Огляд зарплат фінансових директорів в українському IT

Twitter
Linkedin
Facebook
Telegram

СЕО Катерина Осадчук і команда IT-рекрутингового агентства INDIGO Tech Recruiters провели другий щорічний огляд заробітних плат для C-Level в IT. Нагадаємо, що раніше ми випустили огляд зарплат СЕО, СОО, CTO і HRD.

Професії Огляд зарплат CFO Топ-менеджер IT
СЕО INDIGO Tech Recruiters - Катерина Осадчук СЕО INDIGO Tech Recruiters - Катерина Осадчук

СЕО Катерина Осадчук і команда IT-рекрутингового агентства INDIGO Tech Recruiters провели другий щорічний огляд заробітних плат для C-Level в IT. Нагадаємо, що раніше ми випустили огляд зарплат СЕО, СОО, CTO і HRD.

А зараз розглядаємо зарплати і фактори мотивації фінансових директорів (вони ж – Chief Financial Officer, або скорочено CFO).

 Раніше роль фінансового директора полягала в повідомленні про фінансові результати компанії або про брак бюджету як про здійснений факт.

Сучасний фіндиректор – більш стратегічний гравець. Щоб приносити максимальну користь бізнесу, CFO повинні, крім фінансових компетенцій, володіти потужними лідерськими якостями.

Йдеться не лише про харизму, а й про обізнаність у питаннях прибутковості і маржинальність компанії. CFO повинні самостійно пропонувати кращі рішення з побудови бізнес-моделі, забезпечення прибутковості, пошуку інвестицій. А потім очолювати процес впровадження цих рішень у життя. Далі необхідно вміти перевести їх у чіткі завдання, донести до потрібних працівників і здійснити моніторинг виконання.

Хороший фінансовий директор повинен бути допитливим: брати участь в зібраннях команд делівері, маркетингу, продажів, щоб розуміти бізнес, чути про проблеми і рішення, що ухвалюються, показувати їхню фінансову сторону. Це дозволяє командам не ухвалювати рішення у відриві від цифр.

Аналітичність і технологічність – ще одні важливі компетенції для CFO. Легкий доступ до дешбордів, вибудованих на основі точних даних, генерація автоматизованих звітів у пару кліків – те, за що СЕО цінують фінансових директорів. Особливо якщо використовується хмарне рішення з доступом з будь-якого пристрою в зручний час. Навіть засинаючи, СЕО може переконатися, що справи в його компанії йдуть добре. Немає сумнівів, що CFO – важливий стратегічний партнер СЕО, який забезпечує його спокійний сон.

Скільки ж коштують такі керівники? Нижче ми покажемо результати опитування 26 CFO IT-компаній в Україні.

Скільки отримують CFO - взаємозв'язок зарплат з іншими факторами

Більшість учасників нашого опитування (53,85%) працюють у компаніях, заснованих в Україні, 26,92% – в європейських.

Рис. 1. Країна заснування IT-компанії, в якій працює фінансовий директор Рис. 1. Країна заснування IT-компанії, в якій працює фінансовий директор

42,31% опитаних працюють у компаніях, розмір яких від 81 до 200 працівників.

Рис. 2. Кількість працівників у компанії, де працює фінансовий директор Рис. 2. Кількість працівників у компанії, де працює фінансовий директор

Більше половини опитаних – представники продуктових IT-компаній

Рис. 3. Відсоток учасників опитування з аутсорсингових, аутстафінгових і продуктових компаній Рис. 3. Відсоток учасників опитування з аутсорсингових, аутстафінгових і продуктових компаній

Найчастіше СFО заробляють $3875. Загалом вилка від $1500 до $7500. Було двоє фіндиректорів з зарплатою $10 000, а також двоє з зарплатою $960 і $1000 – вони потрапили до 10 % верхнього і нижнього значення вибірки, і тому були вилучені як ті, хто випадає із загальної статистики, або статистично малоймовірні.

Рис. 4. Загальна вилка винагороди фінансового директора (зарплата плюс бонуси) Рис. 4. Загальна вилка винагороди фінансового директора (зарплата плюс бонуси)

Рівень зарплати фінансового директора корелює з найрізноманітнішими факторами.

Хочу звернути увагу на те, що пункти, за якими ми отримали менше чотирьох відповідей, були вилучені, тому що не можуть бути достатньо валідними для ухвалення рішень. Наприклад, якщо тільки четверо СFО відповіли, що працюють у компаніях розміром до 20 осіб, ми вилучили ці цифри як недостатньо показові і брали до уваги лише ті, де п’ять і більше відповідей.

Рис. 5. Взаємозв'язок між винагородою фінансового директора і кількістю працівників у компанії Рис. 5. Взаємозв'язок між винагородою фінансового директора і кількістю працівників у компанії

Цифри показують, що у великих (за кількістю працівників) компаніях CFO заробляють значно більше, ніж у маленьких. $3750 на медіані у порівнянні з $1500.

