Ринок праці в IT – 2021: 5 прогнозів від INDIGO Tech Recruiters

Twitter
Linkedin
Facebook
Telegram

На IT-ринку 2020-й «коронарік» стимулював зростання. Бізнеси всіх сфер (у світі й Україні) зіткнувся з дефіцитом IT-рішень. Попит на IT-таланти злетів – як у великих бізнесах, так і серед стартапів.Анна Стеценко, Founder INDIGO Tech Recruiters, – про тренди, які намітилися на ринку рекрутингу.

Пошук роботи Бізнес Підбір персоналу Рекрутинг Думка
Рынок труда в IT – 2021: 5 прогнозов от INDIGO Tech Recruiters Рынок труда в IT – 2021: 5 прогнозов от INDIGO Tech Recruiters

2020 рік навчив увесь світ: прогнози потрібно робити стримано. А вміння швидко адаптуватися до нової реальності відкриває можливості для розвитку, приховані в «спокійні» часи.

На IT-ринку 2020-й «коронарік» стимулював зростання. Бізнеси всіх сфер (у світі й Україні) зіткнувся з дефіцитом IT-рішень. Наприклад, для дистанційної роботи з клієнтами і онлайн-сервісів у всіх напрямках (медицина, банкінг, ритейл тощо). Тому попит на IT-таланти злетів – як у великих бізнесах, так і серед стартапів.

Анна Стеценко, Founder INDIGO Tech Recruiters, – про тренди, які намітилися на ринку рекрутингу.

Навчимо закривати вакансії оперативніше та якісніше!

Indigo Tech Recruiters School – новий стандарт знань в IT-рекрутингу. Спікери курсу: Ірина Шамаєва, Стаська Падалка, а також експерти з Garmmarly, DataArt, Медіа-Групи Україна і, звичайно, Indigo Tech Recruiters.

Дивитись програму

1. Ремоут – нова норма

Ремоут – нова норма Ремоут – нова норма

Навіть консервативні бізнеси, які відмовлялися від цієї ідеї (наприклад, боялися спаду продуктивності), – змушені були протестувати ремоут. І зрозуміли, що при правильній організації переваг навіть більше, насамперед – економія і гнучкість. Це також відкрило для компаній нові можливості в залученні фахівців  – виявилося, що таланти можна наймати в прямому сенсі без кордонів. У IT активніше розвивається глобальний рекрутинг. Бізнеси адаптують до дистанційки всі HR-процеси  – рекрутинг, онбординг, навчання та інші.

Інтерес талантів до віддаленої роботи зростає. Люди частіше шукають можливість працювати з дому з міркувань безпеки для здоров'я. Або просто тому, що хочуть бути гнучкими: кількість «цифрових кочівників» (digital nomads) буде рости. І навіть кандидати, яким бракує особистого спілкування з командою, надають перевагу гнучким форматам – коли можна працювати і в офісі, і віддалено.

У великих компаніях з'являється нова роль  – «директор з віддаленої роботи» (наприклад, у Facebook і GitLab), і координаторів дистанційних проектів шукають все частіше.

Активно розвивається gig-економіка та інші прояви гнучкої зайнятості. У командах все більше тимчасових співробітників і фрілансерів. Бізнес змушений реагувати на зміни ринку, і потреби у фахівцях швидко змінюються. Тому професіоналів частіше наймають для участі в короткострокових проектах і виконання окремих завдань. Розвиваються платформні рішення для роботи з віддаленими і «вільними» талантами. Все більше компаній приходять до висновку, що не хочуть втрачати експертизу тільки тому, що її носії відмовляються працювати в штаті.

2. Big Bang IT-вакансій

Big Bang IT-вакансій Big Bang IT-вакансій

Попит на IT-фахівців стрімко зростає. Наприклад, за даними grc.ua, в січні 2021 року резюме розмістили на 30% більше, ніж вакансій. На сайті з анонімного пошуку роботи IT-фахівцями Djinni в грудні 2020 року кількість кандидатів і вакансій зрівнялася  – близько 15 000. У березні 2021 року вакансій вдвічі більше, ніж кандидатів – близько 20 000+ і 10 000+ відповідно.

Це стимулює зростання зарплат (за оцінками рекрутерів, на 20-30%; для порівняння, в «докоронакризові» роки щорічне зростання становило 10-20%).

