Огляд зарплат CMO в українському IT

Twitter
Linkedin
Facebook
Telegram

СЕО Катерина Осадчук і команда INDIGO Tech Recruiters провели другий щорічний огляд заробітних плат для C-Level в IT. А зараз заглиблюємося у деталі і розглядаємо окремі посади з дослідження. Нагадаємо, що раніше ми випустили огляд зарплат СЕО, СОО, CTO, CFO і HRD. Цей огляд присвячений CMO – маркетинговим директорам.

Огляд зарплат СМО Топ-менеджер Професії Менеджмент

СЕО Катерина Осадчук і команда INDIGO Tech Recruiters провели другий щорічний огляд заробітних плат для C-Level в IT. А зараз заглиблюємося у деталі і розглядаємо окремі посади з дослідження. Нагадаємо, що раніше ми випустили огляд зарплат СЕО, СОО, CTO, CFO і HRD.

Цей огляд присвячений CMO – маркетинговим директорам.

СЕО INDIGO Tech Recruiters - Катерина Осадчук СЕО INDIGO Tech Recruiters - Катерина Осадчук

Chief Marketing Officer – це голос клієнта в компанії і голос компанії для клієнта.

Ця роль відповідальна за ріст і збільшення inbound-продажів шляхом реалізації грамотної маркетингової стратегії. Тобто серед головних завдань маркетинг-директора – зробити бренд впізнаваним і відбудуватися від конкурентів, збільшуючи дохід компанії за рахунок залучення клієнтів.

Ключова відповідальність CMO:  

  1. Зрозуміти точну позицію компанії на ринку, використовуючи різні методи збору й аналізу інформації про макро- і мікросередовище, внутрішню ситуацію в компанії.
  2. Визначити маркетингові цілі, сегментування і позиціонування – тобто те, яку нішу зайняти з урахуванням проведеного аналізу ринку і потреб клієнтів.
  3. Розробити стратегію, щоб вивести компанію на цю майбутню позицію на ринку.
  4. І в результаті ефективно реалізувати маркетингову стратегію.

Звучить просто, а на ділі – складніше. Маркетинг – це не про «показати красиву обгортку», а зробити так, щоб під нею була «начинка», що відповідає очікуванням клієнта, а краще – перевершує їх. А значить, у CMO повинні бути повноваження впливати на тюнінг продукту або послуги завдяки ефективній роботі з іншими працівниками C-Level-команди.

Яка оплата цієї важливої ​​позиції у IT-компаніях на території України?  

Нижче ми покажемо результати опитування 29 СMО в Україні.

Більшість учасників нашого опитування (79,31%) працюють у компаніях, заснованих в Україні.

Рис. 1. Країна заснування компанії, в якій працюють опитані CMO Рис. 1. Країна заснування компанії, в якій працюють опитані CMO

Практично в рівних частинах представлені кандидати з малих, середніх і великих компаній (йдеться про кількість працівників).

Рис. 2. Кількість працівників у компанії, де працюють опитані директори з маркетингу Рис. 2. Кількість працівників у компанії, де працюють опитані директори з маркетингу

Більшість учасників опитування працюють у продуктових IT-компаніях

Рис. 3. Відсоток учасників опитування з аутсорсингових, аутстафінгових і продуктових компаній Рис. 3. Відсоток учасників опитування з аутсорсингових, аутстафінгових і продуктових компаній

Більшість СMО заробляють $3000. Загалом вилка від $1360 до $5100. Було декілька маркетдирів із зарплатою $6000 і $8000, як і тих, хто отримує $960-$1100, – вони потрапили в 10 % верхнього і нижнього значення вибірки, і тому були обрізані як ті, хто випадає із загальної статистики або статистично малоймовірні.

Рис. 4. Загальна вилка винагороди CMO (зарплата плюс бонуси) Рис. 4. Загальна вилка винагороди CMO (зарплата плюс бонуси)

Фактори, які впливають на рівень зарплати СMО  

Рівень зарплати СMО пов'язаний з найрізноманітнішими факторами.

Хочемо звернути вашу увагу на те, що пункти, за якими ми отримали менше чотирьох відповідей, були вилучені, оскільки не можуть бути досить валідними для ухвалення рішень.

Так, наприклад, якщо тільки четверо СMО відповіли, що працюють у компанії від п’яти до шести років, ми вилучали ці цифри як недостатньо показові і брали до уваги лише ті, де п’ять і більше відповідей.

На рисунку ці дані відображені у вигляді плоскої риски (у таблицях вони просто не вказані).

