12 речей, які нічого не коштують, але роблять вас Best Boss Ever

Twitter
Linkedin
Facebook
Telegram

Очікування від лідерів змінюються, і якщо не знати, не вміти, помилятися — це нині не проблема, то нездатність чути та розуміти людей, їхні емоції зазвичай — ознака профнепридатності. Команда — найвища цінність, бла-бла-бла

Топ-менеджер Бізнес Команда HR

Очікування від лідерів змінюються, і якщо не знати, не вміти, помилятися — це нині не проблема, то нездатність чути та розуміти людей, їхні емоції зазвичай — ознака профнепридатності. Команда — найвища цінність, бла-бла-бла. А скільки реально часу в робочому графіку менеджерів займає спілкування з людьми? На це завжди немає часу. Ми з командою it рекрутерів Indigo замислилися: що можна зробити для своїх підлеглих за кілька вільних хвилин, щоб покласти ще одну цеглинку в стіну гарних взаємин? А отже — і продуктивної спільної роботи?

1. Поцікавитися, як справи

Банально, еге ж. Але, якщо чесно — чи часто ми робимо це для наших команд, колег, підлеглих? Питаємо «Як справи?» усвідомлено, розуміючи: є реальний ризик, що людина дійсно візьме та розповість? Експерименти підтверджують, що якщо замінити звичне «Як справи?» на близьке за звучанням (російське «как дела?» замінювали «кадиллак») — люди цього навіть не помітять. Більшість кине у відповідь звичне «Нормально» — от і поговорили. Щоб розвинути діалог, є сенс знати щось про підлеглих. Тоді можна задати утючнюючі питання — як хворе коліно? доньки-близнюки в новому садочку? новосілля? І вислухати відповідь — очі в очі, не скролячи при цьому смартфон. Так просто і так складно водночас.

2. Принести напій

Це працює не тільки з близькими та друзями. Просто уявіть, скільки шаблонів розірветься: підлеглий у запарі, а бос приносить йому втішний напій. Вищий пілотаж — якщо ви ще й знаєте, який саме напій улюблений. Дедлайн горить, сльози розпачу течуть — аж ось тобі какао з маршмеллоу, чай з трьома цукру чи зелений смузі. Люди такого не забувають.

12 речей, які нічого не коштують, але роблять вас Best Boss Ever

3. Запросити на ланч

Чудова нагода, по-перше, все-таки і самому цей ланч з’їсти раніше, ніж настане ніч. І прогулятися. І отримати шанс поспілкуватися з javascript developer не про код, а неформально, на відсторонені теми. Аби, знову-таки, мати про що питати наступного разу. І зменшити кількість цих незручних мовчанок у ліфті.

4. Розповісти про себе

Щось особисте. Межа в кожному колективі різна, але це дуже цінне: коли команда бачить у керівникові не тільки роздавача завдань і принагідно «триндюлинок» — а людину, то і відносини стають більш людяними. Весела історія про домашнього папугу, кейс про те, як підступно перед вихователем підставила власна дитина, остання прочитана художня книга — годиться все, що розкриває вас поза роботою.

5. Поговорити про сенс

Лідер є генератором сенсів. І людям це необхідно — вони хочуть розуміти, заради чого стоять у заторах, ламають голови та списи на нарадах, засиджують певну групу м’язів щодня. Поговоріть про сенс неформально, нагадайте про нього — по-людськи, а не нудною роздруковкою на стіні.

6. Привітати з чимось

Із річницею роботи в компанії, наприклад. Із круто виконаним завданням. Неочікувано високим результатом. Помилкою — адже тепер ваш працівник ще сильніший та розумніший, а відтак — і вся ваша команда!

12 речей, які нічого не коштують, але роблять вас Best Boss Ever

7. Проявити довіру

Потужна фішка — показати людині, що ти їй довіряєш. Досвіду, знанням, особистим якостям. Це легко — просто не контролювати, не перевіряти: «Я знаю, що ти зробиш круто». Вуаля! Дайте людям можливість брати на себе ризики та доводити, собі і вам, що вони можуть.

8. Розказати про свій факап

Професор Kellogg School Лі Томпсон із колегами проводив експеримент, який довів: люди активніше пропонують ідеї, якщо заздалегідь із ними поділитися історією про якийсь факап чи незручну ситуацію. У командній роботі такий прийом допомагає людям видихнути: якщо вже керівник помиляється та так просто про це говорить — це не так уже і страшно? Дозволяє діяти сміливіше та впевненіше.

9. Дізнатися особисту думку

Коли впливові люди вирішують важливі проблеми, щось не клеїться, і раптом Великий Бос питає в підлеглого, що думає особисто він. Ефект буває вражаючим. По-перше, мотивація людини злітає (якщо в компанії нормальна культура і таке запитання — не передвісник кривавої розправи). А по-друге, це реальна можливість почути щось важливе: з висоти польоту гвинтокрила, на якій зазвичай перебувають керівники, зручно бачити бізнес загалом. Але важко розгледіти важливі деталі — можливо, протяги по всій будівлі гуляють через оте розбите віконце на другому поверсі, про яке ви і гадки не мали.

