Супровідний лист до резюме — must-have для junior-спеціалістів

Twitter
Linkedin
Facebook
Telegram

Значення супровідного листа під час пошуку роботи не можна недооцінювати, особливо якщо це початок кар’єрного шляху. Згідно з дослідженнями, рекрутери частіше реагують на резюме із супровідним листом: кандидат витратив час і сили, а отже, його справді цікавить ця вакансія. Такий лист допомагає виокремити успішне резюме кандидата з мінімальним досвідом серед сотні схожих.

Підбір персоналу Пошук роботи Кандидатам
супровідний лист супровідний лист

Значення супровідного листа під час пошуку роботи не можна недооцінювати, особливо якщо це початок кар’єрного шляху. Згідно з дослідженнями, рекрутери частіше реагують на резюме із супровідним листом: кандидат витратив час і сили, а отже, його справді цікавить ця вакансія. Такий лист допомагає виокремити успішне резюме кандидата з мінімальним досвідом серед сотні схожих.

Що таке супровідний лист?

Супровідний лист (cover letter) — це лист, який кандидат надсилає компанії разом з CV. Це перша розмова з компанією, що доповнює резюме. На відміну від останнього, тут дозволено вільніший стиль, що може розкрити кандидата не тільки з професійного, а й з особистісного боку.

Писати супровідний лист обов’язково, якщо:

  • В оголошенні про роботу чітко написано, що він потрібен. Часто таким способом компанії перевіряють, чи уважно кандидат прочитав вакансію, і відсіюють усіх, хто вже з самого початку не дотримується правил.
  • Досвід роботи мінімальний або ви змінюєте фах.
Навчимо закривати вакансії оперативніше та якісніше!

Indigo Tech Recruiters School – новий стандарт знань в IT-рекрутингу. Спікери курсу: Ірина Шамаєва, Стаська Падалка, а також експерти з Garmmarly, DataArt, Медіа-Групи Україна і, звичайно, Indigo Tech Recruiters.

Дивитись програму

Значення супровідного листа для рекрутера

  1. Відсіює тих, хто не зацікавлений у роботі аж так, щоб зробити щось більше, ніж натиснути на кнопку «відгукнутися».
  2. Допомагає дізнатися про серйозність намірів кандидата.
  3. Дає додаткові відомості, і це стосується не тільки досвіду або навичок. Нерідко рекрутер завдяки супровідному листу бачить у претендентові «свою людину» й може заплющити очі на деякі хиби в резюме.
  4. Дає змогу виявити креативне мислення, що може бути плюсом.

Тому junior-фахівцям в IT супровідний лист треба писати завжди, якщо є бажання отримати роботу.

Структура супровідного листа

Немає чіткої рекомендації щодо обсягу ідеального листа, але є загальне правило: хороший текст до CV можна прочитати за 10 секунд. Не варто писати довгі твори задля економії свого часу і часу рекрутера.

Супровідний лист потребує індивідуального підходу. Логічно, що супровідний лист тестувальника та junior frontend кардинально різнитимуться, але структура може бути однаковою:

  • привітання з рекрутером;
  • назва вакансії;
  • причини зацікавлення саме цією вакансією;
  • релевантний досвід / особисті якості, що будуть корисні на цій посаді (якщо досвіду наразі немає);
  • додаткова інформація, що виокремлює вас з-поміж інших кандидатів;
  • подяка за увагу;
  • підпис й актуальні контактні дані.

У вступі супровідного листа junior-фахівець має зацікавити рекрутера, а коли описуватиме свій досвід та успіхи, повинен переконати, що взяти його на роботу — це як отримати Ultimate Version за ціною базової.

Важливо. Супровідний лист має не дублювати дані, подані в резюме, а доповнювати їх. У ньому не потрібно розповідати свою біографію й дотримуватися штампів на кшталт «Прошу розглянути моє резюме на вакансію…». Уникайте канцеляризмів. Рекомендуємо перед надсиланням листа перевірити його через сервіс «Главред» — простий спосіб швидко та якісно відредагувати текст і викинути всі зайві слова та вислови.

З чого почати супровідний лист?

як написати супровідний лист як написати супровідний лист

Супровідний лист до резюме має стати відповіддю на вимоги вакансії. Якщо не знаєте, як написати супровідний лист, знову перечитайте оголошення про роботу, відомості про компанію. Зіставте вимоги та свій досвід, зробіть акцент на тому, що збігається.

Не варто починати лист зі слів: «Привіт! Прикріпив своє резюме, глянь, будь ласка...». Уявіть, що ви пишете листа своєму улюбленому вчителеві — без панібратства, але використовуючи прості вислови.

Лист до резюме треба починати з персонального привітання. Якщо уважно прочитати вакансію, то неможливо не помітити ім’я контактної особи — ось до неї й треба звертатися. Якщо імені рекрутера не вказано, не полінуйтеся зробити кілька пошукових запитів у Google і дізнатися, як звуть адресата. 

Привітання — найпростіша частина, але саме тут трапляється найбільше помилок.

Приклади супровідних листів

Немає універсального рецепта, як писати супровідний лист. Наведемо кілька прикладів, що можна використати як шаблони.

Приклад

Добрий день, Вікторіє!Давно стежу за новинами компанії Х і радий, що у вас з’явилася вакансія Junior PHP Developer.

У мене є базові знання PHP 7 і MySQL, добре розумію front-end-технології, розбираюся в чужих кодах. На практиці здійснював підтримку WordPress-сайтів на основі шаблонів. У минулому працював SEO-фахівцем, тому знаю все про просування сайтів.

Буду радий, якщо розглянете мою кандидатуру й ми зможемо обговорити подробиці вакансії.

З повагою Андрій

Телефон: ..., e-mail: ...

