Складна розмова: 10 правил кризової комунікації для лідерів (з прикладами)

Twitter
Linkedin
Facebook
Telegram

Коли вибухнула криза, мало хто виявився до цього готовий. Але якщо людина відповідає лише за себе — вона має розкіш повернутися в пакети з макаронами та мовчки перечекати кризу в ізоляції

Топ-менеджер Бізнес HR Коронакриза Культура Соціальна відповідальність

Коли вибухнула криза, мало хто виявився до цього готовий. Але якщо людина відповідає лише за себе — вона має розкіш повернутися в пакети з макаронами та мовчки перечекати кризу в ізоляції. А якщо відповідає за команду, яка на його реакцію чекає більше, ніж усіх політиків разом узятих?

Експерти рекрутингової агенції INDIGO Tech Recruiters проаналізували, як українські лідери компаній звернулися до своїх співробітників. І сформулювали кілька правил, які слід дотримуватися, в публікації для онлайн-журналу Vector.

Експерти INDIGO Tech Recruiters: фаундер Ганна Стеценко та CEO Катерина Осадчук Експерти INDIGO Tech Recruiters: фаундер Ганна Стеценко та CEO Катерина Осадчук

Взяти відповідальність

У складні часи взяти слово має лідер бізнесу. Іншим C-level важливо бути в групі підтримки - підтримувати комунікацію зі співробітниками за своєю вертикалі, найважливішу роль відіграють і PR-і HR-департаменти. Але основний рупор у того, хто веде за собою. Якщо лідер відмовчується, поки співробітники вивуджують новини з колег і соцмереж, це сіє паніку і створює ідеальне середовище для домислів, а значить, розхитує і без того вразливий бізнес. Важливим моментом є готовність розділити наслідки з командою.

Так, у зверненні до співробітників співвласників «Нової пошти» В'ячеслава Климова та Володимира Поперешнюка перераховано заходи протидії можливим негативним сценаріям у бізнесі. Першими названо скасування виплат дивідендів власникам, скорочення винагород членам наглядової ради та лише потім співробітникам, переведення в інші підрозділи, скорочення годин роботи відділень.

Діяти узгоджено

Важливо, щоб усі керівники компанії зверталися до співробітників з одним меседжем. Спочатку вони повинні обговорити та затвердити його між собою і тільки потім нести у маси. Якщо СЕО звертається до співробітників в оптимістичній тональності, а HR-директор явно стверджує, що справи далі нема куди підуть, — кому вірити? Люди ще більше переживають: як «лебідь, щука і рак» врятують компанію і збережуть їх стабільність?

Використовувати різні канали

Це особливо важливо, якщо у компанії працює кілька поколінь.Офіційний пресреліз, пост у соціальній мережі, відеозвернення, прямий ефір, лист на електронну пошту, розгорнутий інтерв'ю у ЗМІ — використовувати як майданчик для звернення можна все, що відповідає запитам цільової аудиторії. І в нашому випадку дозволяє тримати соціальну дистанцію, тобто масові збори не будуть потрібні.

Говорити чітко

Слова лідера не повинні бути обтічні, наче він уже охолов до свого бізнесу і тепер готується до політичної кар'єри. Важливо, щоб сказане можна трактувати лише одним, правильним способом. Якщо необхідна оптимізація, то працівники повинні готуватися до скорочення витрат, а не вибирати нові настілки для ігрової кімнати. Де є місце різночитанням, там варто чекати й невизначеності, пліток, ошуканих очікувань.

Так, Дмитро Деркач, співвласник мережі кінотеатрів «Планета Кіно», коли всі кінотеатри в Україні закрилися і зазнали величезних збитків, теж відзначив цей момент у своєму публічному коментарі: «Якою б відкритою не була атмосфера в офісі, співробітники завжди бояться ставити деякі питання, це переходить у плітки, починають вигадувати історії, з'являється ще більша паніка».  

Дмитро Деркач, співвласник «Планети Кіно» Дмитро Деркач, співвласник «Планети Кіно»


А Геннадій Васюков, співзасновник UCG та WayForPay, звертаючись до співробітників зазначив: «Так, треба буде позбутися зайвого, воювати краще худим і вмотивованим. Щомісяця думайте над скороченням непотрібних та неефективних витрат своїх проєктів — повернемось до них після кризи.

Бути щирим

Визнавати проблеми. "Титанік" уже тоне, а лідер розважає публіку веселою грою на скрипці? Довіра людей так не заслужити. Проблеми в бізнесі спливуть у зовнішніх новинах, а якщо ні — співробітники точно помітять, що щось пішло не так, коли їх попросять шукати нову роботу. Якщо труднощі вчасно визнати, разом їх ще можна встигнути розрулити або, як мінімум, знайти рішення найменш болючі для всіх сторін.

