Welcome: чому відкрити IT-бізнес в Україні – гарна ідея?

Twitter
Linkedin
Facebook
Telegram

Ми вже писали про те, які країни охоче приймають наших професіоналів. Але релокейт та віддалена робота — не єдиний спосіб залучити уми та таланти українських розробників

Бізнес Підбір персоналу Найм Команда IT Рекрутинг
Welcome: чому відкрити IT-бізнес в Україні – гарна ідея?

Ми вже писали про те, які країни охоче приймають наших професіоналів. Але релокейт та віддалена робота — не єдиний спосіб залучити уми та таланти українських розробників. Багато ІТ-гравців, зокрема — зі США та Європи, воліють відкрити офіс тут. Рекрутингова агенція Indigo реалізувала кілька проєктів з підбору команди для таких стартапів, і із задоволенням візьметься за нові :) Так чому варто відкривати IT-бізнес в Україні ?

Важливі цифри

Розвиток IT — один із пріоритетів економіки України. Темпи зростання ринку вражають вже зараз, і прогнози не менш оптимістичні. ІТ-індустрія формує 4% ВВП України. Обсяг експорту IT-індустрії у 2018 році склав $4,5 млрд. Прогнозований експорт до 2025 року - $8,4 млрд (дані Tech Ecosystem Guide to Ukraine 2019). У 2018 році індустрія посіла друге місце щодо експорту послуг (за даними Асоціації IT Ukraine). 70% експорту складає розробка, 30% - консалтинг, R&D, аналітика та інші послуги. Ключові клієнти — компанії зі США, Великобританії, Німеччини, Канади, Ізраїлю та ін. Кількість інвестиційних фондів зростає — сьогодні в Україні їх близько 20. Українським стартапам минулого року вдалося залучити рекордні $290 млн інвестицій.

Кількість і навички IT-фахівців

За різними оцінками, в Україні працює 160-180 тис. IT-фахівців. І привабливість галузі щороку збільшує цю кількість приблизно на 20%. Понад 150 навчальних закладів України щороку випускають 16-20 тис. IT-«фрешів».

Welcome: чому відкрити IT-бізнес в Україні – гарна ідея?

Українські фахівці високо цінуються іноземними компаніями. Зокрема, за даними SkillValue, Україна посідає 8 місце серед європейських країн з найкращими програмістами. Проте попит на IT-фахівців все ще перевищує пропозицію. У 2018 році кількість вакансій, за даними різних джерел, зросла на 30-38%, і така динаміка збережеться.


За даними DOU, найпопулярнішими мовами програмування серед українських фахівців залишаються: Java (вибір 17, 8% респондентів), JavaScript (17, 7%), C# (14%), PHP (12%) та Python (10, 9%). Більшість респондентів (64%) планує вивчити нову мову протягом наступного року. Понад 80% українських розробників знають англійську мову (на рівні від середньої до просунутої), тому й проблем із комунікаціями не виникне.

Зарплати та податки

За даними дослідження Асоціації IT Ukraine, оплата праці фахівців становить 80-85% витрат IT-компаній. Очікування IT-фахівців з зарплати досить високі, якщо порівнювати з українським ринком праці (перевищує середню зарплату приблизно у 7 разів). Але: якщо порівнювати з очікуваннями фахівців у США та Європі — апетити українських професіоналів у 2 чи навіть 3 рази нижчі. Про це свідчить, наприклад, статистика рекрутингової агенції Indigo (наш «калькулятор» дозволяє подивитися середню зарплату в залежності від спеціалізації, міста, рівня професіоналізму IT-фахівців порівняти їх із «закордонними»). Так, Java Developer у Сан-Франциско заробляє понад $130 тис. на рік, у Нью-Йорку понад $120 тис. на рік. В Україні Junior-розробники Java можуть розраховувати в середньому на $6960-9576 на рік, Senior-розробники - $44 100-75 600. Наведемо приклад з інших джерел. Так, за даними зарплатного дослідження DOU на початку 2019 року, Junior-розробники Java отримували в середньому $700 на місяць, C++ $900. Senior-розробники — $3577 та $3500 відповідно.


В Україні використовується дві форми співробітництва з фахівцями: перша — трудовий договір: роботодавець сплачує єдиний соціальний внесок (22% від зарплати), плюс із зарплати працівників утримується два податки: військовий збір (1, 5%) та податок доходу фізосіб (18%). Але чимала частка українських IT-фахівців співпрацює з компаніями за контрактом як фізичні особи-підприємці, і самостійно сплачують податки (5% від суми доходу плюс єдиний соціальний внесок).