Топ IT-напрямків, попит на які зростає:

  1. Data Science
  2. Big data engineering
  3. Cloud Computing
  4. Cyber ​​Security
  5. Blockchain
  6. DevOps
  7. Data Visualization
  8. IoT (Internet of Things)
  9. AI & ML (Artificial Intelligence & Machine Learning)
  10. Software development
  11. Product management
  12. Digital marketing

Також зростають такі сфери, як гейм-девелопмент, гемблінг/беттінг, медичні технології, діджитал-маркетинг, хмарні сервіси, e-commerce, розважальні та навчальні онлайн-сервіси. Компанії, які працюють в не-IT-секторах (наприклад, банки, мобільні оператори, ритейл), теж шукають технічних фахівців активніше, оскільки розвивають діджитал-напрямки.

Боротьба за таланти посилюється. Хантити досвідчених фахівців стало складніше, оскільки роботодавці частіше пропонують контроффери, щоб «перебити» нові пропозиції. Це подовжує терміни найму, якщо бюджети  – стислі і негнучкі. У бізнесах зміщується фокус – не маючи можливості швидко найняти фахівців з ринку, вони приділяють більше уваги утриманню, розвитку і росту своїх команд, проводять більше ротацій, запускають стажування. На успішність утримання команд впливає і те, як бізнеси поводилися в складні часи – чи знайшли можливість зберегти винагороду, чи допомогли адаптуватися до віддаленої роботи.

Як наслідок – зростає попит на технічних рекрутерів. За нашими оцінками, за 4 роки їх кількість зросла в 5,5 разів. Водночас рівень професіоналізму не встигає за кількістю фахівців. Наприклад, задоволеність hiring-менеджерів роботою внутрішніх рекрутерів  – 4.7 з 10 (дані з аудитів рекрутингу клієнтів Indigo  – Tech Recruiters). Тому розвиваються майданчики, де досвідчені рекрутери діляться своєю експертизою з новачками. Наприклад, INDIGO Tech Recruiters запустили школу рекрутингу у відповідь на прямий запит від ринку. У школі вже пройшли навчання більше 100 студентів.

3. Зростання (поки недостатнє) кількості IT-фахівців

Зростання IT-фахівців Зростання IT-фахівців

В Україні кількість IT-фахівців щорічно збільшується на 20-25%. У 2020 році на ринку було 180 000 розробників. З урахуванням щорічного зростання – до кінця 2021 року їх буде близько 225 000. Але і цього приросту недостатньо – попит компаній перевищує пропозицію. Стриманий оптимізм вселяє зростання інтересу до сфери  – наприклад, за даними дослідження GlobalLogic, з 2018 року кількість «IT-абітурієнтів» збільшилася на 20%.

Загалом кількість бажаючих «увійти в IT» по всьому світу зросла в рази. Для багатьох людей це можливість отримати роботу, яка не «закриється» в черговий локдаун, навіть навпаки – світ діджіталізується, і попит на професії зросте. Інтересу сприяє можливість відточувати навички за допомогою самонавчання і різноманітність онлайн-курсів і шкіл.

4. Навчання і перенавчання  – у фокусі

Навчання і перенавчання – у фокусі Навчання і перенавчання – у фокусі

Безперервне навчання стало новою нормою багато років назад, але зараз намічається справжня «Reskilling-революція». На World Economic Forum у Давосі в 2020 році озвучили дані: до 2030 року аж мільярд людей потребуватимуть перекваліфікації.

За даними звіту Future of Jobs, 94% керівників компаній вважають, що їх командам потрібно опанувати нові навички. В середньому до 2025 року роботодавці планують запропонувати програми перепідготовки та підвищення кваліфікації більш ніж 70% своїх співробітників. Цей тренд актуальний і в IT.

5. Адаптація компенсаційних пакетів

Адаптація компенсаційних пакетів Адаптація компенсаційних пакетів

Крім зростання фінансової винагороди, компанії змінюють і доповнюють структуру компенсацій. З'являються опції, актуальні для віддаленої роботи: наприклад, виплати на оренду робочих місць у коворкінгах і покупки устаткування для хоум-офісів, доставка обідів додому, пільги для співробітників-батьків (організація онлайн-дозвілля дітей).

На відміну від багатьох секторів, для яких коронакриза стала ударом, IT продовжить рости. А відтак і боротьба за таланти посилиться. Це потребує від роботодавців ще більше зусиль в наймі та утриманні команд.

