No problem: як пройти співбесіду англійською

Twitter
Linkedin
Facebook
Telegram

Мабуть, ІТ — одна з найбільш «найанглійованіших» сфер діяльності у світі. Всі посади — англійською, робота — англійською, професійна лексика, профільні спільноти та нові розробки — знову англійською. Без твердого знання мови отримати класний офер в міжнародній компанії або навіть сподіватися на релокейт не варто.

Пошук роботи Кандидатам Співбесіди IT

Мабуть, ІТ — одна з «найанглійованіших» сфер діяльності у світі. Усі посади — англійською, робота — англійською, професійна лексика, профільні спільноти й нові розробки — знову англійською. Без глибоких знань англійської отримати чудовий офер у міжнародній компанії або навіть сподіватися на релокейт не варто.

Англійська — must know для спеціалістів ІТ-галузі. За даними AIN, спеціалісти з рівнями знань англійської Advanced і Upper-intermediate у середньому в п’ять разів частіше отримують високу зарплату, якщо порівняти з тими, хто має рівні Pre-Intermediate та Elementary.

Співбесіда англійською — важливий етап при отриманні посади в хорошій компанії Англійська — must know для фахівця в ІТ-сфері

Як пройти співбесіду англійською в ІТ і розкрити всі свої професійні компетенції трохи повніше ніж «My name is Vanya, I’m from Ukraine», і які запитання ставлять під час співбесіди англійською мовою — з’ясовуємо далі.

Порада 1: Перевірте рівень мови

Перш ніж написати в резюме гордий рядок про рівень знань англійської мови, слід перевірити свою компетенцію. Навіть ідеально читаючи/розуміючи мову, розмовна співбесіда англійською — стрес для людини, що мало практикує усне мовлення. І кадровик, який налаштуватися на Advanced, повіривши інформації в резюме, буде дуже розчарований зустріти людину з Pre-Intermediate.

Навіть якщо ваша англійська була чудова в школі / університеті / на курсах надцять років тому, це така сама навичка, як й інші — вона погіршується з часом, якщо не практикуватися й не розвивати її.

Перевірити рівень мови й підготуватися до співбесіди англійською можна за допомогою різних безплатних і платних сервісів: починаючи з безплатного іспиту EF SET, результати якого легко додати на LinkedIn, і закінчуючи зустріччю з репетитором або інтерв’юером на різноманітних курсах іноземних мов.

Порада 2: Підготуйтеся до співбесіди англійською за основними професійними темами

Зазвичай завдання інтерв’ю англійською — оцінити рівень знань мови кандидата, його розуміння й уміння перебудовувати розмову залежно від запиту. Найчастіше під час таких зустрічей можуть розпитувати про хобі, професійні цілі й мрії, про життя загалом. Але не зайвим буде підготувати невелику промову за професійними темами, щоб розкрити свої навички й переваги як фахівця. Навіть якщо ваша усна англійська ідеальна, підготовлена промова звучатиме ліпше ніж спонтанна й покаже ваш рівень підготовки до зустрічі.

Потрібно обов'язково ретельно підготуватися до співбесіди англійською Пропрацюйте свою промову, щоб вона звучала природно

Порада 3: Пропрацюйте типові запитання для співбесіди англійською мовою

Здебільшого інтерв’ю досить лінійна річ — якщо ви були хоча б на одному, то можете приблизно розуміти розвиток дій під час наступних зустрічей. Кадровика цікавить кілька типових блоків запитань на співбесіді англійською.

Запитання й відповіді під час співбесіди англійською

Спеціаліст з наймання може «прогнати» претендента за кількома типовим фразам для співбесіди англійською. Ось кілька з них:

Tell me about yourself — Розкажіть про себе

Це запитання — нагода коротко переказати резюме, акцентувати на тих пунктах, які можуть бути корисні потенційному роботодавцеві й покажуть професійні навички якнайліпше.

Антипорада: Не треба бути багатослівними, переказувати своє резюме дослівно або розповідати біографію від дитсадка. Роботодавця мало цікавлять подробиці про те, де ви народилися, коли й з ким одружилися та скільки грамот із середньої школи стоїть на п’єдесталі вашої слави в батьків. Окрім того, не варто намагатися ухилитися від відповіді й ховатися за запитанням «А що ви хотіли б дізнатися».

