СОО – роль і зарплата в реаліях українського IT.

Twitter
Linkedin
Facebook
Telegram

В основі цього матеріалу – дані, отримані від 23 CОO, що працюють в IT-компаніях на території України. 70% компаній засновані в Україні, 9% – у країнах Європи й 17% – у США.

Огляд зарплат IT Професії COO
Катерина Осадчук – СEO IndigoTechRecruiters Катерина Осадчук – СEO IndigoTechRecruiters

Про автора: Катерина Осадчук – СEO IndigoTechRecruiters, економіст, професійний психолог, HRD та директор з оргрозвитку з досвідом понад 10 років.

Функції СОО в наших реаліях визначає кількість дір і пожеж у компанії.

В ідеальному світі є СЕО, яка / який формує стратегію і спрямовує зусилля на зростання й розвиток бізнесу, та СОО, що реалізує стратегію завдяки побудові процесів і контролю. Один сфокусований на зовнішньому світі компанії, інший – на внутрішньому.

Світ IT молодий і незрілий, звідси нечіткий розподіл ролей і функцій, а також безсистемна оплата праці співробітників. А зараз заглиблюємося в деталі й розглядаємо окремі посади C-Level із дослідження.

В основі цього матеріалу – дані, отримані від 23 CОO, що працюють в IT-компаніях на території України. 70% компаній засновані в Україні, 9% – у країнах Європи й 17% – у США.

Рис. 1. Країна заснування компанії. Рис. 1. Країна заснування компанії.

44% опитаних працюють у компаніях від 21 до 80 осіб, 26% – у компаніях від 81 до 200 осіб і 17% – до 20 осіб.

Рис. 2. Кількість співробітників у компанії. Рис. 2. Кількість співробітників у компанії.
Рис. 3. Відсоток учасників з аутсорсингових, аутстафінгових і продуктових компаній. Рис. 3. Відсоток учасників з аутсорсингових, аутстафінгових і продуктових компаній.

І все-таки трохи про роль СОО в реаліях українського IT-бізнесу.

Людина на цій посаді переводить стратегію в операційні плани підрозділів і моніторить досягнення показників.

Керує відділами, які відповідають за наявність ресурсів для безперебійної роботи: люди, гроші, техніка, матеріали тощо. Контролює законність дій компанії, юридичний захист; організовує раціональне використання ресурсів, оптимізуючи процеси й мінімізуючи витратну частину.

Створили Indigo Tech Recruiters School!

Вчимо закривати вакансії оперативніше та якісніше. Спікери курсу: Ірина Шамаєва, Стаська Падалка, а також експерти з Garmmarly, DataArt, Медіа-Групи Україна і, звичайно, Indigo Tech Recruiters.

Дивитись програму

Я зустрічала СОО, чия відповідальність поширювалася на відділи маркетингу, продажів, управління продуктовими командами. Зазвичай це залежить від розміру і зрілості компанії (в невеликих стартапах усі роблять усе) та компетентності співробітника – хто більше тягне, на того більше й вішають. Гасіння пожеж – характерна функція СОО у всіх компаніях.

Варто зазначити: різношерстність обов'язків впливає на ширину вилки зарплат.

Рис. 4. Загальна вилка винагороди. Рис. 4. Загальна вилка винагороди.

Далі покажемо, як рівень зарплати залежить від досвіду людини, розміру компанії, кількості підлеглих тощо.

Хочемо звернути увагу, що пункти, за якими ми отримали менш ніж чотири відповіді, виключені, оскільки не можуть бути достатньо валідними для прийняття рішень.

Так, наприклад, якщо тільки четверо СОО відповіли, що їхній досвід на позиції топменеджера обмежується трьома роками досвіду, то ми виключали цифри як недостатньо показові та брали до уваги тільки ті, де п’ять і більше відповідей.

Рис. 5. Вилка: зарплата + бонус у розрізі досвіду роботи на позиції топменеджера. Рис. 5. Вилка: зарплата + бонус у розрізі досвіду роботи на позиції топменеджера.