Рис. 5. Кореляція винагороди маркетингового директора і кількості років роботи в компанії Рис. 5. Кореляція винагороди маркетингового директора і кількості років роботи в компанії

Цифри показують, що якщо СМО працює в компанії від року до трьох, то в рівні зарплати таких фахівців немає значної різниці. У СМО, які працюють у компанії чотири-п’ять років, вилка дещо вища – від $2500 до $6000, на медіані – $4000.

Цікаво, що СМО – єдина роль у серії наших оглядів зарплат C-Level, де на медіані працівники віком до 30 років мають дохід вище ($3000), ніж після 31 року. Хоча у віці від 31 року верхня вилка зарплати на $1000 вища – $5800.

Рис. 6. Взаємозв'язок між винагородою та віком СMО Рис. 6. Взаємозв'язок між винагородою та віком СMО

Вік компанії несуттєво впливає на рівень оплати СМО. Хоча на медіані СМО, які працюють у компаніях, заснованих понад п’ять і десять років тому, – оплата $3000-$3500. Водночас і в компаніях віком один-три роки вилка оплати досить висока – до $5600.

Рис. 7. Взаємозв’язок між винагородою маркетингового директора і віком компанії Рис. 7. Взаємозв’язок між винагородою маркетингового директора і віком компанії

Рівень оплати зростає з кількістю співробітників, що працюють у компанії.

Рис. 8. Медіана винагороди маркетингового директора залежно від кількості працівників у компанії Рис. 8. Медіана винагороди маркетингового директора залежно від кількості працівників у компанії
Рис. 9. Взаємозв’язок між винагородою директора з маркетингу і кількістю його підлеглих Рис. 9. Взаємозв’язок між винагородою директора з маркетингу і кількістю його підлеглих

У СМО, що мають бонусну частину в структурі оплати, дохід вищий – $4000 на медіані – у порівнянні з $2000 у тих, хто отримує тільки ставку.

Рис. 10. Взаємозв'язок між винагородою СМО і формою оплати – тільки фіксована частина або фіксована + бонус Рис. 10. Взаємозв'язок між винагородою СМО і формою оплати – тільки фіксована частина або фіксована + бонус

Показові дані щодо рівня задоволеності роботою працівників у зв'язку з їхньою заробітною платою. СМО з вилкою зарплати $2000-$5800 більше задоволені своєю роботою, ніж ті, хто заробляє від $750 до $3900.

Рис. 11. Взаємозв'язок між задоволеністю СМО роботою і рівнем його винагороди Рис. 11. Взаємозв'язок між задоволеністю СМО роботою і рівнем його винагороди

Але є й ті, хто не задоволений своєю роботою, отримуючи $4000. Тому ми проаналізували додаткові фактори мотивації, демотивації і деякі умови праці маркетингових директорів.

KPI, фактори мотивації і демотивації маркетингових директорів в українському IT  

Рис. 12. Взаємозв'язок між задоволеністю роботою і рівнем винагороди СМО (блокспот з урахуванням даних, де було менше чотирьох відповідей) Рис. 12. Взаємозв'язок між задоволеністю роботою і рівнем винагороди СМО (блокспот з урахуванням даних, де було менше чотирьох відповідей)

Для працівників на даній посаді особливо важливі свобода в ухваленні рішень і їхній імплементації (72,41%), а також професійний розвиток (по 68,97%). На третьому місці – культура довіри в компанії (55,17%). Рівень зарплати посідає четверте місце серед факторів мотивації (51,72%).

Рис. 13. Фактори мотивації СMО (клікніть на графік для збільшення) Рис. 13. Фактори мотивації СMО (клікніть на графік для збільшення)

Демотивують насамперед низький бонус або його відсутність (51,72%), недостатній рівень зарплати (48,28%) і рівною мірою (44,83%) – недолік балансу робота-життя і брак свободи в ухваленні рішень і їхньому впровадженні.

Рис.14. Фактори демотивації СMО (клікніть на графік для збільшення) Рис.14. Фактори демотивації СMО (клікніть на графік для збільшення)

У 37,93% KPI пов'язані з реалізацією планів департаменту, у 31,03% із загальним доходом компанії. Немає KPI у 24,14% опитаних СМО.

Рис. 15. KPI, за які маркетинговим директорам виплачують бонус (клікніть на графік для збільшення) Рис. 15. KPI, за які маркетинговим директорам виплачують бонус (клікніть на графік для збільшення)

По 34,48% учасників оформлені як ФОП і за КЗпП. 13,79% ніяк не оформлюють свої відносини з роботодавцем.

Рис. 16. Форма оформлення співпраці компаній з СМО Рис. 16. Форма оформлення співпраці компаній з СМО

І у 72,41% опитаних оплата прив'язана до курсу долара.