Приклад 2

Вітаю, Олександре! Багато чула про вашу компанію, тому не змогла пройти повз вакансію Junior QA Engineer. Маю досвід забезпечення якості вебсервісів і знаю системи відстеження помилок. На жаль, мені не доводилося працювати з базами даних MS SQL Server і PostgreSQL, але я ознайомлена з ними й хочу застосувати знання на практиці.Дякую за відведений час. Буду рада, якщо запросите на інтерв’ю.

З повагою Євгенія

Телефон: ..., e-mail: ...

Приклад 3

Добрий день, Оксано!

Мене зацікавила вакансія Junior HTML-тестувальника у вашій компанії. Мені було б цікаво розвиватися в міжнародній компанії, яку визнали одним з найліпших IT-роботодавців в Україні. Я закінчив курси мануального тестування в Х. Добре розумію HTML і CSS, теги, стилі, маю аналітичний склад розуму, швидко запам’ятовую нову інформацію й не боюся конструктивної критики.Буду радий виконати тестове завдання й показати свої знання на практиці.

З найліпшими побажаннями ІлляТелефон: ..., e-mail: ...

Як завершити супровідний лист?

На завершення супровідного листа незайвим буде подякувати рекрутерові й висловити надію на зворотний зв’язок. Підпишіться й залиште свої контактні дані для швидкого зв’язку.

Перед надсиланням двічі вичитайте лист, щоб перевірити відповідність правилам орфографії та пунктуації. Адже такі похибки здатні вбити навіть найкреативніший лист.

Супровідний лист до резюме IT-фахівця — це унікальна можливість, що роботодавець вас помітить і ви заповните прогалини CV. Використовуйте свій креатив, тільки в міру й без копіювання, тоді все вийде :)

Навчимо закривати вакансії оперативніше та якісніше!
Indigo Tech Recruiters School – новий стандарт знань в IT-рекрутингу. Спікери курсу: Ірина Шамаєва, Стаська Падалка, а також експерти з Garmmarly, DataArt, Медіа-Групи Україна і, звичайно, Indigo Tech Recruiters.

Дивитись програму
Інфо
Автор статті: Кристина Флоря
40108 Переглядів
Категорія Рекрутинг
04.03.2021
Схожі статті
Чи ласкаво просимо: чек-лист для «правильної» адаптації новачків
Знайти IT-талант – це вже завдання із зірочкою, але рано зітхати з полегшенням. Як допомогти людині пройти тернистий шлях ньюкамера, якнайшвидше влитися в команду і вийти..
Як створити успішний HR-бренд. Досвід General Electric, Netflix, Google
Як компанії виживають в умовах дедалі більшої орієнтації ринку праці на кандидатів? Це особливо актуально щодо технічних фахівців..
«Любов з першого погляду», або як Indigo з випускниками школи «Hillel» спілкувались :)
Між собою ми жартома вирішили що зустріч була схожа нателешоу «Любов з першого погляду» :). Випускники школи мали можливість поспілкуватись з HR’ами і рекрутерами і запит..
Закрити незакриване: що таке Executive Search? Шукаємо найліпших кандидатів на топові вакансії
Що таке Executive Search, кому він допоможе та як дібрати агентство, що допоможе знайти топового спеціаліста, — розбираємося далі...
Як захантити крутого Product Manager до себе в команду?
Згодом кількість завдань, проєктів та команда зростають, а керівник фізично не може розірватися та повноцінно встежити за всім. Не потонути у комунікації між різними відд..
"In diversity we trust": інтерв'ю з Максом Ковалем, head of operations Djinni.co
Залучати IT-таланти з огляду на конкуренцію на них складно. Залучати їх швидко - завдання з розряду "знайти Святий Грааль до найближчого четверга". Благо є продукти та се..
"Ми намагаємося зробити рекрутинг передбачуваним" - діалог з WeelWork
WeelWork - це платформа для роботи з фріланс-рекрутерами та рекрутинговими агентствами. Запустилася вона у жовтні 2019 – буквально місяць тому..
«Наші керівники витрачають близько 30% свого часу на пошук талантів»: інтерв'ю з Максимом Штепою, СЕО SocialTech
За досвідом Indigo, один з ключів до якості рекрутингу – у діалозі сторін. Тому ми вирішили підготувати серію інтерв'ю з СЕО компаній, команди яких допомагаємо посилити I..
Як найняти кращих? Працюємо над брендом IT-компанії
Днями ми підіймали одну болючу тему (особливо, для власників і СЕО компаній), чому до вас не йдуть працювати кращі кандидати ринку IT. Серед причин — проблеми з брендом ..
Как правильно составить джоб-оффер для IT-специалиста
Розбираємося, що до чого, з Катериною Осадчук, СЕО IT-рекрутингової агенції INDIGO Tech Recruiters
Як утримати цінного працівника, якщо він уже стоїть у дверях?
Страшний сон ейчара починається так: відчиняються двері, і цінний працівник заходить у кабінет зі словами «Треба поговорити». Зазвичай наступні за цими словами «Я вирішив..
Як знайти роботу в коронакризі: корисні поради
Катерина Осадчук, СЕО рекрутингової агенції INDIGO Tech Recruiters вже дала кілька порад тим, хто шукає роботу в розпал пандемії, на освітньому порталі LABA. Тема залишає..
Які співробітники стануть найціннішими в кризу та як бізнесу адаптуватися – думка
Скільки б не тривав карантин, він неминуче змінить роботу як окремих команд, так і цілих компаній..
СОО: роль та зарплата у реаліях українського IT?
СОО – роль та зарплата в реаліях українського IT. СЕО Катерина Осадчук та команда Indigo Tech Recruiters провели другий щорічний огляд заробітних плат для C-level у IT. Н..