Цифри показують, що 10 років досвіду в ролі менеджера вищої ланки дають солідну надбавку до зарплати СОО. Більшість таких співробітників отримує $5250 (медіана ринку).

А ось кількість років життя, які СОО віддали конкретній компанії, не надто впливає на рівень зарплати, хоча й даних щодо СОО, які працюють у компанії понад три роки, ми не мали. Робота нервова, напевно, не всі витримують. На відміну від СЕО: наше дослідження показало, що чим більше років СЕО віддають компанії, тим вищим є їхній дохід (від 10 років – у середньому з/п становить $10 841).

Рис. 6. Залежність винагороди СОО від кількості років роботи в компанії. Рис. 6. Залежність винагороди СОО від кількості років роботи в компанії.

Вік самої компанії теж не має великого впливу на рівень оплати роботи СОО.

Рис. 7. Залежність винагороди від віку компанії. Рис. 7. Залежність винагороди від віку компанії.

Відсутність явної залежності винагороди від доходу компанії може бути пов'язана з наявністю фіксованої ставки і відсутністю бонусу від доходу компанії у більшості СОО (див. рис. 14). Стрибок на $1000 у рівні зарплати помітний у компаніях з доходом до $1 млн та від $1 до $3 млн. У перших середня зарплата становить $2750, у других – $3760.

Рис. 8. Залежність винагороди від доходу компанії. Рис. 8. Залежність винагороди від доходу компанії.

А ось стать і вік мають значення для визначення зарплати на цій посаді. На жаль.

Рис. 9. Залежність винагороди від віку працівника. Рис. 9. Залежність винагороди від віку працівника.

Якщо вік можна пов'язати з накопиченням більшого досвіду, то з чим можна пов'язати низьку зарплату жінок на посаді СОО порівняно з чоловіками?

Рис. 10. Залежність винагороди від статі працівника. Рис. 10. Залежність винагороди від статі працівника.

Аналізуючи отримані дані, виявили цікаву залежність: чим старший чоловік, тим більше він хоче заробляти (на відміну від жінок).

Рис. 11. Залежність очікувань щодо заробітної плати (бажана з/п) від статі та віку співробітника. Рис. 11. Залежність очікувань щодо заробітної плати (бажана з/п) від статі та віку співробітника.

Крім рівня заробітних плат нам цікаво було дізнатися про фактори мотивації, демотивації та деякі умови роботи.

Як і в ситуації з дослідженням щодо СЕО, рівень зарплати для СЕО не на першому місці серед факторів мотивації та однаково важливий, як і культура довіри в компанії (61,5%). Найважливіші мотиви для таких співробітників – свобода в ухваленні рішень (69,23%) і професійний розвиток (69,23%).

Рис. 12. Фактори мотивації СОО. Рис. 12. Фактори мотивації СОО.

Демотивують операційних директорів насамперед нестача професійного розвитку, некомпетентний і неефективний менеджмент та відсутність свободи в прийнятті рішень.

Рис. 13. Фактори демотивації СОО. Рис. 13. Фактори демотивації СОО.

Зарплата займає третє місце серед факторів демотивації.

А ось бонусів і конкретних KPI у 42,31% опитаних немає.

Рис. 14. KPI, за які виплачують бонус. Рис. 14. KPI, за які виплачують бонус.

43% СОО працюють тільки в офісі, у 57% є можливість іноді працювати віддалено.

Рис. 15. Формат роботи Рис. 15. Формат роботи

Тож не дивно, що як фізичні особи оформлені 74% СОО. Адже ми в IT.

Рис. 16. Форма оформлення співпраці. Рис. 16. Форма оформлення співпраці.

У такої самої кількості опитаних оплата прив'язана до курсу $.

Рис. 17. Валюта, до якої прив'язана виплата винагороди. Рис. 17. Валюта, до якої прив'язана виплата винагороди.

Будемо раді, якщо інформація виявиться корисною для прийняття правильних бізнес-рішень.

У наступному огляді плануємо поділитися інформацією про роль і винагороду HRD в IT.

