Скільки заробляють СЕО на ринку українського IT у 2021 році?

Twitter
Linkedin
Facebook
Telegram

CEO Катерина Осадчук і команда Indigo Tech Recruiters провели третій щорічний огляд місячних заробітків для C-level в IT. Нагадаємо, що раніше ми випустили огляд місячних заробітків C-Level усіх працівників. Тепер докладно розглядаємо окремі посади з дослідження.

CEO Огляд зарплат
CEO Indigo Tech Rcruiters – Катерина Осадчук CEO Indigo Tech Rcruiters – Катерина Осадчук

CEO Катерина Осадчук і команда Indigo Tech Recruiters провели третій щорічний огляд місячних заробітків для C-level в IT. Нагадаємо, що раніше ми випустили огляд місячних заробітків C-Level усіх працівників.

Тепер докладно розглядаємо окремі посади з дослідження. 

Насамперед хочеться згадати, хто такий хороший CEO. У статті для McToday можна проглянути нотатки й про поганого.

Ознаки хорошого CEO:

1. Завжди надає перевагу довірі й прозорості. Команда чітко приймає правила гри (цілі, завдання, ролі, відповідальність, фінансову мотивацію), а власник бачить «приладову дошку» свого бізнесу й отримує регулярні звіти про стан справ і плани. До такого CEO легко прийти з проблемою, запитанням, пропозицією, не боячись, що це буде сприйняте з критикою.

2. Хороший аналітик. Він здатний розкласти проблему на складники, розставити пріоритети й визначити завдання, строки, бюджет і відповідальних.

3. Бере на себе повну відповідальність за успіх і невдачі компанії. Він знає особливості ринку, конкурентів, потреби клієнтів, переваги й недоліки продукту або послуги і як їх продати. Він не шукає собі виправдань, якщо щось іде не так.

4. Ставить чіткі цілі перед командою і володіє «поглядом з гелікоптера». Він показує, що має бути зроблене, а не як... Хороший CEO розуміє, що в команді більше знань і досвіду, тому стратегію досягнення мети варто формувати разом, після чого довірити команді реалізацію і не втручатися щохвилинно в процес.

5. Спирається на цифри й факти. У нього завжди є бізнес і фінансова модель на рік з чітким розумінням планованих доходів, витрат і прибутку. Зроблена вона на основі статистики минулих показників, динаміки ринку, досвіду конкурентів з урахуванням потреб і побажань власника.

6. Концентрує увагу команди на клієнтах і продажі. Клієнти повинні бути задоволені. Обсяг продажу повинен рости.

7. Чітко визначає серію продуктів і послуг. Концентрується на розроблянні їх, шліфуючи якість, а не береться за все підряд у пошуках миттєвої вигоди.

8. Описує всі кейси й правила компанії в мануалах і презентаціях (можливо, за допомогою COO). І постійно оновлює їх. Таким способом будь-який працівник може знайти відповіді на свої запитання.

9. Завжди вболіває за хороший продукт або послугу. І ще на етапі розробляння їх враховує, яку цінність вони принесуть клієнтам, у який час, як і з якою ціною треба виводити їх на ринок, щоб виконати план продажу.

10. Свої думки завжди викладає письмово й структуровано. Наприклад, поява сильного конкурента, звільнення важливого працівника — усі основні події CEO підкріплює цифрами, планом і дедлайнами, а не жаліється на проблеми усно чи пише простирадла тексту про те, чому так сталося або чому щось не можна зробити.   

11. Хороший CEO може зосередитися й зробити правильний вибір. Навіть коли здається, що вибору немає і все руйнується. Навіть тої миті, коли хочеться втекти, сховатися чи померти. 

Якщо вам пощастило мати в компанії CEO, який відповідає всім пунктам контрольного списку — беріть його. Якщо ж ви і є цей CEO — браво! Ви цінний працівник.

Подивімося ж нарешті, як цінність віддзеркалюється на матеріальному еквіваленті.

Ми отримали 75 анкет від засновників, які виконують роль CEO у своєму бізнесі, від найманих CEO, Country Managers і General Managers. 

Дані у вилках оплат практично не відрізнялись, тому ми поєднали їх, щоб одержати більший обсяг інформації.

