Є контакт: 10 перевірених ідей для згуртування віддаленої команди

Twitter
Linkedin
Facebook
Telegram

Ми вже не раз обговорювали переваги віддаленої роботи – з аргументами «за» складно сперечатися. Але є й мінуси: наприклад, працюючи у форматі ремоуту, команда може втрачати зв'язок. Погіршується якість комунікацій, і як наслідок – роботи

Віддалена робота Команда IT Дозвілля
Є контакт: 10 перевірених ідей для згуртування віддаленої команди

Ми вже не раз обговорювали переваги віддаленої роботи – з аргументами «за» складно сперечатися. Але є й мінуси: наприклад, працюючи у форматі ремоуту, команда може втрачати зв'язок. Погіршується якість комунікацій, і як наслідок – роботи. На щастя, є багато інструментів для підтримки контакту у віддаленій команді. Розглянемо цікаві знахідки.

Онлайн-зустріч за кавою

Засмученому другу чи гостю треба запропонувати гарячий напій — це знає навіть Шелдон Купер. Але не тільки — ще за філіжанкою напою (або тарілкою вермішелі швидкого приготування) відбуваються найтепліші розмови з колегами. Якщо команда працює віддалено, можна відволіктися на віртуальну каву-брейк. Багато керівників заохочують такі бесіди в команді, щоб люди краще впізнавали один одного. Можна створювати кава-пари рандомно за допомогою програм (наприклад, використовувати чат-бот для Slack — Donut).

Екскурсії домо-офісом

Якщо ми знаходимося в одному приміщенні, то постійно бачимо робочі місця людей (навіть якщо хотіли б їх побачити). А якщо колега – це на 99% повідомлення у чаті, але все одно викликає симпатію? Хочеться знайомитись ближче. Наприклад, IT-компанія Help Scout пропонує команді проводити для колег відеоекскурсії своїм простором.

Запустили Indigo Tech Recruiters School!

Вчимо закривати вакансії оперативніше та якісніше. Спікери курсу: Ірина Шамаєва, Стаська Падалка, а також експерти з Garmmarly, DataArt, Медіа-Групи України та, звичайно, Indigo Tech Recruiters.

Дивитись програму

Прекрасна ідея: ніщо так не зближує, як вигляд неприбраної кухні чи сакральне знання про те, який мультяшний персонаж намальований на піжамі людини.

Посиденьки в Мережі

У Help Scout регулярно проводять колективні відеозустрічі. Щоб уникнути незручного мовчання, команді заздалегідь пропонується тема для розмови — наприклад, улюблені програми чи навіть рецепти (чому ні?). Оскільки команда працює у різних часових поясах, час таких зустрічей постійно змінюється, щоб ніхто не випадав із потоку.

Скарбничка емоцій

Є контакт: 10 перевірених ідей для згуртування віддаленої команди

Зараз навіть у розвинених дитсадках вчать ділитися емоціями — пропонують розповідати, у кого який настрій і хто що відчуває. Щоб звільнятися від негативу, керувати конфліктами, виховувати емоційний інтелект. У дорослих командах з цим гірше навіть в офісі. А працюючи віддалено, ще складніше відстежити настрій у команді. Раптом ваш python розробник засумував, копірайтер образився, хтось посварився чи просто вигорів? А керівник і не знав. . .


Систему моніторингу емоцій таки корисно налагодити: крім особистих розмов, пропонувати ділитися, у кого що і як. Можна використовувати й спеціальний бот: наприклад, Elin: він розпитує співробітників про їхній настрій та готує для керівника аналітику. Але живу участь навіть найемпатичніший бот не замінить.

«Віртуальний кулер»

Біля кулера офісні співробітники можуть трохи побалакати: обмінятися новинами, розповісти плоский анекдот або зробити незручний комплімент. Вилучених працівників такого щастя позбавлено. У своїй книзі "Офіс не обов'язковий" автори - Джейсон Фрайд і Девід Хайнемайер Хенссон, засновники 37signals (нині Basecamp), згадують ідею "віртуального кулера". Це чат, який виконує аналогічні функції: просто побалакати, обмінятися гіфками з котиками, що плескають, після завершення проєкту, поділитися враженнями від останньої серії «Ігри престолів». Або похвалитися тим, що не дивився жодної (звичайно).

Здорові разом

Офісні співробітники ведуть сидячий спосіб життя. Здавалося б, віддалена робота має розв'язувати цю проблему. І справді: деякі досвідчені віддальники починають вести лежачий спосіб життя. Працюють, не встаючи з улюбленого дивану. Обідають під холодильником, не випускаючи з рук комп'ютер тощо. Активність треба заохочувати. Наприклад, у Basecamp є виплати на відвідування фітнес-центру та купівлю свіжих овочів та фруктів. Але можна піти далі — влаштовувати невеликі змагання: хтось більше пройде чи пробіжить за тиждень, і ділиться результатами, підтримуватиме один одного. Або посперечатися на щелбани для самих лінивих (кожному своє).

Зустрічі: рідкісні, але влучні

Багато адептів ремоуту зізнаються, що віддалена робота, як і кохання на відстані, лише посилює почуття (хоча буває і навпаки). Логіка проста: постійний офіс не потрібен, але бюджет на нього можна використовувати для робочо-навчально-релаксуючих зустрічей. Такий підхід поділяє і рекрутингове агентство Indigo: команда чудово справляється з роботою, перебуваючи в різних точках земної кулі, але час від часу із задоволенням збирається в одній. Ми проводимо такі івенти кілька разів на рік. А, наприклад, веброзробник Automattic організовує для співробітників щорічний «гранд-мітап»: збирає разом кілька сотень людей.

