Вік живи — вік учись: що таке коучинг і навіщо він потрібен IT-спеціалістові

Twitter
Linkedin
Facebook
Telegram

Lifelong learning і постійний рух вперед кар'єрними сходами в IT - завдання не з легких. Потрібно постійно вчитися новому, відстежувати тренди та апдейти у сфері, коли часу на професійний розвиток часто-густо не так вже й багато. Проте робота зі спеціалістом з питань розвитку кар'єри в IT може допомогти вигідно виділитися на тлі інших претендентів, збільшити дохід та змінити посаду.

Коучинг Топ-менеджер Команда IT Професії Розвиток

Згідно з американською платформою Peakon, одна з топпричин звільнення — стагнація та перспектива «нової можливості». Це підтверджують відповіді 32 мільйонів учасників опитування зі 125 країн. А за даними LinkedIn, 94% працівників не звільнилися б з попереднього місця роботи, якби керівники інвестували в їхній розвиток.

Lifelong learning і постійний рух вперед кар’єрними сходами в IT — завдання не з легких. Треба постійно навчатися нового, відстежувати тренди й апдейти у сфері, коли часу на професійний розвиток часто не так уже й багато. Проте робота з фахівцем з питань розвитку кар’єри в IT може допомогти вигідно виділитися на тлі інших претендентів, збільшити дохід і змінити посаду.

Поділилися, що таке коучинг — гайп це чи потреба в сучасних реаліях, а також для кого потрібен коучинг і як шукати «свого» провідника в дорозі на наступний щабель кар’єри.

Перший курс з наймання для керівників

5 модулів, які прокачають потрібні керівникові скіли в проведенні інтерв’ю, познайомлять з трендами в найманні, навчать пітчити вакансії так, що кандидати не зможуть відмовлятися від оферів

Програма курсу

Що таке коучинг: простими словами про головне

Коучинг — що це і чому він так важливий? Терміном позначають зустрічі або сесії з коучем, що допомагає людині поставити цілі, скоротити дистанцію з їхнього досягнення, розставити пріоритети в особистому житті, кар’єрі, фінансах, спорті й бізнесі.

Партнер допомагає подолати gap між тим, де клієнт перебуває тепер, і тим, чого хоче досягти. Коучинг — це, простими словами, робота над собою та особистою ефективністю за допомогою партнера, що допомагає орієнтуватися на можливості майбутнього, а не на помилки минулого.

Явище виникло в 70-х, і один з його коренів — спорт. Дослідники помітили, що ефективніших результатів досягали спортсмени, які, крім технічного тренера, займалися з коучем.

Де сьогодні застосовують коучинг? З технології для спортсменів він перетворився на ефективний інструмент для бізнесу, якісного поліпшення особистого або кар’єрного життя. Дослідження Міжнародної федерації коучингу підтверджують підвищення ефективності роботи працівників унаслідок використання цього методу навчання. За даними ICF, коучингова культура допомагає скоротити плинність кадрів, збільшити залученість і підвищити доходи бізнесу.

Улітку 2019 року софтверна компанія SurveyMonkey та новинна платформа CNBC провели опитування на тему щастя на роботі. Результати показали: 79% працівників, які мають наставника, задоволені своїм доходом (проти 69% без наставника) і 89% проти 75% працівників вірять, що їхню роботу цінують колеги. Тільки 25% учасників опитування з ментором планують змінити роботу в найближчі кілька місяців. З-поміж тих, у кого немає наставника, збираються покинути компанію 40%.

Для стартапів наставництво і коучинг так само важливі. Власникам малого бізнесу часто бракує досвіду, щоб ефективно керувати процесами. Щоб його набути, потрібні роки, а часто й великі суми. У США 70% стартапів і невеликих компаній, чиї засновники користуються послугами менторів, долають позначку в п’ять років і виростають. Це вдвічі більше, ніж показник стартапів без менторів.

Дослідники також підрахували: коли навчання поєднується з коучингом, люди підвищують свою продуктивність на 86%, як порівняти з 22% тільки з навчанням. Разом з поліпшенням результатів працівників підвищується лояльність клієнтів, зростають обсяги продажу й збільшуються доходи бізнесу.