Рис. 17. Валюта, до якої прив'язана виплата винагороди маркетингових директорів Рис. 17. Валюта, до якої прив'язана виплата винагороди маркетингових директорів

Будемо раді, якщо інформація виявиться корисною для ухвалення правильних бізнес-рішень. І нагадаємо, що готові допомогти компаніям з пошуком CМO та інших C-Level-менеджерів.

P. S. Дякуємо Віталію Луженцову за професійну допомогу в обробці даних.

Авторка: Катерина Осадчук, СЕО INDIGO Tech Recruiters

Інфо
Автор статті: INDIGO Tech Recruiters
5969 Переглядів
Категорія C-level
12.06.2020
Схожі статті
Огляд рівня заробітних плат для C-level на ринку українського IT в 2022 році
Як війна в країні вплинула на рівень доходу та мотивацію топ-менеджерів українського ІТ – про це у нашому новому огляді зарплат...
6 способів зробити свою компанію максимально приємним місцем для роботи
За результатами опитування на ДОУ, IT-фахівці високо цінують професійне зростання. Саме задля нього 54% ​​опитаних обрали сферу ІТ..
Огляд заробітних плат для C-level на українському IT-ринку 2021 року
CEO Катерина Осадчук і команда Indigo Tech Recruiters провели третій щорічний огляд зарплат для C-level в IT. Ділимося результатами й дякуємо Royallex в особі Віталія Луж..
Огляд рівня заробітної плати для C-level на ринку українського IT за результатами 2019 року
СЕО Катерина Осадчук та команда Indigo Tech Recruiters провели другий щорічний огляд заробітних плат для C-level в IT. Ділімося результатами. Помилка найму та втрата ключ..
Чи ласкаво просимо: чек-лист для «правильної» адаптації новачків
Знайти IT-талант – це вже завдання із зірочкою, але рано зітхати з полегшенням. Як допомогти людині пройти тернистий шлях ньюкамера, якнайшвидше влитися в команду і вийти..
«Твоя особистість зливається з твоїм стартапом: якщо все добре – і тебе драйвить, якщо погано – ти теж "падаєш"»: інтерв'ю з Олександром Дятловим, General Manager Ukraine у Very Good Security
Сфера захисту чутливих даних стає все перспективнішою (sensitive data – це, наприклад, біометричні дані, інформація про здоров'я, фінанси та інші особисті відомості). У я..
Від продактів та дизайнерів до back-end, QA та девопсов: як Київстар розвиває у себе команди для створення IT продуктів. Інтерв'ю із СРО Київстар Михайлом Нестором
IT та Product напрямок в Україні розвивається та зростає постійно. А в Київстарі вирішили розвивати його всередині..
Прожити 6 місяців без зарплати: головний аналітик HUG's розповів про грамотне інвестування
Фінансова грамотність — той скілл, якого часто не вистачає навіть досвідченим професіоналам у своїй справі. Ми поговорили про неї з головним аналітиком робоедвайзера HUG'..
Крізь вогонь, воду й фазу штормінгу: 5 стадій розвитку команди
Безліч концепцій описують динаміку розвитку груп. Простою та зручною для використання на практиці ми, команда IT рекрутерів Indigo, вважаємо теорію, запропоновану америк..
«Любов з першого погляду», або як Indigo з випускниками школи «Hillel» спілкувались :)
Між собою ми жартома вирішили що зустріч була схожа нателешоу «Любов з першого погляду» :). Випускники школи мали можливість поспілкуватись з HR’ами і рекрутерами і запит..
Огляд зарплат Product Roles в українських IT-компаніях
СЕО Катерина Осадчук і команда INDIGO Tech Recruiters провели огляд заробітних плат для Product Roles в IT. Нагадаємо: щорічно ми випускаємо огляд заробітних плат C-Level..
Як захантити крутого Product Manager до себе в команду?
Згодом кількість завдань, проєктів та команда зростають, а керівник фізично не може розірватися та повноцінно встежити за всім. Не потонути у комунікації між різними відд..
Почути головне: 8 порад щодо оцінки цінностей топ-кандидата
Ціна помилки при наймі топ-менеджера вкрай висока і може коштувати бізнесові самого бізнесу. Окрім досвіду, знань та навичок, при executive search особливу увагу слід при..
«Я не чекаю від рекрутерів, що вони ходитимуть із застиглою посмішкою 24/7 та татуюванням “люблю людей”»: інтерв'ю з HR Director Ajax Systems Дар'єю Назаркіною
Українська компанія Ajax Systems розробляє та виготовляє розумні бездротові системи безпеки, які купують у 80+ країнах. Бізнес масштабується, команда швидко зростає – на ..