Перебільшення досвіду: як впоратися з неправдою у резюме

Twitter
Linkedin
Facebook
Telegram

Навіть у найкрутішого і затребуваного фахівця в житті настає той момент, коли хочеться вирости, змінити місце роботи й спробувати себе в чомусь іншому

Співбесіди Підбір персоналу Найм Рекрутинг Сорсинг
Перебільшення досвіду: як впоратися з неправдою у резюме

Правдива людина зрештою приходить до розуміння, що вона завжди бреше Ф. Ніцше

Навіть у найкрутішого і затребуваного фахівця в житті настає той момент, коли хочеться вирости, змінити місце роботи й спробувати себе в чомусь іншому. І він обов'язково супроводжується необхідністю складати резюме. Усім хочеться подати себе у максимально вигідному світлі, щоб напевно здобути бажану посаду. І дуже часто доводиться трохи брехати у резюме. Розберімось, в яких межах це можна (а іноді й потрібно) робити, а коли навіть найменша (нехай навіть неусвідомлена) брехня на благо не буде.

Ідеальний кандидат. Коли навіть правда бачиться інакше у резюме

Будь-яким it recruitment agencies доводиться стикатися з відгуками від ідеальних кандидатів. Ось, буває отримуєш заявку від претендента, читаєш його резюме, і бачиш, що це ідеальна людина на цю посаду. Адже у неї на всі 100% є навички та знання, зазначені в описі вакансії — ні пунктом більше, ні пунктом менше.


Але на практиці більшість грамотних рекрутерів ставиться до таких резюме з побоюванням. Досвід показує, що найточнішого збігу «бажань» роботодавця з «вміннями» претендента не буває.

А тому не намагайтеся підганяти своє резюме точно під вимоги вакансії, на яку претендуєте, навіть якщо це буде справжньою правдою. При невеликих розбіжностях ймовірність того, що на вас звернуть увагу, підвищується.

Вердикт overqualified

Досить часто явище — вказівка ​​в резюме зайвої інформації. Ось буває, отримуєш відгук на вакансію джуна або мідла з чітко окресленими критеріями, а в резюме вмінь на ціле full stack developer. І нехай у когось реально є стільки навичок та знань, а хтось просто перебільшує свій рівень. У такому випадку велика ймовірність відбракування резюме через те, що фахівець overqualified (зайво кваліфікований).

Звідси напрошується висновок: не потрібно давати зайвої інформації про себе в резюме. Перебільшуйте в міру – не вмієте робити це гладко, і не варто. Якщо ж ви бачите, що реально знаєте та вмієте більше, ніж потрібно в описі вакансії, може, є сенс пошукати гіднішу посаду?

Перебільшення досвіду: як впоратися з неправдою у резюме

Заручники інфляції посад

Таку ситуацію можна кваліфікувати як вказівку неправди в резюме не зі своєї волі. Інфляція (або знецінення) посад – поширене явище. Ось кілька прикладів позицій, яким дістається найчастіше:

  • CEO. Якщо провести аналогію з країнами СНД, ця посада стоїть на одному рівні з генеральним директором. А скільки генеральних може бути у компанії? Правильно один. А тепер подивіться - які тільки CEO не зустрічаються сьогодні: за соц. мережам, з інтернет-маркетингу та ін.
  • Віцепрезидент. З цим взагалі сум. У далекому 2010 році було проведено дослідження в LinkedIn. Так ось, за його результатами з 2005 по 2009 роки кількість віцепрезидентів у мережі зростала на 426% швидше, ніж загальна кількість користувачів ресурсу. Те саме.

Загалом, деякі компанії часто просто не морочаться з вигадуванням назв посад, а просто роздають звичайним менеджерам (і тим, хто трохи вищий за них), звучні титули. Тому, якщо ви працювали на одній з подібних посад, не полінуйтеся проаналізувати, чи дійсно назва відповідає змісту. Інакше наявність такої інформації у резюме можна розцінити як неправду.

У IT така тенденція зазвичай проявляється у невеликих компаніях, на позиціях менеджерів. З розробниками, на щастя, все більш-менш однозначно та зрозуміло.

Ще небагато порад щодо боротьби з неправдою та з відштовхуючими неточностями в резюме

Головне — усвідомити, що брехня далеко не завжди є чимось поганим. Не вірите? А ви спробуйте, наприклад, сказати начальнику, що його жарти не такі вже й класні, як це сприймає колектив. Або скажіть тещі, що її борщ якось надто наваристий.