Цікаво, що СFО – єдина C-Level-роль з нашого огляду зарплат, де практично не було представників до 30 років.

Більшість респондентів – віком від 31 до 40 років, але заробіток вищий у тих, хто старше 41 року – $5100 на медіані у порівнянні з $3875. Також і верх вилки у них $10 000, а не $6350, як у більш молодих фінансових директорів.

Рис. 6. Взаємозв'язок між винагородою та віком СFО Рис. 6. Взаємозв'язок між винагородою та віком СFО
Рис. 7. Взаємозв'язок між винагородою та віком фінансового директора. Медіана Рис. 7. Взаємозв'язок між винагородою та віком фінансового директора. Медіана

Чим старша компанія, тим частіше в ній зустрічаються CFO з більш високою зарплатою. Так, у компаніях віком від п’яти до десяти років фіндиректор може отримувати $7300, а понад десять років – $10 000.

На медіані ж є фінансові директори і в молодих компаніях (від одного до трьох років) з досить високою зарплатою – $4000. Для порівняння: медіана фіндиректорів, що працюють у дорослих (10-20 років) компаніях, – $5000.

Рис. 8. Взаємозв'язок між винагородою фінансового директора і віком компанії, де він працює Рис. 8. Взаємозв'язок між винагородою фінансового директора і віком компанії, де він працює

Спостерігається яскрава кореляція рівня доходу з кількістю підлеглих – так, CFO з одним-трьома підлеглими отримують $2500 на медіані, від чотирьох до семи – $3750, а у фіндиректорів, що керують командою 11-15 осіб і більше, – медіана зарплати може складати близько $8000.

Рис. 9. Кореляція винагороди фінансового директора з кількістю його прямих підлеглих Рис. 9. Кореляція винагороди фінансового директора з кількістю його прямих підлеглих

У СFО, що мають бонусну частину в структурі оплати, дохід вище – $4375 на медіані у порівнянні з $3100 – у тих, хто отримує тільки ставку.

Рис. 10. Взаємозв'язок між винагородою фіндиректора і формою оплати – тільки фіксована частина або фіксована + бонус Рис. 10. Взаємозв'язок між винагородою фіндиректора і формою оплати – тільки фіксована частина або фіксована + бонус

Різниця в зарплаті чоловіків і жінок на даній посаді незначна, але все-таки існує.

Рис. 11. Медіана зарплати чоловіків і жінок на посади фінансового директора Рис. 11. Медіана зарплати чоловіків і жінок на посади фінансового директора

Зарплата CFO в аутсорсингових компаніях нижча, ніж в продуктових – на медіані різниця в $750.

Рис. 12. Вилка зарплати фіндиректора в продуктових і аутсорсингових компаніях. Рис. 12. Вилка зарплати фіндиректора в продуктових і аутсорсингових компаніях.

У середньому зарплата фінансового директора в продуктових компаніях майже на $1200 вища.

Рис. 13. Середній рівень зарплати фіндиректора в продуктових і аутсорсингових компаніях Рис. 13. Середній рівень зарплати фіндиректора в продуктових і аутсорсингових компаніях

Найбільш значна різниця в зарплатах фінансових директорів виявилася пов'язаною з наявністю MBA або просто вищої освіти. Так, у середньому фінансовий директор з MBA отримує $5889, на відміну від $3511 у такого ж керівника просто з вищою освітою.

Рис. 14. Зарплатна вилка фінансових директорів, пов’язана з їхньою освітою Рис. 14. Зарплатна вилка фінансових директорів, пов’язана з їхньою освітою

KPI, фактори мотивації і демотивації фінансових директорів в українському IT

Ми проаналізували додаткові чинники мотивації і демотивації, а також деякі умови праці фіндиректорів.

Це єдина посада з усіх C-Level-позицій, для якої головний фактор мотивації – це рівень заробітної плати (88,46%). Інші фактори мотивації, як показано на графіку, в помітно меншому пріоритеті. Так, свобода в ухваленні рішень і їхній імплементації важлива для 53,85% опитаних; для половини (50%) – відкрита і доброзичлива корпоративна культура.

Рис. 15. Фактори мотивації СFО (клікніть на графік для збільшення) Рис. 15. Фактори мотивації СFО (клікніть на графік для збільшення)

Відповідно, й головним фактором демотивації для фінансового директора є недостатній рівень оплати праці – це відзначили 53,85% учасників.

Рис. 16. Фактори демотивації фінансових директорів (клікніть на графік для збільшення) Рис. 16. Фактори демотивації фінансових директорів (клікніть на графік для збільшення)

У половини фінансових директорів (50 %) KPI пов'язані з прибутком компанії, що дуже розумно.

