Де трава зеленіша: огляд 11 країн для релокейту

Twitter
Linkedin
Facebook
Telegram

Ми з рекрутинговою агенцією Indigo пошили «клаптикову ковдру» — пропонуємо вашій увазі огляд умов для роботи в країнах, які українські IT-фахівці обирають для релокейту

Пошук роботи Кандидатам IT Релокейт

Ми з рекрутинговою агенцією Indigo пошили «клаптикову ковдру» — пропонуємо вашій увазі огляд умов для роботи в країнах, які українські IT-фахівці обирають для релокейту (сам перелік держав складено на підставі результатів опитування DOU у 2017 році). Важливе застереження: звісно, ​​«точна температура» залежить від багатьох змінних — умов, про які вдалося домовитись певному фахівцю, кваліфікації, персонального сприйняття. Ми спробували сформувати загальну картину.

Польща

Лідер серед країн, зацікавлених в українських фахівцях, у сфері IT у тому числі. Можливості знаходять як студенти без досвіду (наприклад, можуть брати участь в освітніх програмах, а потім знайти першу роботу вже в Польщі), так і висококваліфіковані фахівці та керівники. Багато вакансій відкривається у великих містах, таких як Варшава, Вроцлав, Краків, Люблін, Гданськ. У Польщі працюють представництва міжнародних компаній, великих українських та польських, а також активно розвиваються стартапи. Отримати робочу візу порівняно легко. Для цього потрібне запрошення від роботодавця. Компанія сама звертається до польської влади та отримує дозвіл на працевлаштування іноземця. Найчастіше використовується два типи робочих віз: за звичайним запрошенням (не більше ніж на 180 днів) та за воєводським запрошенням (на рік, а потім можна продовжити). Щоб отримати посвідку на проживання, необхідно мати підстави (такою може бути й офіційне працевлаштування).

Знати англійську для роботи в IT необхідно. А польська часто не обов'язково (хоча вже під час роботи експати зазвичай вивчають її, причому часто — коштом роботодавця). Витрати на релокейт часто (але не завжди) перебирає роботодавець. Багато хто відзначає дружні умови для тих, хто наважується на релокейт разом із сім'єю. Наші співвітчизники відносно легко адаптуються до роботи у польських компаніях. Серед складнощів досить високі податки для високооплачуваних співробітників, які «з'їдають» істотну частину доходів (від 18 до 32% залежить від річного доходу). Серед переваг роботи в цій країні багато хто називає хороші умови праці, високий рівень соціального захисту, комфортний побут та дозвілля.

Де трава зеленіша: огляд 11 країн для релокейту

Німеччина

IT-сектор Німеччини представлений офісами глобальних компаній, невеликими локальними компаніями, а також очевидці відзначають активний розвиток стартап-спільноти, особливо в Берліні. Експатів з країн, які не входять до ЄС, у тому числі й українських фахівців, Німеччина залучатиме все активніше — про це свідчить, наприклад, нещодавно схвалений законопроєкт, націлений на спрощення працевлаштування кваліфікованих іноземних фахівців (польські роботодавці, до речі, дуже стурбувалися — такі зміни «переманять» левову частку українських працівників, адже зарплати в Німеччині суттєво вищі). До речі, за даними дослідження Expat Explorer, саме Німеччина визнана найкращою країною для кар'єри експатів: респонденти відзначили, наприклад, баланс роботи та особистого життя, продуктивність та безпека.


Для працевлаштування в Німеччині потрібно оформлювати робочу візу. А висококваліфіковані фахівці мають можливість отримати т.з. блакитну карту (втім, це стосується більшості країн ЄС). Така карта дає додаткові переваги, наприклад гарантію отримання посвідки на проживання і право на возз'єднання сім'ї (можливість оформлення ВНЖ для членів сім'ї). Для цього необхідно мати вищу освіту, досвід, трудовий контракт із роботодавцем, обов'язковий високий мінімальний заробіток (визначається законом). У пріоритеті фахівці затребуваних професій, у тому числі програмісти. Причому українські програмісти, з огляду на відгуки, мають серед німецьких роботодавців хорошу репутацію. Для роботи в IT необхідно знати англійську. Але знання німецької теж поширена вимога у вакансіях, так що вивчати її швидше за все доведеться (як мінімум для комфортного спілкування в побуті). Загалом, як зазначають українці з досвідом релокейту до Німеччини, Берлін — більш космополітичне місто, тут більше мігрантів, відповідно, і затребуваність англійської вища саме у столиці, а для працевлаштування в інших містах скоріше буде німецька.


