Дикі: 10 важливих нюансів при роботі з ексфрілансерами

Twitter
Linkedin
Facebook
Telegram

Інтерес до роботи на фрілансі в IT-середовищі не згасає

Підбір персоналу Найм HR Рекрутинг
Дикі: 10 важливих нюансів при роботі з ексфрілансерами

Інтерес до роботи на фрілансі в IT-середовищі не згасає. Але поки багато хто ще не спробував працювати віддалено, ми з Indigo вже поцікавилися — а як працювати з тими, хто з якихось причин вирішив повернутися з вільного плавання в оренду? Як зробити їм пропозицію, від якої вони не зможуть відмовитися, та допомогти адаптуватися до «чотирьох стін» рідного офісу?

Право на гнучкість

Одна з причин, через які успішні співробітники вирішують піти на фріланс — це можливість керувати своїм графіком. Піти на пробіжку, заглянути до улюбленої кав'ярні, провести час із сім'єю, ні перед ким не звітуючи. Спати вдень і працювати вночі при тяжкій формі совізму. Повертаючись до штату, до суворого режиму важко звикнути. Здорово, якщо у компанії співробітники мають право впливати на свій графік залежно від завантаження, піків продуктивності, особистих обставин. Все одно результат залежить від мотивації та компетентності, а не від здатності приклеїтися до стільця з 9 до 18 п'яти днів на тиждень.

Фінансові потоки

Повернутися до офісу фахівців найчастіше змушує саме неможливість заробити достатньо грошей. Компанії з цього погляду більш передбачувані. Комунікуючи з фрілансером, що «зав'язав» на будь-якому етапі — з першого інтерв'ю до онбордингу, важливо приділяти особливу увагу питанням винагороди: обсяг, структура, стабільність і можливість впливати на дохід, додаткові виплати, компенсації. Усі опції сукупної винагороди, включаючи страхування, наприклад: співробітники часто не беруть їх до уваги. Жертвуючи свободою, люди хочуть бути впевнені, що шкурка варта вичинки.

Завдання в асортименті

Якщо ще до відходу на фріланс фахівець не забезпечив себе пулом платоспроможних клієнтів, вибирати йому, швидше за все, особливо не доводилося. У компанії ж, ймовірно, є можливість брати участь у цікавих та різноманітних проєктах. До того, часом участь у бажаному проєкті для фрілансера неможлива, оскільки клієнт хоче працювати саме з компанією, розраховуючи, що така співпраця буде безпечнішою та надійнішою. Отже, пропонуючи вакансії ios розробнику або будь-якому іншому професіоналу, на змісті та виборі проєктів теж потрібно наголошувати.

Знати своє місце

Якщо команди в компанії плоскі та культура не передбачає жорсткої субординації, цей момент проходить гладко. А якщо ні – на етапі адаптації можуть виникнути складнощі. Працюючи на себе, людина звикає, що ставити завдання, хвалити й журити себе може тільки вона сама. А тут доводиться приймати різні відгуки від інших людей. Безумовно, у кожній компанії є свої правила і про них важливо розповісти ще на березі. Але є сенс і зробити знижку на звичку бути собі господарем — не давити хоча б спочатку.

Істота командна

Багато колишніх фрілансерів вказують і на цю причину повернення до команди: без людей вони почали дичати. Спочатку втомилися від офісного вулію, що дзижчить, і насолоджувалися домашньою тишею. А потім завили від самотності. Звичайно, якщо вдома немає маленьких дітей, котів та галасливих сусідів. Причому, багатьох не рятують ні періодичні зустрічі з клієнтами, ні коворкінги. Важливе безпосереднє перебування у колективі собі подібних. І зворотний зв'язок — оперативний, особистий, живий, який ініціює розвиток. Тож чудова команда — ще один аргумент, щоб переконати фрілансера прийняти оффер.

Людина-оркестр

Одне з найскладніших завдань на фрілансі — поєднання кількох функцій, навіть набридлих. Більше не можна бути просто php програмістом, наприклад. Немає розкоші займатися тільки своєю справою — доводиться витрачати левову частку часу на пошук клієнтів, адміністративні завдання, вирішення конфліктів тощо. Компанія ж бере цей клопіт на себе, і для фахівця це може стати вагомим аргументом - багато раді повернути 100% себе улюбленому коду і повернути амплуа php developer, поки колеги розв'язують інші питання. Причому поділ праці може бути як офіційним, так і неформальним — у невеликих командах легко виявити слабкі та сильні сторони один одного та «махнутися» нелюбими завдання з товаришем. І взагалі, це дуже приємні штуки — підтримка та розділена з кимось відповідальність.

Вчися — не хочу

Не всі компанії можуть похвалитися такою перевагою, але все ж таки в IT-секторі заведено розвивати своїх людей, інвестувати в їхнє навчання. Високомотивовані фрілансери теж продовжують вчитися, але за свої кровні — а це не так симпатично, як підвищувати професійний рівень коштом роботодавця. Багато фахівців із досвідом фрілансу зізнаються: саме коли колеги відлітали на круті тренінги в далекі країни, вони шкодували, що їх відправити нікому. Загалом ексфрілансери зазначають, що в компанії ростеш швидше — завдяки навчанню, обміну досвідом, участі у проєктах. Досягти такої ж динаміки у віддаленому форматі вдається не всім. Безумовно, якщо навчання у компанії — це норма, команда сильна, а проєкти складні та різнопланові.

