Ринок найму у Fintech: челенджі та основні тенденції

Twitter
Linkedin
Facebook
Telegram

Зважаючи на звільнення значної кількості IT-фахівців у сфері фінансових технологій, чи стане залучення талантів легшим 2023 року?

Бізнес Підбір персоналу IT Розвиток

Останніми місяцями банківські, фінансові та фінтех-компанії масово звільняють персонал, щоб пережити економічний спад. Наприклад, Stripe, один із провідних Fintech-єдинорогів США, скоротив 14% робочих місць і знизив свою оцінку до $63 млрд. PayPal також звільнив 2 тис. співробітників, щоб адаптуватися до складних бізнес-умов. Зважаючи на звільнення такої кількості професіоналів у сфері фінансових технологій, чи стане залучення талантів для Fintech-компанії легшим цього року?

Відповідь — ні. Індустрія фінансових технологій продовжує розвиватися. Його ринкова оцінка зросла зі $105 млрд у 2021 році до $132 млрд 2022 року. Очікується, що вона досягне $165 млрд наприкінці 2023 року, згідно зі звітом Market Data Forecast. Це означає, що існують тисячі фінтех-проєктів, і для кожного з них потрібні команди. Отже, конкуренція в утриманні та залученні талантів у Fintech залишається жорсткою.

У цій статті ми детальніше розглянемо ситуацію з наймом у фінтех-сфері в 2023 році. Також обговоримо проблеми, з якими стикаються компанії, і окреслимо найкращі підходи, які дозволяють наймати та утримувати найкращих талантів — навіть попри нестабільність ринку.

Ринок праці у Fintech: загальний огляд

Ринок фінансових технологій стрімко зростав під час пандемії COVID-19. У звіті Світового банку за 2020 рік зазначено, що кількість транзакцій фінтех-компаній зросла на 13% порівняно з минулим роком. Природно, це призвело до високого попиту на таланти у сфері Fintech, і станом на кінець 2021 року у компаніях із цієї сфери по всьому світу працювало понад 300,000 осіб

Тенденція збереглася, і на початку 2022 року у банківських установах Північної Америки стався бум вакансій — 72% відкритих Fintech-ролей у роздрібний банкінг були доступні для компаній у США та Канаді. У Європі працювало понад 40 000 фінтех-компаній, з майже 8000 відкритих вакансій у 2021 році. 

Однак це стрімке зростання сповільнилося, коли Федеральна резервна система США підвищила процентні ставки для боротьби з інфляцією. Позики та інвестиції стали набагато дорожчими, що змусило Big Tech та решту гравців ринку скоротити кількість персоналу, яка значно збільшилася під час пандемії COVID-19.

Як наслідок, ми спостерігаємо масові звільнення у технологічних стартапах, масштабних компаніях та відомих ІТ-компаніях, зокрема Fintech: лише 2022 року скоротили 140 000 робочих місць, і ця цифра неодмінно зростатиме.

Але цих звільнень все ще недостатньо, щоб змінити глобальну ситуацію на ринку праці у сфері фінансових технологій. Люди все ще використовують програми для отримання та переказу грошей, здійснення платежів та керування своїми фінансами — і продовжуватимуть це робити в майбутньому. Отже, існує багато фінтех-продуктів або послуг, які потребують професіоналів для їх підтримки та вдосконалення. Тим часом природна плинність кадрів все ще відбувається, а це означає, що фінтех-компанії шукають нових працівників.

Крім того, роздрібні банки, які є більш стабільними, ніж ІТ-компанії, що фінансуються венчурним капіталом, тепер використовують економічну ситуацію, щоб наздогнати Fintech-ініціативи. Зарплата не захмарна, проте вони постійно шукають фахівців, створюючи конкуренцію у фінтех-індустрії.

Отже, хоча активність найму загалом знизилася, у сфері фінансових технологій все ще є багато вакансій, і найняти відповідних фахівців досить важко. Наприклад, на одному тільки Indeed (США) було близько розміщено 11 000 вакансій у сфері фінансових технологій лише станом на лютий 2023 року. Це велика цифра для однієї ніші в усій індустрії технологій у складних економічних умовах.

Розгляньмо детальніше найбільш затребувані у Fintech посади.