62% компаній засновані в Україні, 14% — у країнах Європи і 18% — у США.

Рис. 1. Країна заснування компанії. Рис. 1. Країна заснування компанії.

34% опитаних працюють у компаніях розміром від 21 до 80 людей, 23% — від 81 до 200 людей. Є й CEO великих компаній, розміром від 201 до 800 людей — 19%.

Рис. 2. Кількість працівників у компанії. Рис. 2. Кількість працівників у компанії.

Більшість CEO з продуктних компаній (62%), з аутсорсингу — 28%.

Рис. 3. % учасників з аутсорсингових, аутстафінгових і продуктних компаній. Рис. 3. % учасників з аутсорсингових, аутстафінгових і продуктних компаній.

Сподіваємося, що результати нашого опитування допоможуть в ухваленні рішень — як у питаннях відправлення, так і прийняття оферу на роль керівника бізнесу.

Рис. 4. Загальна вилка винагороди CEO. Для фаундерів у ролі CEO в суму не включені дивіденди. Рис. 4. Загальна вилка винагороди CEO. Для фаундерів у ролі CEO в суму не включені дивіденди.
Рис. 5. Вилки винагороди окремо по позиціях. Рис. 5. Вилки винагороди окремо по позиціях.

Ухвалюючи рішення про рівень оплати, важливо враховувати не просто загальні дані з винагороди, а й досвід людини, розмір компанії, кількість підлеглих і т. д. Що ми й покажемо далі. 

Хочемо звернути увагу, що ми виключили пункти, за якими отримали менше як чотири дані, оскільки цього недостатньо для об’єктивності й формування вилки.

Так, наприклад, якщо тільки 4 CEO відповіли, що працюють у MedTech-компаніях, ми не враховували ці дані як недостатньо показові й включали тільки ті, де 5 і більше відповідей.

Найбільше даних одержано у сфері FinTech and Banking і E-Commerce.  Тут найбільш зважена вилка.

А найвищі доходи в загадковій категорії Other і в Consulting на медіані. 

У середньому за вилкою високий дохід у CEO в GameDev, але я б не орієнтувалася сліпо на ці дані, оскільки в нас усього 5 анкет від CEO на цій позиції. 

Рис. 6. Залежність винагороди від сфери роботи компанії. Рис. 6. Залежність винагороди від сфери роботи компанії.

На медіані рівень оплати в продуктних й аутсорсингових компаніях однаковий — 7000 $. Але починаючи з 75-го перцентиля спостерігають різницю в доході на користь CEO продуктних компаній. 

Рис. 7. Залежність винагороди від типу компанії. Рис. 7. Залежність винагороди від типу компанії.
Більшість CEO в ІТ (серед респондентів) віком від 30 до 39 років.

Дані показують, що старший вік — привід для радості принаймні в плані рівня місячного заробітку. CEO у віці 35+ заробляють на медіані на 60% більше за своїх колег, яким від 30—34 років. 

Якщо дивитися на середні дані, то найбільший дохід у CEO 45+. Але в нас тільки 5 анкет від CEO цього віку.

Рис. 8. Залежність винагороди від віку CEO.  Рис. 8. Залежність винагороди від віку CEO. 

Вік компанії, у якій працює головний керівник, також важливий. У компаніях, які на ринку понад 10 років, CEO і на медіані, і в цілому за вилкою отримують більше за колег, що працюють у молодших компаніях. На медіані 8250 $, а в середньому — 11 766 $.

Може здатися дивовижним, що в компаніях, які на ринку 1—3 роки, CEO отримують теж непоганий дохід: навіть вищий, ніж у трохи старших бізнесах (3—5 років). Але це частотне явище. У молодих компаніях не налагоджена система оплати, а також часто: а) платять скільки просять, тому що не завжди легко залучити людей до стартапу (питання стабільності); б) не завжди звіряються з ринком — це етап швидкого зростання, і часто швидкість важливіша за економію. Це також видно й за розміром компанії (рис. 10).

Рис. 9. Залежність винагороди від віку компанії. Рис. 9. Залежність винагороди від віку компанії.

Значно відрізняється рівень оплати CEO у великих компаніях — від 201 до 800 людей. На медіані — 11 600 $. У середньому — 13 502 $.

