книжці.

«Як брехати за допомогою статистики», Дарелл Гафф. Автор книжки переконаний: 76% статистики взято з голови. У своїй книжці американський письменник розповідає про основні замилення у сфері підрахунків, як збирають дані для статистики й що залишається за кадром. Виявляється, що інформацію для статистики часто збирають некоректно, вибірка здебільшого виявляється упередженою, а «середнє значення» переважно оманливе.

«Є три різновиди брехні: брехня, нахабна брехня та статистика», Бенджамін Дизраелі, британський політик

Курси для самостійного формування soft skills:

◼️ Logical and Critical Thinking («Логічне й критичне мислення», Future Learn).

Заглиблюйтеся в суть, розбирайтеся в деталях і виявляйте цікавість. Не ведіться на гайп і жовті заголовки. Сумнівайтеся в тому, у чому ви на 100% упевнені, даючи шанс іншій думці.

Дизайн-мислення (креативність)

У світі VUCA (мінливості, невизначеності, складності й неоднозначності) важливим стає вміння think out of the box — думати широко. Нестандартне, креативне мислення потрібне не тільки копірайтерам і фотографам, а також фінансистам та HR-фахівцям. Цей скіл показує, чи здатен кандидат шукати незвичайні підходи для розв’язання навіть типових рутинних завдань. Докладніше про те, як це допомагає на практиці, розповідає в TED-виступі економіст Наві Раджу.

Як прокачувати креативність

  1. Визначте проблему, що вас турбує. Подумайте, як би на вашому місці її розв’язав ваш улюблений герой фільму чи книжки.
  2. Поспостерігайте за людьми й спробуйте придумати біографії перехожим.
  3. Проходьте квест-кімнати, щоб навчитися дивитися на ситуацію під різним кутом.

Якщо працюєте віддалено, приходьте час від часу в офіс. Це добра нагода обговорити щось по роботі й обмінятися ідеями. Стів Джобс писав, що круті фічі народжуються під час випадкових зустрічей біля кавомашини. Він навіть спроєктував розміщення санвузлів в офісі так, щоб люди часто зіштовхувалися одне з одним.

Що почитати, щоб прокачати креативність

  • «Геніальність на замовлення. Легкий спосіб пошуку нестандартних рішень та ідей», Марк Леві. Автор книжки — президент Levy Innovation LLC, консалтингової компанії, що розробляє маркетингові стратегії під клієнта. Вони допомагають збільшити прибуток компаній у кілька разів. Марк Леві пропонує техніку фрирайтингу, яка допоможе в розв’язанні бізнес-завдань, генеруванні ідей, написанні статей і книжок. Фрирайтинг допоможе стати чеснішим та оригінальнішим, знайти проривні рішення й ідеї.
  • «Посібник із креативного мислення», Кріс Ґріффітс. Засновник компанії OpenGenius, що навчає команди інновацій, у своїй книжці розповідає, що блокує генерування ідей і як налаштуватися на креатив. У кожному розділі представлено помилки, що «вбивають» нестандартне мислення. Так, наприклад, бажання бути першими й реакція на дії конкурентів — помилки реактивного мислення, що найчастіше призводять до провалу.

Курси для самостійного формування soft skills:

◼️ Генерування ідей (IKRA); 

◼️ The Creative Thinking Course («Курс з креативного мислення», Udemy);  

Розвиток soft skills у сфері креативність допоможе в пошуку нестандартних рішень Креативність допоможе в пошуку нестандартних рішень

Soft skills: список 3 навичок для успішної кар’єри програміста

Для розробників м’які навички такі ж важливі, як і технічні ноу-хау. У січні 2021 року опублікували результати дослідження «Які навички IT-компанії шукають у нових розробниках?» Автори вивчили понад 20 тисяч вакансій для розробників, визначивши найзапотребованіші навички. Крім технічних знань, у добірку ввійшли soft skills. Найчастіше у вакансіях згадували такі особисті якості:

  • комунікація — входить у 32% вакансій;
  • співпраця — слово «команда» трапляється у 22% оголошень;
  • розв’язання проблем — є в 15% вакансій.

Ці навички будуть корисними на роботі й за межами офісу. Вони допоможуть зрозуміло викладати свої думки, запобігати конфліктам і домагатися вищих результатів завдяки спільній роботі. А навичка розв’язання проблем допоможе ухвалювати рішення свідомо, не впадаючи в крайнощі й пастки мислення.

Будьте м’якші: як зрозуміти, які soft skills вам потрібні і як їх розвинути

Щорічно LinkedIn публікує список найзатребуваніших софтскілів. Наприклад, подивитися перелік топнавичок 2020 року можна за посиланням. Рекомендуємо вивчити актуальний список на поточний рік, відтак проаналізувати, яких навичок вам бракує.

