Український ринок праці під час війни: зріз ситуації, що відбувається в IT-сегменті і як українцям шукати роботу за кордоном

Twitter
Linkedin
Facebook
Telegram

За даними українського сайту з пошуку роботи Work.ua, у перший тиждень війни ринок праці у країні фактично застиг: якщо в довоєнний час на майданчику щодня з’являлося близько 4–5 тисяч нових вакансій, то наприкінці лютого — всього 150–250. Чи все так погано, як видається на перший погляд (спойлер — не все), як реагує на кризу IT-сфера та як українцям шукати роботу за кордоном — розповідаємо у матеріалі.

Бізнес IT Прогнози

Від падіння до поступового відновлення: стан ринку праці

Попри стрімке падіння перших днів, ситуація на ринку праці поступово покращується — про це повідомляє співзасновник Work.ua Артур Міхно на своїй сторінці у Facebook:

  1. станом на 15 березня на територіях, де не ведуться активні бойові дії, вакансії відкривають близько 10–15 % компаній — це майже вдвічі більше, ніж на початку війни;
  2. кількість нових вакансій постійно збільшується — ринок відновився до 15 % від свого довоєнного стану;
  3. відвідуваність сайту також зростає — вона вже досягла 60 % від довоєнних показників;
  4. середня кількість відгуків на одну вакансію у п’ять разів вища, ніж до війни, тож роботодавці можуть швидко закривати позиції.
Динаміка відвідування сайту Work.ua шукачами роботи у період з 23 лютого по 14 березня Динаміка відвідування сайту Work.ua шукачами роботи у період з 23 лютого по 14 березня

Аналітикою ділиться й інший ресурс — rabota.ua. Керівник аналітичного напряму сайту Іван Ромашов зазначає, що за перший тиждень війни кількість вакансій скоротилася на 45 %, кількість нових резюме — на 51 %, кількість відправлених резюме — на 39 %. При цьому найбільші зміни відбулися у центрах бізнес-активності України — Києві, Харкові, Одесі, Дніпрі, Запоріжжі, Львові. Проте вже з другого тижня бойових дій ринок праці почав поступово відновлюватися.

Структура попиту за напрямами до та під чай війни: збільшилася потреба у сферах торгівлі, транспорту та логістики, IT, а скоротилася у виробництві Структура попиту за напрямами до та під чай війни: збільшилася потреба у сферах торгівлі, транспорту та логістики, IT, а скоротилася у виробництві

Робочі місця та стан малого і середнього бізнесу

11–14 березня Європейська Бізнес Асоціація (EBA) провела опитування серед фізичних осіб-підприємців, що є учасниками проекту з підтримки малого та середнього бізнесу Unlimit Ukraine. Всього відповіді надали 156 респондентів.

Ось які результати:

  1. 24 % опитаних інформують про повну відсутність резервних фінансових коштів;
  2. 32 % вважають, що період фінансової стійкості їхнього бізнесу складає кілька місяців;
  3. 22 % розраховують на один місяць;
  4. 9 % мають піврічний запас міцності;
  5. 5% зможуть протриматися рік і більше.

При цьому 4 % респондентів планують закривати бізнес, а 42 % наразі не працюють. Незважаючи на складну ситуацію, власники компаній намагаються підтримувати своїх співробітників — нерідко з приватних коштів:

  1. 27 % продовжують виплачувати заробітну плату у повному обсязі;
  2. 8 % виплачують додаткові кошти або зарплату наперед;
  3. 29 % вживають заходів для підтримки своїх працівників — надають матеріальну та психологічну підтримку, допомагають з евакуацією та пошуком житла.

Однак такі можливості є не у всіх підприємців, тому 21 % опитаних не мають змоги виплачувати заробітну плату, 19 % вимушені скоротити виплати, 17 % відправили персонал в неоплачувані відпустки, а 8 % вдались до звільнень.

​Як війна вплинула на IT-галузь України

Агресія Росії проти України вдарила й по IT-галузі, та попри це вона лишається економічним форпостом у країні — чи не єдиним сегментом, що наразі може повноцінно працювати на експорт. 