Прохання розповісти про себе — одне зі стандартних і найпоширеніших. Мета кадровика — не одержати вичерпну біографічну довідку в трьох томах, а дати вам змогу налаштуватися на інтерв’ю і принагідно перевірити рівень підготовки до зустрічі.

Приклад відповіді:

I am a DevOps Engineer with over 2 years of experience. In my most recent job, I was involved in an e-commerce project where I was in charge of implementing cloud technologies and database sets.

Переклад:

Я DevOps-інженер з більш як дворічним досвідом роботи. На моїй останній роботі я брав участь в e-commerce-проєкті, де відповідав за впровадження хмарних технологій і набір баз даних.

What are your strengths? — Які ваші сильні сторони?

Відповідь на це запитання — змога розповісти про hard і soft skills, які допоможуть показати себе на бажаній посаді. Виберіть кілька своїх якостей і коротко розкажіть про них, пов’язуючи з успіхом у професії або житті.

Наприклад, РМ’у варто згадати про організованість та уміння зорганізовувати інших, знаходити спільну мову з різними людьми й простими словами розповідати про складне. А технічним фахівцям не зайвим буде наголосити на посидючості, скрупульозності й умінні розкладати все по поличках.

Антипорада: Не варто кидатися в крайнощі: натхненно й довго говорити про всі свої якості без подробиць і прив’язки до професії або розповісти про щось одне й замовкнути до наступного запитання/кінця зустрічі.

Приклад відповіді:

I’ve always considered myself an organized and result-driven person. I make sure that the tools and approaches we choose are right for the project and will result in a product that satisfies the customer’s needs. And last but not least, I’m very flexible and adaptable to new situations.

Переклад:

Я завжди вважав себе організованою та орієнтованою на результат людиною. Я впевнений, що інструменти й підходи, які ми вибираємо, підходять для проєкту й допоможуть створити продукт, який задовольнить потреби клієнта. І останнє, але не менш важливе: я дуже гнучкий і легко адаптуюся до нових ситуацій.

What are your weaknesses? — Які ваші слабкі сторони?

Ідеальні люди без страху й докору існують тільки в романтичних повістях. Навіть у сина маминої подруги й Ілона Маска є недоліки.

Продумайте питання і відповіді на співбесіді англійською Не бійтеся щиро говорити про свої мінуси, це зробить співрозмовника більш прихильним до вас

Мати недоліки — це нормально, ненормально — викручуватися й прикидатися святою людиною, ким ви не є, у відповідь на це запитання. Говоріть правду, але робіть це акуратно — розкажіть про недоліки, які не злякають роботодавця.

Антипорада: Не варто розказувати кадровику всі таємниці й розповідати про звичку складати чашки від кави на робочому столі, яка так дратує ваших близьких. Проте й дотримуватися лайфгаків з інтернету, подаючи переваги під виглядом недоліків теж не варто — найчастіше це має натужний і непереконливий вигляд.

Так, наприклад, РМ’у не варто розповідати про нелюбов до людей і соціофобські нотки в характері, а технічному фахівцеві, який влаштовується в компанію з open space — про важливість тотальної тиші для роботи. Варто згадати й про те, що ви працюєте над тим, щоб виправити негативну рису характеру або зменшити її вплив зовні.

Приклад відповіді:

Sometimes my fear of communicating in English has prevented me from taking an active part in meetings. However, it is something I am working on at the moment. I’ve been attending English classes for three months now and I feel like I’m getting over my fear of talking in meetings.

Переклад:

Іноді мій страх спілкуватися англійською заважав мені брати активну участь у зустрічах. Проте тепер я над цим працюю. Я відвідую уроки англійської вже три місяці і відчуваю, що долаю страх перед розмовами на зборах.

Why should we hire you? — Чому ми повинні вибрати саме вас?