Шукаєте ІТ-таланти з досвідом у Fintech?

Завдяки 15-річному досвіду на ринку технічних кадрів Indigo Tech Recruiters надасть вам профілі кандидатів упродовж першого тижня.

Консультація

Найбільш затребувані посади у сфері фінансових технологій

Фінтех — це широка ніша, і компанії, що працюють у ній, потребують залучення широкого кола спеціалістів. Найпопулярніші вакансії у сфері фінансових технологій охоплюють розробників програмного забезпечення, експлуатаційний персонал, аналітиків даних і спеціалістів з кібербезпеки. Розглянемо ситуацію в кожній із цих категорій детальніше.

Розробники

На додачу до вже звільнених співробітників, ще близько 40 000 можуть втратити роботу в першому кварталі 2023 року згідно з експертною оцінкою, озвученою на TechCrunch

Проте дефіцит найкращих розробників на ринку праці все ще присутній. І це не дивно. Зараз розробка програмного забезпечення — основа будь-якої галузі, зокрема фінтех. Найефективніші розробники або перебувають на своєму поточному місці роботи, або можуть отримати нові офери незабаром після звільнення.

Крім того, більшість галузей, від банківської справи до логістики та сільського господарства до освіти, активно впроваджують технології. Звичайно, їм потрібні технічні знання та фахівці для створення нових продуктів або обслуговування наявних. Отже, варто очікувати, що попит на топових IT-фахівців лише зростатиме

У фінтеху ситуація з дефіцитом талантів може бути ще складнішою, ніж в інших сферах. Згідно з Indeed, розробка фінансових технологій зазвичай вимагає навичок Python, Scala, Java, C++, JavaScript і Ruby. Ці мови програмування (крім Scala) мають найбільший попит у 2023 році. Крім того, сучасна фінтех-індустрія значною мірою покладається на хмарні технології, штучний інтелект і блокчейн. Кандидати з відповідними навичками також у списку найбільш затребуваних серед кандидатів.

Крім володіння розробкою програмного забезпечення, працівники фінтех-техніки повинні мати глибокі галузеві знання, зокрема бути знайомими з правовими нюансами. Це робить пошук відповідного кандидата на посаду розробника у сфері Fintech ще складнішим.

Станом на сьогодні жодні ринкові умови не дають підстав вважати, що в найближчому майбутньому пошук висококваліфікованих розробників із досвідом у фінтеху стане помітно простішим, навіть попри масштабні звільнення технічних працівників. Найкращі інженери все ще можуть вибирати між компаніями. Це означає, що вам все одно доведеться докласти зусиль, щоб мотивувати їх працювати саме у вас. Поточна ситуація на ринку може лише спростити процес набору джунів та нових випускників

Експлуатаційний персонал

Сьогодні компанії дедалі більше зосереджуються на наймі фахівців на критично важливі посади. Це означає, що зараз компанії аналізують, які відділи та ролі є найважливішими для їхнього виживання.

Наприклад, дані 365DataScience демонструють, що 27,8% скорочень робочих місць припало на відділи HR та рекрутингу. Цю цифру можна легко пояснити: після того, як пандемія призупинила процеси найму, внутрішні рекрутери стали менш потрібними. Також значні скорочення торкнулися маркетингу (7,1%), підтримки клієнтів (4,6%) та PR і реклами (4,4%), оскільки ІТ-компанії скорочували витрати на заробітну плату своїм співробітникам.

Однак це не означає, що всі працівники цих відділів однаково постраждали. Фінтех-компанії все ще потребують non-tech IT-фахівців для підтримки своєї діяльності. Від роботи зі споживачами до управління продуктами, страхування, зменшення ризиків, запобігання шахрайству, управління, аналізу юридичних питань і відповідності — ці завдання потрібно охопити. Це означає, що ключові співробітники з цінним досвідом збережуть свої робочі місця.

Це ще раз доводить, що хоча на загальні посади (HR, маркетинг, підтримка клієнтів тощо) буде наплив кандидатів, найкращих спеціалістів, відповідальних за критично важливі операції, буде знайти важче.