«Нечасто доводиться писати листи співробітникам про пандемії та потенційні кризи. Ще рідше в таких листах доводиться переслідувати дві протилежні цілі: з одного боку, протверезити людей, з іншого — заспокоїти їх», — так почав свій лист співробітникам Артем Бородатюк (Netpeak Group). І так завершив: «Зараз ідеальний момент для того, щоб сфокусуватися на роботі та з дому стати ще більш зібраним та ефективним, ніж ви були навіть в офісі».

Дати орієнтири

Артем Бородатюк, засновник Netpeak Group Артем Бородатюк, засновник Netpeak Group

Але й кричати побачивши айсберг теж не варто. Якщо є хоч один шанс уникнути удару — люди повинні про нього знати. І чітко розуміти, чи можуть допомогти впоратися з кризою та уникнути небезпеки, тим самим зберігши свою улюблену роботу та дохід.


Так, у листі засновника Netpeak Group Артема Бородатюка перераховані види такого заходу оптимізації, як мораторій — на відкриття нових вакансій, закупівлю техніки та меблів, проведення кваліфікацій, рух кар'єрними сходами, зміну систем стимулювання, тимбілдинги та зборів, відвідування зовнішніх освітніх івентів.

Пообіцяти підтримку та піклуватися


Люди повинні знати, що їх не кинуть на свавілля (якщо це так). І якщо навіть керівники змушені будуть вжити непопулярних заходів — наприклад, скоротити персонал, то зроблять це гуманно (з належними за законом виплатами). У зверненні до співробітників важливо і виявити турботу — про них самих (наприклад, нагадавши, чому така важлива самоізоляція — як це зробили деякі керівники) і про їхніх близьких (на словах — уже добре). Ще краще допомогти справою.


Катерина Осадчук, СЕО рекрутингової агенції INDIGO Tech Recruiters, у своїй публікації на Facebook повідомила, що чверть команди відправляється в оплачувану відпустку на два місяці, і виявила готовність допомогти своїм співробітникам у пошуку нових проєктів. «Ми не знаємо, як розвиватимуться події далі.Ніхто не знає цього точно. Але ми знаємо, що хочемо найкращих умов для наших хлопців та їхніх сімей. І якщо вже зараз у вас є для них пропозиції роботи, звертайтеся», — зазначила Катерина.

Нагадати про відповідальність

Проблема, яку вже відзначають компанії, які масово переводять людей на ремоут, — непідготовленість менеджерів та співробітників до такого формату, невміння працювати продуктивно без контролю. Адже тепер орієнтиром стає їхня особиста мотивація, а критерієм успішності — досягнуті чи провалені цілі. Чи впорається компанія з кризою, залежить і від того, як спрацює команда.

«Важливо дати зрозуміти співробітникам, що вони йдуть не у відпустку, не на канікули, а на роботу, але віддалену. Напишіть завдання для кожного співробітника», - відзначив Дмитро Деркач («Планета Кіно»). А Геннадій Васюков, співзасновник UCG та WayForPay, сформулював думку так: «Керівники та команда, бережіть один одного. Не спекулюймо зовнішніми причинами (транспорт, коронавірус і т. п.), не шукайте ПРИЧИНИ, а шукайте можливості. Треба посилити вимоги до запізнень, прогулів, “лікарняних” та інших знущань з бізнеса».

Дивитись у майбутнє

У лідерів більше можливостей розуміти, як сьогоднішня ситуація вплине на компанію у майбутньому.Лідер має бути спроможним спрогнозувати як позитивну, так і негативну динаміку розвитку, а відповідно, готувати людей до боротьби та/або надихати. Як це зробили співвласники «Нової пошти» В'ячеслав Климов та Володимир Поперешнюк звернення до співробітників. Підприємці дякують людям за роботу, нагадують про необхідні заходи безпеки, діляться прогнозом про те, що другий квартал 2020 року буде складним для економіки загалом та для бізнесу. Описують чіткий сценарій розвитку, на який очікують, пояснюють його причини (епідемія та падіння попиту), але акцентують: компанія зберігає курс на прибутковість і стабільність. «Чи застосовувати ці дії, вирішуватимемо за результатами кожного прожитого тижня та інформуватимемо вас. Ми дуже сподіваємося, що уникнемо будь-яких скорочень виплат, проте хочемо, щоб ви були до цього готові», — зазначають власники.

