7 трендів ринку праці в IT з цифрами (які ви, звичайно, заперечите)

Twitter
Linkedin
Facebook
Telegram

Формулювати тренди — зазвичай справа невдячна: ризикуєш або зіграти в капітана Очевидність, або нарватися на чийсь відгук на кшталт «Не вигадуйте — насправді все навпаки», причому підкріплений прикладами та даними

HR IT Рекрутинг Прогнози Тренди
7 трендів ринку праці в IT з цифрами (які ви, звичайно, заперечите)

Формулювати тренди — зазвичай справа невдячна: ризикуєш або зіграти в капітана Очевидність, або нарватися на чийсь відгук на кшталт «Не вигадуйте — насправді все навпаки», причому підкріплений прикладами та даними. Проте ми з рекрутинговим агентством Indigo вважаємо, що іноді підбивати підсумки та аналізувати загальні риси ринку праці корисно — щоб розуміти, куди ми все-таки йдемо. Такі топ-7 трендів українського ринку праці можна виокремити наразі.

1. IT-фахівців стає більше. . .

Так, за результатами опитування DOU, тільки за 2018 рік кількість працівників IT збільшилася на чверть із гаком, і станом на кінець року склала майже 160 тис. фахівців. За два роки галузь зросла аж на 60%. А за даними свіжого огляду від IT-компанії N-iX, кількість українських девелоперів у 2019 році зросте до 200 тис. , а в наступному році — ще на 20 тис.

2. Але попит все ще перевищує пропозицію

За даними DOU, чисельність ваканій протягом 2018 року зросла в 1, 5 рази, а роботодавців, які розміщують пропозиції для IT-фахівців — майже на 40%. До того ж, у минулому році українські компанії вдвічі активніше відкривали нові офіси в українських містах, і це позначилося на затребуваності фахівців (як відзначає огляд N-iX). Загалом, наша рідна галузь в Україні зростає приблизно на 20% на рік (за даними різних експертів). Для порівняння, загальносвітовий приріст — приблизно 6, 2% (за підрахунками BRDO та асоціації IT Ukraine).

3. Аутсорсинг працевлаштовує більшість фахівців

Так, в огляді N-iX згадується про те, що 60% представників професії IT працюють саме в аутсорсингових компаніях. Водночас і частка інших типів роботодавців збільшується: стартапів в Україні нараховується вже більше 2000, міжнародних R&D-офісів — більше 100.

4. IT-фахівці повертаються додому

П’ять років тому посилився і так уже активний відтік IT-талантів за кордон. Наразі ж експерти відзначають протилежну тенденцію — вони повертаються, з різних причин, зокрема — економічної: зарплати вищі, але вартість життя, податки та інші фінансові витрати «з’їдають» більшу частину цієї різниці. Скільки саме повернулося — визначити важко, експерти називають різні цифри, аж до половини IT-фахівців, які поїхали в 2014-2015 роках (тут посилаємося на матеріал HB, що включає відгуки експертів та ще трохи фактів на підтвердження вищевказаного тезису). Доволі оптимістичні дані і щодо планів: за результатами дослідження DOU «Портрет ІТ-спеціаліста», 45% опитаних відзначили, що «думають про еміграцію, але поки нічого не роблять», а 35% — що «не мають таких планів». Активно готуються до від’їзду лише 8% респондентів.

5. Гендерний баланс вирівнюється

Щоправда, д-у-у-уже поступово. Так, за «Портрет ІТ-спеціаліста» від DOU, частка жінок у галузі в 2019 році зросла лише на 1% і склала в середньому 24% (водночас в аутсорсингових компаніях частка жінок — 28%, в продуктових та стартапах — 23% та 22% відповідно).

6. Покоління Z тікають з офісів

Молоді люди, які вже зараз активні на ринку праці (і їхня частка збільшуватиметься з кожним роком), надзвичайно цінують не тільки гнучкість та свободу. Конкурувати роботодавцям доведеться і з духом підприємництва, який особливо розвинений саме в «зетів». Так, за даними дослідження Randstad Employer Brand Research, саме серед Z-респондентів (18-24 роки) більше тих, хто віддасть перевагу власній справі (аж 40%).

