Дно на зв'язку або кілька слів про емоційне вигорання

Twitter
Linkedin
Facebook
Telegram

Емоційне вигорання в IT — тема не з простих, адже мова йде здебільшого про психологічний стан, про цілий комплекс симптомів (синдром), який не так просто розпізнати одразу

Кандидатам IT
Дно на зв'язку або кілька слів про емоційне вигорання

Емоційне вигорання в IT — тема не з простих, адже мова йде здебільшого про психологічний стан, про цілий комплекс симптомів (синдром), який не так просто розпізнати одразу. Та й хто буде добиватися собі, наприклад, діагнозу з ICD-10, днями бігаючи по неврологах-психіатрах? А немає доказів - немає проблеми.

"Ти зловив МакКонахі, бро. Сходи розважся, виспись. В барчик пішли. . . Може, тобі час у відпустку, га?" — задумливо порадить колега із запаленими очима за другим літром кави.

Ну і ти думаєш: "Та реально. . . Щось я добряче підзаї**вся. . . Але це пройде". Та й зізнатися собі, що "не впорався" — не особливо приємно, м'яко кажучи. Особливо, якщо ти — особистість сильна і взагалі перфекціоніст. І свою роботу, звісно, любиш.

Хто в зоні ризику?

Раніше про профвигорання говорили здебільшого щодо професій "людина — людина". Так, хвиля безпросвітної втоми накриває лікарів, вчителів, соцпрацівників, менеджерів — усіх тих, хто часто і багато контактує з людьми. Але вигоріти можна не лише на роботі, але й у токсичних стосунках, у декреті, під час навчання абощо, тож зараз говорять більше саме про емоційне вигорання як більш широке поняття. Значну роль в емоційному вигоранні відіграє хронічна втома, до якої легко може призвести 8-ми годинна сидяча робота у закритих приміщеннях, постійні стреси і складнощі на роботі, відсутність щоденної фізактивності і прогулянок на свіжому повітрі.


Втім, нормований робочий графік і IT — радше непоєднувані поняття, тож якщо самоорганізація — не твоя найсильніша сторона, краще бути до себе особливо уважним. Наші реалії такі, що працеголік — майже комплімент, а емоційне вигорання — незрозуміла ситуація: ані для працедавця, ані для вигорілого. У той час як у Голландії, приміром, є законодавчі інструкції, що компанія має робити з працівником, у якого "сів акумулятор".


До слова, професійне вигорання зачепило безліч сфер, і зараз роботодавці всерйоз розглядають варіант 4-денного робочого тижня. Тож сподіваємося і чекаємо, як-то кажуть. У загальних рисах синдром емоційного вигорання розвивається якось так.

Гориш роботою, живеш роботою

Пам'ятай, щоб вигоріти, потрібно загорітися. Проект мрії, класні процеси в компанії і тімка, і стільки цікавих мітапів, навчання, розвиток, перспективи. . . Робота захоплює всі думки, з тебе фонтанують ідеї для нових проектів, ти ловиш кайф від роботи вечорами, вдома, на вихідних, у свята. Знайомо? От-от.


Сім'я, друзі, спорт, хобі — все втрачає барви порівняно з коханою роботою нон-стоп. Часу на них залишається менше, та й навіщо, якщо професійна зайнятість цілком тебе поглинула. Друзі тролять на тему "безсмертного поні", так?

Хроніки втоми

Дно на зв'язку або кілька слів про емоційне вигорання

Та ось тільки понеділки даються все складніше, сил після роботи (та й на роботі, чого вже) немає взагалі ні на що, хіба що доповзти до дивана і поринути в серіальчик, а вихідні не приносять очікуваного полегшення. Вже з понеділка відчуваєш себе "ганчірочкою", перформиш погано, тож почуття провини стає твоїм постійним супутником. І свята не допомагають відновитися. І навіть двотижнева відпустка. І улюблені заняття. Опа, зомбі-стайл.

Щось збоїть

Організм не дурень, починає сигналити: часті застуди/головний біль/проблеми зі сном/збої в роботі шлунково-кишкового тракту. . . Життя поступово втрачає барви, натхнення змінюється дратівливістю, лізуть з надр не найприємніші сторони особистості, черствієш, може, зриваєшся на рідних і близьких, конфліктуєш з колегами і начальством. Все летить з рук, все дратує. Звичайно, у кожного своя "картина перетворення" в Чужого, але в цілому якось так.

Підступні аддикції

Згодом мозок вже не може отримувати задоволення від роботи, але гормони радості брати звідкись потрібно, тому в хід йдуть різноманітні допінги: від умовно безпечної кави до алкоголю і заборонених речовин. Інші зриваються в нестримний шопоголізм, харчовий гедонізм, екстремальні види спорту, поринають у комп'ютерні ігри, соцмережі, тусять до втрати свідомості. Щоб бодай щось відчути.

Дно на зв'язку або кілька слів про емоційне вигорання

Агов, а робити що?

"Фінали" вигорілих бувають дуже різними: від серйозних проблем зі здоров'ям, до драматичних подій життя (звільнення, розлучення). Декому допомагає зміна роботи або навіть сфери діяльності, нестримний джоб-світчинг, тривала відпустка. Історія вигорання кожного — виняткова і неповторна. На експертність не претендуємо, проте накидали коротку інструкцію, що робити, якщо впізнав себе в попередніх пунктах.

