Зарплати СОО в українському IT в 2022 році

Twitter
Linkedin
Facebook
Telegram

Хто заробляє більше: VP of Operations чи COO?

Топ-менеджер Огляд зарплат COO
CEO Indigo Tech Recruiters Катерина Осадчук CEO Indigo Tech Recruiters Катерина Осадчук

СЕО Катерина Осадчук та  команда Indigo Tech Recruiters провели традиційний щорічний огляд заробітної плати для COO в IT. Нагадаємо, що раніше ми випустили загальний огляд заробітних плат C-Level

Дякуємо Fint8 в особі Антона Шулика та Андрія Тертишника за допомогу в обробці даних.

Робота операційного директора в ІТ-компаніях має вирішальне значення, але часто її неправильно розуміють. Генеральний директор визначає стратегію, в той час як операційний директор реалізує її, будує та контролює процеси. Без COO генеральному директору може бути складно керувати всіма аспектами бізнесу і він може зіткнутися з проблемами при масштабуванні. Операційний директор виступає в ролі головної опори для CEO, охоплюючи складні функції управління компанією. 

Роль COO схожа на роль лікаря-діагноста, який іноді вимагає екстреного реагування, а іноді - проактивної профілактики. Хоча операційний директор може допомогти реанімувати занедбаний бізнес, краще заздалегідь контролювати ресурси і забезпечувати дотримання законодавства, оптимізуючі процеси для мінімізації витрат. Нечітке розуміння ролі COO може призвести до широкого діапазону оплати праці на цій посаді.

Знайти хорошого COO може бути складно з кількох причин. Роль операційного директора часто є багатогранною і складною, що вимагає унікального поєднання навичок і досвіду. Ідеальний кандидат повинен мати глибоке розуміння галузі та діяльності компанії, а також сильні лідерські, комунікаційні та стратегічні навички.

Ця роль вимагає  здатності керувати кількома пріоритетами одночасно, тож стресостійкості. Це може ускладнити пошук кандидатів, які готові і здатні прийняти виклики, пов'язані з цією посадою.

Тож конкуренція за талановитих керівників вищого рівня може бути жорсткою, особливо у швидкозростаючих галузях і секторах. Це може ускладнити для компаній залучення та утримання найкращих кандидатів на цю роль.

Враховуючи ці фактори, пошук COO вимагає ретельного та продуманого підходу до підбору та відбору кандидатів. Компанії повинні бути готові інвестувати час і ресурси, необхідні для пошуку та оцінки потенційних кандидатів, а також пропонувати конкурентоспроможні компенсаційні пакети і можливості для зростання, щоб залучити найкращих талантів.

Далі розглянемо зарплатний стан для COO в Україні. 

Ми отримали 28 анкет від СОО та VP of Operations, які працюють в IT компаніях, заснованих переважно в Україні.

Різноманітність обов'язків та різний рівень компаній впливає і на ширину вилки зарплат.

1. Загальна вилка винагороди СОО та VP of Operations 1. Загальна вилка винагороди СОО та VP of Operations
VP of Operations по медіані отримують на 37% вищі зарплати ніж COO.

Цікаво, що найвищий рівень зарплат COO в компаніях, які були створені менше ніж 5 років тому. Як гіпотеза - це тому, що ця посада дуже важлива на етапі активного зростання компанії, коли треба налаштувати всі процеси та системи для стабільного зростання. 

2. Залежність винагороди від того, скільки існує компанія 2. Залежність винагороди від того, скільки існує компанія

Є залежність рівня зарплати СОО та рівня доходу компанії - до 50 млн.$ доходу, зарплата СОО зростає. Але в компаніях з доходом від 50 млн.$ винагорода СОО не набагато більше, ніж в компаніях з доходом від 3х до 10 млн.$. 

3. Залежність винагороди від доходу підприємства 3. Залежність винагороди від доходу підприємства

Більшість СОО у нашому опитуванні віком від 30 до 39 років. І зарплата між тими, чий вік 30-34 роки та тими, кому 35-39 років – значно різниться. У середньому на 42%. А серед СОО з найвищою зарплатою (90-й перцентиль) – на 60%.