Коворкінг як «плюшка»

Тож хороший варіант: якщо команді пропонуються додаткові виплати на коворкінги, це і прояв турботи, і заохочення особистих зустрічей.


Наприклад, так робить той самий Automattic: співробітникам щомісяця виплачуються гроші на роботу в коворкінгах чи кав'ярнях.

Кіберспорт

Попинати з колегою м'яч — чудова ідея. Навіть на відстані. У тренді тімбілдінгові івенти, побудовані на цінності здоров'я, — корпоративні забіги чи матчі. При віддаленій роботі можна пограти віртуально. Або постріляти — кому що ближче.

Кругообіг корисностей

Це, коли команда домовляється прочитати нову книгу, подивитися лекцію чи пройти курс, а потім обмінюється враженнями. Або регулярно зустрічається онлайн, щоб обмінятися вичавками корисного контенту, який вдалося вивчити за корисний час. Компанії, які керують знаннями співробітників, заохочують такі практики в офісах, але головне суть.


Офіс - не гарантія продуктивної роботи. А сидіння на сусідніх, навіть страшно ергономічних стільцях — не гарантія командного порозуміння. Бажаємо залишатися близькими навіть на відстані.


І, звичайно, поділіться: як ви підтримуєте контакт з колегами, працюючи віддалено?


автор: Катя Маєвська

Інфо
Автор статті: INDIGO Tech Recruiters
5348 Переглядів
Категорія HR
23.05.2019
Схожі статті
Огляд рівня заробітних плат для C-level на ринку українського IT в 2022 році
Як війна в країні вплинула на рівень доходу та мотивацію топ-менеджерів українського ІТ – про це у нашому новому огляді зарплат...
6 способів зробити свою компанію максимально приємним місцем для роботи
За результатами опитування на ДОУ, IT-фахівці високо цінують професійне зростання. Саме задля нього 54% ​​опитаних обрали сферу ІТ..
Огляд заробітних плат для C-level на українському IT-ринку 2021 року
CEO Катерина Осадчук і команда Indigo Tech Recruiters провели третій щорічний огляд зарплат для C-level в IT. Ділимося результатами й дякуємо Royallex в особі Віталія Луж..
Огляд рівня заробітної плати для C-level на ринку українського IT за результатами 2019 року
СЕО Катерина Осадчук та команда Indigo Tech Recruiters провели другий щорічний огляд заробітних плат для C-level в IT. Ділімося результатами. Помилка найму та втрата ключ..
Чи ласкаво просимо: чек-лист для «правильної» адаптації новачків
Знайти IT-талант – це вже завдання із зірочкою, але рано зітхати з полегшенням. Як допомогти людині пройти тернистий шлях ньюкамера, якнайшвидше влитися в команду і вийти..
«Твоя особистість зливається з твоїм стартапом: якщо все добре – і тебе драйвить, якщо погано – ти теж "падаєш"»: інтерв'ю з Олександром Дятловим, General Manager Ukraine у Very Good Security
Сфера захисту чутливих даних стає все перспективнішою (sensitive data – це, наприклад, біометричні дані, інформація про здоров'я, фінанси та інші особисті відомості). У я..
Від продактів та дизайнерів до back-end, QA та девопсов: як Київстар розвиває у себе команди для створення IT продуктів. Інтерв'ю із СРО Київстар Михайлом Нестором
IT та Product напрямок в Україні розвивається та зростає постійно. А в Київстарі вирішили розвивати його всередині..
Прожити 6 місяців без зарплати: головний аналітик HUG's розповів про грамотне інвестування
Фінансова грамотність — той скілл, якого часто не вистачає навіть досвідченим професіоналам у своїй справі. Ми поговорили про неї з головним аналітиком робоедвайзера HUG'..
Крізь вогонь, воду й фазу штормінгу: 5 стадій розвитку команди
Безліч концепцій описують динаміку розвитку груп. Простою та зручною для використання на практиці ми, команда IT рекрутерів Indigo, вважаємо теорію, запропоновану америк..
Як створити успішний HR-бренд. Досвід General Electric, Netflix, Google
Як компанії виживають в умовах дедалі більшої орієнтації ринку праці на кандидатів? Це особливо актуально щодо технічних фахівців..
«Любов з першого погляду», або як Indigo з випускниками школи «Hillel» спілкувались :)
Між собою ми жартома вирішили що зустріч була схожа нателешоу «Любов з першого погляду» :). Випускники школи мали можливість поспілкуватись з HR’ами і рекрутерами і запит..
Огляд зарплат Product Roles в українських IT-компаніях
СЕО Катерина Осадчук і команда INDIGO Tech Recruiters провели огляд заробітних плат для Product Roles в IT. Нагадаємо: щорічно ми випускаємо огляд заробітних плат C-Level..
Закрити незакриване: що таке Executive Search? Шукаємо найліпших кандидатів на топові вакансії
Що таке Executive Search, кому він допоможе та як дібрати агентство, що допоможе знайти топового спеціаліста, — розбираємося далі...
Як захантити крутого Product Manager до себе в команду?
Згодом кількість завдань, проєктів та команда зростають, а керівник фізично не може розірватися та повноцінно встежити за всім. Не потонути у комунікації між різними відд..