Наші земляки, які переїхали до Німеччини, діляться дуже різним досвідом: у деяких компаніях звичні овертайми, в інших, навпаки, налагоджений work-life баланс, умови комфортні та гнучкі. Зарплати високі. Але й податки — теж (можуть з'їдати до 40 із лишком відсотків зарплати, і залежать від доходу, чим більше заробляєш — тим більше відрахувань). Знайти житло зазвичай непросто це може зайняти від тижня до місяців. Медстрахування обов'язкове, рівень медичного обслуговування досить високий. З переваг відзначають розвинену інфраструктуру та соціальну захищеність. Сам процес працевлаштування зазвичай характеризують як тривалий, співробітників обирають прискіпливо та обережно. Натомість якщо кандидата вважали справді цінним і роботу отримано, зазвичай можна розраховувати на стабільність і суворе дотримання трудових прав.

США

Реалізувати свою персональну американську мрію було б раді багато IT-фахівців, але на шляху працевлаштування є непроста перешкода — отримання робочої візи. Це складний процес, і ті, кому таки вдалося, рекомендують спочатку шукати компанії, які готові допомогти з оформленням та переїздом. Найпоширеніший тип робочих віз у США — H-1B (дозволяє наймати іноземних фахівців на термін до шести років; власники такої візи можуть претендувати на дозвіл на проживання в США). Щорічно розігрується 65 тисяч таких віз. Велика ймовірність, що країна буде ще активніше залучати експатів із високою кваліфікацією (Д. Трамп заявив, що власники робочих віз H1-B можуть розраховувати на позитивні зміни, у тому числі з точки зору перспектив набуття громадянства).


Вибір можливих роботодавців надзвичайно широкий: від глобальних «монстрів» до різномастих стартапів (щоправда, останні мають менше можливостей щодо сприяння експатам у працевлаштуванні). Відмінні IT-фахівці затребувані завжди — наприклад, згідно з такими свіжими даними, лідерами попиту серед кандидатів є такі позиції, як Programmer Analyst, Software Developer, Software Engineer, Systems Analyst та Business Analyst. Винаймати відмінне житло — завдання непросте, і оренда коштує чимало, але підйомно (судячи з відгуків, якщо таки вдається отримати висококваліфіковану роботу в американській компанії, винагорода пропонується гідна).

Нідерланди

Сектор технологій у країні посилюється як великими компаніями, так і стартапами. Попри високий рівень зайнятості в країні, технічних фахівців не вистачає, попит на таланти IT високий. Зокрема, функціонує ефективна система Kennismigrant для мігрантів із високою кваліфікацією, у тому числі й IT-фахівців. Роботодавець сам подає запит на надання фахівцю, в якому зацікавлений та з яким підписаний контракт, для надання йому статусу висококваліфікованого мігранта. Ця програма передбачає мінімальний рівень оплати праці досить високий. У разі звільнення є три місяці для пошуку нової роботи, інакше статус Kennismigrant буде втрачено. Тож якщо мрієш приїхати за програмою, потім трохи відпочити, а потім різко змінити сферу діяльності та влаштуватися на роботу продавцем кофешопа — не вийде, доведеться кілька років реалізовуватись у звичній ролі php програміста, наприклад. Звичайно, умовно — можливостей для розвитку кар'єри достатньо, але важливо, щоб роботодавець був зареєстрований в IND (організації, яка керує питаннями імміграції).