▶️ За допомогою тесту визначте свій соціотип і слабкі сторони. Соціотип — це вроджений тип структури мислення людини. Наприклад, раціонали схильні до планування, брак плану формує в них відчуття невпевненості. А екстравертові потрібен інтроверт, щоб допомогти зосередитися на конкретному питанні, доопрацювати те, що почав працівник-екстраверт.
▶️ Пройдіть тест у своїй компанії, якщо такий доступний. Одна з технік оцінювання працівника — формула STAR:

S — як це було;
T — аналіз;
A — дія;
R — результат.

«Як це було»: Скажіть, чи траплялися у вас на роботі ситуації, коли все вийшло з-під контролю? Неможливо ж увесь час контролювати свої емоції.
«Аналіз»: Що це була за ситуація?
«Дія»: Як виявлялася ваша нестриманість?
«Результат»: Чим усе закінчилося? Удалося знайти рішення, компроміс? Як ви повернули ситуацію під контроль?

▶️ Ходіть на співбесіди, навіть якщо не зацікавлені в новій роботі. Так ви зрозумієте, чого вам бракує для аналогічної позиції в більшій компанії. У деяких організаціях навіть доступні експрес-тести для оцінювання soft skills перед проведенням основного інтерв’ю. Завдяки такому підходу визначають кандидатів з прокачаними софтскілами ще до оцінювання їхніх технічних навичок — і роблять це на основі чіткої статистики. Про ефективність такого підходу говорять у Harvard Business Review.

▶️ Зробіть запит на фідбек у колег чи менеджерів — запитайте про свої сильні й слабкі сторони. Так, можна дізнатися, що ваша слабка сторона — делегування, і почати прокачувати цей скіл якнайраніше.

Визначитися треба не тільки з набором гнучких навичок. Важливо також зрозуміти, яке співвідношення hard і soft skills оптимальне у вашій професії. Подумайте:

  • Які особливості вашої професії, що цінується на вашій посаді?
  • Як швидко змінюється сфера, у якій ви працюєте?
  • Які особливості має ваша робота — наприклад, чи працюєте ви в компанії чи на фрилансі, з людьми чи з документами?
  • Яка у вас мета: чи важлива для вас кар’єра? Якщо так, то конкретизуйте, чого ви хочете досягти.

Прислухайтеся до власних відчуттів. Які види роботи даються вам важко? Можливо, це комунікація? Ухвалення рішень? Чи ви марнуєте багато часу на рутинні завдання через незнання потрібних програм?

Особливість роботи над софтскілами: з коучем, на курсах і самостійно

Софтскіли працюють, як м’язи: що більше їх тренувати, то сильнішими вони стають. Проте найчастіше люди не знають, які навички їм треба розвивати і як це робити. Перше, що приходить на думку, — зайти в гугл чи подивитися відео на ютубі. Зважаючи, що в більшості людей бракує навички самостійного здобуття знань, таке навчання не дає потрібного ефекту. Скіл залишається на рівні «читав — бачив — чув — знаю»: людина розуміє, що треба робити, але незрозуміло, де і як застосувати вивчену теорію.

Треба цікавитися, як розвинути в собі soft skills Навчатися можна різними способами

Виділяють кілька способів розвитку м’яких навичок. Перший — на курсах і тренінгах, під керівництвом ментора. Другий — за допомогою книжок і відеороликів, присвячених soft skills. Третій — під керівництвом коуча. І, нарешті, четвертий спосіб — розвиватися, спираючись на фідбек колег та керівників. Ви також можете комбінувати методи. Важливо: хоч який спосіб ви вибрали, треба проводити оцінювання набутого досвіду.

Софтскіли можна розвинути, тільки регулярно практикуючись. Просте читання книжок чи перегляд ютубу не допоможе. Тому ставте собі конкретну мету й оцінюйте результат.

Приклад поганої мети: «Хочу прокачати емоційний інтелект». Ця мета узагальнена, конкретики нуль.

Приклад правильної мети: «Хочу глибше розібратися у своїх емоціях, щоб не зриватися на близьких і колегах». Така мета конкретна, підкріпіть її дедлайном, і можна шукати ментора чи відповідні курси.

Починайте з невеликих кроків: так ви збільшите шанси на успіх і не закинете розвиток скілів ще на початку навчання. Наприклад, якщо хочете прокачати навичку публічного виступу, почніть з презентацій перед колегами, а не з великої бізнес-конференції.

Докладні поради ви знайдете в книжках, відеороликах і на курсах. Наприклад, коуч-книжка «Smart Reading: 12 soft skills XXI століття» містить короткі виклади бестселерів підприємців і консультантів із софтскілів. Вона допоможе прокачати емоційний інтелект, твердість характеру, навичку problem-managing та інші запотребовані скіли.

