Team Lead: хто це такий і як ним стати

Twitter
Linkedin
Facebook
Telegram

Розбираємось, як влаштована робота людини, яку слухають навіть сеньйори й техліди, чим займається і за що відповідає тімлід, якими навичками повинен володіти та, нарешті, як з розробника вирости в керівника.

Топ-менеджер Команда Професії Розвиток

Серед розробників існують спеціалісти, яким недостатньо просто писати гарний код. Їхня мета — створювати ефективні практики, що поліпшують роботу команди. Ці спеціалісти — тімліди.

Розбираємось, як влаштована робота людини, яку слухають навіть сеньйори й техліди, чим займається і за що відповідає тімлід, якими навичками повинен володіти та, нарешті, як з розробника вирости в керівника.

Хто такий тімлід і в чому його відмінність від джуна, мідла й сеньйора

Джуніори — це спеціалісти початкового рівня, що виконують прості таски. Джунові потрібний хороший наставник — тімлід чи робота в сильній команді. Мідли пишуть код і можуть працювати самостійно. Якщо в процесі виникають питання, middle developer найчастіше розбирається з ними самостійно.

Сеньйори знайомі зі своєю сферою відповідальності в проєкті, самостійно формують завдання й цілі, володіють навичками планування й можуть запобігати ризикам. Розробник цього рівня може пояснити всі процеси джунові, мідлові чи замовникові, а також розповісти, що, як і чому треба зробити.

Наступна кар’єрна сходинка в розробленні — technical leader, або техлід. Він володіє стеком, розбирається в архітектурі коду, здатний оцінити коректність технічних вирішень і запропонувати варіанти для їх поліпшення. Техлід може заглиблюватися в технічну частину: наприклад, піти в екстремальне програмування. Щоб спеціалісти міркували в одному напрямку, ними треба ефективно керувати. Цим і займається тімлід.

Тімлід — це керівник команди розробників. Він уже не пише код (за рідкісним винятком), його функція полягає в розподілі навантаження на спеціалістів, відстежуванні підсумків проєкту і відповідальності за проєкт у цілому. Перед тімлідом встановлюють високі вимоги. Щоб дорости до цієї посади, розробникові треба опанувати багато знань, володіти лідерськими якостями, виявляти ініціативність і розвивати софт-скіли.

Наказуй і пануй: обов’язки й завдання тімліда

«Як пасти котів» — назва американського бестселера про IT-менеджмент. Що об’єднує розробників і свободолюбних домашніх тварин?

  1. Розробниками, як і котами, складно керувати.
  2. І тих, і тих важко чимось мотивувати.
  3. Їх тяжко «націлювати» на певні дії, якщо ті не цікаві їм самим.

Водночас в IT існують професійне й кар’єрне зростання, а також лідерські позиції. Це означає, є місце для спеціалістів з амбіціями! А саме — для тімліда.

Понад 1400 компаній тепер шукають працівників на позицію тімліда, згідно з кар’єрним порталом Rabota.ua. За кордоном це число значно більше.

Обов’язки спеціаліста вищого рангу охоплюють організацію роботи команди, докладний фідбек, запобігання токсичному середовищу. На плечі тімліда також часто лягає місія з порятунку команди від вигоряння. Функції тімліда:

  • планування й прогнозування проєктів;
  • організація роботи з урахуванням різних навичок у команді;
  • мотивація розробників проєкту;
  • контроль над підсумками роботи;
  • впровадження управлінських вирішень: наприклад, якщо певну операцію можна оптимізувати.
Роль тімліда дуже важлива Роль тімліда дуже важлива

Роль тімліда — керування й комплексне оцінювання проєкту. Спеціаліст може вчасно помітити проблему й повідомити про неї проджект-менеджерові, а також поліпшити проєкти, пропонуючи свої архітектурні вирішення. Важливі функції — планування й прогнозування розробки. Тімлідові доводиться планувати за всю команду, враховуючи резерви втрати часу й можливі форс-мажори.

Чи треба тімлідові писати код? Треба, щоб не втратити скіл. У протилежному разі буде складно вчасно помітити помилки й зробити глибокий code review. Водночас тімлідові важливо паралельно вивчати нові технології. Тімлідам також часто доручають додаткові таски. Наприклад, якщо в невеликих компаніях у штаті немає проджекта, вести комунікацію з замовником доводиться тімлідові. Якщо відсутній ейчар, треба самостійно наймати в команду технічних спеціалістів, «ростити» топових teammates і розлучатися з тими, хто не підходить.

