Вічний біль: як вчити інгліш так, щоб знати?

Twitter
Linkedin
Facebook
Telegram

Англійську мову ми вчимо змалечку: хто ще з дитсадка, а хто — з перших класів школи. Втім, розуміє цю мову на слух і може вільно вести розмову далеко не кожен. І це якщо висловитися дуже оптимістично і м'яко

Розвиток Дозвілля
Вічний біль: як вчити інгліш так, щоб знати?

Англійську мову ми вчимо змалечку: хто ще з дитсадка, а хто — з перших класів школи. Втім, розуміє цю мову на слух і може вільно вести розмову далеко не кожен. І це якщо висловитися дуже оптимістично і м'яко. Насправді ж, ситуація із англійською надміру сумна навіть в IT-сфері — про це скаже вам будь-який IT-рекрутер.


Чому так, і що з цим робити?

Мо-ти-ва-ція


Вчити мову і ніде її не застосовувати — це повний булшіт. Кажу це вам як людина, яка змушена була вчити французьку два роки у школі: купа грошей на репетиторів, сотні годин витраченого часу і нервів. І що в підсумку? Je m'appelle Yulia, je suis un nerd)) Не використовуючи мову більше 10 років, я не дам собі ради, раптом опинившись у франкомовному середовищі. Зате можу прочитати простенький текстик і, може, не налажати дуже у вимові знайомих слів. От тільки нафіга це мені?

Точно те саме відбувається і з англійською: вивчили до певного рівня і не практикуєте — час і гроші на вітер. Але уявіть, що за три-чотири місяці вам релокейтитись до нейтів-спікерів.  Або ви дуже хочете покращити своє фінансове становище і брати замовлення від крутих компаній на міжнародних біржах фрілансу. Або, коли ви знаєте, що від посади вашої мрії вас віддаляє лише ваша слабенька англійська. Чи, може, ви мрієте подорожувати по всьому світу і працювати віддалено? Відчули? Але ось засада: часу на англійську немає зовсім, вдома діти плачуть, здача проекту на носі, овертайми, відрядження. . .

Потрібне підкреслити. От-от.

Чому курси працюють поганенько?

Вічний біль: як вчити інгліш так, щоб знати?


О, ви щойно записалися на курси англійської? Вважаєте, що після 2-4 місяців занять інгліш литиметься піснею?


Особисто знаю розумних дорослих людей, які вже по четвертому колу відвідують курс intermediate в надії, нарешті, проапдейтитися до upper. І не виглядає, що цього разу їм таки вдасться.


Курси, безперечно, чудове рішення, особливо для тих, кому важко самоорганізуватися, або якщо вам остогидло скніти за монітором/мобілкою і в позаробочий час. Але якщо ви визнаєте, що курси — лише допоміжний, але не основний інструмент вивчення англійської — ви виграєте цей бій. Питання не в тому, щоб за будь-яку ціну естімейтнутися на курсах до бажаного рівня і потім гордо понтуватися папірцем, а в тому, як ви підтримуватимете цей рівень повсякдень опісля курсів.

Та все ж: як обрати справді класні курси англійської?

Сам факт того, що ви віддаєте гроші за навчання — це вже непогана мотивація не пропускати заняття і цінувати здобуті знання. Певно, ви не раз починали проходити тривалі безкоштовні курси на різних он-лайн платформах? І як? Найчастіше до фіналу доходять чи не одиниці, адже так влаштована людська психіка: ми рідко цінуємо те, що дається нам безкоштовно. Найкращі курси англійської — це ті, які створені за сучасними методиками. Траст мі, десяток студентів, що сидять години підряд на дупці рівно, слухають викладача і роблять те, що ми всі робили в школі — це минуле сторіччя, гнилий відстій і факін шіт. Побачили таке десь на пробному уроці — ідіть звідти геть, не озираючись.


Обирайте курси за зручним для вас графіком у найкращих мовних школах із відмінним рейтингом, попитайтеся в знайомих, родичів і колег, винесіть мозок адміністраторам, випитуючи деталі. Курси, спеціалізація яких — все що завгодно, але не англійська мова, зазвичай не славляться ефективністю. Будьте готові в такому разі до нудного процесу, слабких викладачів і школа-стайл атмосфери. Що може бути ефективним? Сильні викладачі, різнотипні завдання, ігрові методики, мікрольорнінг, якісні навчальні матеріали, можливості додаткових активностей та ще купка всього.


І пам’ятайте, що курси — це лише 20-30% успіху, а все інше у ваших руках. До речі: 12 ресурсів для вивчення англійської мови

То як же тримати рівень?

Вау, якщо ваша робота передбачає щоденне використання англійської: листування, відеоконференції, відрядження, вивчення англомовних джерел інформації. А що, як ні?


Тоді доведеться придумувати довкола себе англо-двіж самостійно: улюблений серіал в оригіналі, розмови з рідними/друзями (звісно, якщо вони здатні), пошук і налагодження спілкування з нейтівами (розмовні клуби, скайп-уроки), проходження он-лайн цікавого курсу англійською з теми, що вам до вподоби, використання додатків для вивчення мови, прослуховування подкастів тощо. Але будьте певні: щойно ви зупинитеся в практиці, ваш рівень почне слабшати і через певний час доведеться робити знову надзусилля, щоб наздогнати втрачене.

Вічний біль: як вчити інгліш так, щоб знати?