15 березня 2022 року європейська організація DigitalEurope та українська асоціація IT Ukraine провели спільний вебінар, на якому поговорили про стан IT-ринку та виклики, з якими зіткнулася галузь під час війни. Виконавчий директор асоціації Костянтин Васюк поділився ключовими цифрами:

 наразі кількість задіяних в українському IT-сегменті спеціалістів сягає 300 тисяч чоловік, із них чверть — це жінки;

 понад 2 % спеціалістів галузі — а це більше 6 тисяч осіб — долучилися до лав Збройних сил України: керівництво і колеги їх усіляко підтримують, за ними збережені їхні робочі місця;

 компанії організували релокейт для 80 % відсотків співробітників — як за кордон, так і в межах України у безпечні регіони;

 завдяки реорганізації внутрішніх процесів компаніям вдалося зберегти рівень своєї продуктивності на рівні 70–80 % від довоєнних показників.

Чи чекати скорочень в українській IT-сфері

Хоча загальна ситуація на українському ринку праці залишається тривожною, IT-компанії швидко адаптувалися до нових умов роботи та не поспішають звільняти працівників. Зокрема, «Економічна правда» опитала сімку найбільших українських IT-компаній і отримала такі відповіді:

  1. кількість замовників та обсяг роботи не змінилися від початку війни;
  2. деякі клієнти навпаки розширюють обсяги співпраці, роблять пожертви і пропонують допомогу;
  3. опитані компанії не скорочували і не планують скорочувати персонал;
  4. низка компаній планують розширювати мережу офісів розробки за межами України.

Також з 23 по 26 березня видання Dou.ua провело опитування серед 6812 українських ІТ-спеціалістів і дізналося, що з ними відбувається під час війни:

  1. 84 % опитаних працюють фултайм, 7 % — парттайм;
  2. 6 % респондентів втратили роботу через війну — переважно це сисадміни, дизайнери, спеціалісти із продажів, підтримки та маркетингу;
  3. У 77 % спеціалістів рівень доходу не змінився з початком війни, у 8 % — дещо знизився, а у 6 % — суттєво знизився.

Як бачимо, скорочення все ж мають місце, проте працівники IT-сегменту є досить захищеними та вимушені вдаватися до пошуків нової роботи рідше, аніж працівники інших сфер.

Робота в IT за кордоном: що треба знати українцям

Хоча IT-галузь наразі є однією з найстабільніших на українському ринку праці, частина айтівців із різних причин шукають роботу за кордоном — віддалено та в офісах у інших країнах. Також у IT можуть мігрувати спеціалісти нетехнічних напрямів — наприклад, рекрутери, дизайнери, маркетологи і копірайтери, які працювали в інших сферах і наразі залишилися без роботи.

Що треба знати, якщо ви потрапляєте у якусь із цих категорій? Підготували короткі відповіді.

Переїзд за кордон і віддалена робота. На період дії воєнного стану в Україні заборонено виїзд за межі країни чоловіків від 18 до 60 років за винятком окремих категорій, зазначених на сайті Державної прикордонної служби України. Незважаючи на заборону виїзду, чоловіки можуть шукати віддалену роботу за кордоном. Жінки — що вже працювали у сфері й ті, що тільки планують туди переходити, — мають змогу обирати різні варіанти працевлаштування, зокрема й таке, що передбачає переїзд і працевлаштування за кордоном.

Список найпопулярніших для переїзду країн серед IT-спеціалістів — дані Dou.ua Список найпопулярніших для переїзду країн серед IT-спеціалістів — дані Dou.ua
Як спеціалісти з IT-сфери обирали місце для переїзду у межах України та за кордон — дані Dou.ua Як спеціалісти з IT-сфери обирали місце для переїзду у межах України та за кордон — дані Dou.ua

Тимчасовий захист і можливість легально працювати за кордоном. Наразі є три варіанти легального перебування українців на території країн Євросоюзу: у статусі туриста, через отримання тимчасового захисту, через отримання статусу біженця. Для тих, хто шукає легальну роботу, оптимальною є опція тимчасового захисту — вона може дещо відрізнятися у різних країнах, але обов'язково надає право на працевлаштування. 

Зверніть увагу, що тимчасовий захист не застосовується в інших країнах Шенгенської зони, які не є членами Євросоюзу: в Швейцарії, Норвегії, Ліхтенштейні, Ісландії. Проте там розроблені спеціальні механізми — наприклад, у Швейцарії діє «статус захисту S». Для отримання тимчасового захисту українцям потрібно звернутися до органів місцевої влади обраної країни. Процес отримання статусу проходитиме за спрощеною процедурою та у стислі терміни.

Ресурси для пошуку роботи в IT за кордоном

Якщо ви вирішили шукати роботу в IT-сегменті за кордоном, зверніть увагу на такі ресурси:

 Майданчики, створені спеціально для працевлаштування українців: UAtalents, jobs4ukraine, RemoteUkraine, hireforukraine, jobaidukraine, jobs4ukr, Jobs for Ukrainians від Happy Monday, «Робота для українців за кордоном» від Jooble. 