Неробочий простір

Як не крути, а багатьох робота вдома розслаблює. Навіть якщо змушуєш себе переодягнути піжаму і розчесатися, домашня обстановка мало кого налаштовує на продуктивну працю. Не кажучи вже про сотні побутових дрібниць, за які чіпляється око, і маневри домашніх, що відволікають, і впевнені, що «працювати вдома» — це такий жарт, і ти не працюєш data scientist, а просто балуєшся, сидячи за комп'ютером. У такому разі офіс може здатися раєм. Особливо якщо в ньому комфортно, просторо та передбачені приміщення для відпочинку та приватного спілкування.

Скринька з інструментами

Знов-таки залежить від ситуації, але часто в компанії робоче обладнання — від технологій до меблів — краще, потужніше, якісніше, ніж у домашньому офісі. Не завадить провести екскурсію і похвалитися всім цим добром.

Організуйте мене повністю

Так, багато людей цілком здатні керувати собою та своїм часом. Але не все. Багато ексфрілансерів зізнаються, що повернулися до компанії, тому що не змогли організуватися. Згодом на роботу йшло все менше часу, а потім продуктивність зійшла нанівець, а це далося взнаки на всьому, у тому числі фінансах. У колективі ж набагато простіше грамотно формулювати завдання, розставляти пріоритети, дотримуватися дедлайнів. До того ж у компанії, яка цінує людей, простіше втримати баланс роботи та відпочинку, ніж на фрілансі: багато хто з часом набирає стільки завдань, що починають тонути в їхньому потоці, забувають про відпустку та лікарняні. У той час як у компанії це має дотримуватися як мінімум згідно із законом. Отже, ситуація, коли фахівець повертається з фрілансу до командного середовища, нерідка. Зазвичай ці люди відчули як привілеї, і витрати обох форматів роботи. І багато хто не виключає, що коли дозріють і зберуться з силами, повторять спробу — знову підуть на вільні хліби, більш усвідомлено і з підготовкою (із запасами клієнтів та грошей). А поки що дайте їм трохи часу: до будь-якого амплуа треба звикнути.

автор: Катерина Маєвська

Інфо
Автор статті: INDIGO Tech Recruiters
2073 Переглядів
Категорія Рекрутинг
20.07.2018
Схожі статті
6 способів зробити свою компанію максимально приємним місцем для роботи
За результатами опитування на ДОУ, IT-фахівці високо цінують професійне зростання. Саме задля нього 54% ​​опитаних обрали сферу ІТ..
Чи ласкаво просимо: чек-лист для «правильної» адаптації новачків
Знайти IT-талант – це вже завдання із зірочкою, але рано зітхати з полегшенням. Як допомогти людині пройти тернистий шлях ньюкамера, якнайшвидше влитися в команду і вийти..
Від продактів та дизайнерів до back-end, QA та девопсов: як Київстар розвиває у себе команди для створення IT продуктів. Інтерв'ю із СРО Київстар Михайлом Нестором
IT та Product напрямок в Україні розвивається та зростає постійно. А в Київстарі вирішили розвивати його всередині..
Крізь вогонь, воду й фазу штормінгу: 5 стадій розвитку команди
Безліч концепцій описують динаміку розвитку груп. Простою та зручною для використання на практиці ми, команда IT рекрутерів Indigo, вважаємо теорію, запропоновану америк..
Як створити успішний HR-бренд. Досвід General Electric, Netflix, Google
Як компанії виживають в умовах дедалі більшої орієнтації ринку праці на кандидатів? Це особливо актуально щодо технічних фахівців..
«Любов з першого погляду», або як Indigo з випускниками школи «Hillel» спілкувались :)
Між собою ми жартома вирішили що зустріч була схожа нателешоу «Любов з першого погляду» :). Випускники школи мали можливість поспілкуватись з HR’ами і рекрутерами і запит..
Огляд зарплат Product Roles в українських IT-компаніях
СЕО Катерина Осадчук і команда INDIGO Tech Recruiters провели огляд заробітних плат для Product Roles в IT. Нагадаємо: щорічно ми випускаємо огляд заробітних плат C-Level..
Закрити незакриване: що таке Executive Search? Шукаємо найліпших кандидатів на топові вакансії
Що таке Executive Search, кому він допоможе та як дібрати агентство, що допоможе знайти топового спеціаліста, — розбираємося далі...
Як захантити крутого Product Manager до себе в команду?
Згодом кількість завдань, проєктів та команда зростають, а керівник фізично не може розірватися та повноцінно встежити за всім. Не потонути у комунікації між різними відд..
Почути головне: 8 порад щодо оцінки цінностей топ-кандидата
Ціна помилки при наймі топ-менеджера вкрай висока і може коштувати бізнесові самого бізнесу. Окрім досвіду, знань та навичок, при executive search особливу увагу слід при..
На ремоуті до кінця 2020: як «тимбілдитися» онлайн
Позумитися, списатися, включити камеру, вимкнути мікрофон — будемо відвертими, багато хто втомився від віддаленої роботи та хочуть простого офісного «підемо на каву?». Ал..
Як український IT-бізнес адаптується до «карантинного» ринку: результати опитування
Карантин та економічний струс ускладнили роботу всіх галузей і не оминули стороною IT-ринок
«Я не чекаю від рекрутерів, що вони ходитимуть із застиглою посмішкою 24/7 та татуюванням “люблю людей”»: інтерв'ю з HR Director Ajax Systems Дар'єю Назаркіною
Українська компанія Ajax Systems розробляє та виготовляє розумні бездротові системи безпеки, які купують у 80+ країнах. Бізнес масштабується, команда швидко зростає – на ..
«Високий потенціал у фінтех-рішень, які «відкушують» функції класичних банків»: інтерв'ю з співзасновником YayPay Євгеном Виборовим
Фінтех — привабливий ринок для стартапів з огляду на темпи трансформації сфери фінансів