Каверзне запитання, мета якого — не тільки побачити ваші сильні сторони, перераховані в резюме, а й перевірити рівень підготовки до інтерв’ю на роботу англійською. Незайвим буде вивчити інформацію про компанію, про напрями й специфіку її роботи, корпоративну соціальну відповідальність та цілі/місії. Так ви зберете собі приблизну картинку й зможете щиро розповісти про свої сильні сторони, які треба для цієї посади та компанії. Продумайте, що саме в поєднанні досвіду, hard і soft skills є вашою перевагою — і донесіть цю думку.

Антипорада: Не перехвалюйте себе. Говорити «Я найліпший фахівець у галузі хмарних технологій», не маючи жодного підтвердження цього факту, окрім слів вашої мами й мовчазної підтримки кота, не варто. З великою імовірністю необґрунтована похвала відштовхне співрозмовника.

Приклад відповіді:

My experience in this industry makes me sure I can bring added value to the project. I know this business from the ground up, and you can be assured that I know what I’d be getting into as a manager here.

Переклад:

Мій досвід у цій галузі допомагає зрозуміти те, яку я можу внести в проєкт додаткову цінність. Я знаю цей бізнес з нуля, і ви можете бути впевнені, що розумію, на що збираюся піти як менеджер.

Необов'язково на інтерв'ю на роботу англійською бути супергероєм Залиште всесильність супергероїв

Why have you left your job? — Чому ви звільнилися зі своєї роботи?

«Улюблене» запитання всіх кандидатів, на яке мало хто відповідає на 100% відкрито й чесно. Розлучатися з «колишніми» екологічно — уміння, яке не кожен має. 

Продумайте «домашні заготовки» для цього запитання заздалегідь, зробивши відповідь коректною, чесною і перспективною. Можна розповісти про те, як ви прагнете зростати й розвиватися, зміни в особистому житті або компанії. Якщо до цього ви працювали на фрилансі, але вирішили перейти «у великий офіс» — про це теж слід згадати.

Антипорада: Нікого не цікавлять ваші скарги на колишніх колег або компанію — найімовірніше, це навіть створить негативне враження. Не варто кидати тінь на репутацію ексроботодавця/начальника й намагатися на тлі головного негативного героя мати ліпший вигляд. Крім того, це може відштовхнути інтерв’юера, компанія може перевірити ваші рекомендації або навести довідки в колишніх колег — і правда випливе.

Приклад відповіді:

I feel like I’m not fully satisfied with the work I’m doing. I would love to get more involved in working on a diverse range of projects. I look forward to a position that offers more opportunities to work with big data and modern technologies. I have had a few opportunities to do this with my previous company. I’ve read about the company’s future projects that are connected with Amazon services and suppose that it might be an interesting challenge.

Переклад:

Я відчуваю, що несповна задоволений своєю роботою. Я б хотів більше брати участі в роботі над різноманітними проєктами.

Я шукаю позицію, що дасть більше можливостей для роботи з big data й сучасними технологіями. У мене було не так багато можливостей реалізувати ці амбіції в моїй попередній компанії. Я читав про майбутні проєкти компанії, пов’язаних з сервісами Amazon, і вважаю, що це може бути цікавим викликом.

What are your salary expectations? — На яку зарплату ви розраховуєте?

Усім зрозуміло, що людина приходить на роботу зокрема й для того, щоб заробляти собі на життя, але розуміння якості цього життя бувають різні. Якщо у вакансії не було зазначено вилку зарплати, треба окреслити свої сподівання, не наполягаючи на точній сумі.

Антипорада: Багато кандидатів ніяковіють на цьому етапі, затіваючи словесний пінг-понг з інтерв’юером — «А скільки ви пропонуєте?» Це заздалегідь програшний варіант. Також не треба з порога називати точну єдину цифру без варіантів — уточнити подробиці можна буде після, коли кадровик докладно розповідатиме про вакансії. Не варто говорити й про зарплату на попередньому місці роботи — крім того, що це може бути порушенням NDA, ніхто не любить бути об’єктом порівняння.

Приклад відповіді:

Джош Дуді, тренер з переговорів про заробітну плату, який допомагає досвідченим розробникам програмного забезпечення домовлятися про пропозиції роботи від великих технологічних компаній, у своїй книжці Fearless Salary Negotiation радить: якщо ви не готові називати конкретну цифру, відповідайте на це запитання так:

I don’t have a specific number in mind for a desired salary, and you know better than I do what value my skillset and experience could bring to your company. I want this move to be a big step forward for me in terms of both responsibility and compensation.

