Релокейт. Як підготуватись?

Twitter
Linkedin
Facebook
Telegram

Ми в Індіго займаємося технічним рекрутингом понад 10 років - привозимо експатів в Україну, релокейтімо технічні таланти до хедофісів від США до Тайланду

Кандидатам Релокейт
Релокейт. Як підготуватись?


Ми в Індіго займаємося технічним рекрутингом понад 10 років - привозимо експатів в Україну, релокейтімо технічні таланти до хедофісів від США до Тайланду. Знаєте, найпомітніша помилка претендентів - усі шукають швидких пігулкових рішень: на кшталт як скласти резюме чи не залажати на скайп-інтерв'ю. І лише одиниці намагаються глибоко зрозуміти культуру компаній чи країни, і тому будувати стратегію пошуку.

Якщо говорити про релокейт, з чого почати?

Допустимо, ви не співпрацюєте з рекрутинговим агентством і все робите своїми ручками. Вже зараз, не встаючи з дивана, можна зробити щось корисне: організуйте тлумачний профіль у Linkedin.

Сталося, що хлопці потрапляли в компанії мрії, такі як Google і Facebook, завдяки тому, що їх профіль помічали роботодавці. Знову ж таки, у Linkedin достатньо вакансій з пропозицією на релокейт, а ще це чудовий ресурс, щоб розширити нетворк. CTO/Team Leads/Tech Leads - у цих хлопців завжди болить пошук сильної технічної команди, і рекрутери далеко не єдина точка входу в цю саму команду. Якщо говорити про активні дії: добре працює стратегія, в якій розсилаєш резюме одразу до кількох компаній та проходиш інтерв'ю по максимуму. Навіть, якщо не станеться офер, то станеться досвід співбесід, а це дуже крута навичка. А ще у процесі можна якісно оновити резюме та власну стратегію пошуку.

До речі, сервіс на допомогу, якщо потрібно віднімати СV з краси та граматики.Варто одразу пошукати компанії, які допомагають відкрити робочу візу. Наприклад, є ресурси, на кшталт Relocate Me, де компанії з усього світу наперед шукають технічні таланти з інших країн і готові надавати допомогу при переїзді. Плюс тут багато інформації про культуру, умови, податки та всі, що супроводжують релокейту, питання. Набір країн поки що обмежений, але хлопці щомісяця два розширюють географію і додають нову інфо.

Ще можна побачити: StackoverflowTechmeabroad, Jobspotting, Landing.jobs
На dou.ua, askpetr.com, в hh.ru також є міжнародні вакансії.

Якщо збираєте інформацію, можна окремо почитати про особливості отримання візи, рівень життя та вартість оренди житла - numbeoteleport.org, зарплати: payscale, glassdoor, та податки: thetax.nl, parmentier.de. Зі спостережень: для переїзду до Великобританії потрібно заздалегідь підготуватися і добре здати IELTS - інакше тривале проживання під питанням. Для Німеччини важлива наявність вищої освіти. Бувають, звісно, винятки, але рідко. А ще тут у пошані різні сертифікати, публікації, рекомендації колишніх роботодавців - ось це все.

*Лайфхак: якщо знайомий php розробник вже переїхав і успішно працює в іноземній компанії, як правило, роботодавець охоче розгляне кандидатів з цієї країни (плюс, знайомий отримає бонус за рекомендацію). До речі, якщо хочете змін - наприклад, пожити й попрацювати в іншій країні з контрактом на 1 рік, перегляньте цей ресурс: jobbatical.com.

Що важливо для співбесіди?

Важливо розуміти, що розсилка 10 компаніям не дорівнює 10 інтерв'ю. Якщо пощастить - серед відмов, мовчанок та відстрочки в результаті вийде 1-2 очні співбесіди. І це дуже непогано.

*Лайфхак. Якщо ви вже працюєте в міжнародній компанії й замислюєтеся про релокейт - виявіть ініціативу (якщо є така можливість, звісно) і приєднаєтесь у своїй команді до списку технічних інтерв'юерів. Це чудовий спосіб придивитися до різниці у ментальності, звернути увагу на те, які якості оцінюють у кандидатах, що важливо, а що вдруге. А якщо пощастить опинитись в одній команді з нейтивом – це бінго.