10. Поцікавитися особистим проектом

Зазвичай у людей є не тільки робота і родина, а і власні ініціативи та проекти, яким вони приділяють багато часу. Такі речі про команду корисно знати. Людям приємно, що керівник знає їх не тільки як php developer у червоному светрі чи маркетолога з кучерявим волоссячком, а і про особисті волонтерські проекти чи роман, який от-от вийде друком. До речі, низка командних та корпоративних проектів виросли саме з поодиноких захоплень окремих працівників.

11. Розв’язати проблему

12 речей, які нічого не коштують, але роблять вас Best Boss Ever

Навантажений особистими траблами працівник навряд чи буде продуктивним. Отже, варто цікавитися проблемами своїх людей. Дуже часто для працівника ситуація складна настільки, що про роботу думати фізично неможливо, а в компанії ресурсів достатньо, щоб допомогти — і забути: це можуть бути не тільки фінансові ресурси, а і, наприклад, організаційні (більш гнучкий графік, тимчасово віддалена робота, перехід в інший проект тощо). Іноді це просто індульгенція на позаплановий вихідний серед тижня. Іноді це просто «Поїдь додому та проспись, зустрінемося вранці».

12. Подякувати

Бажано — за щось конкретне, непогано б — якщо публічно. Подяка — це та валюта, яка від вас не потребує нічого, а співробітника зробить багатшим на позитивні емоції. Так, гарна робота — це обов’язок, за це платять грошима. Але кожний заслужив на своє «Thank you for your service», хіба ні?


А що приємного для людей робите ви?

автор: Катерина Маєвська

Інфо
Автор статті: INDIGO Tech Recruiters
2343 Переглядів
Категорія C-level
27.01.2020
Схожі статті
Огляд рівня заробітних плат для C-level на ринку українського IT в 2022 році
Як війна в країні вплинула на рівень доходу та мотивацію топ-менеджерів українського ІТ – про це у нашому новому огляді зарплат...
6 способів зробити свою компанію максимально приємним місцем для роботи
За результатами опитування на ДОУ, IT-фахівці високо цінують професійне зростання. Саме задля нього 54% ​​опитаних обрали сферу ІТ..
Огляд заробітних плат для C-level на українському IT-ринку 2021 року
CEO Катерина Осадчук і команда Indigo Tech Recruiters провели третій щорічний огляд зарплат для C-level в IT. Ділимося результатами й дякуємо Royallex в особі Віталія Луж..
Огляд рівня заробітної плати для C-level на ринку українського IT за результатами 2019 року
СЕО Катерина Осадчук та команда Indigo Tech Recruiters провели другий щорічний огляд заробітних плат для C-level в IT. Ділімося результатами. Помилка найму та втрата ключ..
Чи ласкаво просимо: чек-лист для «правильної» адаптації новачків
Знайти IT-талант – це вже завдання із зірочкою, але рано зітхати з полегшенням. Як допомогти людині пройти тернистий шлях ньюкамера, якнайшвидше влитися в команду і вийти..
«Твоя особистість зливається з твоїм стартапом: якщо все добре – і тебе драйвить, якщо погано – ти теж "падаєш"»: інтерв'ю з Олександром Дятловим, General Manager Ukraine у Very Good Security
Сфера захисту чутливих даних стає все перспективнішою (sensitive data – це, наприклад, біометричні дані, інформація про здоров'я, фінанси та інші особисті відомості). У я..
Від продактів та дизайнерів до back-end, QA та девопсов: як Київстар розвиває у себе команди для створення IT продуктів. Інтерв'ю із СРО Київстар Михайлом Нестором
IT та Product напрямок в Україні розвивається та зростає постійно. А в Київстарі вирішили розвивати його всередині..
Прожити 6 місяців без зарплати: головний аналітик HUG's розповів про грамотне інвестування
Фінансова грамотність — той скілл, якого часто не вистачає навіть досвідченим професіоналам у своїй справі. Ми поговорили про неї з головним аналітиком робоедвайзера HUG'..
Крізь вогонь, воду й фазу штормінгу: 5 стадій розвитку команди
Безліч концепцій описують динаміку розвитку груп. Простою та зручною для використання на практиці ми, команда IT рекрутерів Indigo, вважаємо теорію, запропоновану америк..
Як створити успішний HR-бренд. Досвід General Electric, Netflix, Google
Як компанії виживають в умовах дедалі більшої орієнтації ринку праці на кандидатів? Це особливо актуально щодо технічних фахівців..
«Любов з першого погляду», або як Indigo з випускниками школи «Hillel» спілкувались :)
Між собою ми жартома вирішили що зустріч була схожа нателешоу «Любов з першого погляду» :). Випускники школи мали можливість поспілкуватись з HR’ами і рекрутерами і запит..
Огляд зарплат Product Roles в українських IT-компаніях
СЕО Катерина Осадчук і команда INDIGO Tech Recruiters провели огляд заробітних плат для Product Roles в IT. Нагадаємо: щорічно ми випускаємо огляд заробітних плат C-Level..
Закрити незакриване: що таке Executive Search? Шукаємо найліпших кандидатів на топові вакансії
Що таке Executive Search, кому він допоможе та як дібрати агентство, що допоможе знайти топового спеціаліста, — розбираємося далі...
Як захантити крутого Product Manager до себе в команду?
Згодом кількість завдань, проєктів та команда зростають, а керівник фізично не може розірватися та повноцінно встежити за всім. Не потонути у комунікації між різними відд..