Огляд ринку IT-кандидатів: де наймати розробників у 2023 році

Twitter
Linkedin
Facebook
Telegram

У цій статті ми розглянемо ринок технічних кандидатів і поділимося, де шукати топових ІТ-спеціалістів у команду навіть попри глобальний дефіцит персоналу.

Бізнес Найм Рекрутинг Прогнози Тренди

Останні шість місяців принесли масові скорочення в IT-секторі. Наприклад, Amazon звільнив 18 000 співробітників, Meta — 11 000, Microsoft — 10 000, а Twitter — 3740. І це лише деякі з багатьох прикладів. Внаслідок цього сотні тисяч розробників залишилися без роботи, а це означає, що принаймні деякі з них почали шукати нову роботу. Чи можна вважати, ера дефіциту tech-фахівців офіційно закінчилася?

Не зовсім.

Попит на досвідчених технічних спеціалістів залишається високим. Чимало компаній, зокрема малі технологічні та організації в інших галузях продовжують наймати розробників, оскільки попереду ще багато технічної роботи, а рішення на базі штучного інтелекту, такі як ChatGPT, ще недостатньо просунуті, щоб замінити розробників. Це означає, що ринок кадрів в IT все ще обмежений, і знайти відповідних кандидатів так само складно, як і раніше.

Водночас успіх технологічних компаній залежить від найму висококваліфікованих IT-спеціалістів. Щоб зростати та ефективно конкурувати в поточних ринкових умовах, компаніям слід ретельно продумати свої рекрутингові стратегії та впроваджувати нові підходи до найму.

У цій статті розглянуто ринок технічних кандидатів і подано поради, де найняти найкращих ІТ-спеціалістів.

Дефіцит технічних кадрів: наскільки все погано в 2023?

Прогнози щодо можливої глобальної рецесії сколихнули IT-індустрію, змусивши чимало компаній скоротити свої команди. Проте хоча нещодавня хвиля звільнень була масштабною, це недостатньо екстремально, щоб змінити глобальний ринок: в IT все ще присутній значний брак кадрів.

Наприклад, на США, нинішнього технологічного лідера, припадає понад 100 000 всіх незаповнених робочих місць в ІТ. У звіті Korn Ferry йдеться про те, що країна може втратити $162 млрд щорічного доходу, якщо не знайде більше технічних спеціалістів. Водночас Grid Dynamics повідомила, що, за даними Бюро праці та статистики США, до 2026 року нестача програмістів у країні сягне 1,2 млн. 

Відсутність технічних експертів на місцевому ринку призвела до посилення конкуренції за наявні таланти, перетворивши ІТ на найкраще оплачуваний сектор з одними з найвищих заробітних плат. У США середня зарплатня програмістів становить близько $110,140 на рік, що набагато більше, ніж компенсація для нетехнічних професій.

Як щодо інших країн? 

Інвестиції венчурного капіталу в технологічні стартапи у Великій Британії зросли на 130% з 2020 по 2021 рік. Це призвело до значного зростання кількості вакансій в IT-сфері: від 145 000 відкритих вакансій у 2021 році до 181 000 у середині 2022 року (темп зростання — 24,14%). З 550 британських роботодавців у технологічному секторі, які взяли участь в опитуванні, більше ніж половина заявили, що кандидати не мають необхідних технічних навичок для заповнення відкритих вакансій.

Швейцарська тренінгова компанія ІТТА підрахувала, що країна, ймовірно, зіткнеться з великою нестачею ІТ-фахівців до 2028 року, коли їм знадобиться понад 117 900 tech-експертів.

Загалом ці цифри свідчать про те, що найняти кваліфікованих технічних спеціалістів в IT стає дедалі складніше. Інша сторона медалі полягає в тому, що коли ви знайдете відповідного працівника, найм може виявитися занадто дорогим через високий попит та низьку пропозицію, а також може вийти за межі бюджету компанії.