Навіщо потрібен коучинг? Для підвищення продуктивності компанії Навчання співробітників — важливий пункт у підвищенні продуктивності компанії

Для чого потрібен коучинг

Коучинг — це масовий запит на самореалізацію. Натепер більшість запитів до фахівців — про пошук заняття до душі й роботи без зривів чи стресу:

  • Що робити з емоційним або професійним вигорянням?
  • Як знайти й вибрати улюблену справу?
  • Як змінити сферу діяльності?

Інші популярні запити, з якими приходять до коуча, — про внутрішню гармонію: як налагодити відносини з оточенням, підвищити впевненість у собі, бути в балансі та впоратися з внутрішньою кризою.

Важливо: коуч — це не фахівець, що кидає рятувальний круг. Він скеровує людину на пошук прихованих резервів і можливостей. У сесіях акцент роблять на ресурсах, можливостях, цілях і досягненнях, а не на проблемах, слабких сторонах і факапах. В основі більшості підходів коучингу лежить версія про те, що люди мають невикористаний резервуар потенціалу. У кінцевому підсумку клієнт може швидше досягти бажаного рівня життя завдяки роботі з тренером.

Щоб бачити проблему або завдання та ефективно їх розв’язувати, не повертаючись у минуле, під час коучинг-сесій людина ставить собі запитання: «Чого мені вдалося сьогодні домогтися в напрямку до мети?, «Що наблизило мене до поставленої мети?», «У чому я молодець?», «У чому я сьогодні ліпший стосовно поставленої мети?»

5 переваг роботи з коучем

Підтримка фахівця з коучингу допомагає знайти:

  1. Ясність у своїх діях. Коучинг додає ясності щодо минулих досягнень і майбутніх цілей людини. Робота з коучем зробить з працівника IT-компанії стратега, допоможе знайти свій кар’єрний шлях і зрозуміти, що для нього є головними мотиваторами.
  2. Впевненість у собі. Впевненість допоможе виділитися з-поміж інших кандидатів, оскільки людина чітко розумітиме, чого їй уже вдалося досягти, які результати й користь вона принесла на попередньому місці роботи.
  3. Швидке й послідовне досягнення цілей. Експерти стверджують, що IT-фахівці, які працювали з професійним коучем, досягають своїх цілей швидше, ніж ті, хто не користувався послугами фахівців. Люди починають ефективніше взаємодіяти з колегами й партнерами, користуються скілом презентації апдейтів та інновацій, керують стресовими ситуаціями і знаходять work-life balance.
  4. Доступ до нових інструментів і технік для підвищення ефективності. Важко вдосконалювати свої знання, коли людина не знає, де та з чого почати. Професійний тренер допомагає розкрити сильні й слабкі сторони працівника, а також розробити план, щоб покрити дефіцит знань і досвіду.
  5. Відповідальність за свої вчинки, рішення та розвиток. Робота з коучем допоможе команді брати на себе відповідальність і дотримуватися взятих зобов’язань.

Окрім того, робота з коучем гарантує конфіденційність. Наставник переважно працює в тій самій компанії, що й працівник, звітуючи перед його керівником і HR-департаментом. Водночас, підписуючи договір про коучинг, людина може бути впевненою, що співпраця між нею та коучем залишиться конфіденційною.

Коучинг гарантує конфіденційність Робота з коучем гарантує конфіденційність

Хто такі коучі й у чому різниця з менторами й наставниками

Ментори — це люди з досвідом у функційній сфері. Вони діляться цим досвідом і дають конкретні поради. Коучі — це люди, що допомагають фахівцеві знайти свій шлях і відповіді на запитання. Наприклад: є підручники з англійської, але ми однаково йдемо до тьюторів. В інтернеті є безліч статей про спорт і комплекси вправ у вільному доступі. Проте, починаючи займатися з тренером, людина досягає інших результатів — і відбувається це набагато швидше, ніж під час самостійних тренувань. У цьому випадку тренер зі спорту — коуч, а книжка з англійської — ментор, що розповість, як вивчити іноземну мову.

Можна прочитати безліч книжок про те, як стати успішним лідером. Проте це не те ж саме, що можливість попрацювати з професіоналом, який допоможе знайти свій стиль керування, використовувати сильні сторони, брати до уваги специфіку компанії та країну, де базується бізнес.