 Робота за кордоном від DOU

 Міжнародні майданчики з пошуку роботи — зокрема, для тих, хто розглядає як варіанти проектну зайнятість та фриланс: Upwork, Fiverr, Toptal, Freelancer, Glassdoor, Indeed, SitePoint Remote, Authentic Jobs.

А також на корисні тематичні матеріали від Happy Monday та Indigo Tech Recruiters:

Інфо
Автор статті: Анна Лип'ятських
1178 Переглядів
Категорія Рекрутинг
11.04.2022
Схожі статті
Огляд рівня заробітних плат для C-level на ринку українського IT в 2022 році
Як війна в країні вплинула на рівень доходу та мотивацію топ-менеджерів українського ІТ – про це у нашому новому огляді зарплат...
6 способів зробити свою компанію максимально приємним місцем для роботи
За результатами опитування на ДОУ, IT-фахівці високо цінують професійне зростання. Саме задля нього 54% ​​опитаних обрали сферу ІТ..
Огляд заробітних плат для C-level на українському IT-ринку 2021 року
CEO Катерина Осадчук і команда Indigo Tech Recruiters провели третій щорічний огляд зарплат для C-level в IT. Ділимося результатами й дякуємо Royallex в особі Віталія Луж..
Огляд рівня заробітної плати для C-level на ринку українського IT за результатами 2019 року
СЕО Катерина Осадчук та команда Indigo Tech Recruiters провели другий щорічний огляд заробітних плат для C-level в IT. Ділімося результатами. Помилка найму та втрата ключ..
Чи ласкаво просимо: чек-лист для «правильної» адаптації новачків
Знайти IT-талант – це вже завдання із зірочкою, але рано зітхати з полегшенням. Як допомогти людині пройти тернистий шлях ньюкамера, якнайшвидше влитися в команду і вийти..
«Твоя особистість зливається з твоїм стартапом: якщо все добре – і тебе драйвить, якщо погано – ти теж "падаєш"»: інтерв'ю з Олександром Дятловим, General Manager Ukraine у Very Good Security
Сфера захисту чутливих даних стає все перспективнішою (sensitive data – це, наприклад, біометричні дані, інформація про здоров'я, фінанси та інші особисті відомості). У я..
Від продактів та дизайнерів до back-end, QA та девопсов: як Київстар розвиває у себе команди для створення IT продуктів. Інтерв'ю із СРО Київстар Михайлом Нестором
IT та Product напрямок в Україні розвивається та зростає постійно. А в Київстарі вирішили розвивати його всередині..
Прожити 6 місяців без зарплати: головний аналітик HUG's розповів про грамотне інвестування
Фінансова грамотність — той скілл, якого часто не вистачає навіть досвідченим професіоналам у своїй справі. Ми поговорили про неї з головним аналітиком робоедвайзера HUG'..
Як створити успішний HR-бренд. Досвід General Electric, Netflix, Google
Як компанії виживають в умовах дедалі більшої орієнтації ринку праці на кандидатів? Це особливо актуально щодо технічних фахівців..
«Любов з першого погляду», або як Indigo з випускниками школи «Hillel» спілкувались :)
Між собою ми жартома вирішили що зустріч була схожа нателешоу «Любов з першого погляду» :). Випускники школи мали можливість поспілкуватись з HR’ами і рекрутерами і запит..
Огляд зарплат Product Roles в українських IT-компаніях
СЕО Катерина Осадчук і команда INDIGO Tech Recruiters провели огляд заробітних плат для Product Roles в IT. Нагадаємо: щорічно ми випускаємо огляд заробітних плат C-Level..
Закрити незакриване: що таке Executive Search? Шукаємо найліпших кандидатів на топові вакансії
Що таке Executive Search, кому він допоможе та як дібрати агентство, що допоможе знайти топового спеціаліста, — розбираємося далі...
Почути головне: 8 порад щодо оцінки цінностей топ-кандидата
Ціна помилки при наймі топ-менеджера вкрай висока і може коштувати бізнесові самого бізнесу. Окрім досвіду, знань та навичок, при executive search особливу увагу слід при..
Як український IT-бізнес адаптується до «карантинного» ринку: результати опитування
Карантин та економічний струс ускладнили роботу всіх галузей і не оминули стороною IT-ринок