Скільки в середньому проходить часу після відправки CV і до першого фідбека?

Залежить від компанії. Зазвичай 2-3 дні, часом близько тижня. Буває, що роботодавець занадто довго томить кандидата – наприклад, знаю хлопця, у якого за 8 місяців очікування фідбека народилася дитина. І звичайно, офер був уже не доречний. Завжди є сенс слати ніжні пінги. Якщо працюєте з рекрутером – це його турбота.

Що можна зробити для підвищення шансів на успіх?

Запитати у роботодавця безпосередньо. Мейк іт ізі, серйозно. Є гарні хлопці, які відразу запитують: хочу у вас працювати, що для цього потрібно? І якщо потрібно прокачати якийсь скіл - удосконалюються і врешті-решт отримують роботу мрії.

Чи існують коучинги щодо інтерв'ю? Як підготуватись самостійно?

Гугл повний різних ресурсів і хороших нотаток.

Найкраще почитати форуми - ДОП, Хабрахабр. Можна розпитати знайомих рекрутерів. Взагалі, проходження співбесіди в компаніях із Європи – це окрема історія. У хлопців з RelocateMe є чудові статті на цю тему — як прокачати своє резюме і підготовка до співбесіди в продуктову компанію.

Трохи інсайтів з практики :

  • українські розробники часто провалюють співбесіди в продуктові компанії, оскільки більшість із них приходить із досвідом аутсорсу, де немає нав'язливої необхідності (а частіше й самого бажання) вникати у бізнес-логіку продукту. Тобто виходить, що кандидат прекрасний технічно, але експерт з нього дуже так-собі. Будь-який роботодавець оцінить, якщо на співбесіді ви не тільки ставитиме питання, але й самі зможете розповісти про продукти та проєкти компанії.
  • корпоративні процеси в українських компаніях відбуваються приблизно схожим чином, тоді як в іноземних компаніях вони сильно відрізняються. І ось тут важливо ставити багато запитань. Ну і софт скіли в таких умовах виходять на перший план – хлопці по-іншому приймають рішення, інші пріоритети та організацію процесів.
  • прокачуйте розмовну англійську. Не можна сказати, що це найкритичніший пункт, але іноді він вирішує. Наприклад, класна англійська виграє, коли не вистачає кілька років досвіду. І навпаки - сум, якщо не вистачає запасу слів, щоб розписати суперміцний досвід побудови високонавантажених систем.
  • зараз важливе: дружіть із рекрутерами. Тому що у питаннях релокейту ми можемо здорово допомогти. До нас заходять класні проєкти, що шукають у команду технічні таланти. Зазвичай усі нюанси про релокейт-пакет, візу та інші тонкощі допоможе погодити рекрутингова команда.

Чому відмовляють у релокейті?

Здебільшого насторожене ставлення до найму в іноземних компаній викликає таке:

  • робоча віза (не зрозуміло як робити, наскільки довго і т.п.);
  • менталітет (відповідність компанії, менталітету, корпоративній культурі та цінностям);
  • англійська мова.

До речі, якщо говорити про ментальність, то існує така відмінна штука як параметри культури по Хофстеді. Це не готовий рецепт чи формула, але це такий непоганий аналітичний інструмент для розуміння міжкультурних відмінностей, з якими стикаються практично. Ось тут можна подивитися кілька прикладів та висновків про США та Україну, відмінності у поведінці роботодавців та фахівців: https ://www.hofstede-insights.com/country-comparison/ukraine, the-usa/, а тут можна дізнатися особисто про себе: https://www.hofstede-insights.com/product/culture-compass/.


Все це представлено красивою аналітикою та коментарями:

Релокейт. Як підготуватись?
Релокейт. Як підготуватись?
Релокейт. Як підготуватись?

А взагалі, релокейт - це насамперед про усвідомлене бажання та мотивацію людини поміняти базу та пустити коріння в тому місці, яке вона бачить найкращим для себе, свого розвитку та своєї родини. Релокейт – це повноцінний проєкт, в який важливо правильно інвестувати багато часу та енергії.