І менторинг, і коучинг однаково важливі — головне розуміти, у яких випадках використовувати кожен з інструментів. Якоїсь миті досвід менторів може ставати обмеженням для розвитку: не давати керівникові або рядовому працівникові самому набувати досвід. Коучинг не передбачає надання рекомендацій, увага акцентується на мисленні клієнта. У менторстві поради — це стандартна практика. Крім того, coaching і наставництво (mentoring) різняться за тривалістю, особливостями проведення зустрічей і досвідом тренера.

Тривалість сесій

Коучинг — це співпраця на певний проміжок часу, тоді як наставництво передбачає постійну роботу протягом тривалого часу.

Особливості проведення зустрічей

У коучингу зустрічі структурованіші, і їх планують заздалегідь. Їх проводять, поки не буде закрито запит людини. У менторстві зустрічі влаштовують у міру потреби: коли підопічний потрібує рекомендації або підтримки.

Досвід і знання тренера

Коучеві не обов’язково мати досвід у сфері роботи клієнта, але він має розуміти, як працює ця сфера: бути обізнаним з професійною лексикою, знати обов’язки й функції фахівця. Ментор завжди досвідченіший і кваліфікованіший, ніж його підопічний: часто це тимлід відділу або компанії, що передає учневі знання й досвід.

Як вибрати коуча, що не продає «успішний успіх»

Працівник хоче прокачатися в публічних виступах або в проведенні презентацій. Де шукати коуча і за якими критеріями його вибирати?

Правильний коуч важливий у продуктивному розвитку Важливо знайти свого тренера, який максимально допоможе у розвитку

Насамперед у коучингу є перша discovery session — сесія-дослідження, або стратегічна сесія. У процесі в коуча й людини є можливість познайомитися та зрозуміти, чи підходять вони одне одному для роботи над запитом. Орієнтуватися можна на такі критерії, як:

  • портфоліо коуча;
  • досвід роботи з аналогічними запитами;
  • компетенції ICF — Міжнародної федерації коучингу;
  • уміння фахівця слухати;
  • допомога у формуванні нової свідомості;
  • особистість коуча — чи комфортно працівникові з фахівцем, чи довіряє він йому, чи відбувається між ними «хімія».

Окрім того, у коучингу важливе безоцінювальне мислення. Коуч має поважати вибір і поведінку клієнта. Це непросто, бо з дитинства нас вчать оцінювати, навішувати ярлики й порівнювати себе з іншими. І, нарешті, має значення намір коуча — чи відчуває людина його готовність до роботи, бажання допомагати в досягненні результатів. Для більшої ефективності сесій коуч може залучати клієнта до відповідальності й підзвітності.

Існують асоціації та федерації коучингу, на вебсайті яких публікують перелік сертифікованих фахівців. «Свого» коуча варто шукати тут — або звернутися за рекомендаціями до знайомих. 

Коучинг для керівників в IT — чим може бути корисним

Чи має керівник бути коучем, тренером або наставником? Світ швидко змінюється, а разом з ним трансформуються навички лідерів. Популярності набирає вміння керувати енергією, сенсами й щастям команди, емоційний інтелект, комунікація та співпраця. Ці скіли зі списку софтів переходять у тверді навички, що визначають ефективність координування й продуктивність колективу.

В ідеалі начальник має бути наставником і допомагати працівникам у їхній кар’єрі й особистісному зростанні, поєднувати в собі навички керівника (строки й цілі, підзвітність), тренера (розвиток скілів працівників) і наставника (ширша картина кар’єри та життя).

В ідеалі бос — цей і коуч, і керівник. В ідеалі бос — цей і наставник, і керівник

Основні тенденції в навчанні керівників:

  • залучення зовнішніх менторів;
  • розвиток коучингової культури;
  • відмова від виключно самостійного навчання;
  • персоналізований підхід;
  • застосування зовнішнього коучингу.

Компанії зі списку Fortune 500 вивчили рентабельність інвестицій у коучинг для керівників і виявили, що в 77% випадків підхід справив значний вплив на бізнес-показники, ефективність і задоволеність працівників. Рентабельність інвестицій (ROI) коучингу для керівників становила 788%.

Працівники хочуть досягати своїх цілей, але не завжди знають, з чого почати? Коуч допоможе розібратися, як стати ефективнішим і досягати бажаних результатів. Корпоративний фахівець допоможе поліпшити роботу компанії та розв’язати актуальні проблеми на керівному рівні. Коучів ефективно залучати або вирощувати з працівників для закриття внутрішніх питань, а також під час виведення нового продукту на ринок, впровадження змін і виконання проєктів.