Не лише технічні знання: софт-скіли й управлінські навички тімліда

Як стати тімлідом? Прокачувати свої скіли. Керування людьми можна порівняти з прогулянкою тонким льодом — треба розуміти, коли натиснути на учасника проєкту, де виявити емпатію, а коли варто попрощатися з працівником.

Самостійність

Важлива якість тімліда. Майбутні спеціалісти вищого рангу самі розв’яжуть дрібні проблеми, у разі потреби зберуть потрібні дані, зробивши запит на них у колег чи проджекта. Має значення також уміння ставити правильні запитання.

Системне мислення

Для прокачування навичок прогнозування треба розуміти проєкт у комплексі, оцінювати «вузькі місця» й визначати ризики. У перспективі це допоможе розібратися, які вирішення в бізнесі треба оперативно прийняти.

Системне мислення найліпше прокачувати з дитинства — у дорослому віці його розвивати значно складніше. Щоб покращувати навичку в зрілому віці, учіться працювати з аналітикою. Перед розроблюванням нового проєкту чи нової програми визначте стратегію бізнесу й цінність, яку дасть продукт замовникові.

Бонус від INDIGO Tech Recruiters

  • Книжка «ТРИЗ», автор: Генріх Альтшулер

Допоможе прокачати системне мислення й систематизувати підхід до життя.

  • Книжка «Абетка системного мислення», автор: Донелла Медоуз

Пояснить особливості функціювання й методи впливу великих і малих систем. Mustread для спеціалістів, які працюють з важливими бізнес-завданнями.

Навички комунікації

У команді важливо підтримувати високий рівень продуктивності, регулярно спілкуватися з членами команди, керівництвом і клієнтами. Це гарантує, що учасники проєкту перебувають на одній хвилі, розуміють цілі й відстежують прогрес. Для цього тімлідові треба прокачувати емоційний інтелект і емпатію. Ці компетенції розвиваються за 2—3 роки.

Хороші комунікативні навички не означають бути хорошим оратором. От якості, які ви можете спостерігати в тімліда з прокачаними навичками спілкування:

  • Зрозумілість у комунікації. Зробіть повідомлення точним і зрозумілим для учасників проєкту. Команда повинна розуміти мету проєкту, свою зону відповідальності, а також загальну мету компанії.
  • Уміння слухати. Активне слухання формує в команді відчуття безпеки й підтримки. Крім того, відкритість до нових ідей і спільний пошук альтернатив часто сприяє розробленню проривних продуктів. Наприклад, в Amazon для заохочення експериментів виділяють бюджет на інноваційні проєкти. У компанії щорічно реєструють патенти на винаходи: від дронів-кур’єрів до складів-дирижаблів.
  • Емпатія. Уміння бачити, слухати й співпереживати формує найглибший зв’язок з командою, а також змінює ставлення керівника до роботи. Емпатія допоможе тімлідові визначити потреби клієнта й споживача, який запит чи яку проблему розв’яже команда проєкту.
  • Зворотний зв’язок. Відсутність фідбека в компанії призводить до безладу. З’являються незакриті завдання, виникають конфлікти, а працівники не розуміють, наскільки їхня робота важлива для керівництва, а також чи в правильному напрямку рухається проєкт. 

Згідно з даними Harvard Business Review, 57% працівників хочуть отримувати конструктивний фідбек про роботу. А відповідно до консалтингової компанії Gallup, працівники надають перевагу негативному зворотному зв’язку, ніж відсутності будь-якого.

Навичка керування конфліктами

До обов’язків тімліда належить уміння керувати конфліктами. У командній роботі вони неминучі, оскільки всі люди різні, їхні погляди й переваги відрізняються. Важливо не тікати від конфліктних ситуацій, а навчитися правильно реагувати на розбіжності, щоб мати з них користь. Якщо конфлікт виник між кількома людьми й проблему можна розв’язати самостійно, спробуйте поговорити наодинці. Коли розібратися в проблемі вдвох не вдається, залучайте третього учасника — медіатора, або нейтральну щодо конфлікту сторону.

Уміння ефективної комунікації — одна з головних рис тімліда Уміння ефективної комунікації — одна з головних рис тімліда

Навичка ефективного розв’язання проблем

Згідно з дослідженням HBR, розв’язування проблем займає третє місце з 16 навичок, які впливають на успіх лідера. Хороший тімлід знає, що проблеми неминучі, вчиться їх передбачати й здобути максимум з набутого досвіду.