Фахівці з кібербезпеки

Фінтех у 300 разів частіше потерпає від різноманітних форм шахрайства, ніж інші сфери. Середня вартість порушень кібербезпеки у сфері фінансових технологій у 2022 році становила близько $6 млн у всьому світі. Згідно зі Fortinet 2022 року про кібербезпеку, 80% зломів сталися через недостатній досвід роботи з кібербезпеки.

Враховуючи ці цифри, Fintech-компанії, ймовірно, захочуть посилити кібербезпеку, що безумовно позначиться на тому, як вони розподіляють свої витрати. Наприклад, чверть опитаних світових компаній збільшили бюджет на кібербезпеку на 6–10% 2022 року. Дані за 2023 рік наразі відсутні. Але оскільки кількість кібератак постійно зростає, варто передбачити, що витрати цього року залишаються на рівні попереднього, якщо не зростають.

Поряд із цими факторами звіт про розрив у навичках кібербезпеки за 2022 рік показує, що 60% технологічних компаній важко наймають спеціалістів з кібербезпеки, а 52% з них важко утримати співробітників. Отже, найняти найкращих спеціалістів у цьому секторі складно, оскільки топові фахівці можуть обирати кращі вакансії та умови праці, ніж їм пропонують в інших компаніях.

Аналітики даних

Може здатися, що кількість вакансій у ніші науки про дані знижується. Високооплачувану роль дата сайєнтіста швидко замінюють більш спеціалізовані ролі, такі як:

  • інженери даних
  • аналітики даних
  • інженери з автоматизації даних
  • BI-аналітики тощо.

Станом на лютий 2023 року в Indeed було майже 25 000 вакансій для аналітиків даних у США. Це означає, що знайти хорошого фахівця в цій ніші поки досить складно.

Але конкуренція — не єдиний виклик у пошуку талантів у сфері Fintech. У наступному розділі ми обговоримо інші челенджі, до яких варто бути готовими.

Челенджі в наймі IT-фахівців для фінтех-проєкту

Закрити вакансії скіловими кандидатами за оптимальною ціною непросто в усіх галузях, і Fintech — не виняток. Зібрали ключові виклики найму фінтех-спеціалістів у 2023 році.

Брак tech-фахівців з відповідними навичками

На ринку вже спостерігається брак 100 000 фахівців із відповідним набором скілів та досвідом, необхідним для роботи в IT-сфері. Ще понад 17 000 нових вакансій було додано в січні 2023 в одному лише США. Тим часом приблизно 70% респондентів Digital Leadership Report від Nash Squared заявили, що «брак навичок заважає їм встигати за змінами».

У фінтеху проблема браку фахівців особливо гостра. По-перше, набори навичок у сфері фінансових технологій непросто отримати за межами галузі. По-друге, кваліфіковані Fintech-фахівці можуть шукати роботу в інших секторах, які не страждають від скорочення фінансування венчурного капіталу. Вони також можуть перекваліфікуватися в роздрібні банківські послуги, сільське господарство, логістику та інші сегменти ринку. Як результат, фінтех-компаніям доводиться конкурувати між собою та іншими галузями, щоб залучити та утримати найкращі IT-таланти.

Це означає, що для успішного залучення кандидатів у сфері фінансових технологій потрібно налагодити складний процес і використовувати ефективні рекрутингові підходи. Компанії мають виділяти значні ресурси для найму Middle+ кандидатів. Вони повинні знати, де шукати та як презентувати переваги роботи в компанії, щоб зацікавити технічних фахівців. Усе це вимагає знань та досвіду в наймі спеціалістів для Fintech-компаній.

Перевірка кваліфікації кандидата

Як ми вже обговорили вище, топові IT-фахівці та представники критично важливих посад значно рідше потрапляють під скорочення. Це означає, що основна втрата робочих місць припадає на фахівців рівнів Junior (новачків у сфері) та Middle (які ще не мали шансу стати критично важливими на своїх місцях роботи). 

Очікується, що ці категорії кандидатів будуть найактивніше шукати роботу і можуть претендувати на вищі посади. Відповідно, ретельна перевірка рівня кваліфікації кандидата буде однією з найпоширеніших (і складних) проблем під час найму в умовах економічного спаду.

Відповідність очікуванням кандидата

Яку б амбітну мету не переслідував ваш продукт чи послуга, рівень винагороди залишається одним із ключових критеріїв під час вибору роботодавця.