Висновок один: нині недостатньо фокусуватися тільки на розвитку професійних навичок. Варто також пам’ятати про особисті якості, або soft skills. Be digital but also be very human.

Перший курс з наймання для керівників

5 модулів, які прокачають потрібні керівникові скіли в проведенні інтерв’ю, познайомлять з трендами в найманні, навчать пітчити вакансії так, що кандидати не зможуть відмовлятися від оферів

Програма курсу
Інфо
Автор статті: Марія Прохоренко
30962 Переглядів
21.09.2021
Схожі статті
«Твоя особистість зливається з твоїм стартапом: якщо все добре – і тебе драйвить, якщо погано – ти теж "падаєш"»: інтерв'ю з Олександром Дятловим, General Manager Ukraine у Very Good Security
Сфера захисту чутливих даних стає все перспективнішою (sensitive data – це, наприклад, біометричні дані, інформація про здоров'я, фінанси та інші особисті відомості). У я..
Прожити 6 місяців без зарплати: головний аналітик HUG's розповів про грамотне інвестування
Фінансова грамотність — той скілл, якого часто не вистачає навіть досвідченим професіоналам у своїй справі. Ми поговорили про неї з головним аналітиком робоедвайзера HUG'..
Крізь вогонь, воду й фазу штормінгу: 5 стадій розвитку команди
Безліч концепцій описують динаміку розвитку груп. Простою та зручною для використання на практиці ми, команда IT рекрутерів Indigo, вважаємо теорію, запропоновану америк..
«Любов з першого погляду», або як Indigo з випускниками школи «Hillel» спілкувались :)
Між собою ми жартома вирішили що зустріч була схожа нателешоу «Любов з першого погляду» :). Випускники школи мали можливість поспілкуватись з HR’ами і рекрутерами і запит..
Огляд зарплат Product Roles в українських IT-компаніях
СЕО Катерина Осадчук і команда INDIGO Tech Recruiters провели огляд заробітних плат для Product Roles в IT. Нагадаємо: щорічно ми випускаємо огляд заробітних плат C-Level..
"Важливо робити добре те, що робиш" - діалог з Артуром Міхном, співзасновником Work.ua
Нам в Indigo стало цікаво, що відбувається з HR-Tech сферою в Україні
ЗСЖ для офісного планктону: як заохотити турботу про здоров'я у колективі, та не облажатися
У СНД ставлення до проблем зі здоров'ям – завжди “раптово”. Рак, гіпертонічний криз та хребетна грижа наступають як сніг для комунальних служб узимку. Але всі ці хвороби ..
"Філософія дуже проста: не володій, а май": Максим Соловйов, засновник sharing economy сервісів Carbar і Apple4Teams
Команда Indigo – Tech Recruiters дізналася у фаундера – Максима Соловйова, чим вигідні такі рішення, як оцінити благонадійність потенційного клієнта за його соціальним ка..
«Не чекати на «осяяння» згори, а робити кроки щодня, збирати свою “інноваційну фішку” з невеликих, але ефективних складових»: Максим Слободянюк, засновник Nika Tech Family
Це інтерв'ю ми взяли у Максима до ситуації з пандемією і, здається, настає час, коли компанії починають повертатися до колишнього режиму, а хтось і зростатиме..
Огляд зарплат СТО в українському IT
СЕО Катерина Осадчук і команда INDIGO Tech Recruiters провели другий щорічний огляд заробітних плат для C-Level в IT. Нагадаємо, що раніше ми випустили огляд заробітних п..
Скільки заробляють СЕО на ринку українського IT?
СЕО Катерина Осадчук і команда INDIGO Tech Recruiters провели другий щорічний огляд заробітних плат для C-Level в IT. Нагадаємо, що раніше ми випустили огляд заробітних п..
Які співробітники стануть найціннішими в кризу та як бізнесу адаптуватися – думка
Скільки б не тривав карантин, він неминуче змінить роботу як окремих команд, так і цілих компаній..
СОО: роль та зарплата у реаліях українського IT?
СОО – роль та зарплата в реаліях українського IT. СЕО Катерина Осадчук та команда Indigo Tech Recruiters провели другий щорічний огляд заробітних плат для C-level у IT. Н..
Штучний інтелект замість боса, фахівці з різноманіття та бебі-бумери на заміну «зетам»: рекрутингові тренди нової декади 
Про тенденції в своїй галузі наприкінці року не пише хіба що лінивий, а оскільки ми з it recruitment agency Indigo — невтомні бджілки, вирішили і собі проаналізувати, чо..
НЕ СМІШНО. Чому рекрутери пишуть погані вірші
“У день чудовий, день пригожий постукала до Вас сюди” (с), щоб швиденько сказати пару слів про те, як креативіт вітчизняний рекрутер. А креативіт він нещадно, несамовито,..