У команді до проблем треба ставитися позитивно. Коли проблема виникає у вас в команді, конкуренти можуть використати її як можливість. Коли проблема в них, можливість з’являється у вашої компанії. Періодично проводьте мітинги, щоб обговорити проблеми й те, як їх бачать спеціалісти. Дозвольте працівникам розповідати про те, що заважає в роботі, що треба поліпшити у відділі чи в компанії. За результатами складіть подальший план дій.

Орієнтація на результат

Лідери готові взяти на себе відповідальність за все, що потрібне для досягнення цілей. Вони вміють оцінювати ситуацію з різних кутів і визначають, які дії гарантують результат. Тімлідам також важливо мотивувати членів команди. Для цього вчіться чітко формулювати мету й конкретизувати завдання. Для себе визначайте, як найефективніше досягти запланованого.

Починаючи новий проєкт, уточнюйте результат, на який сподівається клієнт. Поясніть, наскільки реалістично зреалізувати проєкт. Обговорюйте складні ситуації, пропонуючи варіанти вирішення.

Кому не підходить посада тімліда

Ви освоїли методології Agile, Scrum і Kanban, прокачались у коді так, що можете сміливо змагатися з розробниками в Amazon чи Google і вірите у світле майбутнє. Виявляється… що цього недостатньо, щоб стати тімлідом. Ознаки того, що тімлід не на своєму місці:

  • Незнання «матеріалу» — небажання вивчати реальну потребу клієнта й специфіку бізнесу.
  • Невміння давати зворотний зв’язок.
  • Відсутність емпатії.
  • Низький рівень стресостійкості.
  • Невміння слухати й визнавати, що ви не завжди маєте рацію.
  • Уникання конфліктів замість аналізу й розв’язання їх. 

Погані лідери гальмують продуктивність команди в 5-10%. Для великих компаній цей показник може означати щорічні втрати в розмірі мільйонів доларів. Консалтингова компанія DDI створила калькулятор вартості поганого лідерства. За її підрахунками, один поганий керівник обходиться компанії в більш як 126 000 $ на рік через низьку продуктивність, плинність кадрів і конфлікти в команді.

Зарплата тімліда: чи варта гра свічок 

Портал DOU.ua 2020 року опублікував дослідження зарплат тімлідів та інших IT-спеціалістів в Україні. В опитуванні взяло участь понад 10 тисяч респондентів, 47,2% з яких працюють у Києві. На другому місці Харків з 14,1%, а на Львів прийшлося 11,7% учасників дослідження. Медіанний вік респондентів — 28 років. Більша частина учасників працює у сфері вже 1-2 роки (31%) чи 3-5 років (34,4%). За даними порталу, середня зарплата тімліда — 3,8 тис. $, водночас найбільше заробляють спеціалісти в продуктних і аутсорсингових компаніях.

Плюси та мінуси посади тімліда

Як і будь-яка інша професія, ця має переваги і недоліки. До плюсів належать:

  • висока зарплата;
  • популярність на IT-ринку та в інших сферах;
  • розвиток і набуття навичок, які потрібні в суміжних професіях;
  • можливість кар’єрного зростання.

Недоліки посади тімліда:

  • високий рівень відповідальності за роботу всієї команди;
  • потреба у швидкому перемиканні між тасками;
  • високий рівень стресу;
  • часто ненормований графік і овертайми.

Ділимося, як прокачатися від мідла до посади тімліда й посісти високооплачувану позицію в компанії. У добірці нижче — чеклист «молодого бійця», а також книжки, що допоможуть поліпшити навички.

Щоб досягти успіху, потрібно постійно підвищувати свою кваліфікацію Щоб досягти успіху, потрібно постійно підвищувати свою кваліфікацію

Як стати тімлідом: «чарівний пендель» і навчальні книжки

Як успішно розвиватися в IT? Як пришвидшити зростання й з мідла вирости в тімлід-спеціаліста? Насамперед освойте стек. Треба також здобути авторитет у команді й вивчити внутрішню «кухню». Має значення кількість проєктів — що розмаїтіший досвід розробника, то легше йому вдасться керувати технічною складовою робіт. Корисними будуть книжки й курси з прокачування софт-скілів.

