Чому професії майбутнього не матимуть назви

Twitter
Linkedin
Facebook
Telegram

Роботодавець шукає фахівця, щоб він вирішував певні завдання. Насправді все одно, як при цьому називається його професія

Тренди Професії Прогнози Розвиток

- Ким ти хочеш стати, коли виростеш?
- Нейролінгвістичним бізнес-аналітиком зі спеціалізацією у growth marketing!


Роботодавець шукає фахівця, щоб він вирішував певні завдання. Насправді все одно, як при цьому називається його професія. Звичні, традиційні професії вимагають набору знань та навичок у межах однієї сфери. Наприклад, бухгалтер розуміється на трудовому законодавстві, обліку, може розрахувати ПДВ і річний платіж, і т. д. Фахівця, який має всі ці навички, найпростіше знайти за назвою професії — «бухгалтер».


А що, якщо ідеальним буде мікс навичок, який не входить до рамок традиційної професії? Обмеження за назвою бажаної посади може лише завадити знайти потрібну людину. Тим більше з розвитком інструментів пошуку, можна шукати за ключовими скілами, а не за назвою резюме та категорії. Ця практика вже поширена у IT-рекрутингу. На ринку України вже з'явилися вакансії з набагато ширшим списком навичок, ніж типовий для певної позиції. Наприклад, потрібен Customer Support Manager - при цьому обов'язкові технічна освіта, вміння написати статтю для User Guide на сайті за мотивами запитів користувача, а ще бажаний досвід у продажах. Такі вакансії є частиною процесу гібридизації професій.

Що таке гібридні професії?

Це професії, які включають поєднання дуже різноманітних, часто традиційно «не поєднуються», умінь та навичок.


Успішному менеджеру з реклами потрібна і креативність, і вміння користуватися інструментами аналітики. Традиційне уявлення про те, що успішний програміст може дозволити собі бути самітником-«хіккою», який спілкується лише з комп'ютером, теж застаріло. Frontend-розробнику доводиться розбиратися ще й у дизайні та бізнес-процесах, виявляти комунікативність.

Менеджеру з реклами потрібне вміння користуватися інструментами аналітики


Аналітична організація Burning Glass проаналізувала близько мільярда вакансій. За їх даними, тренд гібридизації професій посилюється, попит на різнобічних фахівців швидко зростає, як і різниця між зарплатами на гібридних та простих позиціях. Гібридизовані аналоги оплачуються на 20-40% вище, ніж відповідні традиційні професії. Гібридні професії – не якесь нове віяння. Наприклад, спеціальність "промислово-організаційний психолог", яка потребує знань психології, трудових відносин та діловодства, виникла у 20-х роках минулого століття.


Професії завжди так чи інакше еволюціонували, але зараз це відбувається все швидше. Друга особливість — тепер для ефективної роботи часто потрібен скіл зі сфери, здавалося б, не пов'язаної з основною діяльністю. Такий, який не освоїш просто так, під час роботи. Наприклад, традиційно маркетологи не мали необхідності вчитися користуватися інструментами для роботи з біг дата, а програмістам — розбиратися в психології користувача.


Щоб освоїти гібридну спеціальність, доводиться не просто вчитися, а цілеспрямовано спланувати, які навички стануть у пригоді. Починати навчання якомога раніше — і вже у процесі планувати наступний етап. Концепція Lifelong learning не дарма така актуальна. Тільки на 16% цих високооплачуваних гібридних посад згодні найняти початківців (відповідно до того ж звіту Burning Glass).Для більшості вакансій весь «букет» скілів має бути прокачаний протягом кількох років.

Які скіли є найбільш затребуваними для гібридних професій?

На цей момент найпопулярніші навички для гібридних професій можна віднести до 5 ключових областей:

  • Нові цифрові технології
  • Перетин дизайну та розробки
  • Продажі та робота з клієнтами (служба підтримки) 
  • Big Data та аналітика
  • Знання законів, стандартів та правил є нормативно-правовим аспектом.

Технічна складова потрібна всім

Саме попит на технічні скіли можна вважати основним фактором гібридизації професій.