За інформацією українців, які переїхали до Нідерландів, спочатку зазвичай підписується контракт на нетривалий термін (і тимчасовий ВНЖ), а потім — якщо все добре, довготривалий, а також оформляється посвідка на п'ять років. Цікава нагода: право подати на податкову знижку, т.з. рулінг (30% від усіх доходів виводиться з-під оподаткування). Але з такою ініціативою має виступити роботодавець, це його право, а не обов'язок. Щодо оренди житла, її вартість залежить від міста — наприклад, в Амстердамі вона очікується вищою і може «з'їдати» половину зарплати. Рівень життя високий (від медичного обслуговування до інфраструктури та розваг).


Необхідно знати англійську, цього достатньо і для роботи, і для спілкування. З переваг місцевих компаній відзначають гнучкість, баланс роботи та особистого життя, комфортні умови та високий рівень винагороди. У компаніях зазвичай багато мігрантів, і ставлення до експатів дуже доброзичливе.

Велика Британія

Країна, насамперед Лондон, відрізняється великою кількістю пропозицій для IT-фахівців. Найпопулярніший вид робочої візи - Tier 2 видається кваліфікованим фахівцям з вищою освітою у сфері, в якій планується працювати. Для отримання такої візи необхідно мати спеціальний сертифікат щодо поруки від роботодавця. Передбачається прив'язка до роботодавця (при зміні роботи потрібно одержувати новий дозвіл). Офіційне працевлаштування є однією з підстав для оформлення посвідки на проживання (спочатку тимчасового, після п'яти років проживання в країні можна претендувати на постійний). Щоб отримати робочу візу, потрібний сертифікат про відсутність туберкульозу.


Серед популярних вимог роботодавців — володіння англійською (зокрема, потрібно скласти тест IELTS) та високий рівень знань та навичок. Ціни на оренду житла високі (але залежать від району). Серед переваг експати відзначають безпеку та захищеність працівників (у тому числі законом). У рейтингу Expat Explorer 2018 Великобританія на третьому місці - попри невизначеність, пов'язану з Брекситом (респондентів особливо залучають перспективи для розвитку та освоєння нових навичок). Крім того, відзначаються хороші умови для сімей (якісна освіта для дітей, у тому числі безкоштовна).

Канада

Сектор технологій у країні швидко розвивається, IT-фахівці потрібні — попри зусилля з підготовки своїх професіоналів, талантів не вистачає.


Щоб оформити робочу візу, необхідно мати запрошення роботодавця та дозвіл на роботу. Шанси отримати посвідку на проживання вище у представників затребуваних професій (IT — серед них). Крім того, у країні діє програма професійної імміграції. Для участі у ній потрібно, зокрема, пройти спеціальний відбір та набрати певну кількість балів (українцям потрібно набрати 67 та більше балів зі 100). Враховується, наприклад, вік, знання мов (англійської та/або французької), освіта, досвід роботи, родинні зв'язки та ін.)


Канада — дружня до мігрантів країна. У ній створено комфортні умови для адаптації — і експатів, які приїхали з метою працевлаштування та їхніх сімей. Рівень життя високий (включно з безпекою, медициною, доступною вартістю житла), як і зарплати.

Чехія

Держава зацікавлена ​​у наших фахівцях — про це свідчить, наприклад, те, що влада збільшила вдвічі квоти для працевлаштування українців. Серед пріоритетів професійних галузей, для яких потрібні нові уми, фігурує й IT. «Очевидці» зазначають, що проблем при працевлаштуванні українських програмістів практично немає — наші спеціалісти є привабливими для чеських компаній. Робоча віза оформляється на запрошення роботодавця. Хоча сам процес оформлення непростий — за відгуками, правила суворіші, порівняно, наприклад, із Польщею, часто доводиться довго чекати на зворотний зв'язок.


У сфері IT важлива перш за все англійська, але компанії часто допомагають іноземцям з вивченням чеської мови. Серед переваг відзначають комфортні умови роботи та життя, високий рівень соціального захисту (наприклад, медстрахування), можливість дотримуватися балансу роботи та відпочинку (переробки не вітаються). Оренда житла відносно невисока, але самого житла мало (через суворі правила, що обмежують будівництво, наприклад, у Празі). При цьому зарплати розробників досить високі.