Чому англійська — це не досягнення

Уявіть ситуацію: міжнародна компанія відкриває офіс в Україні. Потрібні працівники з вільною англійською, адже щодня їм доведеться спілкуватися з англомовними працівниками з хед-офісу. І яким би ви не були кльовим фахівцем на українському ринку, ви не маєте можливості претендувати на посаду в цій компанії просто тому, що ваш рівень інглішу недостатній. Тобто, ви просто не можете говорити і писати. А це, як не сумно, в очах цієї компанії лише базові вміння, а не якась суттєва професійна ачівка.


Щодня як сорсер/рекрутер я взаємодію із кандидатами, які виглядають як ідеальні претенденти на позиції, але їхній рівень англійської не є достатнім. І сумно, коли мені кажуть: «сорі, мій рівень англійської заслабкий». І я буквально чую, як вони кусають лікті, адже втрачають можливості розвитку, роботи з класними фахівцями, цікавих відряджень, релокейту, і, зрештою, практики англійської.

Якщо ви щойно надумали перейти в IT-сферу, одне з перших завдань, яке добре було б поставити собі у плані дій — це саме вивчення англійської, адже ніколи не знаєте, коли до вас надійде класна вакансія від рекрутера, на яку ви не зможете відгукнутися саме через інгліш.

Інфо
Автор статті: INDIGO Tech Recruiters
2752 Переглядів
20.01.2020
Схожі статті
Чи ласкаво просимо: чек-лист для «правильної» адаптації новачків
Знайти IT-талант – це вже завдання із зірочкою, але рано зітхати з полегшенням. Як допомогти людині пройти тернистий шлях ньюкамера, якнайшвидше влитися в команду і вийти..
«Твоя особистість зливається з твоїм стартапом: якщо все добре – і тебе драйвить, якщо погано – ти теж "падаєш"»: інтерв'ю з Олександром Дятловим, General Manager Ukraine у Very Good Security
Сфера захисту чутливих даних стає все перспективнішою (sensitive data – це, наприклад, біометричні дані, інформація про здоров'я, фінанси та інші особисті відомості). У я..
Прожити 6 місяців без зарплати: головний аналітик HUG's розповів про грамотне інвестування
Фінансова грамотність — той скілл, якого часто не вистачає навіть досвідченим професіоналам у своїй справі. Ми поговорили про неї з головним аналітиком робоедвайзера HUG'..
Крізь вогонь, воду й фазу штормінгу: 5 стадій розвитку команди
Безліч концепцій описують динаміку розвитку груп. Простою та зручною для використання на практиці ми, команда IT рекрутерів Indigo, вважаємо теорію, запропоновану америк..
«Любов з першого погляду», або як Indigo з випускниками школи «Hillel» спілкувались :)
Між собою ми жартома вирішили що зустріч була схожа нателешоу «Любов з першого погляду» :). Випускники школи мали можливість поспілкуватись з HR’ами і рекрутерами і запит..
ЗСЖ для офісного планктону: як заохотити турботу про здоров'я у колективі, та не облажатися
У СНД ставлення до проблем зі здоров'ям – завжди “раптово”. Рак, гіпертонічний криз та хребетна грижа наступають як сніг для комунальних служб узимку. Але всі ці хвороби ..
"Філософія дуже проста: не володій, а май": Максим Соловйов, засновник sharing economy сервісів Carbar і Apple4Teams
Команда Indigo – Tech Recruiters дізналася у фаундера – Максима Соловйова, чим вигідні такі рішення, як оцінити благонадійність потенційного клієнта за його соціальним ка..
«Не чекати на «осяяння» згори, а робити кроки щодня, збирати свою “інноваційну фішку” з невеликих, але ефективних складових»: Максим Слободянюк, засновник Nika Tech Family
Це інтерв'ю ми взяли у Максима до ситуації з пандемією і, здається, настає час, коли компанії починають повертатися до колишнього режиму, а хтось і зростатиме..
Штучний інтелект замість боса, фахівці з різноманіття та бебі-бумери на заміну «зетам»: рекрутингові тренди нової декади 
Про тенденції в своїй галузі наприкінці року не пише хіба що лінивий, а оскільки ми з it recruitment agency Indigo — невтомні бджілки, вирішили і собі проаналізувати, чо..
НЕ СМІШНО. Чому рекрутери пишуть погані вірші
“У день чудовий, день пригожий постукала до Вас сюди” (с), щоб швиденько сказати пару слів про те, як креативіт вітчизняний рекрутер. А креативіт він нещадно, несамовито,..
Бермудські трикутники: 9 небезпечних зон, де ми втрачаємо кандидатів 
Чому замість черги кандидатів під офісом гуляє тільки вітер? В процесі рекрутингу є безліч етапів, коли пул пошукачів поступово зменшується, і в результаті на співбесіді,..
Екранні уроки: 6 епічних кіноспівбесід в IT
Вчитися проводити співбесіди можна не тільки на власному досвіду, а і у своїх колег з великих та малих екранів..
IT-FEST in UKRAINE #it-fest
IT Fest – це 20 доповідей у ​​7 різних напрямках від 14 спікерів рівня senior для 2500 учасників. Захід націлений на кар'єру початківців в IT і тих, хто тільки замислюєть..
24-26 вересня в Одесі пройде VII Всеукраїнська конференція HR-IT
«Думаю, навчання для менеджерів із персоналу та рекрутерів — це стан постійний», — коментує директор компанії-організатора Оксана Краснопольська..
Рекомендаційний лист: структура, правила написання, приклади
Рекомендаційний лист знадобиться під час працевлаштування, подавання заявки на стажування у відому компанію і для трудової імміграції. З’ясовуємо, як написати рекомендаці..