Скільки заробляють СЕО на ринку українського IT? Огляд 2022 року

Twitter
Linkedin
Facebook
Telegram

Де більша винагорода: в продуктових чи аутсорс компаніях? Чи зрівнялась зарплата жінок та чоловіків? Відповіді на ці та іінші питання в нашій статті.

Топ-менеджер CEO Огляд зарплат
CEO Indigo Tech Recruiters Катерина Осадчук CEO Indigo Tech Recruiters Катерина Осадчук

СЕО Катерина Осадчук і команда Indigo Tech Recruiters провели традиційний щорічний огляд заробітної плати для CEO в IT. Нагадаємо, що раніше ми випустили огляд заробітних плат усіх працівників C-Level.  Тепер докладно розглядаємо окремі посади з дослідження.

Дякуємо Fint8 в особі Антона Шулика й Андрія Тертишника за допомогу в обробці даних.

Ми отримали 52 анкети від засновників, які виконують роль СЕО у своєму бізнесі, від найманих СЕО, Country Managers і General Managers. Більшість даних отримано від топів, що працюють у компаніях, які започатковано в Україні. 42 респонденти — чоловіки, і 10 — жінки. 

Як бачимо, жінок на найвищій позиції в структурі компанії значно менше, ніж чоловіків. 

А винагорода на медіані відрізняється на майже 33% і в середньому на 31% — у жінок за поганою традицією — нижче. 

Рис. 1. Вилка винагороди чоловіків і жінок.  Рис. 1. Вилка винагороди чоловіків і жінок. 
Рис. 2. Медіана винагороди чоловіків і жінок.  Рис. 2. Медіана винагороди чоловіків і жінок. 
Найбільше заробляють СЕО, які є і фаундером чи кофаундером у своїй компанії: на медіані —10 500 дол. США, у середньому — 11 923 дол. США. І це без урахування дивідендів. 
Рис. 3. Вилка винагороди залежно від позиції. Без урахування дивідендів. Рис. 3. Вилка винагороди залежно від позиції. Без урахування дивідендів.

Ухвалюючи рішення про рівень оплати, важливо враховувати не просто загальні дані щодо винагороди, а й досвід людини, розмір компанії, кількість підлеглих тощо. Що ми й покажемо далі.  

Звертаємо увагу, що ми виключили пункти, за якими отримали менше ніж чотири даних, позаяк цього недостатньо для об’єктивності й формування вилки. 

Так, наприклад, якщо тільки чотири СЕО відповіли, що працюють у компаніях, розміром більше ніж 500 осіб, ми не враховували ці дані як недостатньо показові, і вносили лише ті, де п’ять і більше відповідей. 

Цікаво, що найбільші зарплати в керівників аутстафінгових компаній. Хоча таких анкет було небагато — лише 7. 

Рис. 4. Залежність винагороди від типу підприємства. Рис. 4. Залежність винагороди від типу підприємства.

Винагорода СЕО аутсорсингових компаній практично не змінилася проти даних 2021 року. 2021 року на медіані вона становила 7000 дол. США і в середньому 8057 дол. США. 2022 року — 7050 і 8742 дол. США відповідно. 

А в СЕО продуктових компаній дані щодо винагороди дещо нижчі, ніж 2021 року. 

2021 року на медіані було 7000 дол. США і в середньому 9327 дол. США. 2022 року — 6500 і 8850. 

Більшість СЕО в ІТ (з респондентів) віком від 30 до 39 років. 

Найвища зарплата в СЕО віком від 35 до 39 років і 45+ років. 

Вилка зарплат СЕО віком 40—44 роки найнижча, навіть проти молодших колег — 25—34 роки. Хоча й даних щодо цього віку отримано небагато — лише 9 анкет. 

Рис. 5. Залежність винагороди від віку СЕО. Рис. 5. Залежність винагороди від віку СЕО. 

Вік компанії, у якій працює головний керівник, теж має значення.  У компаніях, які на ринку понад 10 років, СЕО й на медіані й, загалом, за вилкою отримують вище за колег, які працюють у молодших компаніях. На медіані — 9000 дол. США, а в середньому — 10 724 дол. США. 

Може здатися дивним, що в компаніях, які на ринку 1—3 роки, СЕО отримують теж непоганий дохід: навіть вищий, ніж у доросліших бізнесах (3—5 років). Але це часте явище. І з року в рік ми бачимо це в наших оглядах. У молодих компаніях не налагоджено систему оплати, і часто: а) платять скільки просять, тому що не завжди легко прилучити людей до стартапу (питання стабільності); б) не завжди звіряються з ринком: це етап швидкого зростання й часто швидкість важливіша за економію. 