Де трава зеленіша: огляд 11 країн для релокейту

Естонія


Держава наполегливо шукає таланти у сфері IT, включаючи й українських фахівців, у тому числі за допомогою державних програм. Найвищий попит мають висококваліфіковані кандидати з вищою освітою та досвідом роботи. За інформацією Посольства Естонії, щоб претендувати на роботу в цій країні, слід подати до посольства клопотання про отримання робочої візи (якщо є домовленість із майбутнім роботодавцем). Тимчасовий дозвіл на проживання в Естонії прив'язаний до роботодавця (якщо звільняєшся, він діє ще 90 днів). Витрати на переїзд зазвичай (але не завжди) бере на себе компанія, також роботодавець зазвичай допомагає розв'язувати організаційні питання (наприклад, з орендою житла), у багатьох компаніях є курси вивчення естонської мови. Хоча якщо працювати потрібно в IT насамперед як завжди, потрібна англійська.


Естонію вирізняє сувора система дотримання прав працівників, у тому числі й іноземних, і розвинене трудове законодавство. Крім того, тут створено привабливі (зокрема податкові) умови для стартапів, країна покращує свої позиції з погляду простоти ведення бізнесу. За відгуками тих, хто зважився на релокейт до Естонії, купівельна спроможність IT-фахівців тут зростає (зарплати високі, зокрема, є державні вимоги до оплати праці іноземних фахівців). Особливо якщо порівнювати із країнами Західної Європи. Ціни прийнятні, а рівень життя вищий: медичне обслуговування, сервіси — у тому числі державні (активно розвивається зручний електронний формат взаємодії), безпека.

Швеція

Шведський IT-ринок розвивається, тут представлені великі та середні компанії, виникає безліч нових проєктів. Для працевлаштування необхідно отримати дозвіл на роботу. А для цього потрібне запрошення від роботодавця. Контракт із роботодавцем є підставою для оформлення візи та посвідки на проживання (для початку на один рік).


Як зазначено на сайті Посольства, якщо людина отримала дозвіл на роботу у Швеції, і вона, і члени її сім'ї (чоловік/дружина, діти до 21 року, які не перебувають у шлюбі) також можуть отримати дозвіл на проживання той самий період. Важливо: перший дозвіл на роботу видається на два роки та з прив'язкою до роботодавця. Другий — також на два роки, але вже лише з прив'язкою до сфери діяльності. Щоб працювати в секторі IT, необхідно знати англійську, але ті, хто працював у Швеції, рекомендують таки вивчити шведську (можна відвідувати безкоштовні курси): це допомагає інтегруватися в суспільство.


Рівень життя (транспорт, безпека, екологія) високий. Якісне медичне обслуговування є всім — якщо людина офіційно працює у Швеції, немає проблем і за відсутності громадянства. Країну вважають як хороший варіант для сімей — садки, система шкільного навчання адаптована до дітей без знання шведської. Зі складнощів відзначають великий попит на житло, а відповідно — і його високу вартість та проблемні пошуки, а також високі податки.Особливості компаній у Швеції — баланс роботи та відпочинку (співробітники рідко працюють навіть до 18, тривалі відпустки — від п'яти тижнів плюс додатково може дати компанія), а також прагнення гендерного балансу в командах.

Латвія

IT-сектор Латвії активно зростає, таланти у дефіциті, тому компанії часто запрошують спеціалістів з інших держав. Зріс і попит на українських IT-фахівців (серед великих та невеликих компаній). Щоб отримати робочу візу, необхідно мати контракт та запрошення від компанії-роботодавця. Також потрібно оформити посвідку на проживання.


Українці, які працювали у Латвії, рекомендують звертати особливу увагу на зміст контракту. Наприклад, можуть бути більш менш вигідні умови компенсацій при переїзді. Рівень життя (медицина, соціальне забезпечення, громадський транспорт, взаємодія з державними структурами, можливість подорожувати Європою) загалом високий. Особливих проблем із пошуком житла, як і захмарність його вартості, не наголошується.


Англійська для роботи в IT обов'язкова — саме вона буде робочою, знання латиської не критично, але дуже бажано. Сподіватися на знання російської не варто — старше покоління її знає, але неохоче спілкується, а молодше — практично не розуміє.