Попри те, що найкращі таланти у сфері фінансових технологій зазвичай мають досить високі очікування щодо зарплати, вони також очікують різноманітних бенефітів та «плюшок». Пенсійні виплати, безкоштовні обіди та перекуси в офісі, абонемент у спортзал, оплачуваний paternal/maternal leave, юридична допомога та різні види медичного страхування — перелік бонусів, які очікують отримати фахівці в сфері фінтеху може бути досить довгим.

З обмеженим бюджетом фінтех-ІТ-компаніям може знадобитися допомога у виборі конкурентних бенефітів на перегрітих ринках, таких як США, Канада, Великобританія чи Швейцарія.

Утримання найкращих співробітників компанії

Однак, просто залучити талант недостатньо. Близько 50% співробітників у сфері фінтеху планували змінити роботу в 2022 році. У чому причина? 

Причини такі ж, як і в інших галузях. Співробітники хочуть вищої зарплати, гнучкого робочого графіка, можливості самостійно обирати місце роботи, а також можливостей кар’єрного зростання. Водночас роботодавці намагаються забезпечити свої команди можливостями для розвитку, гнучким графіком роботи та «плюшками», пов’язаними зі здоров’ям, як-от спортзал чи медичне страхування.

Фактори, що впливають на утримання талантів, також передбачають створення більш інклюзивної робочої атмосфери (DEI), залученості технічних фахівців під час ухвалення бізнес-рішень, формування груп ресурсів для співробітників та програми наставництва, які допоможуть IT-фахівцям просуватися кар’єрно, а також повний перехід на ремоут.

Це суперечить стратегіям і політикам багатьох компаній. Розрив між тим, чого хочуть кандидати, і тим, що пропонують компанії, величезний, що створює серйозну проблему для утримання фахівців у Fintech.

Ці виклики досить серйозні, але їх можна легко усунути. Нижче зібрані найкращі практики найму, яких дотримуються провідні фінтех-компанії.

Топові практики та тренди у Fintech-рекрутингу

Залучити й утримати найкращі IT-таланти важко, але не неможливо, якщо ви розумієте динаміку ринку талантів і фактори, що на нього впливають, а також знаєте, де шукати потрібних кандидатів. Нижче наведено тенденції ринку праці 2023 року та найкращі практики для рекрутингу IT-фахівців.

Пошук кандидатів на іноземних ринках із підтвердженою експертизою у Fintech 

Хоча дефіцит талантів залишається гострою проблемою, існує важливий фактор, який відрізняє ринок праці в 2023 році від попередніх періодів. Тоді як глобальна економічна рецесія маячить на горизонті, фінтех-ІТ-компанії прагнуть зберегти мінімальний бюджет на залучення талантів.

З цією метою компанії у США, ЄС та Великій Британії дедалі частіше шукають кандидатів у Східній Європі, країнах Закавказзя (Грузії, Азербайджані та Вірменії) і Латинській Америці. Згідно зі звітом Digital Leadership, 60% респондентів поділилися, що вартість життя в їхніх країнах зростає. Відповідно, вони шукають місця для роботи, які пропонуватимуть відповідну зарплатню. А 25% ІТ-компаній почали набирати фахівців з-за кордону, щоб задовольнити дефіцит талантів, при цьому залишаючись у межах розумних витрат.

Найм віддалених фахівців на іноземних ринках розв'язує чимало проблем і завдань:

> По-перше, це дозволяє отримати доступ до різноманітного пулу талантів. Є багато країн із великою кількістю технічних експертів із досвідом роботи у фінтеху, яких можна наймати, якщо на вашому ринку присутній дефіцит кадрів.

> По-друге, найкраща альтернатива найму на висококонкурентному ринку — це пропонувати конкурентоспроможні зарплати з меншою кількістю бонусів на інших ринках. Є ринки, де вартість життя значно нижча, ніж у США, Канаді, Великій Британії чи Швейцарії, тому там легше відповідати очікуванням кандидатів щодо заробітної плати.

> Крім того, рекрутинг ремоут-працівників сприяє створенню інклюзивної робочої сили, де люди більш віддані досягненню цілей компанії. Здебільшого фахівці з різних країн і з різним бекграундом прагнуть досягти кращих результатів. Інклюзивність також робить працівників щасливішими та продуктивнішими, що важливо в умовах економічного спаду. 

