Бізнес-аналітик в IT: особливості професії

Twitter
Linkedin
Facebook
Telegram

Щоб працювати в IT-сфері, не обов'язково бути тестувальником, програмістом або Frontend-розробником. Бізнеси щодня працюють із великими масивами даних щодо продажів, транзакцій, поведінки клієнтів. Саме завдяки бізнес-аналітикам IT-компанії працюють ефективніше.

Кандидатам Підбір персоналу IT Професії
Бізнес-аналітик в IT: особливості професії

Щоб працювати в IT-сфері, не обов'язково бути тестувальником, програмістом або Frontend-розробником. Бізнеси щодня працюють із великими масивами даних щодо продажів, транзакцій, поведінки клієнтів. Саме завдяки бізнес-аналітикам IT-компанії працюють ефективніше.

Значення бізнес-аналітика в IT

Хто такий бізнес-аналітик? В IT ця роль — сполучна ланка між клієнтом, менеджером проєкту і командою розробників. Він знає, як працюють продукти, послуги або програмне забезпечення компанії, як влаштовані бізнес-процеси, а також розуміє потреби кінцевих клієнтів і користувачів.

Використовуючи аналітику даних, бізнес-аналітик оцінює ефективність продукту, послуги, ПЗ, вивчає ефективність процесів, аналізує потреби ринку і стежить за бізнес-рішеннями конкурентів. Ґрунтуючись на цьому, фахівець пропонує рішення, здатні зробити діяльність компанії ефективнішою, як з позиції взаємодії з клієнтами, так і з позиції поліпшення продукту або послуги. В обов'язки аналітиків також входить визначення глобальних тенденцій розвитку продукту.

Простими словами, бізнес-аналітик в IТ відповідає за те, щоб реалізований компанією продукт вирішував закладені завдання клієнтів з оптимальними бізнес-витратами.

Обов'язки бізнес-аналітика в ІТ

Обов'язки бізнес-аналітика можуть відрізнятися залежно від кваліфікації та особливостей компанії, проте основним його завданням є моніторинг і аналіз даних для підвищення ефективності бізнесу й вирішення бізнес-завдань клієнтів.

Обов'язки бізнес-аналітика в ІТ

Що робить бізнес-аналітик?

Базові обов'язки:

  • Робота із замовниками (користувачами). Спеціаліст визначає потреби клієнтів, з'ясовує пріоритетність завдань і розділяє вхідні запити, виходячи з потенційної важливості для бізнесу клієнта.
  • Проєктування та вирішення завдання. Бізнес-аналітик розробляє концепцію вирішення завдання, складаючи документацію, технічно прописуючи всі нюанси. Іноді це може бути побудова ТЗ, формування супровідної документації або розробка прототипу. Для створення концепції та постановки завдань можна залучати менеджмент і команди розробників.
  • Контроль рішень у процесі реалізації. Бізнес-аналітик постійно спілкується з розробниками, дизайнерами, менеджментом стосовно доопрацювання продукту в розрізі забезпечення потреб користувачів і реалізації завдань замовників.
  • Стратегічний аналіз та управління продуктом. В IT-сфері бізнес-аналітик краще за всіх розуміє можливості продукту й потреби ринку і може пропонувати топ-менеджменту нові рішення для розвитку компанії та підвищення ефективності бізнес-процесів.

Вимоги до кандидатів

Аналітик бізнес-процесів – Арістотель нашого часу. Він завжди шукає золоту середину між «хотілками» клієнтів і витратами ресурсів своєї бізнес-команди.

Бізнес-аналітик в IT:

  • Компетентний, щоб повною мірою зрозуміти бізнес-завдання клієнта та його власні потреби.
  • Технічно грамотний, щоб оцінити масштаби доопрацювань і поставити команді правильне завдання, скласти документацію для реалізації тієї чи іншої потреби.
  • Розбирається в тенденціях і потребах конкретної бізнес-ніші, щоб покращувати продукт і пропонувати рішення, не лише йдучи в ногу з часом, але й діючи на випередження.

Бізнес-аналітик повинен володіти аналітичним складом розуму, критично мислити, мати ефективні комунікативні навички, бути скрупульозним, уміти слухати й доносити інформацію зрозумілою мовою.

Що стосується професійних вимог — це розуміння специфіки бізнесу клієнта й компанії, знання можливостей продукту та навички роботи з технічними інструментами.