І, звичайно, треба бути готовим, що це довгий шлях і що переїзд тут не найскладніший. Набагато складніше інтегруватися у нову культуру та умови. Тому сам факт переїзду – лише початок великої культурної подорожі та занурення.

Інфо
Автор статті: INDIGO Tech Recruiters
6273 Переглядів
Категорія Рекрутинг
27.02.2018
Схожі статті
«Любов з першого погляду», або як Indigo з випускниками школи «Hillel» спілкувались :)
Між собою ми жартома вирішили що зустріч була схожа нателешоу «Любов з першого погляду» :). Випускники школи мали можливість поспілкуватись з HR’ами і рекрутерами і запит..
Чому компанії із США відкривають офіси в Україні?
Серед світових імен все більше компаній з R&D-центрами в Україні ― EPAM, Luxoft, Ciklum, Intetics, TEAM International Services та Softjourn..
Как правильно составить джоб-оффер для IT-специалиста
Розбираємося, що до чого, з Катериною Осадчук, СЕО IT-рекрутингової агенції INDIGO Tech Recruiters
Як утримати цінного працівника, якщо він уже стоїть у дверях?
Страшний сон ейчара починається так: відчиняються двері, і цінний працівник заходить у кабінет зі словами «Треба поговорити». Зазвичай наступні за цими словами «Я вирішив..
Як знайти роботу в коронакризі: корисні поради
Катерина Осадчук, СЕО рекрутингової агенції INDIGO Tech Recruiters вже дала кілька порад тим, хто шукає роботу в розпал пандемії, на освітньому порталі LABA. Тема залишає..
Які співробітники стануть найціннішими в кризу та як бізнесу адаптуватися – думка
Скільки б не тривав карантин, він неминуче змінить роботу як окремих команд, так і цілих компаній..
СОО: роль та зарплата у реаліях українського IT?
СОО – роль та зарплата в реаліях українського IT. СЕО Катерина Осадчук та команда Indigo Tech Recruiters провели другий щорічний огляд заробітних плат для C-level у IT. Н..
IT-FEST in UKRAINE #it-fest
IT Fest – це 20 доповідей у ​​7 різних напрямках від 14 спікерів рівня senior для 2500 учасників. Захід націлений на кар'єру початківців в IT і тих, хто тільки замислюєть..
Ментори в кар’єрі: значення для IT-фахівців
Поширена думка, що ментор — це той, хто візьме за руку й поведе юного програміста в країну цікавих проєктів і великих зарплат. Чи так це? З’ясуймо...
Тестувальник програмного забезпечення: де вчитися?
Ми зібрали 10 найкращих курсів тестувальників, які допоможуть опанувати професію або підвищити кваліфікацію. У добірці - онлайн-програми, очні курси в Україні, стажування..
Як успішно пройти співбесіду? Поради рекрутерів
Як підготуватися до проходження співбесіди й опинитися за столом покеру з фулхаузом з аргументів, чому саме ви підходите на відкриту позицію, і навичок, які підтверджують..
Що таке геймдев і як туди потрапити: спеціальності та зарплати в Україні
ейм-девелопмент — процес дизайну, розробки та релізу гри. Іноді гейм-девелопментом займається одна людина і досягає успіху - як це було зі Stardew Valley, Undertale, Axio..
Перфекціонізм у роботі. Чим допомагає і чим заважає
Бачили вакансії зі словами “Якщо ви перфекціоніст… то вам до нас”? Деякі компанії у "буде плюсом" або навіть в основних вимогах вказують перфекціонізм..
Про методи оцінки на інтерв'ю для джуніорів
Інтерв'ю, співбесіда, розмова, в результаті якої ти отримуєш (або не отримуєш) бажану посаду. Скільки їх у тебе було? Сподіваюся, менше, ніж у мене..
У гущі подій: 20 цікавих весняних IT-івентів в Україні
Навесні розцвітають не лише яблуньки, а й прагнення до вдосконалення. Ми з рекрутинговою агенцією Indigo вибрали івенти для IT-фахівців та tech-рекрутерів, на які варто з..