Переклад:

У мене немає конкретної цифри в голові щодо бажаної зарплати, і ви краще за мене знаєте, яку цінність для компанії можуть дати мої навички та досвід. Я хочу, щоб цей перехід став для мене великим кроком вперед як в плані відповідальності, так і в плані винагороди.

Якщо ж ви обговорили всі нюанси роботи й готові оперувати точними цифрами, можна відповісти так:

According to my experience, I think that $30000-45000 per year is a typical salary in the market.

Переклад:

Згідно з моїм досвідом, думаю, що $ 30000-45000 на рік – це середня зарплата на ринку.

Tell me about an accomplishment you are most proud of. — Розкажіть мені про досягнення, яким ви найбільше пишаєтеся.

Просте, на перший погляд, запитання може стати грандіозним провалом. Тут, як і в усьому інтерв’ю вище, варто дотримуватися однієї стратегії і розповідати про професійні успіхи, чітко окреслюючи свій внесок у результат й акцентуючи на тих якостях, які допомогли його досягти. Відповідаючи на це запитання, найліпше лаконічно розповісти про одну конкретну подію.

Антипорада: Знову ж таки розповіді про медалі й грамоти зі школи або університету варто залишити для рідних і близьких, під час бесіді з роботодавцем зосередьтеся на професійних досягненнях. Не варто також перебільшувати свій внесок, якщо успіх був командним, або привласнювати чужі успіхи — це легко перевірити й неприємно переживати, коли правда спливе.

Приклад відповіді:

Well, there was this one time, when we had to work with a client who did not provide clear requirements which caused a lot of confusion. Once he asked to add a certain feature three weeks before the deadline and we had very little time for testing it. But finally, after ……. we made it in the best way.

Переклад:

Якось ми працювали з клієнтом, який не дав чіткого ТЗ, що спричинило велику плутанину. Одного разу він попросив додати певну функцію за три тижні до дедлайну, і в нас було дуже мало часу для її тестування. Але, нарешті, після ....... ми зробили це якнайліпше.

Do you have any questions? — У вас є які-небудь запитання?

Одне з найпідступніших запитань — здавалося б, на цьому етапі можна розслабитися й розповісти як є або завершити інтерв’ю, але це черговий тест. 

Не впадайте в ступор, а для цього дізнайтеся, які запитання ставлять на співбесіді англійською Не впадайте в ступор, а щиро поставте свої питання, адже це покаже, що ви цікавитеся компанією

Відповідаючи на таке запитання, важливо показати, що ви вивчали інформацію про компанію й справді серйозно налаштовані до роботи в них. З’ясуйте моменти, які залишилися вам незрозумілі з інтерв’ю, поставте додаткові запитання про цілі й місії компанії.

Антипорада: Не варто говорити «мені все зрозуміло» або обговорювати прагматичні запитання — тим паче перепитувати інформацію, зазначену у вакансії.

Приклад відповіді:

What kinds of qualities are you looking for in people? — Які якості ви шукаєте в людях?

Please tell me a little bit about the people with whom I’ll be working most closely. — Будь ласка, розкажіть мені трішки про людей, з якими я працюватиму найбільше.

Найпоширеніші помилки під час проходження співбесіди англійською мовою 

Ми зібрали топ найпоширеніших помилок, які можуть стати epic fail під час інтерв’ю англійською:

  • суха, коротка або «рвана» мова. Не змушуйте кадровика витягувати з вас слова та намагайтеся активно й адекватно відповідати — нормальними повними реченнями;
  • мовчанка. Навіть якщо щось пішло не так, і ви припустилися помилки під час побудови речення або вжили невідповідне слово, це можна обіграти й змістити акцент. А ось якщо кандидат після першої помилки замовкає і поринає у свої переживання, то шансів удало пройти співбесіду англійською в нього мало;
  • скутість і невміння швидко адаптуватися. Активне слухання — навичка, корисна під час будь-якого спілкування. Слухайте співрозмовника, реагуйте на його коментарі й відповіді — це покаже, що ваш рівень знань мови на досить високому рівні, щоб адаптуватися до ситуації.