Багато відомих IT-компаній дотримуються цього підходу та наймають талантів з усього світу — від Booking та Dolby до Atlassian і TikTok

Пошук кандидатів в ІТ-кластерах

Якщо ви розглядаєте найм на ремоут-позиції, доцільно шукати потрібних фахівців в ІТ-кластерах. Коли багато компаній у певній області працюють над фінтех-проєктами, tech-експерти мають безліч можливостей отримати цінні навички, засвоїти нові інструменти та використовувати інноваційні технології.

Наприклад, такі регіони, як Польща, Україна, Румунія та Закавказзя сформували великі кластери кваліфікованих розробників, як показано в численних звітах HackerRank і Pentalog.

Ці країни добре відомі своїм технологічним досвідом, оскільки в них розташовані міжнародні R&D центри для компаній зі списку Fortune 500. Тут також організовують конференції, хакатони та панельні дискусії. Розробники з цих країн дотримуються західної бізнес-культури та здебільшого вільно володіють англійською. Це допомагає створити численні активні спільноти, які можуть надати таланти для будь-якого інноваційного фінтех-проєкту.

Підбиваючи підсумок, можна сказати, що шукати таланти потрібно лише в тих регіонах, де є потрібні вам кандидати. І багато компаній уже активно займаються пошуком і наймом фахівців за межами США.

Моніторинг політичних та економічних умов, що впливають на пошук роботи та можливості релокейту

Повномасштабне вторгнення Росії в Україну 2022 року, спричинена війною енергетична криза, землетруси в Туреччині та Сирії, напружені відносини між Китаєм і Тайванем та інші економічні й політичні фактори в різних країнах спричинили нестабільність та непередбачуваність у всьому світі. Сотні тисяч людей різної кваліфікації (навіть високої) втратили роботу і зараз активно шукають нову.

Щоб знайти таланти у сфері фінансових технологій, роботодавцям слід розуміти, де шукати кандидатів, готових подати CV та заявку на ваші вакансії, а також визначити, які умови пропонувати IT-кандидатам. Розуміння поточної геополітичної ситуації допоможе знайти скілових робітників із зовнішніх ринків, які зокрема готові до переїзду.

Співпраця із зовнішніми рекрутерами

Внутрішні команди найму зазвичай добре обізнані з факторами та умовами місцевих ринків, але не настільки досвідчені у наймі фахівців за кордоном. Навіть якщо рекрутери знають усі тонкощі найму в певній країні, пошук талантів може зайняти досить багато часу. Тому чимало ІТ-компаній співпрацюють із рекрутинговими агенціями.

Крім зменшення навантаження на вашу in-house команду, професійні рекрутери знають, як зробити вашу пропозицію конкурентоспроможною та подолати будь-які виклики на цільових ринках. Вони також володіють інформацією про те, де шукати відповідних фахівців та як привернути їхню увагу. Крім того, професійні рекрутери мають досвід перевірки технічного бекграунду IT-кандидатів та можуть допомогти найняти людей, які відповідають вашій корпоративній культурі. Такий підхід зробить процеси найму в фінтех-компанію більш ефективними.

Indigo Tech Recruiters готові допомогти Fintech-компаніям, які шукають IT-таланти. Ми надаємо повний цикл послуг з підбору персоналу, щоб знайти найкращих фахівців з Європи, Латинської Америки та всього світу.

Фінальні думки

2023 рік обіцяє бути непростим для залучення та утримання скілових фахівців у фінтех-компаніях. Вам доведеться впроваджувати нові, більш ефективні стратегії, щоб мати змогу знайти досвідчених кандидатів із відповідним досвідом та цінностями.

Щоб подолати дефіцит талантів, найняти відповідних експертів, бути конкурентоспроможними та успішно утримувати таланти у 2023 році та надалі, ви повинні бути відкритими для найму з інших країн із досвідом роботи у Fintech, шукати талантів у ІТ-кластерах і стежити за змінами у геополітиці та економіці по всьому світу.