Кар’єра тімліда: докладний план дій

  1. Побудуйте дорожню карту розвитку. Позначте, на якому рівні ваші навички натепер і до яких показників ви хочете їх поліпшити, щоб з поточної кваліфікації вирости в тімліда. Групуйте скіли за п’ятьма основними функціями: планування, організація, координування, стимулювання й контроль.
  2. Сплануйте розвиток за цією картою на рік. Пропишіть пункти з дедлайнами й способами розвитку конкретних навичок. Не забудьте позначати досягнення. Наприклад:

✔️ Навичка планування ▶️ Закінчити дві книжки з тайм-менеджменту ▶️ До 10.08.2021. Пізніше впровадити тайм-менеджмент у робочий процес, щоб вчасно закінчити всі завдання.

✔️ Розвиток лідерських якостей і навичок комунікації ▶️ Пройти воркшопи з розв’язання конфліктів і роботи з відмовами ▶️ До 10.10.2021. Пізніше виступити на конференції та зібрати фідбек від слухачів і колег.

Що читають тімліди: 7 книжок для прокачування навичок

Тімлідами стають ті, хто пропонує зміни в процесах, зростає в технічному плані, ходить на конференції і прагне застосовувати нові знання на практиці. Знання необов’язково черпати з дорогих курсів, особливо якщо ваша мета — розвиток софт-скілів. Ми зібрали книжки, що допоможуть прокачати навички керування командою і часом, а також зібрати свою dream team під конкретний проєкт.

«Рік продуктивності», Кріс Бейлі 

Консультант з продуктивності Кріс Бейлі протягом 365 днів пробував різні техніки ефективності. За підсумками написав книжку про методики, що допомагають концентрувати увагу на важливих завданнях, боротися з прокрастинацією і підвищувати особисту продуктивність. Одна з них — визначення «біологічного прайм-тайму», часу, коли ви відчуваєте себе найсконцентрованішим і найенергійнішим. До речі, у книжці автор розвінчує міфи про багатозадачність, тайм-менеджмент і багатогодинну роботу з орієнтацією на результат.

«Scrum. Навчись робити вдвічі більше за менший час», Джефф Сазерленд

Автор книжки — американський програміст, що одним з перших розробив систему Scrum. За допомогою системи планують роботу в Google, Amazon і в інших топових корпораціях. Сазерленд описав ключові принципи Scrum: формування під проєкт невеликих команд, пошук Scrum-майстра, планування за спринтами, фіксування прогресу на скрам-дошці.

«Від хорошого до величного», Джим Коллінз

Бізнес-консультант Джим Коллінз понад п’ять років аналізував проривні компанії на кшталт Gillette і Philip Morris. Він пояснив, чому одні організації здійснюють прорив, коли інші стоять на місці. Автор розповідає про головні принципи HR, рівні лідерства, особливості кадрової політики великих компаній і кейси, які допомогли брендам просунутися «від хорошого до величного».

«Deadline. Роман про керування проєктами», Том Демарко

Історія про керівника, який створив проєкти за принципом: «Що буде, якщо по-різному вибудовувати взаємодію в команді?». На шляху до реалізації були перешкоди, як-от стислі строки, розбіжності з керівництвом і бюрократія. Томпкінсові належало розв’язати менеджерські питання й конфліктні ситуації, щоб зробити висновки й досягти позитивного досвіду.

«Емоційний інтелект», Деніел Ґоулман

Це книжка про емоційне лідерство й емпатію. Допоможе вибудувати стосунки з командою, налагодити комунікацію, навчить слухати й чути.

«7 звичок надзвичайно ефективних людей», Стівен Кові

Стівен Кові — визнаний авторитет у сфері організаційного керування. У своїй книжці він пояснює, як навчитися передбачати фінальний результат ще на старті проєкту. Для цього він перераховує сім навичок і методи їх розвитку: проактивність, уявлення кінцевої мети, пріоритизація завдань, мислення переможця тощо.

«На гачку», Марті Кеган

Є продукти й сервіси, які одразу чіпляють людей. Ізраїльський підприємець Нір Еяль пояснює, які засоби використовують Facebook, Pinterest, Instagram та інші великі компанії, а також що можна впровадити у своєму бізнесі. Автор подає послідовність дій, які формують звички споживачів IT-продуктів, а також описує ролі працівників у командах.