У всіх сферах діяльності все важливішим стає здатність вивчати нові системи, інструменти, при необхідності — налаштовувати під себе. Бажано, звичайно, ще й вміти кодувати. Наприклад, маркетологи зі знанням SQL заробляють на 41% більше, ніж без нього.

Технічна складова потрібна всім


Інша важлива складова — аналітика даних. Це вміння збирати, інтерпретувати та візуалізувати дані. Знайти закономірності та використовувати їх, наприклад, для передбачення поведінки користувачів чи нових можливостей для бізнесу. Такі навички потрібні маркетологам, спеціалістам у галузі охорони здоров'я, сейлзам, HR-менеджерам. У 2018 році навички роботи з даними вказувалися в 1,7 мільйона вакансій.


Хороша новина: гібридні професії мають «імунітет» до автоматизації. Якщо фахівців «простих» професій можна замінити на ІІ або роботів, то з гібридними машини не впораються.

Не тільки діджитал

Круті технарі цінуються високо… але не так високо, як круті технарі з розвиненими софт- та бізнес-скілами: з розвиненою емпатією та лідерськими здібностями, які вміють донести свою думку колегам та представникам клієнтів. Загалом у 57% вакансій розробників потрібні лідерські якості та розуміння бізнес-процесів. Якщо у 2013 навички менеджменту згадувалися в одній вакансії із чотирьох, у 2018 — в одній із трьох.


Креативність теж затребувана. 54% відсотка вакансій в IT включають дизайн у тому чи іншому вигляді в описі необхідних навичок. Creative thinking вимагається як від девелоперів, так і від бізнес-фахівців. Хоча не дивно - давно відомо, що все більше значення мають софт-скіли, зокрема, Google при наймі звертає увагу на здібності до комунікації, розв'язання проблем та критичного мислення.


Крім того, програмістам потрібно постійно стежити за новими технологіями. Найважливіші скіли на ринку зараз машинне навчання, R та новітні інструменти кодування. Група скілів, які можуть здатися складними й технарям, і гуманітаріям, — знання стандартів та нормативно-правової бази. На багатьох посадах потрібне розуміння цих тонкощів — зокрема у сфері охорони здоров'я, IT-безпеки, QA.

Чому майбутнє — за гібридними професіями?

Факторів, які рушать гібридизацію, багато. Нові технології можуть принести користь у всіх сферах — їх знання і стає актуальним для раніше нетехнологічних спеціальностей. Практика показує важливість командної роботи та софт-скілів — ось їх і починають вимагати від математиків та технарів.


А головне, бізнес-процеси та ринок стають все більш мінливими та непередбачуваними. Компаніям доводиться постійно пристосовуватися та змінюватися. У таких умовах фахівці з гібридними професіями можуть відігравати вирішальну роль. Співробітники повинні постійно навчатися та опановувати нові навички, щоб забезпечувати конкурентну перевагу. Постійно змінювати, переформатувати команди у зв'язку зі змінними завданнями для бізнесу буде дуже дорого. А гібридні фахівці здатні зростати та опановувати нові навички всередині команди. Таким чином, еволюціонуватиме вся екосистема.


Крім того, гібридність усередині команди полегшує комунікацію та співпрацю. І допомагає боротися з однією з найпоширеніших проблем — вигорянням — шляхом різноманітності завдань та можливості виступати у різних ролях.

Ну і як це називається?

Вже зараз для того, щоб створити точну назву вакансії або позначити кваліфікацію, часом потрібно перераховувати список навичок та знань, що дорівнює половині опису. Коли ви однаково добре володієте десятком навичок, як назвати цю професію – «Маркетолог з навичками data-аналітики та b-2-b продажів», «Аналітик даних зі знанням маркетингу та досвідом b-2-b продажів» чи ще якось? Ми в INDIGO Tech Recruiters, до речі, вже стали на шлях гібридизації. В IT-рекрутингу актуальні й володіння новими технологіями та інструментами, і аналітичні навички, і прокачані софт-скіли. Схоже, що у найближчому майбутньому в кожній команді з'являться багатосторонні фахівці або люди, які освоюють гібридну професію.