Hard Skills & Soft Skills для бізнес-аналітика

В IT-сфері професійні навички (hard skills) враховуються для прийняття на роботу нарівні із загальними компетенціями (soft skills). Це відноситься і до бізнес-аналітика.

5 ключових Hard Skills для бізнес-аналітика в IT:

  1. Знання іноземних мов, обов'язкова — англійська.
  2. Розуміння бізнес-процесів у конкретних галузях бізнесу.
  3. Робота з програмами, необхідними для управління проєктами, процесами, додатками для збору й аналізу даних, постановки завдань, написання документів, складання презентацій. Наприклад, Worksection, Jira, Excel, Power Point.
  4. Уміння працювати з великими обсягами даних.
  5. Уміння конвертувати оброблену інформацію в графіки, таблиці, схеми.

6 ключових Soft Skills для бізнес-аналітика в ІТ:

  1. Навик комунікабельності, вміння викликати прихильність до себе.
  2. Пунктуальність і дотримання дедлайнів.
  3. Уміння працювати в команді.
  4. Готовність приймати рішення.
  5. Здатність швидко навчатися.
  6. Стійкість і вміння переконувати, не тиснучи, а аргументуючи.

Професійні навички краще освоювати в колективі на позиції trainee або junior-фахівця.

Де вчитися на бізнес-аналітика: огляд курсів

Data Analyst — буде найбільш затребуваним фахівцем у 2020 році за версією дослідження світової економіки від бізнес-консалтингової компанії Guthrie-Jensen.

Згідно з даними порталу dou.ua в 2019 році в Україні на junior-позицію в напрямку Business Analyst прийняті 52 особи. Аналогічні показники були і в 2018 році: 38 джуніорів для відповідної позиції.

Список курсів для бізнес-аналітиків (початківців)

«Softserve»

Українська компанія Softserve, яка займається розробкою ПЗ і надає консалтингові послуги, у межах IT Academy проводить «Базовий курс із бізнес-аналізу». Курс акредитований ІІВА. Заняття платні, три рази на тиждень протягом двох місяців у режимі онлайн.

  • Курс для новачків.
  • Вартість — 12 000 грн.
  •  Онлайн.

«NIX»

Курс від харківської компанії NIX «Business analysis education» теж для новачків і абсолютно безкоштовний. Заняття тривають два місяці, є онлайн-навчання. Наразі набір закритий, проте рекомендуємо стежити за оновленнями. У 2020 році курс проходив два рази: липень-серпень, вересень-листопад.

  • Курс для новачків із базовими знаннями в IT.
  • Вартість — безкоштовно.
  • Онлайн.

«Hillel»

Онлайн-курс «Бізнес-аналіз» від школи Hillel відбудеться в грудні. Курс читають Business Analyst Team Lead Epam, Єгор Патока і Lead Business Analyst Epam, Олександр Шолда — фахівці цієї сфери. Курси платні, учнів чекають 20 занять, які проходитимуть двічі на тиждень.

  • Курс для новачків.
  •  Вартість потрібно уточнювати, заповнивши форму на сайті.
  • Онлайн.

«IT Education Academy» — міжнародний освітній центр.

Курс “Business Analysis” стартує 1 грудня, навчання у форматі онлайн. Заняття проходять двічі на тиждень з 19:00 до 22:00 (Zoom-конференції).

  • Курс для новачків.
  • Вартість — 8500 грн, на момент написання статті діє акційна вартість — 6800 грн.
  • Онлайн.

«Infopulse Univer»

Курс «Бізнес-аналіз в інформаційних технологіях» стартує 6 лютого 2021 року. Заняття проходитимуть по суботах протягом двох місяців, усього — 45 годин навчання.

  • Курс для новачків та аналітиків-початківців.
  • Вартість — 7000 грн на місяць.
  • Онлайн.

Скільки може заробляти бізнес-аналітик

Згідно з даними Work.ua на момент написання статті середня заробітна плата бізнес-аналітика в Україні — 27 500 грн., зважаючи на рівень з/п BA, зазначеного у вакансіях на ресурсі.

Якщо спиратися на статистику dou.ua за літо 2020 року, то середня зарплата Business analyst у червні цього року становила $2000, а у фахівців із досвідом роботи менше року — $665.

Корисні посилання

Насамкінець додамо кілька корисних матеріалів, які допоможуть почати знайомство з професією бізнес-аналітика.