Найкращий спосіб це зробити — найняти рекрутингову агенцію, наприклад Indigo Tech Recruiters. Наш досвід у сфері рекрутингу для Fintech-проєктів дозволяє знаходити найкращих метч для ваших потреб.

Втомилися самотужки шукати кандидатів у Fintech?

Ми можемо допомогти найняти кваліфікованих фахівців у вашу команду!

Консультація
Інфо
Автор статті: INDIGO Tech Recruiters
2261 Переглядів
Категорія Рекрутинг
09.03.2023
Схожі статті
Огляд рівня заробітних плат для C-level на ринку українського IT в 2022 році
Як війна в країні вплинула на рівень доходу та мотивацію топ-менеджерів українського ІТ – про це у нашому новому огляді зарплат...
6 способів зробити свою компанію максимально приємним місцем для роботи
За результатами опитування на ДОУ, IT-фахівці високо цінують професійне зростання. Саме задля нього 54% ​​опитаних обрали сферу ІТ..
Огляд заробітних плат для C-level на українському IT-ринку 2021 року
CEO Катерина Осадчук і команда Indigo Tech Recruiters провели третій щорічний огляд зарплат для C-level в IT. Ділимося результатами й дякуємо Royallex в особі Віталія Луж..
Огляд рівня заробітної плати для C-level на ринку українського IT за результатами 2019 року
СЕО Катерина Осадчук та команда Indigo Tech Recruiters провели другий щорічний огляд заробітних плат для C-level в IT. Ділімося результатами. Помилка найму та втрата ключ..
Чи ласкаво просимо: чек-лист для «правильної» адаптації новачків
Знайти IT-талант – це вже завдання із зірочкою, але рано зітхати з полегшенням. Як допомогти людині пройти тернистий шлях ньюкамера, якнайшвидше влитися в команду і вийти..
«Твоя особистість зливається з твоїм стартапом: якщо все добре – і тебе драйвить, якщо погано – ти теж "падаєш"»: інтерв'ю з Олександром Дятловим, General Manager Ukraine у Very Good Security
Сфера захисту чутливих даних стає все перспективнішою (sensitive data – це, наприклад, біометричні дані, інформація про здоров'я, фінанси та інші особисті відомості). У я..
Від продактів та дизайнерів до back-end, QA та девопсов: як Київстар розвиває у себе команди для створення IT продуктів. Інтерв'ю із СРО Київстар Михайлом Нестором
IT та Product напрямок в Україні розвивається та зростає постійно. А в Київстарі вирішили розвивати його всередині..
Прожити 6 місяців без зарплати: головний аналітик HUG's розповів про грамотне інвестування
Фінансова грамотність — той скілл, якого часто не вистачає навіть досвідченим професіоналам у своїй справі. Ми поговорили про неї з головним аналітиком робоедвайзера HUG'..
Крізь вогонь, воду й фазу штормінгу: 5 стадій розвитку команди
Безліч концепцій описують динаміку розвитку груп. Простою та зручною для використання на практиці ми, команда IT рекрутерів Indigo, вважаємо теорію, запропоновану америк..
Як створити успішний HR-бренд. Досвід General Electric, Netflix, Google
Як компанії виживають в умовах дедалі більшої орієнтації ринку праці на кандидатів? Це особливо актуально щодо технічних фахівців..
«Любов з першого погляду», або як Indigo з випускниками школи «Hillel» спілкувались :)
Між собою ми жартома вирішили що зустріч була схожа нателешоу «Любов з першого погляду» :). Випускники школи мали можливість поспілкуватись з HR’ами і рекрутерами і запит..
Огляд зарплат Product Roles в українських IT-компаніях
СЕО Катерина Осадчук і команда INDIGO Tech Recruiters провели огляд заробітних плат для Product Roles в IT. Нагадаємо: щорічно ми випускаємо огляд заробітних плат C-Level..
Закрити незакриване: що таке Executive Search? Шукаємо найліпших кандидатів на топові вакансії
Що таке Executive Search, кому він допоможе та як дібрати агентство, що допоможе знайти топового спеціаліста, — розбираємося далі...
Як захантити крутого Product Manager до себе в команду?
Згодом кількість завдань, проєктів та команда зростають, а керівник фізично не може розірватися та повноцінно встежити за всім. Не потонути у комунікації між різними відд..