Найліпша імпровізація — ретельно підготовлена імпровізація. Продумайте, як підготуватися до співбесіди англійською і пропрацюйте найчастіші запитання на job interview in English. Це дасть вам змогу відчувати себе на зустрічі впевненіше й ліпше розкрити свої професійні якості. Хай щастить!

Інфо
Автор статті: Тетяна Демахіна
19684 Переглядів
07.09.2021
Схожі статті
Огляд рівня заробітних плат для C-level на ринку українського IT в 2022 році
Як війна в країні вплинула на рівень доходу та мотивацію топ-менеджерів українського ІТ – про це у нашому новому огляді зарплат...
6 способів зробити свою компанію максимально приємним місцем для роботи
За результатами опитування на ДОУ, IT-фахівці високо цінують професійне зростання. Саме задля нього 54% ​​опитаних обрали сферу ІТ..
Огляд заробітних плат для C-level на українському IT-ринку 2021 року
CEO Катерина Осадчук і команда Indigo Tech Recruiters провели третій щорічний огляд зарплат для C-level в IT. Ділимося результатами й дякуємо Royallex в особі Віталія Луж..
Огляд рівня заробітної плати для C-level на ринку українського IT за результатами 2019 року
СЕО Катерина Осадчук та команда Indigo Tech Recruiters провели другий щорічний огляд заробітних плат для C-level в IT. Ділімося результатами. Помилка найму та втрата ключ..
Чи ласкаво просимо: чек-лист для «правильної» адаптації новачків
Знайти IT-талант – це вже завдання із зірочкою, але рано зітхати з полегшенням. Як допомогти людині пройти тернистий шлях ньюкамера, якнайшвидше влитися в команду і вийти..
«Твоя особистість зливається з твоїм стартапом: якщо все добре – і тебе драйвить, якщо погано – ти теж "падаєш"»: інтерв'ю з Олександром Дятловим, General Manager Ukraine у Very Good Security
Сфера захисту чутливих даних стає все перспективнішою (sensitive data – це, наприклад, біометричні дані, інформація про здоров'я, фінанси та інші особисті відомості). У я..
Від продактів та дизайнерів до back-end, QA та девопсов: як Київстар розвиває у себе команди для створення IT продуктів. Інтерв'ю із СРО Київстар Михайлом Нестором
IT та Product напрямок в Україні розвивається та зростає постійно. А в Київстарі вирішили розвивати його всередині..
Прожити 6 місяців без зарплати: головний аналітик HUG's розповів про грамотне інвестування
Фінансова грамотність — той скілл, якого часто не вистачає навіть досвідченим професіоналам у своїй справі. Ми поговорили про неї з головним аналітиком робоедвайзера HUG'..
«Любов з першого погляду», або як Indigo з випускниками школи «Hillel» спілкувались :)
Між собою ми жартома вирішили що зустріч була схожа нателешоу «Любов з першого погляду» :). Випускники школи мали можливість поспілкуватись з HR’ами і рекрутерами і запит..
Огляд зарплат Product Roles в українських IT-компаніях
СЕО Катерина Осадчук і команда INDIGO Tech Recruiters провели огляд заробітних плат для Product Roles в IT. Нагадаємо: щорічно ми випускаємо огляд заробітних плат C-Level..
Закрити незакриване: що таке Executive Search? Шукаємо найліпших кандидатів на топові вакансії
Що таке Executive Search, кому він допоможе та як дібрати агентство, що допоможе знайти топового спеціаліста, — розбираємося далі...
Як захантити крутого Product Manager до себе в команду?
Згодом кількість завдань, проєктів та команда зростають, а керівник фізично не може розірватися та повноцінно встежити за всім. Не потонути у комунікації між різними відд..
Почути головне: 8 порад щодо оцінки цінностей топ-кандидата
Ціна помилки при наймі топ-менеджера вкрай висока і може коштувати бізнесові самого бізнесу. Окрім досвіду, знань та навичок, при executive search особливу увагу слід при..
Як український IT-бізнес адаптується до «карантинного» ринку: результати опитування
Карантин та економічний струс ускладнили роботу всіх галузей і не оминули стороною IT-ринок