Автор: Валерія Маляренко

Інфо
Автор статті: INDIGO Tech Recruiters
3357 Переглядів
19.05.2020
Схожі статті
Огляд рівня заробітних плат для C-level на ринку українського IT в 2022 році
Як війна в країні вплинула на рівень доходу та мотивацію топ-менеджерів українського ІТ – про це у нашому новому огляді зарплат...
6 способів зробити свою компанію максимально приємним місцем для роботи
За результатами опитування на ДОУ, IT-фахівці високо цінують професійне зростання. Саме задля нього 54% ​​опитаних обрали сферу ІТ..
Огляд заробітних плат для C-level на українському IT-ринку 2021 року
CEO Катерина Осадчук і команда Indigo Tech Recruiters провели третій щорічний огляд зарплат для C-level в IT. Ділимося результатами й дякуємо Royallex в особі Віталія Луж..
«Твоя особистість зливається з твоїм стартапом: якщо все добре – і тебе драйвить, якщо погано – ти теж "падаєш"»: інтерв'ю з Олександром Дятловим, General Manager Ukraine у Very Good Security
Сфера захисту чутливих даних стає все перспективнішою (sensitive data – це, наприклад, біометричні дані, інформація про здоров'я, фінанси та інші особисті відомості). У я..
Прожити 6 місяців без зарплати: головний аналітик HUG's розповів про грамотне інвестування
Фінансова грамотність — той скілл, якого часто не вистачає навіть досвідченим професіоналам у своїй справі. Ми поговорили про неї з головним аналітиком робоедвайзера HUG'..
Крізь вогонь, воду й фазу штормінгу: 5 стадій розвитку команди
Безліч концепцій описують динаміку розвитку груп. Простою та зручною для використання на практиці ми, команда IT рекрутерів Indigo, вважаємо теорію, запропоновану америк..
«Любов з першого погляду», або як Indigo з випускниками школи «Hillel» спілкувались :)
Між собою ми жартома вирішили що зустріч була схожа нателешоу «Любов з першого погляду» :). Випускники школи мали можливість поспілкуватись з HR’ами і рекрутерами і запит..
Огляд зарплат Product Roles в українських IT-компаніях
СЕО Катерина Осадчук і команда INDIGO Tech Recruiters провели огляд заробітних плат для Product Roles в IT. Нагадаємо: щорічно ми випускаємо огляд заробітних плат C-Level..
На ремоуті до кінця 2020: як «тимбілдитися» онлайн
Позумитися, списатися, включити камеру, вимкнути мікрофон — будемо відвертими, багато хто втомився від віддаленої роботи та хочуть простого офісного «підемо на каву?». Ал..
Як український IT-бізнес адаптується до «карантинного» ринку: результати опитування
Карантин та економічний струс ускладнили роботу всіх галузей і не оминули стороною IT-ринок
«Високий потенціал у фінтех-рішень, які «відкушують» функції класичних банків»: інтерв'ю з співзасновником YayPay Євгеном Виборовим
Фінтех — привабливий ринок для стартапів з огляду на темпи трансформації сфери фінансів
"Важливо робити добре те, що робиш" - діалог з Артуром Міхном, співзасновником Work.ua
Нам в Indigo стало цікаво, що відбувається з HR-Tech сферою в Україні
"In diversity we trust": інтерв'ю з Максом Ковалем, head of operations Djinni.co
Залучати IT-таланти з огляду на конкуренцію на них складно. Залучати їх швидко - завдання з розряду "знайти Святий Грааль до найближчого четверга". Благо є продукти та се..
"Ми намагаємося зробити рекрутинг передбачуваним" - діалог з WeelWork
WeelWork - це платформа для роботи з фріланс-рекрутерами та рекрутинговими агентствами. Запустилася вона у жовтні 2019 – буквально місяць тому..
ЗСЖ для офісного планктону: як заохотити турботу про здоров'я у колективі, та не облажатися
У СНД ставлення до проблем зі здоров'ям – завжди “раптово”. Рак, гіпертонічний криз та хребетна грижа наступають як сніг для комунальних служб узимку. Але всі ці хвороби ..