Рис. 6. Залежність винагороди від віку компанії.  Рис. 6. Залежність винагороди від віку компанії. 

У лідерів компаній з досвідом роботи на топовій позиції понад 10 років розмір винагороди вищий на 52% за медіаною й на 47% у середньому. 

Рис. 7. Залежність винагороди від кількості років досвіду роботи топменеджером. Рис. 7. Залежність винагороди від кількості років досвіду роботи топменеджером.

Якщо дивитися на середні показники, то бачимо, що СЕО компаній розміром понад 200 осіб заробляють найбільше — 13 000 дол. США. 

Рис. 8. Залежність винагороди від кількості співробітників у компанії.  Рис. 8. Залежність винагороди від кількості співробітників у компанії. 

На жаль, у нас було недостатньо даних щодо винагороди СЕО в компаніях із доходом понад 10 млн дол. США. Але бачимо, що в середньому СЕО в компаніях, що заробляють понад 7 млн дол. США на рік, отримують 11 536 дол. США. У них і по верху вилки (90-й процентиль) також вища оплата — 21 050 дол. США. 

Цікаво, що на медіані частіше зустрічається вища зарплата в СЕО в компаніях з невеликим доходом — до 1 млн дол. США. 

Рис. 9. Залежність винагороди від прибутку компанії.  Рис. 9. Залежність винагороди від прибутку компанії. 
Важко закриваються вакансії на C-Level позиції?

Показуємо перших кандидатів за 6 днів. Закриваємо складні вакансії 15+ років, вже 300 000+ талантів в нашій базі. 

Проконсультуйте мене

Що ж найбільше мотивує СЕО? 

Рівень зарплати стоїть на п’ятому місці у факторах мотивації (46%) (цікаво, що у 2021-му він був на третьому місці (52%). 

На першому — свобода в ухваленні рішень (60%), на другому — місія й мета компанії (56%), на третьому — професійний розвиток (54%), на четвертому — можливість підтримувати work-life balance (48%).

Рис. 10. Чинники мотивації СЕО.   Рис. 10. Чинники мотивації СЕО.  

Демотивує голів компанії насамперед брак балансу «робота/життя»: так було й 2021 року. Схоже, це особливість роботи вищого керівництва: навіть якщо ти закриваєш ноутбук, то продовжуєш думати про робочі завдання або бути на зв’язку з командою й у неробочі години. 

Рис. 11. Чинники демотивації СЕО.   Рис. 11. Чинники демотивації СЕО.  

Компенсаційний пакет для СЕО IT-компаній має такий вигляд. 

Більшість СЕО мають можливість гнучкого графіка, але як ми бачимо з малюнка вище, це не розв’язує проблему відсутності балансу «робота/життя». 

На другому місці — share-based compensation (35%). І третє місце поділили медичне страхування й оплата навчання (27%).  

Рис. 12. Поширені компенсації для СЕО.    Рис. 12. Поширені компенсації для СЕО.   

В огляді за 2019 рік майже 49% СЕО працювали в офісі, 42% — в офісі й віддалено та лише 4,65% віддалено. 

2021 року 10% працювали в офісі, 71% — в офісі й віддалено та 16% віддалено. 

2022 року ми бачимо, що навіть перші особи компанії працюють виключно віддалено в 30,8% випадків. На жаль, не лише за своїм бажанням, а й через обставини, пов’язані із загостренням війни. 

Рис. 13. Формат роботи Рис. 13. Формат роботи

Результати цього аналізу ґрунтуються на 52 анкетах CEO, General Managers, Country Managers і фаундерів, які виконують роль СЕО у своїх бізнесах. 

Більшість опитаних — чоловіки віком від 31 до 39 років, які працюють переважно в продуктових (35%) та аутсорсингових компаніях (46%) з доходом від менше як 1 млн дол. США до 7 млн дол. США та заснованих в Україні. 

Сподіваємося, що інформація була для вас корисною, і будемо раді зворотному зв’язку. 

Авторка: Катерина Осадчук, СЕО й співвласниця Indigo Tech Recruiters


Шукаєте топ-менеджера?

Ми знайшли топ-менеджерів для Vimeo, Wix.com, DataArt, Jooble та інш. клієнтів. 