Ірландія

Останні кілька років підвищився інтерес українських IT-фахівців і до «смарагдової країни». І це взаємно: розвиток сектору технологій — один з пріоритетів уряду, але оскільки внутрішніх ресурсів не вистачає, попит на розробників з інших країн, зокрема України, зростає. Пропозицій багато і є з чого вибирати. Зокрема, у Дубліні розташовано багато європейських представництв глобальних IT-компаній. Крім того, є програми уряду щодо підтримки стартапів у галузі технологій (гранти, консультації, знижена податкова ставка). За інформацією консульства, для отримання робочої візи необхідно мати дозвіл на роботу (work permit), який оформляється роботодавцем. Як зазначають українці з досвідом релокейту до Ірландії, оформити дозвіл на роботу та візу відносно просто. Важливо: шенгенська угода не поширюється на Ірландію, потрібна окрема віза (ця обставина, до речі, ускладнює можливість подорожей до інших європейських країн).


Українці можуть отримати тимчасовий дозвіл на проживання в Ірландії (подавати документи можна після оформлення візи). Крім того, система дозволів на роботу передбачає, що спочатку (особливо перший рік) досить складно змінити місце роботи (тільки у разі скорочення). Без проблем вибирати собі нову компанію можна після двох років роботи в країні, тому досвідчені рекомендують особливо ретельно обирати вакансії. Зокрема, великою перевагою буде готовність компанії заплатити бонус за релокацію (його багато хто платить, але не всі). Крім того, в країні досить висока вартість продуктів, комунальних послуг, але особливо орендної плати, при цьому попит на житло дуже високий.


Англійська для роботи, безумовно, необхідна (хоча ірландська англійська має особливості). Про ірландців наші земляки відгукуються як про людей позитивних і доброзичливих, які добре ставляться до мігрантів і знаються на креку. Нічого кримінального — «craic» не має точного перекладу, і має на увазі якісь галасливі веселощі, пов'язані з танцями та алкоголем.

Підіб'ємо підсумок

  1. У яку країну найпростіше отримати робочу візу? Судячи з відгуків, зі списку держав, які ми розглянули, максимально легко цей процес пройде у випадку з Польщею та Чехією, найскладніше — зі США та Канадою.
  2. Де найкомфортніші умови для релокейту із сім'єю? Якщо орієнтуватися на відгуки людей із досвідом релокації, лідирує Швеція. І це підтверджується даними Expat Explorer, Швеція — номер 1 для експатів за критерієм «Сім'я» (включаючи виховання дітей, турботу про здоров'я, систему освіти). Також можна відзначити Канаду та Німеччину.
  3. Де гарна погода? :) Мабуть, найсуб'єктивніший критерій. Світові лідери за найпривабливішим кліматом на кшталт Мальти нами не розглядалися. Зазвичай залишаються задоволені кліматом у США (але залежить від штату, звісно). А ось в Ірландії погода вітряна, дощова, сонця мало. У Швеції через її протяжність клімат відрізняється (на Півночі набагато холодніше). Натомість у цих країнах гарна природа та екологія тішить. Щодо Великобританії — наприклад, на думку героя нашого інтерв'ю, який переїхав працювати й жити до столиці, «туманність та дощовість Лондона перебільшена». Інші країни можна умовно віднести до категорії поміркованих.
  4. Де оптимальний баланс роботи та особистого життя? За цим критерієм відзначають Швецію, Німеччину, Нідерланди, Канаду, а ось до США, Великобританії, Польщі це меншою мірою відноситься.
  5. Де найцікавіші фінансові перспективи? Найвищі зарплати, судячи з різних рейтингів та відгуків, у США, Канаді, Великій Британії, Нідерландах, а в Польщі, Чехії, Латвії та Естонії винагорода скромніша. Але немає сенсу порівнювати лише зарплати (без урахування податків, вартості оренди житла тощо). Наприклад, дослідження DOU показало, що більшість тих, хто зважився на релокейт у США, підвищили купівельну спроможність, а Швецію — навпаки.