Ці реалії призводять до появи нових тенденцій на ринку найму технічних фахівців. Зібрали, що саме може змінитися.

Ключові тренди найму на IT-ринку: огляд Indigo Tech Recruiters 

Економічна невизначеність, перегрітість IT-ринку і перехід до масової діджиталізації зробили конкуренцію за технічні таланти жорсткою. Традиційний найм більше не дає бажаних результатів, що спонукає компанії шукати нові стратегії та підходи для заповнення технічних посад.

Ось головні тенденції найму в IT-індустрії, які допоможуть вам залучити топових фахівців ринку.

Якісний найм замість (просто) швидкого

Зараз компанії використовують більш стратегічний підхід до найму. Щоб врахувати нестабільність ринку праці, вони створюють стратегію, інвестують у бренд роботодавця та роблять процес рекрутингу більш прозорим.

Бізнеси приділяють більше уваги soft skills та адаптивності кандидата, а не шукають спеціалістів, чиї навички можуть припинити бути потрібними через кілька років. Рекрутингові компанії все частіше використовують нетрадиційні запитання на співбесідах та спеціальні тестування перед працевлаштуванням, щоб оцінити критичне мислення, а також здатність кандидатів навчатися й адаптуватися.

Перехід до гнучкішої роботи

У 2023 році компанії охочіше пристосовуються до потреб IT-кандидатів, якщо знаходять спеціалістів із відповідним досвідом, які справді можуть сприяти успіху компанії.

Пропонувати кандидатам гнучкість означає пропонувати ремоут, можливості гібридного формату та гнучкого графіка роботи. А дослідження Gallup, проведене в червні 2022 року показало, що 8 із 10 людей працювали в гібридному форматі (дім/офіс) або повністю віддалено.

А як щодо гнучкого графіка? Глобальний звіт Monster за 2022 рік продемонстрував, що 49% рекрутерів із США та 48% з Великобританії гнучкий графік роботи допоміг утримати IT-таланти. Це не дивно, оскільки, принаймні у Великобританії, гнучкість залишається пріоритетом для кандидатів, згідно з останнім звітом LinkedIn.

Більше вакансій для тимчасової роботи

Наймання тимчасових технічних працівників стало новою нормою за останні кілька років. У 2019 році кількість тимчасових працівників за контрактом перевищила число постійних, full-time співробітників Google — компанія найняла 121 000 працівників на тимчасові проєкти порівняно зі 102 000 штатних працівників.

Що спричинило такі зміни? Наймаючи тимчасових підрядників, компанії можуть:

  • Своєчасно реагувати та адаптуватися до вимог ринку, що швидко змінюються
  • Доповнити основну команду у період надмірного навантаження
  • Знаходити фахівців на вузькоспеціалізовані нішеві ролі, які вимагають специфічних знань
  • Вносити свіжий погляд та нові ідеї у наявні проєкти
Шукаєте IT-фахівців? 

Ми знаходили та наймали топових розробників для Vimeo, Wix.com, DataArt, Jooble та інших клієнтів. 

Консультація

Найняти тимчасових фахівців набагато легше та швидше, ніж працевлаштовувати працівника на фултайм у команду. Компанії зазвичай роблять це через рекрутингові агенції, які беруть на себе відповідальність за перевірку рекомендацій, співбесіди та складання списку найкращих кандидатів.

Найм тимчасових працівників також дозволяє компаніям визначити, чи підходить їм фахівець для триваліших проєктів. У такому випадку вони згодом можуть стати штатними співробітниками.

Незалежність у виборі місця роботи 

Віддалена робота стала найбільш популярною серед сучасних працівників. Але це також приносить цінність для бізнесу. Найм співробітників на ремоут дозволяє компаніям працювати з розробниками з будь-якої точки світу, а не обмежуватися певною локацією. 71% осіб, які ухвалюють рішення в ІТ, стверджують, що найм фахівців на ремоут-позиції забезпечує доступ до ширшого пулу талантів, що важливо з огляду на боротьбу за розробників Senior-рівня. А 52% сказали, що це полегшує найм розробників зі спеціальними знаннями.