Перший курс з наймання для керівників

5 модулів, які прокачають потрібні керівникові скіли в проведенні інтерв’ю, познайомлять з трендами в найманні, навчать пітчити вакансії так, що кандидати не зможуть відмовлятися від оферів

Програма курсу
Інфо
Автор статті: Марія Прохоренко
4632 Переглядів
30.11.2021
Схожі статті
Огляд рівня заробітних плат для C-level на ринку українського IT в 2022 році
Як війна в країні вплинула на рівень доходу та мотивацію топ-менеджерів українського ІТ – про це у нашому новому огляді зарплат...
6 способів зробити свою компанію максимально приємним місцем для роботи
За результатами опитування на ДОУ, IT-фахівці високо цінують професійне зростання. Саме задля нього 54% ​​опитаних обрали сферу ІТ..
Огляд заробітних плат для C-level на українському IT-ринку 2021 року
CEO Катерина Осадчук і команда Indigo Tech Recruiters провели третій щорічний огляд зарплат для C-level в IT. Ділимося результатами й дякуємо Royallex в особі Віталія Луж..
Огляд рівня заробітної плати для C-level на ринку українського IT за результатами 2019 року
СЕО Катерина Осадчук та команда Indigo Tech Recruiters провели другий щорічний огляд заробітних плат для C-level в IT. Ділімося результатами. Помилка найму та втрата ключ..
Чи ласкаво просимо: чек-лист для «правильної» адаптації новачків
Знайти IT-талант – це вже завдання із зірочкою, але рано зітхати з полегшенням. Як допомогти людині пройти тернистий шлях ньюкамера, якнайшвидше влитися в команду і вийти..
«Твоя особистість зливається з твоїм стартапом: якщо все добре – і тебе драйвить, якщо погано – ти теж "падаєш"»: інтерв'ю з Олександром Дятловим, General Manager Ukraine у Very Good Security
Сфера захисту чутливих даних стає все перспективнішою (sensitive data – це, наприклад, біометричні дані, інформація про здоров'я, фінанси та інші особисті відомості). У я..
Від продактів та дизайнерів до back-end, QA та девопсов: як Київстар розвиває у себе команди для створення IT продуктів. Інтерв'ю із СРО Київстар Михайлом Нестором
IT та Product напрямок в Україні розвивається та зростає постійно. А в Київстарі вирішили розвивати його всередині..
Прожити 6 місяців без зарплати: головний аналітик HUG's розповів про грамотне інвестування
Фінансова грамотність — той скілл, якого часто не вистачає навіть досвідченим професіоналам у своїй справі. Ми поговорили про неї з головним аналітиком робоедвайзера HUG'..
Крізь вогонь, воду й фазу штормінгу: 5 стадій розвитку команди
Безліч концепцій описують динаміку розвитку груп. Простою та зручною для використання на практиці ми, команда IT рекрутерів Indigo, вважаємо теорію, запропоновану америк..
Як створити успішний HR-бренд. Досвід General Electric, Netflix, Google
Як компанії виживають в умовах дедалі більшої орієнтації ринку праці на кандидатів? Це особливо актуально щодо технічних фахівців..
«Любов з першого погляду», або як Indigo з випускниками школи «Hillel» спілкувались :)
Між собою ми жартома вирішили що зустріч була схожа нателешоу «Любов з першого погляду» :). Випускники школи мали можливість поспілкуватись з HR’ами і рекрутерами і запит..
Огляд зарплат Product Roles в українських IT-компаніях
СЕО Катерина Осадчук і команда INDIGO Tech Recruiters провели огляд заробітних плат для Product Roles в IT. Нагадаємо: щорічно ми випускаємо огляд заробітних плат C-Level..
Закрити незакриване: що таке Executive Search? Шукаємо найліпших кандидатів на топові вакансії
Що таке Executive Search, кому він допоможе та як дібрати агентство, що допоможе знайти топового спеціаліста, — розбираємося далі...
Як захантити крутого Product Manager до себе в команду?
Згодом кількість завдань, проєктів та команда зростають, а керівник фізично не може розірватися та повноцінно встежити за всім. Не потонути у комунікації між різними відд..