P. S. Прочитавши книжку, ви напевно визнаєте, що сидите на гачку брендів.

З розширенням команди розробників виникає потреба в ефективному керівництві. Щоб поєднувати «технічне» та «управлінське» лідерство, треба розвивати різноманітні скіли. Це гарантує зростання до тімліда й вибудування злагодженої роботи engineering-команди в компанії мрії.

Перший курс з наймання для керівників

5 модулів, які прокачають потрібні керівникові скіли в проведенні інтерв’ю, познайомлять з трендами в найманні, навчать пітчити вакансії так, що кандидати не зможуть відмовлятися від оферів

Програма курсу
Інфо
Автор статті: Марія Прохоренко
27545 Переглядів
13.07.2021
Схожі статті
Огляд рівня заробітних плат для C-level на ринку українського IT в 2022 році
Як війна в країні вплинула на рівень доходу та мотивацію топ-менеджерів українського ІТ – про це у нашому новому огляді зарплат...
6 способів зробити свою компанію максимально приємним місцем для роботи
За результатами опитування на ДОУ, IT-фахівці високо цінують професійне зростання. Саме задля нього 54% ​​опитаних обрали сферу ІТ..
Огляд заробітних плат для C-level на українському IT-ринку 2021 року
CEO Катерина Осадчук і команда Indigo Tech Recruiters провели третій щорічний огляд зарплат для C-level в IT. Ділимося результатами й дякуємо Royallex в особі Віталія Луж..
Огляд рівня заробітної плати для C-level на ринку українського IT за результатами 2019 року
СЕО Катерина Осадчук та команда Indigo Tech Recruiters провели другий щорічний огляд заробітних плат для C-level в IT. Ділімося результатами. Помилка найму та втрата ключ..
Чи ласкаво просимо: чек-лист для «правильної» адаптації новачків
Знайти IT-талант – це вже завдання із зірочкою, але рано зітхати з полегшенням. Як допомогти людині пройти тернистий шлях ньюкамера, якнайшвидше влитися в команду і вийти..
«Твоя особистість зливається з твоїм стартапом: якщо все добре – і тебе драйвить, якщо погано – ти теж "падаєш"»: інтерв'ю з Олександром Дятловим, General Manager Ukraine у Very Good Security
Сфера захисту чутливих даних стає все перспективнішою (sensitive data – це, наприклад, біометричні дані, інформація про здоров'я, фінанси та інші особисті відомості). У я..
Від продактів та дизайнерів до back-end, QA та девопсов: як Київстар розвиває у себе команди для створення IT продуктів. Інтерв'ю із СРО Київстар Михайлом Нестором
IT та Product напрямок в Україні розвивається та зростає постійно. А в Київстарі вирішили розвивати його всередині..
Прожити 6 місяців без зарплати: головний аналітик HUG's розповів про грамотне інвестування
Фінансова грамотність — той скілл, якого часто не вистачає навіть досвідченим професіоналам у своїй справі. Ми поговорили про неї з головним аналітиком робоедвайзера HUG'..
Крізь вогонь, воду й фазу штормінгу: 5 стадій розвитку команди
Безліч концепцій описують динаміку розвитку груп. Простою та зручною для використання на практиці ми, команда IT рекрутерів Indigo, вважаємо теорію, запропоновану америк..
Як створити успішний HR-бренд. Досвід General Electric, Netflix, Google
Як компанії виживають в умовах дедалі більшої орієнтації ринку праці на кандидатів? Це особливо актуально щодо технічних фахівців..
«Любов з першого погляду», або як Indigo з випускниками школи «Hillel» спілкувались :)
Між собою ми жартома вирішили що зустріч була схожа нателешоу «Любов з першого погляду» :). Випускники школи мали можливість поспілкуватись з HR’ами і рекрутерами і запит..
Огляд зарплат Product Roles в українських IT-компаніях
СЕО Катерина Осадчук і команда INDIGO Tech Recruiters провели огляд заробітних плат для Product Roles в IT. Нагадаємо: щорічно ми випускаємо огляд заробітних плат C-Level..
Закрити незакриване: що таке Executive Search? Шукаємо найліпших кандидатів на топові вакансії
Що таке Executive Search, кому він допоможе та як дібрати агентство, що допоможе знайти топового спеціаліста, — розбираємося далі...
Як захантити крутого Product Manager до себе в команду?
Згодом кількість завдань, проєктів та команда зростають, а керівник фізично не може розірватися та повноцінно встежити за всім. Не потонути у комунікації між різними відд..