Найм розробників на ремоуті також дозволяє зекономити кошти на оренді офісного приміщення та/чи купівлі обладнання. Крім того, віддалені розробники можуть працювати ефективніше в середовищі, яке їм підходить і де вони уникатимуть певних факторів, які їх відривають від роботи в офісі.

Ще одна перевага ремоут-вакансій для компаній полягає в різниці у часових поясах. Пам’ятайте: нічний час для одних співробітників є днем для інших. Відмова від суворої прив'язаності до офісу дозволяє компаніям мати цілодобову доступність розробників. Це може бути особливо корисним для організацій, які працюють у кількох часових поясах.

Отже, якщо географічне місце не є важливим атрибутом, виникає питання: де знайти технічних експертів високого рівня? Зібрали основні варіанти.

Де шукати технічних IT-фахівців: ринки з найбільшим резервом талантів

Найм та робота за кордоном більше не є винятком; натомість це перевірений багатьма ІТ-компаніями тренд. Незалежний від місця розташування підхід відкриває їм доступ до ширшої бази tech-талантів і дозволяє швидше закривати вакансії. 

Ось регіони та країни, відомі своїми IT-фахівцями з оптимальним співвідношенням ціна–якість та широкою базою талантів для технологічних компаній.

Закавказзя

Закавказзя, розташоване на кордоні Східної Європи та Азії, має відносно новий технологічний ринок і ще не потрапило в різні ІТ-рейтинги. Проте цей регіон може похвалитися великим набором розробників і величезними можливостями для іноземних технологічних компаній. Такі країни, як Вірменія та Грузія, сприяють розвитку ІТ-сектору та створюють сприятливі можливості для ведення міжнародного бізнесу.

Вірменія, наприклад, має потужні університетські програми в галузі ІТ, і пропонує чимало можливостей науково-дослідних розробок у галузі техніки та комп’ютерних наук. Країна є домом для глобальних компаній на кшталт Picsart (додаток для редагування фотографій і відео), Krisp (програмне забезпечення для видалення «шуму» на фото), які доводять, що вірменські інженери мають прокачані hard skills на додачу до якісної освіти.

Грузія, своєю чергою, активно підтримує технологічні інновації та проводить семінари для стартапів і міжнародні конференції. Високий рівень технічної освіти в поєднанні з фіксованою ставкою 5% податку для міжнародних і місцевих ІТ-компаній, які працюють на іноземні організації, привернули увагу глобальних компаній EPAM і Rakuten Viber — вони вже відкрили офіси в Грузії.

> Середня зарплата розробника програмного забезпечення в Закавказькому регіоні: $27 000/рік

> Найпопулярніші мови програмування в регіоні: JavaScript, Java, Python, PHP, Node.js, React.

Центральна та Східна Європа

Країни Центральної та Східної Європи (ЦСЄ) добре відомі як великі технологічні центри з великою кількістю талантів, зручною різницею в часових поясах та нейтральною культурою. Вони високо цінуються за навички програмування в рейтингах HackerRank та SkillValue.

Водночас у Центральній та Східній Європі середня зарплата розробника значно нижча, ніж у Західній Європі чи США через економічні та соціально-політичні чинники. Це робить країни ідеальним ринком для пошуку спеціалістів із веб- і мобільних додатків інтерфейсної та бекенд розробки.

Згідно з Глобальним індексом EF, такі країни, як Румунія, Польща, Молдова, Болгарія та Україна, мають середній або дуже високий рівень володіння англійською мовою. 

· Україна — це країна з великим кадровим резервом аж у 285 000 IT-фахівців, які розробляють високоякісне програмне забезпечення для компаній по всьому світу. Розробники з України заснували такі всесвітньо відомі стартапи, як Grammarly, People.ai, Revolut і Petcube. Україна у 2021 році була визнана Напрямком року згідно з Global Sourcing Association (GSA).