Рис. 17. KPI, за які фіндиректорам виплачують бонус (клікніть на графік для збільшення) Рис. 17. KPI, за які фіндиректорам виплачують бонус (клікніть на графік для збільшення)

В українському IT навіть фінансові директори в переважній більшості оформлені як ФОП – 76,92%.

Рис. 18. Форма оформлення співпраці з фінансовими директорами Рис. 18. Форма оформлення співпраці з фінансовими директорами

І у 69,23% опитаних оплата прив'язана до курсу долара.

Рис. 19. Валюта, до якої прив'язана виплата винагороди CFO Рис. 19. Валюта, до якої прив'язана виплата винагороди CFO

Будемо раді, якщо інформація виявиться корисною для ухвалення правильних бізнес-рішень. І нагадаємо, що готові допомогти компаніям з пошуком CFO та інших C-Level-менеджерів.

P. S. Дякуємо Віталію Луженцову за професійну допомогу в обробці даних.

Інфо
Автор статті: INDIGO Tech Recruiters
6390 Переглядів
Категорія C-level
29.05.2020
Схожі статті
Огляд рівня заробітних плат для C-level на ринку українського IT в 2022 році
Як війна в країні вплинула на рівень доходу та мотивацію топ-менеджерів українського ІТ – про це у нашому новому огляді зарплат...
6 способів зробити свою компанію максимально приємним місцем для роботи
За результатами опитування на ДОУ, IT-фахівці високо цінують професійне зростання. Саме задля нього 54% ​​опитаних обрали сферу ІТ..
Огляд заробітних плат для C-level на українському IT-ринку 2021 року
CEO Катерина Осадчук і команда Indigo Tech Recruiters провели третій щорічний огляд зарплат для C-level в IT. Ділимося результатами й дякуємо Royallex в особі Віталія Луж..
Огляд рівня заробітної плати для C-level на ринку українського IT за результатами 2019 року
СЕО Катерина Осадчук та команда Indigo Tech Recruiters провели другий щорічний огляд заробітних плат для C-level в IT. Ділімося результатами. Помилка найму та втрата ключ..
Чи ласкаво просимо: чек-лист для «правильної» адаптації новачків
Знайти IT-талант – це вже завдання із зірочкою, але рано зітхати з полегшенням. Як допомогти людині пройти тернистий шлях ньюкамера, якнайшвидше влитися в команду і вийти..
«Твоя особистість зливається з твоїм стартапом: якщо все добре – і тебе драйвить, якщо погано – ти теж "падаєш"»: інтерв'ю з Олександром Дятловим, General Manager Ukraine у Very Good Security
Сфера захисту чутливих даних стає все перспективнішою (sensitive data – це, наприклад, біометричні дані, інформація про здоров'я, фінанси та інші особисті відомості). У я..
Від продактів та дизайнерів до back-end, QA та девопсов: як Київстар розвиває у себе команди для створення IT продуктів. Інтерв'ю із СРО Київстар Михайлом Нестором
IT та Product напрямок в Україні розвивається та зростає постійно. А в Київстарі вирішили розвивати його всередині..
Прожити 6 місяців без зарплати: головний аналітик HUG's розповів про грамотне інвестування
Фінансова грамотність — той скілл, якого часто не вистачає навіть досвідченим професіоналам у своїй справі. Ми поговорили про неї з головним аналітиком робоедвайзера HUG'..
«Любов з першого погляду», або як Indigo з випускниками школи «Hillel» спілкувались :)
Між собою ми жартома вирішили що зустріч була схожа нателешоу «Любов з першого погляду» :). Випускники школи мали можливість поспілкуватись з HR’ами і рекрутерами і запит..
Огляд зарплат Product Roles в українських IT-компаніях
СЕО Катерина Осадчук і команда INDIGO Tech Recruiters провели огляд заробітних плат для Product Roles в IT. Нагадаємо: щорічно ми випускаємо огляд заробітних плат C-Level..
Закрити незакриване: що таке Executive Search? Шукаємо найліпших кандидатів на топові вакансії
Що таке Executive Search, кому він допоможе та як дібрати агентство, що допоможе знайти топового спеціаліста, — розбираємося далі...
Як захантити крутого Product Manager до себе в команду?
Згодом кількість завдань, проєктів та команда зростають, а керівник фізично не може розірватися та повноцінно встежити за всім. Не потонути у комунікації між різними відд..
Почути головне: 8 порад щодо оцінки цінностей топ-кандидата
Ціна помилки при наймі топ-менеджера вкрай висока і може коштувати бізнесові самого бізнесу. Окрім досвіду, знань та навичок, при executive search особливу увагу слід при..
Як український IT-бізнес адаптується до «карантинного» ринку: результати опитування
Карантин та економічний струс ускладнили роботу всіх галузей і не оминули стороною IT-ринок