Корисні книги:

  • BABOK Guide v 3.0 — настільна книга всіх бізнес-аналітиків.
  • Принципи роботи з вимогами до програмного забезпечення. Дін Леффінгвелл, Дон Відріг.
  • UML. Посібник користувача. Граді Буч, Джеймс Рамбо, Івар Якобсон.

Посилання на відеокурси з бізнес-аналітики:

Курс юного бізнес-аналітика на Youtube-каналі — Експерт з IT та організаційного розвитку.

Бізнес-аналіз мобільних додатків на Youtube-каналі — loftblog.

Інфо
Автор статті: INDIGO Tech Recruiters
11029 Переглядів
09.12.2020
Схожі статті
Огляд рівня заробітних плат для C-level на ринку українського IT в 2022 році
Як війна в країні вплинула на рівень доходу та мотивацію топ-менеджерів українського ІТ – про це у нашому новому огляді зарплат...
6 способів зробити свою компанію максимально приємним місцем для роботи
За результатами опитування на ДОУ, IT-фахівці високо цінують професійне зростання. Саме задля нього 54% ​​опитаних обрали сферу ІТ..
Огляд заробітних плат для C-level на українському IT-ринку 2021 року
CEO Катерина Осадчук і команда Indigo Tech Recruiters провели третій щорічний огляд зарплат для C-level в IT. Ділимося результатами й дякуємо Royallex в особі Віталія Луж..
Огляд рівня заробітної плати для C-level на ринку українського IT за результатами 2019 року
СЕО Катерина Осадчук та команда Indigo Tech Recruiters провели другий щорічний огляд заробітних плат для C-level в IT. Ділімося результатами. Помилка найму та втрата ключ..
Чи ласкаво просимо: чек-лист для «правильної» адаптації новачків
Знайти IT-талант – це вже завдання із зірочкою, але рано зітхати з полегшенням. Як допомогти людині пройти тернистий шлях ньюкамера, якнайшвидше влитися в команду і вийти..
«Твоя особистість зливається з твоїм стартапом: якщо все добре – і тебе драйвить, якщо погано – ти теж "падаєш"»: інтерв'ю з Олександром Дятловим, General Manager Ukraine у Very Good Security
Сфера захисту чутливих даних стає все перспективнішою (sensitive data – це, наприклад, біометричні дані, інформація про здоров'я, фінанси та інші особисті відомості). У я..
Від продактів та дизайнерів до back-end, QA та девопсов: як Київстар розвиває у себе команди для створення IT продуктів. Інтерв'ю із СРО Київстар Михайлом Нестором
IT та Product напрямок в Україні розвивається та зростає постійно. А в Київстарі вирішили розвивати його всередині..
Прожити 6 місяців без зарплати: головний аналітик HUG's розповів про грамотне інвестування
Фінансова грамотність — той скілл, якого часто не вистачає навіть досвідченим професіоналам у своїй справі. Ми поговорили про неї з головним аналітиком робоедвайзера HUG'..
Як створити успішний HR-бренд. Досвід General Electric, Netflix, Google
Як компанії виживають в умовах дедалі більшої орієнтації ринку праці на кандидатів? Це особливо актуально щодо технічних фахівців..
«Любов з першого погляду», або як Indigo з випускниками школи «Hillel» спілкувались :)
Між собою ми жартома вирішили що зустріч була схожа нателешоу «Любов з першого погляду» :). Випускники школи мали можливість поспілкуватись з HR’ами і рекрутерами і запит..
Огляд зарплат Product Roles в українських IT-компаніях
СЕО Катерина Осадчук і команда INDIGO Tech Recruiters провели огляд заробітних плат для Product Roles в IT. Нагадаємо: щорічно ми випускаємо огляд заробітних плат C-Level..
Закрити незакриване: що таке Executive Search? Шукаємо найліпших кандидатів на топові вакансії
Що таке Executive Search, кому він допоможе та як дібрати агентство, що допоможе знайти топового спеціаліста, — розбираємося далі...
Як захантити крутого Product Manager до себе в команду?
Згодом кількість завдань, проєктів та команда зростають, а керівник фізично не може розірватися та повноцінно встежити за всім. Не потонути у комунікації між різними відд..
Як український IT-бізнес адаптується до «карантинного» ринку: результати опитування
Карантин та економічний струс ускладнили роботу всіх галузей і не оминули стороною IT-ринок