Навчимо закривати вакансії оперативніше та якісніше!

Indigo Tech Recruiters School – новий стандарт знань в IT-рекрутингу. Спікери курсу: Ірина Шамаєва, Стаська Падалка, а також експерти з Garmmarly, DataArt, Медіа-Групи Україна і, звичайно, Indigo Tech Recruiters.

Дивитись програму
Інфо
Автор статті: INDIGO Tech Recruiters
5969 Переглядів
Категорія Рекрутинг
09.04.2021
Схожі статті
Огляд рівня заробітних плат для C-level на ринку українського IT в 2022 році
Як війна в країні вплинула на рівень доходу та мотивацію топ-менеджерів українського ІТ – про це у нашому новому огляді зарплат...
6 способів зробити свою компанію максимально приємним місцем для роботи
За результатами опитування на ДОУ, IT-фахівці високо цінують професійне зростання. Саме задля нього 54% ​​опитаних обрали сферу ІТ..
Чи ласкаво просимо: чек-лист для «правильної» адаптації новачків
Знайти IT-талант – це вже завдання із зірочкою, але рано зітхати з полегшенням. Як допомогти людині пройти тернистий шлях ньюкамера, якнайшвидше влитися в команду і вийти..
«Твоя особистість зливається з твоїм стартапом: якщо все добре – і тебе драйвить, якщо погано – ти теж "падаєш"»: інтерв'ю з Олександром Дятловим, General Manager Ukraine у Very Good Security
Сфера захисту чутливих даних стає все перспективнішою (sensitive data – це, наприклад, біометричні дані, інформація про здоров'я, фінанси та інші особисті відомості). У я..
Від продактів та дизайнерів до back-end, QA та девопсов: як Київстар розвиває у себе команди для створення IT продуктів. Інтерв'ю із СРО Київстар Михайлом Нестором
IT та Product напрямок в Україні розвивається та зростає постійно. А в Київстарі вирішили розвивати його всередині..
Прожити 6 місяців без зарплати: головний аналітик HUG's розповів про грамотне інвестування
Фінансова грамотність — той скілл, якого часто не вистачає навіть досвідченим професіоналам у своїй справі. Ми поговорили про неї з головним аналітиком робоедвайзера HUG'..
Крізь вогонь, воду й фазу штормінгу: 5 стадій розвитку команди
Безліч концепцій описують динаміку розвитку груп. Простою та зручною для використання на практиці ми, команда IT рекрутерів Indigo, вважаємо теорію, запропоновану америк..
Як створити успішний HR-бренд. Досвід General Electric, Netflix, Google
Як компанії виживають в умовах дедалі більшої орієнтації ринку праці на кандидатів? Це особливо актуально щодо технічних фахівців..
«Любов з першого погляду», або як Indigo з випускниками школи «Hillel» спілкувались :)
Між собою ми жартома вирішили що зустріч була схожа нателешоу «Любов з першого погляду» :). Випускники школи мали можливість поспілкуватись з HR’ами і рекрутерами і запит..
Закрити незакриване: що таке Executive Search? Шукаємо найліпших кандидатів на топові вакансії
Що таке Executive Search, кому він допоможе та як дібрати агентство, що допоможе знайти топового спеціаліста, — розбираємося далі...
Як захантити крутого Product Manager до себе в команду?
Згодом кількість завдань, проєктів та команда зростають, а керівник фізично не може розірватися та повноцінно встежити за всім. Не потонути у комунікації між різними відд..
Почути головне: 8 порад щодо оцінки цінностей топ-кандидата
Ціна помилки при наймі топ-менеджера вкрай висока і може коштувати бізнесові самого бізнесу. Окрім досвіду, знань та навичок, при executive search особливу увагу слід при..
Як український IT-бізнес адаптується до «карантинного» ринку: результати опитування
Карантин та економічний струс ускладнили роботу всіх галузей і не оминули стороною IT-ринок
«Я не чекаю від рекрутерів, що вони ходитимуть із застиглою посмішкою 24/7 та татуюванням “люблю людей”»: інтерв'ю з HR Director Ajax Systems Дар'єю Назаркіною
Українська компанія Ajax Systems розробляє та виготовляє розумні бездротові системи безпеки, які купують у 80+ країнах. Бізнес масштабується, команда швидко зростає – на ..