Загалом, вивертайтеся, але робіть це правильно, в розумних межах. Та й взагалі, давайте начистоту — роботодавці теж часто дозволяють собі лукавити, «продаючи» свою компанію потенційним працівникам. Ось кілька прикладів «легкої» неправди, яка не буде чимось кримінальним у резюме:

  • Включайте до стажу роботи навіть випробувальні терміни та час «притирання». Наприклад, якщо ви ОФІЦІЙНО пропрацювали в компанії 9 місяців, а до цього 3 місяці працювали без оформлення на випробувальному терміні, не соромтеся збільшити загальний термін до року. Повірте, нормальний роботодавець адекватно сприйме це. Ви ж навіть у випробувальний термін отримували досвід та знання.
  • Якщо є перерви в офіційному працевлаштуванні, заповнюйте їх. Повірте, краще сказати, що «N-місяців я фрілансил», ніж «намагався знайти роботу в різних компаніях».
  • Від «готовності навчатися та розвиватися», нікуди не втекти. На жаль, далеко не всі з тих, хто знаходиться на першій сходинці «фільтра» з відбору android розробників та інших фахівців приймають інформацію про те, що потенційний кандидат у вільний від роботи час любить зустрітися з друзями та пропустити по келиху пивка. Сміливо вказуйте у цій графі, що у вихідні любите читати книги (в т. ч. і за фахом) та розвиватися. А, чесно кажучи, ці факти в резюме мало кого цікавлять - якщо потрібно, IT рекрутер з'ясує все це при особистому спілкуванні. Не обважуйте своє CV зайвими деталями.
Перебільшення досвіду: як впоратися з неправдою у резюме

Видно, що неправді в резюме є місце. Але це, скоріше, має бути якесь перебільшення. З відвертою брехнею боротися треба. І якщо ви не знаєте, як вигідно себе подати потенційному роботодавцю, звертайтеся. Ми готові ділитися досвідом та допомагати кандидатам у пошуку цікавих посад, а роботодавцям – гідних працівників.

автор: Денис Малов

Інфо
Автор статті: INDIGO Tech Recruiters
3139 Переглядів
Категорія Рекрутинг
28.08.2018
Схожі статті
Чи ласкаво просимо: чек-лист для «правильної» адаптації новачків
Знайти IT-талант – це вже завдання із зірочкою, але рано зітхати з полегшенням. Як допомогти людині пройти тернистий шлях ньюкамера, якнайшвидше влитися в команду і вийти..
Від продактів та дизайнерів до back-end, QA та девопсов: як Київстар розвиває у себе команди для створення IT продуктів. Інтерв'ю із СРО Київстар Михайлом Нестором
IT та Product напрямок в Україні розвивається та зростає постійно. А в Київстарі вирішили розвивати його всередині..
Як створити успішний HR-бренд. Досвід General Electric, Netflix, Google
Як компанії виживають в умовах дедалі більшої орієнтації ринку праці на кандидатів? Це особливо актуально щодо технічних фахівців..
«Любов з першого погляду», або як Indigo з випускниками школи «Hillel» спілкувались :)
Між собою ми жартома вирішили що зустріч була схожа нателешоу «Любов з першого погляду» :). Випускники школи мали можливість поспілкуватись з HR’ами і рекрутерами і запит..
Закрити незакриване: що таке Executive Search? Шукаємо найліпших кандидатів на топові вакансії
Що таке Executive Search, кому він допоможе та як дібрати агентство, що допоможе знайти топового спеціаліста, — розбираємося далі...
Як захантити крутого Product Manager до себе в команду?
Згодом кількість завдань, проєктів та команда зростають, а керівник фізично не може розірватися та повноцінно встежити за всім. Не потонути у комунікації між різними відд..
Почути головне: 8 порад щодо оцінки цінностей топ-кандидата
Ціна помилки при наймі топ-менеджера вкрай висока і може коштувати бізнесові самого бізнесу. Окрім досвіду, знань та навичок, при executive search особливу увагу слід при..
«Я не чекаю від рекрутерів, що вони ходитимуть із застиглою посмішкою 24/7 та татуюванням “люблю людей”»: інтерв'ю з HR Director Ajax Systems Дар'єю Назаркіною
Українська компанія Ajax Systems розробляє та виготовляє розумні бездротові системи безпеки, які купують у 80+ країнах. Бізнес масштабується, команда швидко зростає – на ..
"Важливо робити добре те, що робиш" - діалог з Артуром Міхном, співзасновником Work.ua
Нам в Indigo стало цікаво, що відбувається з HR-Tech сферою в Україні
"In diversity we trust": інтерв'ю з Максом Ковалем, head of operations Djinni.co
Залучати IT-таланти з огляду на конкуренцію на них складно. Залучати їх швидко - завдання з розряду "знайти Святий Грааль до найближчого четверга". Благо є продукти та се..
"Ми намагаємося зробити рекрутинг передбачуваним" - діалог з WeelWork
WeelWork - це платформа для роботи з фріланс-рекрутерами та рекрутинговими агентствами. Запустилася вона у жовтні 2019 – буквально місяць тому..
«Наші керівники витрачають близько 30% свого часу на пошук талантів»: інтерв'ю з Максимом Штепою, СЕО SocialTech
За досвідом Indigo, один з ключів до якості рекрутингу – у діалозі сторін. Тому ми вирішили підготувати серію інтерв'ю з СЕО компаній, команди яких допомагаємо посилити I..
Як найняти кращих? Працюємо над брендом IT-компанії
Днями ми підіймали одну болючу тему (особливо, для власників і СЕО компаній), чому до вас не йдуть працювати кращі кандидати ринку IT. Серед причин — проблеми з брендом ..
Как правильно составить джоб-оффер для IT-специалиста
Розбираємося, що до чого, з Катериною Осадчук, СЕО IT-рекрутингової агенції INDIGO Tech Recruiters