· Польща отримала оцінку 98 зі 100 на Всесвітній олімпіаді з кодування HackerRank і має великий резерв талантів, що налічує 250 000 кваліфікованих спеціалістів. Згідно з даними IBISWorld, обсяг ринку розробки програмного забезпечення в Польщі зараз становить €8,1 млрд, займаючи сьоме місце серед країн ЄС. За даними GitHub, країна також посідає перше місце серед європейських спільнот розробників, які швидко розвиваються.

· Румунія також має один із найбільших пулів розробників у ЦСЄ. У 2021 році технологічні стартапи в країні отримали понад €100 млн інвестицій. Окрім високого рівня володіння англійською, румунські розробники також володіють принаймні однією додатковою іноземною мовою — французькою, угорською чи італійською.

· З університетів Молдови щорічно випускається понад 2 000 студентів технічних спеціальностей, чимало з яких спілкуються англійською або володіють 2–3 іншими іноземними мовами, серед яких німецька, італійська, французька та румунська. Країна має значний кадровий потенціал із 29 600 tech-експертами, сприятливими пільгами на податки для ІТ-фахівців та величезною підтримкою ІТ-індустрії з боку уряду Молдови.

· Болгарія має єдиний податок на доходи підприємств і фізичних осіб у розмірі 10% кожен, що вдвічі менше, ніж середня ставка в країнах ЄС. За даними HackerRank, болгарські розробники посідають друге й третє місце за рівнем досвіду в Java та Python. Не дивно, що такі компанії, як Microsoft, IMB, Hewlett-Packard і Oracle обрали цю країну для відкриття своїх науково-дослідних центрів.

Відповідно до звіту Coursera Global Skill Report за 2022 рік, студенти в Україні та Польщі входять до десятки найкращих у світі за рівнем компетентності в оцінюванні передових технологій. У звіті також зазначені Болгарія, Угорщина, Румунія та Чехія, які також розташовані в регіоні ЦСЄ.

> Середня зарплата розробника в країнах ЦСЄ: $23 000/рік.

> Найпопулярніші мови програмування в регіоні:  JavaScript, HTML/CSS, SQL, Python.

Близький Схід

Близький Схід — ще один регіон, де можна найняти кваліфікованих програмістів. Коли справа доходить до технологічних талантів, Туреччина лідирує серед країн Близького Сходу. Розробники з Туреччини стоять за численними успішними технологічними компаніями, зокрема інструментом для співпраці Zeplin, платформою онлайн-навчання Udemy та фінтех-платформою Lyzico (придбаною PayU).

Країна має великий резерв талантів із понад 150 000 розробників, і це число постійно зростає, оскільки щороку випускаються нові студенти технічних спеціальностей. Минулого року Microsoft відкрила науково-дослідний центр у Туреччині, після чого Amazon оголосила про інвестування $100 млн у відкриття логістичного центру в Стамбулі.

Швидке зростання інвестицій у турецький технологічний сектор поставило Стамбул поруч із європейськими технологічними кластерами, такими як Лондон, Париж і Берлін. Однак падіння курсу турецької валюти ліри змусило багатьох розробників шукати віддалену роботу в міжнародних компаніях.

> Середня зарплата розробника в Туреччині: $16 000/рік.

> Найбільш популярні мови програмування в регіоні: : C#, Java, Node.js, .NET.

Західна Європа

Західна Європа не така популярна для найму розробників, як регіон Центральної та Східної Європи, але вона також може багато чого запропонувати, якщо йдеться про кваліфікованих tech-фахівців. У той час як провідні технологічні компанії в Європі намагаються найняти людей на посади в своїх компаніях, такі країни, як Португалія, здається, не стикаються з цією проблемою. Країна стала великим технологічним хабом у Європі завдяки постійному випуску студентів зі знаннями в IT із місцевих університетів.