Дякуємо Віталію Луженцову за професійну допомогу в обробці даних.

Інфо
Автор статті: INDIGO Tech Recruiters
11678 Переглядів
Категорія C-level
08.02.2019
Схожі статті
Огляд рівня заробітних плат для C-level на ринку українського IT в 2022 році
Як війна в країні вплинула на рівень доходу та мотивацію топ-менеджерів українського ІТ – про це у нашому новому огляді зарплат...
6 способів зробити свою компанію максимально приємним місцем для роботи
За результатами опитування на ДОУ, IT-фахівці високо цінують професійне зростання. Саме задля нього 54% ​​опитаних обрали сферу ІТ..
Огляд заробітних плат для C-level на українському IT-ринку 2021 року
CEO Катерина Осадчук і команда Indigo Tech Recruiters провели третій щорічний огляд зарплат для C-level в IT. Ділимося результатами й дякуємо Royallex в особі Віталія Луж..
Огляд рівня заробітної плати для C-level на ринку українського IT за результатами 2019 року
СЕО Катерина Осадчук та команда Indigo Tech Recruiters провели другий щорічний огляд заробітних плат для C-level в IT. Ділімося результатами. Помилка найму та втрата ключ..
Чи ласкаво просимо: чек-лист для «правильної» адаптації новачків
Знайти IT-талант – це вже завдання із зірочкою, але рано зітхати з полегшенням. Як допомогти людині пройти тернистий шлях ньюкамера, якнайшвидше влитися в команду і вийти..
«Твоя особистість зливається з твоїм стартапом: якщо все добре – і тебе драйвить, якщо погано – ти теж "падаєш"»: інтерв'ю з Олександром Дятловим, General Manager Ukraine у Very Good Security
Сфера захисту чутливих даних стає все перспективнішою (sensitive data – це, наприклад, біометричні дані, інформація про здоров'я, фінанси та інші особисті відомості). У я..
Від продактів та дизайнерів до back-end, QA та девопсов: як Київстар розвиває у себе команди для створення IT продуктів. Інтерв'ю із СРО Київстар Михайлом Нестором
IT та Product напрямок в Україні розвивається та зростає постійно. А в Київстарі вирішили розвивати його всередині..
Прожити 6 місяців без зарплати: головний аналітик HUG's розповів про грамотне інвестування
Фінансова грамотність — той скілл, якого часто не вистачає навіть досвідченим професіоналам у своїй справі. Ми поговорили про неї з головним аналітиком робоедвайзера HUG'..
«Любов з першого погляду», або як Indigo з випускниками школи «Hillel» спілкувались :)
Між собою ми жартома вирішили що зустріч була схожа нателешоу «Любов з першого погляду» :). Випускники школи мали можливість поспілкуватись з HR’ами і рекрутерами і запит..
Огляд зарплат Product Roles в українських IT-компаніях
СЕО Катерина Осадчук і команда INDIGO Tech Recruiters провели огляд заробітних плат для Product Roles в IT. Нагадаємо: щорічно ми випускаємо огляд заробітних плат C-Level..
Закрити незакриване: що таке Executive Search? Шукаємо найліпших кандидатів на топові вакансії
Що таке Executive Search, кому він допоможе та як дібрати агентство, що допоможе знайти топового спеціаліста, — розбираємося далі...
Як український IT-бізнес адаптується до «карантинного» ринку: результати опитування
Карантин та економічний струс ускладнили роботу всіх галузей і не оминули стороною IT-ринок
«Я не чекаю від рекрутерів, що вони ходитимуть із застиглою посмішкою 24/7 та татуюванням “люблю людей”»: інтерв'ю з HR Director Ajax Systems Дар'єю Назаркіною
Українська компанія Ajax Systems розробляє та виготовляє розумні бездротові системи безпеки, які купують у 80+ країнах. Бізнес масштабується, команда швидко зростає – на ..
"Важливо робити добре те, що робиш" - діалог з Артуром Міхном, співзасновником Work.ua
Нам в Indigo стало цікаво, що відбувається з HR-Tech сферою в Україні