Розробити антикризовий план комунікацій

Отриманий досвід може переконати бізнеси готуватися до таких ситуацій наперед. Наприклад, скласти інструкції, в яких передбачені ключові моменти комунікацій у разі форс-мажору. Хто саме за це відповідає, хто виступає публічно та з якими меседжами, які ресурси (зокрема фінансові та комунікаційні) є, щоб справлятися з негативними наслідками «трясіння». Тоді вдасться уникнути поспіху та цейтноту, які описав Артем Бородатюк у своєму посту на Facebook: «Хоча часу у зв'язку із ситуацією не було, довелося його все одно знайти».

Інфо
Автор статті: INDIGO Tech Recruiters
5574 Переглядів
Категорія C-level
17.04.2020
Схожі статті
Огляд рівня заробітних плат для C-level на ринку українського IT в 2022 році
Як війна в країні вплинула на рівень доходу та мотивацію топ-менеджерів українського ІТ – про це у нашому новому огляді зарплат...
6 способів зробити свою компанію максимально приємним місцем для роботи
За результатами опитування на ДОУ, IT-фахівці високо цінують професійне зростання. Саме задля нього 54% ​​опитаних обрали сферу ІТ..
Огляд заробітних плат для C-level на українському IT-ринку 2021 року
CEO Катерина Осадчук і команда Indigo Tech Recruiters провели третій щорічний огляд зарплат для C-level в IT. Ділимося результатами й дякуємо Royallex в особі Віталія Луж..
Огляд рівня заробітної плати для C-level на ринку українського IT за результатами 2019 року
СЕО Катерина Осадчук та команда Indigo Tech Recruiters провели другий щорічний огляд заробітних плат для C-level в IT. Ділімося результатами. Помилка найму та втрата ключ..
Чи ласкаво просимо: чек-лист для «правильної» адаптації новачків
Знайти IT-талант – це вже завдання із зірочкою, але рано зітхати з полегшенням. Як допомогти людині пройти тернистий шлях ньюкамера, якнайшвидше влитися в команду і вийти..
«Твоя особистість зливається з твоїм стартапом: якщо все добре – і тебе драйвить, якщо погано – ти теж "падаєш"»: інтерв'ю з Олександром Дятловим, General Manager Ukraine у Very Good Security
Сфера захисту чутливих даних стає все перспективнішою (sensitive data – це, наприклад, біометричні дані, інформація про здоров'я, фінанси та інші особисті відомості). У я..
Від продактів та дизайнерів до back-end, QA та девопсов: як Київстар розвиває у себе команди для створення IT продуктів. Інтерв'ю із СРО Київстар Михайлом Нестором
IT та Product напрямок в Україні розвивається та зростає постійно. А в Київстарі вирішили розвивати його всередині..
Прожити 6 місяців без зарплати: головний аналітик HUG's розповів про грамотне інвестування
Фінансова грамотність — той скілл, якого часто не вистачає навіть досвідченим професіоналам у своїй справі. Ми поговорили про неї з головним аналітиком робоедвайзера HUG'..
Крізь вогонь, воду й фазу штормінгу: 5 стадій розвитку команди
Безліч концепцій описують динаміку розвитку груп. Простою та зручною для використання на практиці ми, команда IT рекрутерів Indigo, вважаємо теорію, запропоновану америк..
Як створити успішний HR-бренд. Досвід General Electric, Netflix, Google
Як компанії виживають в умовах дедалі більшої орієнтації ринку праці на кандидатів? Це особливо актуально щодо технічних фахівців..
«Любов з першого погляду», або як Indigo з випускниками школи «Hillel» спілкувались :)
Між собою ми жартома вирішили що зустріч була схожа нателешоу «Любов з першого погляду» :). Випускники школи мали можливість поспілкуватись з HR’ами і рекрутерами і запит..
Огляд зарплат Product Roles в українських IT-компаніях
СЕО Катерина Осадчук і команда INDIGO Tech Recruiters провели огляд заробітних плат для Product Roles в IT. Нагадаємо: щорічно ми випускаємо огляд заробітних плат C-Level..
Закрити незакриване: що таке Executive Search? Шукаємо найліпших кандидатів на топові вакансії
Що таке Executive Search, кому він допоможе та як дібрати агентство, що допоможе знайти топового спеціаліста, — розбираємося далі...
Як захантити крутого Product Manager до себе в команду?
Згодом кількість завдань, проєктів та команда зростають, а керівник фізично не може розірватися та повноцінно встежити за всім. Не потонути у комунікації між різними відд..