У Португалії розташовано багато міжнародних корпорацій, зокрема Google, Zalando та Amazon, а ще тут проводять одну з головних міжнародних технічних подій: Web Summit. Країна посідає 9-те місце серед 111 країн за індексом рівня володіння англійською мовою і займає 25-е місце в рейтингу найкращих країн для ведення бізнесу від Forbes.

> Середня зарплата розробника в Португалії: $22 000/рік.

> Найбільш популярні мови програмування в регіоні: PHP, .NET, Python.

Латинська Америка

Глобальна нестача талантів і завищені ціни для локальних розробників змусили багато компаній вийти за межі своїх кордонів, щоб найняти технічних спеціалістів за доступнішими рейтами. У другій половині 2021 року кількість найнятих технічних спеціалістів з Латинської Америки зросла на 286%, що зробило місцевих програмістів одними з найбільш затребуваних у світі.

Що зумовлює такий високий попит?

Основна зручність полягає в тому, що робочі дні/години країн Латинської Америки збігаються з США та Канадою. Крім того, за даними Statista, люди з Чилі, Аргентини, Болівії та інших країн регіону володіють англійською на рівні вище середнього. Той факт, що більшість населення регіону розмовляє іспанською, також є великим плюсом, оскільки це друга за поширеністю мова в США.

У звіті Coursera Global Skills Index Report за 2020 рік, Аргентина та Чилі отримали найвищі оцінки серед країн Латинської Америки в області обробки даних, маючи конкурентні навички в Python, SQL і NLP. Уряд Чилі активно сприяє освіті та зростанню технічних талантів, щоб позиціонувати країну як експортера IT-послуг.

> Середня зарплата розробника в Чилі: $49 000/рік

> Найбільш популярні мови програмування в регіоні: PHP, ASP.NET, Java, Python, Node.js, Perl. 

Схоже, що вищевказані країни розростаються наявними технологічними кандидатами. Але орієнтуватися на нових ринках може бути важко. Ось ключові труднощі найму розробників з-за кордону.

Проблеми пошуку технічних талантів на міжнародному ринку

Пошук офшорних технічних кандидатів буквально виштовхує компанії-розробники із зони комфорту. Враховуючи особливості зовнішніх ринків, процес найму може тривати набагато довше, ніж очікувалося, що призведе до втрати доходу та загрожуватиме стабільності вашого бізнесу.

Утім бути в курсі проблем — це лише пів справи. Отже, ось найпоширеніші проблеми та виклики, з якими можуть зіткнутися IT-компанії, шукаючи фахівців на ремоут-позиції.

Пошук якісних кандидатів. Аналіз та взаємодія з технічними професіоналами — це тривалий процес. А для кандидатів, які живуть у різних країнах і часових поясах, це може зайняти навіть більше часу. 

Відбір та оцінка кандидатів. За даними глобального звіту Monster за 2022 рік, оцінка кандидатів під час співбесіди була найбільшою проблемою для роботодавців 2021 року. На відміну від оцінки навичок програмування (hard skills), soft skills (напр., навички комунікації) складно виміряти, хоча вони відіграють життєво важливу роль у формуванні розподілених команд.

Мовні та культурні бар'єри. Якщо ви та ваші потенційні кандидати погано спілкуєтеся однією мовою, це може спричинити непорозуміння під час співбесіди та створити перешкоди для правильної оцінки комунікаційних навичок кандидатів. Крім того, люди в різних культурах часто мають різний діловий етикет, трактування жестів і символів. Наприклад, невинний жест «великий палець» може бути знаком схвалення в деяких країнах і може транслювати щось грубе людям з Італії, Греції, Ірану та Іраку.

Різниця в часових поясах. Досвід роботи з часовими поясами може бути складним, особливо коли йдеться про планування співбесід. Організація нічних співбесід або, що ще гірше, перевірки навичок може поставити деяких із ваших кандидатів у несприятливе становище. Це може призвести, зокрема, до несправедливого чи неточного оцінювання кандидатів та їхніх скілів.