7. Вища освіта втрачає позиції

І цей тренд актуальний для усіх галузей. Lifelong learning, навчання peer-to-peer та онлайн забирають переваги неповороткого та неадаптивного до блискавичних змін тривалого навчання. Згідно з опитуванням DOU 2019 щодо вищої освіти серед IT-фахівців, наразі лише 6% респондентів взагалі не радять вступати до вишів. Проте опитані фахівці наголошують: повний набір знань вища школа не дає, отже, необхідна самоосвіта, а також є сенс уже з 1-2 курсу шукати стажування чи роботу, щоб орієнтуватися в актуальних вимогах.


А які зміни на ринку праці в IT-секторі спостерігаєте ви — його безпосередні гравці? Поділіться думками в коментарях :)

Інфо
Автор статті: INDIGO Tech Recruiters
2565 Переглядів
Категорія HR
13.09.2019
Схожі статті
Огляд рівня заробітних плат для C-level на ринку українського IT в 2022 році
Як війна в країні вплинула на рівень доходу та мотивацію топ-менеджерів українського ІТ – про це у нашому новому огляді зарплат...
6 способів зробити свою компанію максимально приємним місцем для роботи
За результатами опитування на ДОУ, IT-фахівці високо цінують професійне зростання. Саме задля нього 54% ​​опитаних обрали сферу ІТ..
Огляд заробітних плат для C-level на українському IT-ринку 2021 року
CEO Катерина Осадчук і команда Indigo Tech Recruiters провели третій щорічний огляд зарплат для C-level в IT. Ділимося результатами й дякуємо Royallex в особі Віталія Луж..
Огляд рівня заробітної плати для C-level на ринку українського IT за результатами 2019 року
СЕО Катерина Осадчук та команда Indigo Tech Recruiters провели другий щорічний огляд заробітних плат для C-level в IT. Ділімося результатами. Помилка найму та втрата ключ..
Чи ласкаво просимо: чек-лист для «правильної» адаптації новачків
Знайти IT-талант – це вже завдання із зірочкою, але рано зітхати з полегшенням. Як допомогти людині пройти тернистий шлях ньюкамера, якнайшвидше влитися в команду і вийти..
«Твоя особистість зливається з твоїм стартапом: якщо все добре – і тебе драйвить, якщо погано – ти теж "падаєш"»: інтерв'ю з Олександром Дятловим, General Manager Ukraine у Very Good Security
Сфера захисту чутливих даних стає все перспективнішою (sensitive data – це, наприклад, біометричні дані, інформація про здоров'я, фінанси та інші особисті відомості). У я..
Від продактів та дизайнерів до back-end, QA та девопсов: як Київстар розвиває у себе команди для створення IT продуктів. Інтерв'ю із СРО Київстар Михайлом Нестором
IT та Product напрямок в Україні розвивається та зростає постійно. А в Київстарі вирішили розвивати його всередині..
Прожити 6 місяців без зарплати: головний аналітик HUG's розповів про грамотне інвестування
Фінансова грамотність — той скілл, якого часто не вистачає навіть досвідченим професіоналам у своїй справі. Ми поговорили про неї з головним аналітиком робоедвайзера HUG'..
Крізь вогонь, воду й фазу штормінгу: 5 стадій розвитку команди
Безліч концепцій описують динаміку розвитку груп. Простою та зручною для використання на практиці ми, команда IT рекрутерів Indigo, вважаємо теорію, запропоновану америк..
Як створити успішний HR-бренд. Досвід General Electric, Netflix, Google
Як компанії виживають в умовах дедалі більшої орієнтації ринку праці на кандидатів? Це особливо актуально щодо технічних фахівців..
«Любов з першого погляду», або як Indigo з випускниками школи «Hillel» спілкувались :)
Між собою ми жартома вирішили що зустріч була схожа нателешоу «Любов з першого погляду» :). Випускники школи мали можливість поспілкуватись з HR’ами і рекрутерами і запит..
Огляд зарплат Product Roles в українських IT-компаніях
СЕО Катерина Осадчук і команда INDIGO Tech Recruiters провели огляд заробітних плат для Product Roles в IT. Нагадаємо: щорічно ми випускаємо огляд заробітних плат C-Level..
Закрити незакриване: що таке Executive Search? Шукаємо найліпших кандидатів на топові вакансії
Що таке Executive Search, кому він допоможе та як дібрати агентство, що допоможе знайти топового спеціаліста, — розбираємося далі...
Як захантити крутого Product Manager до себе в команду?
Згодом кількість завдань, проєктів та команда зростають, а керівник фізично не може розірватися та повноцінно встежити за всім. Не потонути у комунікації між різними відд..