Якщо у вас є цікавий досвід релокейту в інші країни — поділіться в коментарях. А якщо ви хочете розповісти про нього докладніше — пишіть нам: ми транслюємо ваш унікальний досвід світу ☺

Інфо
Автор статті: INDIGO Tech Recruiters
8179 Переглядів
Категорія HR
23.01.2019
Схожі статті
Огляд рівня заробітних плат для C-level на ринку українського IT в 2022 році
Як війна в країні вплинула на рівень доходу та мотивацію топ-менеджерів українського ІТ – про це у нашому новому огляді зарплат...
6 способів зробити свою компанію максимально приємним місцем для роботи
За результатами опитування на ДОУ, IT-фахівці високо цінують професійне зростання. Саме задля нього 54% ​​опитаних обрали сферу ІТ..
Огляд заробітних плат для C-level на українському IT-ринку 2021 року
CEO Катерина Осадчук і команда Indigo Tech Recruiters провели третій щорічний огляд зарплат для C-level в IT. Ділимося результатами й дякуємо Royallex в особі Віталія Луж..
Огляд рівня заробітної плати для C-level на ринку українського IT за результатами 2019 року
СЕО Катерина Осадчук та команда Indigo Tech Recruiters провели другий щорічний огляд заробітних плат для C-level в IT. Ділімося результатами. Помилка найму та втрата ключ..
Чи ласкаво просимо: чек-лист для «правильної» адаптації новачків
Знайти IT-талант – це вже завдання із зірочкою, але рано зітхати з полегшенням. Як допомогти людині пройти тернистий шлях ньюкамера, якнайшвидше влитися в команду і вийти..
«Твоя особистість зливається з твоїм стартапом: якщо все добре – і тебе драйвить, якщо погано – ти теж "падаєш"»: інтерв'ю з Олександром Дятловим, General Manager Ukraine у Very Good Security
Сфера захисту чутливих даних стає все перспективнішою (sensitive data – це, наприклад, біометричні дані, інформація про здоров'я, фінанси та інші особисті відомості). У я..
Від продактів та дизайнерів до back-end, QA та девопсов: як Київстар розвиває у себе команди для створення IT продуктів. Інтерв'ю із СРО Київстар Михайлом Нестором
IT та Product напрямок в Україні розвивається та зростає постійно. А в Київстарі вирішили розвивати його всередині..
Прожити 6 місяців без зарплати: головний аналітик HUG's розповів про грамотне інвестування
Фінансова грамотність — той скілл, якого часто не вистачає навіть досвідченим професіоналам у своїй справі. Ми поговорили про неї з головним аналітиком робоедвайзера HUG'..
«Любов з першого погляду», або як Indigo з випускниками школи «Hillel» спілкувались :)
Між собою ми жартома вирішили що зустріч була схожа нателешоу «Любов з першого погляду» :). Випускники школи мали можливість поспілкуватись з HR’ами і рекрутерами і запит..
Огляд зарплат Product Roles в українських IT-компаніях
СЕО Катерина Осадчук і команда INDIGO Tech Recruiters провели огляд заробітних плат для Product Roles в IT. Нагадаємо: щорічно ми випускаємо огляд заробітних плат C-Level..
Закрити незакриване: що таке Executive Search? Шукаємо найліпших кандидатів на топові вакансії
Що таке Executive Search, кому він допоможе та як дібрати агентство, що допоможе знайти топового спеціаліста, — розбираємося далі...
Як український IT-бізнес адаптується до «карантинного» ринку: результати опитування
Карантин та економічний струс ускладнили роботу всіх галузей і не оминули стороною IT-ринок
«Я не чекаю від рекрутерів, що вони ходитимуть із застиглою посмішкою 24/7 та татуюванням “люблю людей”»: інтерв'ю з HR Director Ajax Systems Дар'єю Назаркіною
Українська компанія Ajax Systems розробляє та виготовляє розумні бездротові системи безпеки, які купують у 80+ країнах. Бізнес масштабується, команда швидко зростає – на ..
"Важливо робити добре те, що робиш" - діалог з Артуром Міхном, співзасновником Work.ua
Нам в Indigo стало цікаво, що відбувається з HR-Tech сферою в Україні