Трудове та податкове законодавство. Дотримання законів і правил — найскладніший аспект найму за кордоном. Ландшафт трудового законодавства швидко змінюється, тому важко передбачити всі нюанси дотримання правил певної країни. Це передбачає, зокрема, вимоги щодо створення юридичної особи під час працевлаштування за кордоном, компенсацію в місцевій валюті, правила звільнення та отримання необхідної робочої візи чи дозволу

Пошук фахівця, який впишеться в культуру компанії. З такою кількістю країн і варіантів на ринку виявлення кандидата, який підходить для вашої компанії чи проєкту, може бути справжньою проблемою. З чого почати? Яка країна запропонує найкращий варіант? Ці та інші питання можуть викликати головний біль у керівників ІТ-компаній.

Оскільки дедалі більше компаній звертаються до найму на ремоут, пошук потрібних технічних спеціалістів за кордоном може виявитися досить складним, особливо якщо ви намагаєтеся зробити це самостійно.

На щастя, вам не потрібно менеджити всі процеси самотужки.

Як співпраця з рекрутинговою агенцією допомагає подолати челенджі під час найму

Співпраця з рекрутинговою компанією, яке спеціалізується саме на пошуку талантів у сфері ІТ, наприклад Indigo Tech Recruiters, допоможе вам скоротити час на пошуки та забезпечить вашу команду потрібними технічними спеціалістами. Наша компанія має доступ до бази талантів, яка містить понад 300 000 IT-спеціалістів з описаних у статті вище ринків.

Ми надаємо такі послуги в рамках агенції: 

  • Пошук та відбір кандидатів
  • Координація та планування співбесід
  • Моніторинг законодавчих та нормативних вимог щодо найму фахівців з-за кордону

Після підписання угоди ми розпочнемо пошук і надамо перших кандидатів упродовж приблизно одного тижня. Ці кандидати вже пройшли з нами співбесіду та готові до вашого розгляду. Якщо пошук займає більше часу через особливі вимоги або специфічні навички, наші рекрутери завжди надають щотижневі звіти, щоб інформувати вас про хід пошуку на кожну з відкритих позицій.

Після того, як ми надамо вам перших трьох кандидатів на розгляд, наші рекрутери попросять окреслити вимоги та створити офери для відібраних кандидатів. Приблизно через шість тижнів обраний кандидат почне працювати у вашій компанії.

Що робити, якщо кандидат не пройшов випробувальний термін? Не хвилюйтеся. Ми безкоштовно підберемо для вас іншого кандидата в рамках нашого гарантійного терміну, який становить три місяці з дати початку роботи. Крім того, ми пропонуємо програми лояльності для клієнтів, з якими ми вже тривалий час працюємо.

Висновок

Попри нещодавні масові звільнення в таких країнах, як США та Великобританія, в IT-сфері все ще відчувається дефіцит кадрів. Природно, це створює труднощі для пошуку розробників та гальмує зростання компаній, що випускають ІТ-продукти та надають послуги в цій сфері.

Дефіцит технічних фахівців змусив компанії переглянути рекрутингові стратегії та пропонувати гнучкіші умови роботи. Це призвело до збільшення кількості вакансій на ремоуті та стратегій найму на зовнішніх ринках. Це, своєю чергою, надає компаніям доступ до ширшої бази IT-талантів і дозволяє наймати досвідчених фахівців за нижчу вартість.

Проте орієнтуватися на іноземних ринках може бути складно через місцеве законодавство, культурні особливості та різницю в часових поясах. Співпраця з рекрутинговими агенціями може допомогти вам подолати ці труднощі та знайти кваліфікованих IT-кандидатів для вашої команди.

Ми допоможемо вам заповнити gap-и в пошуці IT-фахівців 

Завдяки 15-річному досвіду на ринку технічних кадрів Indigo Tech Recruiters надасть вам профілі кандидатів упродовж першого тижня.