Робочий простір

Гравці українського IT-ринку обирають один із двох варіантів: «стаціонарний офіс» або віддалена робота. Хороший варіант для невеликих гнучких команд - коворкінги (вартість робочого місця в Києві - приблизно від $80-180 на місяць). Наприклад, інноваційний парк UNIT.City, де створюється екосистема та інфраструктура для розвитку бізнесу у сфері високих технологій та креативних індустрій; «Годинник» (великий коворкінг з кінозалом, бібліотекою та робочими зонами); Blockchain hub (спільнота для тих, хто розвивається у сфері блокчейн-технологій); «Сад» (зелений смартворкінг зі зручними робочими зонами та великою кількістю рослин). І це лише Київ, тоді як в Україні кілька міст можна назвати IT-центрами — окрім столиці, це Харків, Львів, Дніпро, Вінниця, Одеса та інші. ІТ-спільнота розвивається дуже активно. За даними Tech Ecosystem Guide to Ukraine 2019, у країні оперує понад 30 галузевих асоціацій, за рік відбувається понад 1000 галузевих подій, у 2018 році у більш ніж 20 містах з'явилися IT-кластери. Приєднуйтесь!

PS: Більше показових цифр та фактів про український IT-ринок у розрізі напрямків та міст можна знайти у вже згаданому Tech Ecosystem Guide to Ukraine 2019. Звіт доступний англійською та українською мовами (у підготовці англійського варіанта брали участь і ми з Indigo).


А які складнощі та можливості у відкритті IT-бізнесу в Україні бачите ви? Поділіться у коментарях?


автор: Катя Маєвська

Інфо
Автор статті: INDIGO Tech Recruiters
3294 Переглядів
Категорія Рекрутинг
30.05.2019
Схожі статті
Огляд рівня заробітних плат для C-level на ринку українського IT в 2022 році
Як війна в країні вплинула на рівень доходу та мотивацію топ-менеджерів українського ІТ – про це у нашому новому огляді зарплат...
6 способів зробити свою компанію максимально приємним місцем для роботи
За результатами опитування на ДОУ, IT-фахівці високо цінують професійне зростання. Саме задля нього 54% ​​опитаних обрали сферу ІТ..
Огляд заробітних плат для C-level на українському IT-ринку 2021 року
CEO Катерина Осадчук і команда Indigo Tech Recruiters провели третій щорічний огляд зарплат для C-level в IT. Ділимося результатами й дякуємо Royallex в особі Віталія Луж..
Огляд рівня заробітної плати для C-level на ринку українського IT за результатами 2019 року
СЕО Катерина Осадчук та команда Indigo Tech Recruiters провели другий щорічний огляд заробітних плат для C-level в IT. Ділімося результатами. Помилка найму та втрата ключ..
Чи ласкаво просимо: чек-лист для «правильної» адаптації новачків
Знайти IT-талант – це вже завдання із зірочкою, але рано зітхати з полегшенням. Як допомогти людині пройти тернистий шлях ньюкамера, якнайшвидше влитися в команду і вийти..
«Твоя особистість зливається з твоїм стартапом: якщо все добре – і тебе драйвить, якщо погано – ти теж "падаєш"»: інтерв'ю з Олександром Дятловим, General Manager Ukraine у Very Good Security
Сфера захисту чутливих даних стає все перспективнішою (sensitive data – це, наприклад, біометричні дані, інформація про здоров'я, фінанси та інші особисті відомості). У я..
Від продактів та дизайнерів до back-end, QA та девопсов: як Київстар розвиває у себе команди для створення IT продуктів. Інтерв'ю із СРО Київстар Михайлом Нестором
IT та Product напрямок в Україні розвивається та зростає постійно. А в Київстарі вирішили розвивати його всередині..
Прожити 6 місяців без зарплати: головний аналітик HUG's розповів про грамотне інвестування
Фінансова грамотність — той скілл, якого часто не вистачає навіть досвідченим професіоналам у своїй справі. Ми поговорили про неї з головним аналітиком робоедвайзера HUG'..
Крізь вогонь, воду й фазу штормінгу: 5 стадій розвитку команди
Безліч концепцій описують динаміку розвитку груп. Простою та зручною для використання на практиці ми, команда IT рекрутерів Indigo, вважаємо теорію, запропоновану америк..
Як створити успішний HR-бренд. Досвід General Electric, Netflix, Google
Як компанії виживають в умовах дедалі більшої орієнтації ринку праці на кандидатів? Це особливо актуально щодо технічних фахівців..
«Любов з першого погляду», або як Indigo з випускниками школи «Hillel» спілкувались :)
Між собою ми жартома вирішили що зустріч була схожа нателешоу «Любов з першого погляду» :). Випускники школи мали можливість поспілкуватись з HR’ами і рекрутерами і запит..
Огляд зарплат Product Roles в українських IT-компаніях
СЕО Катерина Осадчук і команда INDIGO Tech Recruiters провели огляд заробітних плат для Product Roles в IT. Нагадаємо: щорічно ми випускаємо огляд заробітних плат C-Level..
Закрити незакриване: що таке Executive Search? Шукаємо найліпших кандидатів на топові вакансії
Що таке Executive Search, кому він допоможе та як дібрати агентство, що допоможе знайти топового спеціаліста, — розбираємося далі...
Як захантити крутого Product Manager до себе в команду?
Згодом кількість завдань, проєктів та команда зростають, а керівник фізично не може розірватися та повноцінно встежити за всім. Не потонути у комунікації між різними відд..