І вже не в першому огляді ми бачимо, що часто зарплата топів після 40 років може бути нижчою, ніж їх молодших колег. Цікаво детальніше розібратись у причинах цього.

Шукаєте топ-менеджера?

Ми знайшли топ-менеджерів для Vimeo, Wix.com, DataArt, Jooble та інш. клієнтів. 

Проконсультуйте мене
4. Залежність винагороди від віку співробітника 4. Залежність винагороди від віку співробітника
За результатами загального опитування топ-менеджерів, винагорода менеджерів-чоловіків С-рівня була вища на 42% (по медіані), ніж менеджерок-жінок. 

Особливо значущою була різниця абсолютних показників винагороди у  топ 10% найбільш високооплачуваних менеджерів. Ця різниця сягала 5880$. 

В порівнянні з іншими С-позиціями для COO різниця між чоловіками і жінками несуттєва - 11%, але при цьому варто відзначити що більше 80% опитаних COO - чоловіки.

5. Залежність винагороди від статі співробітника 5. Залежність винагороди від статі співробітника

Чітко видно, що немає значного відхилення у зарплатах менеджерів в залежності від типу компанії, у якій вони працюють. Це стосується усіх менеджерів у всіх перцентильних групах.

Медіана коливається від 6,1 до 7 тис$  (близько 13%)

6. Залежність доходу СОО від типу підприємства 6. Залежність доходу СОО від типу підприємства

Аналізуючи зміну винагороди СОО в залежності від розміру команди приходимо до наступних висновків: 

- В компаніях, що мають до 200 співробітників, винагорода поступово збільшується: з 5,4 до 6 тис.$ (по медіані). 

- Аналізуючи топ 10%, виділяємо, що найвища винагорода в компанія де більше 200 співробітників. 

- Найнижча винагорода для топ 10% у компаніях з чисельністю співробітників 81-200 осіб -  7,8 тис.$.

- Але по медіані та середнім показникам є залежність - чим більше співробітників працює в компанії, тим вища винагорода СОО. 

7. Залежність доходу СОО від кількості людей компанії 7. Залежність доходу СОО від кількості людей компанії
8. Залежність доходу СОО від кількості людей у ​​компанії, медіана 8. Залежність доходу СОО від кількості людей у ​​компанії, медіана

Крім рівня заробітних плат нам цікаво було дізнатися про чинники мотивації, демотивації та деякі умови роботи.

Вперше рівень зарплати для СОО знаходиться на четвертому місці (46%), а не у першій трійці. А на першому місці з однаковим % відповідей – 57% культура довіри у компанії та професійне зростання. Також важливі цінність продуктів та послуг компанії для клієнтів – 54% та місія і цілі компанії – 50%.

9. Чинники мотивації СОО. 9. Чинники мотивації СОО.

Демотивують операційних директорів, насамперед, некомпетентний та неефективний менеджмент та нестача work-life balance (36%), друге місце розділили (32%): відсутність свободи у прийнятті рішень та нестача професійного розвитку.

10. Чинники демотивації СОО 10. Чинники демотивації СОО

42,9% СОО отримують винагороду у формі фіксованої частини, а також бонусу. 35,7% отримують лише фіксовану винагороду. 

11. Форма оплати СОО 11. Форма оплати СОО

Більшість COO отримують бонус за виконання KPI з доходу компанії – 43%.

12. KPI, за які виплачують бонус 12. KPI, за які виплачують бонус

У 89,3% опитаних оплата прив'язана до курсу долара.

13. Валюта, до якої прив’язана винагорода 13. Валюта, до якої прив’язана винагорода

У наступному огляді плануємо поділитись інформацією про винагороду HRD.

Будемо раді, якщо інформація виявиться корисною для ухвалення правильних бізнес-рішень.

Залишайтеся на зв'язку!

Автор: Катерина Осадчук, СЕО Indigo Tech Recruiters


Важко закриваються вакансії на C-Level позиції?

Показуємо перших кандидатів за 6 днів. Закриваємо складні вакансії 15+ років, вже 300 000+ талантів в нашій базі. 