Консультація
Інфо
Автор статті: INDIGO Tech Recruiters
1726 Переглядів
Категорія Рекрутинг
10.02.2023
Схожі статті
Огляд рівня заробітних плат для C-level на ринку українського IT в 2022 році
Як війна в країні вплинула на рівень доходу та мотивацію топ-менеджерів українського ІТ – про це у нашому новому огляді зарплат...
6 способів зробити свою компанію максимально приємним місцем для роботи
За результатами опитування на ДОУ, IT-фахівці високо цінують професійне зростання. Саме задля нього 54% ​​опитаних обрали сферу ІТ..
Огляд заробітних плат для C-level на українському IT-ринку 2021 року
CEO Катерина Осадчук і команда Indigo Tech Recruiters провели третій щорічний огляд зарплат для C-level в IT. Ділимося результатами й дякуємо Royallex в особі Віталія Луж..
Чи ласкаво просимо: чек-лист для «правильної» адаптації новачків
Знайти IT-талант – це вже завдання із зірочкою, але рано зітхати з полегшенням. Як допомогти людині пройти тернистий шлях ньюкамера, якнайшвидше влитися в команду і вийти..
«Твоя особистість зливається з твоїм стартапом: якщо все добре – і тебе драйвить, якщо погано – ти теж "падаєш"»: інтерв'ю з Олександром Дятловим, General Manager Ukraine у Very Good Security
Сфера захисту чутливих даних стає все перспективнішою (sensitive data – це, наприклад, біометричні дані, інформація про здоров'я, фінанси та інші особисті відомості). У я..
Від продактів та дизайнерів до back-end, QA та девопсов: як Київстар розвиває у себе команди для створення IT продуктів. Інтерв'ю із СРО Київстар Михайлом Нестором
IT та Product напрямок в Україні розвивається та зростає постійно. А в Київстарі вирішили розвивати його всередині..
Прожити 6 місяців без зарплати: головний аналітик HUG's розповів про грамотне інвестування
Фінансова грамотність — той скілл, якого часто не вистачає навіть досвідченим професіоналам у своїй справі. Ми поговорили про неї з головним аналітиком робоедвайзера HUG'..
Як створити успішний HR-бренд. Досвід General Electric, Netflix, Google
Як компанії виживають в умовах дедалі більшої орієнтації ринку праці на кандидатів? Це особливо актуально щодо технічних фахівців..
«Любов з першого погляду», або як Indigo з випускниками школи «Hillel» спілкувались :)
Між собою ми жартома вирішили що зустріч була схожа нателешоу «Любов з першого погляду» :). Випускники школи мали можливість поспілкуватись з HR’ами і рекрутерами і запит..
Закрити незакриване: що таке Executive Search? Шукаємо найліпших кандидатів на топові вакансії
Що таке Executive Search, кому він допоможе та як дібрати агентство, що допоможе знайти топового спеціаліста, — розбираємося далі...
Як захантити крутого Product Manager до себе в команду?
Згодом кількість завдань, проєктів та команда зростають, а керівник фізично не може розірватися та повноцінно встежити за всім. Не потонути у комунікації між різними відд..
Почути головне: 8 порад щодо оцінки цінностей топ-кандидата
Ціна помилки при наймі топ-менеджера вкрай висока і може коштувати бізнесові самого бізнесу. Окрім досвіду, знань та навичок, при executive search особливу увагу слід при..
На ремоуті до кінця 2020: як «тимбілдитися» онлайн
Позумитися, списатися, включити камеру, вимкнути мікрофон — будемо відвертими, багато хто втомився від віддаленої роботи та хочуть простого офісного «підемо на каву?». Ал..
Як український IT-бізнес адаптується до «карантинного» ринку: результати опитування
Карантин та економічний струс ускладнили роботу всіх галузей і не оминули стороною IT-ринок