  1. Переконайся, що це не тимчасова втома.
    Пригнічений стан після напруженого тижня здачі проекту — не обов'язково симптом вигорання. Але якщо після відпочинку/відпустки не відчуваєш себе бадьорим і оновленим, і цей стан став для тебе майже звичним — є привід замислитися.
  2. Глибоко вивчи тему. 
    Тема професійного/емоційного вигорання зараз активно обговорюється психологами, так що на ютубі повно інформації не тільки про профвигорання в цілому, але й у IT-сфері зокрема.
  3. Ниє котик, ниє кротик.
    Часто озвучення моментів, які турбують у роботі, вже неабияк допомагає зрозуміти справжні причини ситуації. Наприклад, невідповідність очікувань від роботи і реальності породжує розчарування, що поволі може спричинити серйозне емоційне вигорання. Але усвідомити це самостійно часом неабияк складно. Тож можна розповісти про свої негаразди друзям або домашнім. Як варіант — виплеснути свої думки в письмовому вигляді. Нити не соромно. Нехтувати професіоналізмом психотерапевтів теж не варто — від них можна отримати значно більше корисних інсайтів, та й шанс почути щось на кшталт "зберися, ганчірко!" дорівнює нулю.
  4.  Поговори з лідом.
    Порада, звісно, неоднозначна. Є ризик отримати у відповідь нерозуміння і репліки на кшталт: "Якщо тобі так важко, можливо, зверни увагу на інші можливості?", але, з іншого боку, професійне вигорання — це проблема не тільки твоя, але й компанії. І мовчки страждати — робити гірше не тільки собі, але й колегам, які теж стикаються з подібним станом. І теж мовчать. Так що є сенс поговорити, особливо, якщо у тебе довірливі відносини з начальство і в компанії відсутня практика репресій.
  5. Стався до себе з повагою
    Робота — не головна сфера в твоєму житті. Навіть якщо ти так не вважаєш. Якісний сон, прогулянки на свіжому повітрі, спорт, хобі, спілкування з дорогими людьми — не менш важливі, ніж професійні ачівки. Працеголізм — така сама хвороблива залежність, як і всі інші, хоча це вкрай незручно визнавати.  


автор: Юля Куцай

Інфо
Автор статті: INDIGO Tech Recruiters
2511 Переглядів
03.05.2019
Схожі статті
Огляд рівня заробітних плат для C-level на ринку українського IT в 2022 році
Як війна в країні вплинула на рівень доходу та мотивацію топ-менеджерів українського ІТ – про це у нашому новому огляді зарплат...
6 способів зробити свою компанію максимально приємним місцем для роботи
За результатами опитування на ДОУ, IT-фахівці високо цінують професійне зростання. Саме задля нього 54% ​​опитаних обрали сферу ІТ..
Огляд заробітних плат для C-level на українському IT-ринку 2021 року
CEO Катерина Осадчук і команда Indigo Tech Recruiters провели третій щорічний огляд зарплат для C-level в IT. Ділимося результатами й дякуємо Royallex в особі Віталія Луж..
Огляд рівня заробітної плати для C-level на ринку українського IT за результатами 2019 року
СЕО Катерина Осадчук та команда Indigo Tech Recruiters провели другий щорічний огляд заробітних плат для C-level в IT. Ділімося результатами. Помилка найму та втрата ключ..
Чи ласкаво просимо: чек-лист для «правильної» адаптації новачків
Знайти IT-талант – це вже завдання із зірочкою, але рано зітхати з полегшенням. Як допомогти людині пройти тернистий шлях ньюкамера, якнайшвидше влитися в команду і вийти..
«Твоя особистість зливається з твоїм стартапом: якщо все добре – і тебе драйвить, якщо погано – ти теж "падаєш"»: інтерв'ю з Олександром Дятловим, General Manager Ukraine у Very Good Security
Сфера захисту чутливих даних стає все перспективнішою (sensitive data – це, наприклад, біометричні дані, інформація про здоров'я, фінанси та інші особисті відомості). У я..
Від продактів та дизайнерів до back-end, QA та девопсов: як Київстар розвиває у себе команди для створення IT продуктів. Інтерв'ю із СРО Київстар Михайлом Нестором
IT та Product напрямок в Україні розвивається та зростає постійно. А в Київстарі вирішили розвивати його всередині..
Прожити 6 місяців без зарплати: головний аналітик HUG's розповів про грамотне інвестування
Фінансова грамотність — той скілл, якого часто не вистачає навіть досвідченим професіоналам у своїй справі. Ми поговорили про неї з головним аналітиком робоедвайзера HUG'..
«Любов з першого погляду», або як Indigo з випускниками школи «Hillel» спілкувались :)
Між собою ми жартома вирішили що зустріч була схожа нателешоу «Любов з першого погляду» :). Випускники школи мали можливість поспілкуватись з HR’ами і рекрутерами і запит..
Огляд зарплат Product Roles в українських IT-компаніях
СЕО Катерина Осадчук і команда INDIGO Tech Recruiters провели огляд заробітних плат для Product Roles в IT. Нагадаємо: щорічно ми випускаємо огляд заробітних плат C-Level..
Закрити незакриване: що таке Executive Search? Шукаємо найліпших кандидатів на топові вакансії
Що таке Executive Search, кому він допоможе та як дібрати агентство, що допоможе знайти топового спеціаліста, — розбираємося далі...
Як український IT-бізнес адаптується до «карантинного» ринку: результати опитування
Карантин та економічний струс ускладнили роботу всіх галузей і не оминули стороною IT-ринок
«Я не чекаю від рекрутерів, що вони ходитимуть із застиглою посмішкою 24/7 та татуюванням “люблю людей”»: інтерв'ю з HR Director Ajax Systems Дар'єю Назаркіною
Українська компанія Ajax Systems розробляє та виготовляє розумні бездротові системи безпеки, які купують у 80+ країнах. Бізнес масштабується, команда швидко зростає – на ..
"Важливо робити добре те, що робиш" - діалог з Артуром Міхном, співзасновником Work.ua
Нам в Indigo стало цікаво, що відбувається з HR-Tech сферою в Україні