Проконсультуйте мене
Інфо
Автор статті: Катерина Осадчук
2095 Переглядів
Категорія C-level
02.03.2023
Схожі статті
Огляд рівня заробітних плат для C-level на ринку українського IT в 2022 році
Як війна в країні вплинула на рівень доходу та мотивацію топ-менеджерів українського ІТ – про це у нашому новому огляді зарплат...
Огляд заробітних плат для C-level на українському IT-ринку 2021 року
CEO Катерина Осадчук і команда Indigo Tech Recruiters провели третій щорічний огляд зарплат для C-level в IT. Ділимося результатами й дякуємо Royallex в особі Віталія Луж..
Огляд рівня заробітної плати для C-level на ринку українського IT за результатами 2019 року
СЕО Катерина Осадчук та команда Indigo Tech Recruiters провели другий щорічний огляд заробітних плат для C-level в IT. Ділімося результатами. Помилка найму та втрата ключ..
«Твоя особистість зливається з твоїм стартапом: якщо все добре – і тебе драйвить, якщо погано – ти теж "падаєш"»: інтерв'ю з Олександром Дятловим, General Manager Ukraine у Very Good Security
Сфера захисту чутливих даних стає все перспективнішою (sensitive data – це, наприклад, біометричні дані, інформація про здоров'я, фінанси та інші особисті відомості). У я..
Від продактів та дизайнерів до back-end, QA та девопсов: як Київстар розвиває у себе команди для створення IT продуктів. Інтерв'ю із СРО Київстар Михайлом Нестором
IT та Product напрямок в Україні розвивається та зростає постійно. А в Київстарі вирішили розвивати його всередині..
Огляд зарплат Product Roles в українських IT-компаніях
СЕО Катерина Осадчук і команда INDIGO Tech Recruiters провели огляд заробітних плат для Product Roles в IT. Нагадаємо: щорічно ми випускаємо огляд заробітних плат C-Level..
Як захантити крутого Product Manager до себе в команду?
Згодом кількість завдань, проєктів та команда зростають, а керівник фізично не може розірватися та повноцінно встежити за всім. Не потонути у комунікації між різними відд..
Почути головне: 8 порад щодо оцінки цінностей топ-кандидата
Ціна помилки при наймі топ-менеджера вкрай висока і може коштувати бізнесові самого бізнесу. Окрім досвіду, знань та навичок, при executive search особливу увагу слід при..
«Я не чекаю від рекрутерів, що вони ходитимуть із застиглою посмішкою 24/7 та татуюванням “люблю людей”»: інтерв'ю з HR Director Ajax Systems Дар'єю Назаркіною
Українська компанія Ajax Systems розробляє та виготовляє розумні бездротові системи безпеки, які купують у 80+ країнах. Бізнес масштабується, команда швидко зростає – на ..
«Високий потенціал у фінтех-рішень, які «відкушують» функції класичних банків»: інтерв'ю з співзасновником YayPay Євгеном Виборовим
Фінтех — привабливий ринок для стартапів з огляду на темпи трансформації сфери фінансів
"In diversity we trust": інтерв'ю з Максом Ковалем, head of operations Djinni.co
Залучати IT-таланти з огляду на конкуренцію на них складно. Залучати їх швидко - завдання з розряду "знайти Святий Грааль до найближчого четверга". Благо є продукти та се..
«Наші керівники витрачають близько 30% свого часу на пошук талантів»: інтерв'ю з Максимом Штепою, СЕО SocialTech
За досвідом Indigo, один з ключів до якості рекрутингу – у діалозі сторін. Тому ми вирішили підготувати серію інтерв'ю з СЕО компаній, команди яких допомагаємо посилити I..
"Філософія дуже проста: не володій, а май": Максим Соловйов, засновник sharing economy сервісів Carbar і Apple4Teams
Команда Indigo – Tech Recruiters дізналася у фаундера – Максима Соловйова, чим вигідні такі рішення, як оцінити благонадійність потенційного клієнта за його соціальним ка..
Огляд зарплат СТО в українському IT
СЕО Катерина Осадчук і команда INDIGO Tech Recruiters провели другий щорічний огляд заробітних плат для C-Level в IT. Нагадаємо, що раніше ми випустили огляд заробітних п..