Проконсультуйте мене
Інфо
Автор статті: Катерина Осадчук
2816 Переглядів
Категорія C-level
12.01.2023
Схожі статті
Огляд рівня заробітних плат для C-level на ринку українського IT в 2022 році
Як війна в країні вплинула на рівень доходу та мотивацію топ-менеджерів українського ІТ – про це у нашому новому огляді зарплат...
Огляд заробітних плат для C-level на українському IT-ринку 2021 року
CEO Катерина Осадчук і команда Indigo Tech Recruiters провели третій щорічний огляд зарплат для C-level в IT. Ділимося результатами й дякуємо Royallex в особі Віталія Луж..
Огляд рівня заробітної плати для C-level на ринку українського IT за результатами 2019 року
СЕО Катерина Осадчук та команда Indigo Tech Recruiters провели другий щорічний огляд заробітних плат для C-level в IT. Ділімося результатами. Помилка найму та втрата ключ..
«Твоя особистість зливається з твоїм стартапом: якщо все добре – і тебе драйвить, якщо погано – ти теж "падаєш"»: інтерв'ю з Олександром Дятловим, General Manager Ukraine у Very Good Security
Сфера захисту чутливих даних стає все перспективнішою (sensitive data – це, наприклад, біометричні дані, інформація про здоров'я, фінанси та інші особисті відомості). У я..
Від продактів та дизайнерів до back-end, QA та девопсов: як Київстар розвиває у себе команди для створення IT продуктів. Інтерв'ю із СРО Київстар Михайлом Нестором
IT та Product напрямок в Україні розвивається та зростає постійно. А в Київстарі вирішили розвивати його всередині..
Огляд зарплат Product Roles в українських IT-компаніях
СЕО Катерина Осадчук і команда INDIGO Tech Recruiters провели огляд заробітних плат для Product Roles в IT. Нагадаємо: щорічно ми випускаємо огляд заробітних плат C-Level..
Як захантити крутого Product Manager до себе в команду?
Згодом кількість завдань, проєктів та команда зростають, а керівник фізично не може розірватися та повноцінно встежити за всім. Не потонути у комунікації між різними відд..
Почути головне: 8 порад щодо оцінки цінностей топ-кандидата
Ціна помилки при наймі топ-менеджера вкрай висока і може коштувати бізнесові самого бізнесу. Окрім досвіду, знань та навичок, при executive search особливу увагу слід при..
«Я не чекаю від рекрутерів, що вони ходитимуть із застиглою посмішкою 24/7 та татуюванням “люблю людей”»: інтерв'ю з HR Director Ajax Systems Дар'єю Назаркіною
Українська компанія Ajax Systems розробляє та виготовляє розумні бездротові системи безпеки, які купують у 80+ країнах. Бізнес масштабується, команда швидко зростає – на ..
«Високий потенціал у фінтех-рішень, які «відкушують» функції класичних банків»: інтерв'ю з співзасновником YayPay Євгеном Виборовим
Фінтех — привабливий ринок для стартапів з огляду на темпи трансформації сфери фінансів
"In diversity we trust": інтерв'ю з Максом Ковалем, head of operations Djinni.co
Залучати IT-таланти з огляду на конкуренцію на них складно. Залучати їх швидко - завдання з розряду "знайти Святий Грааль до найближчого четверга". Благо є продукти та се..
«Наші керівники витрачають близько 30% свого часу на пошук талантів»: інтерв'ю з Максимом Штепою, СЕО SocialTech
За досвідом Indigo, один з ключів до якості рекрутингу – у діалозі сторін. Тому ми вирішили підготувати серію інтерв'ю з СЕО компаній, команди яких допомагаємо посилити I..
"Філософія дуже проста: не володій, а май": Максим Соловйов, засновник sharing economy сервісів Carbar і Apple4Teams
Команда Indigo – Tech Recruiters дізналася у фаундера – Максима Соловйова, чим вигідні такі рішення, як оцінити благонадійність потенційного клієнта за його соціальним ка..
«Не чекати на «осяяння» згори, а робити кроки щодня, збирати свою “інноваційну фішку” з невеликих, але ефективних складових»: Максим Слободянюк, засновник Nika Tech Family
Це інтерв'ю ми взяли у Максима до ситуації з пандемією і, здається, настає час, коли компанії починають повертатися до колишнього режиму, а хтось і зростатиме..