Рис. 10. Залежність винагороди від кількості працівників у компанії. Рис. 10. Залежність винагороди від кількості працівників у компанії.

З таблиці нижче ми можемо побачити, наскільки різкий розрив в оплаті CEO в компаніях з доходом понад 10 млн дол. США в рік — вони отримують у 2—3 рази більше, ніж колеги в компаніях з меншим доходом. 

Тут ми можемо натрапити на суми у 25 000 $ і 34 000 $ доходу в місяць.

Рис. 11. Залежність винагороди від доходу компанії. Рис. 11. Залежність винагороди від доходу компанії.
Тільки 12 жінок-CEO взяли участь в опитуванні. Дохід жінок на медіані на 40% нижчий, ніж у чоловіків.
Рис. 12. Рівень винагороди залежно від статі. Рис. 12. Рівень винагороди залежно від статі.

Гарна новина: цього року практично всі CEO задоволені своєю роботою. Дані показують, що CEO з оплатою 7000 $ на медіані, у принципі, можуть бути абсолютно задоволені й «скоріше задоволені» з оплатою 8000 $. Докладніше про фактори мотивації і демотивації ми поговоримо нижче.

Рис. 13. Рівень задоволення CEO залежно від винагороди. Рис. 13. Рівень задоволення CEO залежно від винагороди.
Рис. 14. Рівень задоволення CEO. Рис. 14. Рівень задоволення CEO.
Рівень місячного заробітку на третьому місці у факторах мотивації. На першому — свобода в ухваленні рішень (69%), на другому — професійний розвиток (56%).
Рис. 15. Фактори мотивації CEO. Рис. 15. Фактори мотивації CEO.

Демотивує голів компанії насамперед черга, відсутність професійного розвитку й свободи в ухваленні рішень, брак балансу «робота — життя», а також некомпетентний менеджмент. Рівень місячного заробітку на п’ятому місці у факторах демотивації.

Рис. 16. Фактори демотивації CEO. Рис. 16. Фактори демотивації CEO.

Компенсаційний пакет для CEO в ІТ-компаніях має такий вигляд.

Торік тільки 14% мали медичне страхування, і 16% — оплачену освіту додатково. Тепер 37% CEO зауважили, що їхній компенсаційний пакет охоплює медичне страхування і/або оплату додаткової освіти.

Рис. 17. Розповсюдження компенсації для CEO. Рис. 17. Розповсюдження компенсації для CEO.

У минулому огляді майже 49% CEO працювали в офісі, 42% — в офісі або віддалено, і лише 4,65% — віддалено. 

Цього року тільки 10% працюють в офісі.

Рис. 18. Формат роботи. Рис. 18. Формат роботи.

Результати цього аналізу ґрунтуються на 75 анкетах CEO, General Managers, Country Managers і фаундерів, які виконують роль CEO у своїх бізнесах.

Більшість опитаних — чоловіки віком від 31 до 39 років, які працюють переважно в продуктних компаніях (62%) з доходом від менш як 1 млн дол. США до 7 млн дол. США (тільки 15 CEO працюють у компаніях з доходом понад 10 млн дол. США) і заснованих в Україні.

Сподіваємося, що інформація була для вас корисною, і будемо раді зворотному зв’язку.

Дякуємо Royallex в особі Віталія Луженцова за допомогу в обробленні даних.

Автор: Катерина Осадчук, СЕО Indigo Tech Recruiters

Інфо
Автор статті: Катерина Осадчук
9490 Переглядів
Категорія C-level
03.06.2021
Схожі статті
Огляд рівня заробітних плат для C-level на ринку українського IT в 2022 році
Як війна в країні вплинула на рівень доходу та мотивацію топ-менеджерів українського ІТ – про це у нашому новому огляді зарплат...
Огляд заробітних плат для C-level на українському IT-ринку 2021 року
CEO Катерина Осадчук і команда Indigo Tech Recruiters провели третій щорічний огляд зарплат для C-level в IT. Ділимося результатами й дякуємо Royallex в особі Віталія Луж..
Огляд рівня заробітної плати для C-level на ринку українського IT за результатами 2019 року
СЕО Катерина Осадчук та команда Indigo Tech Recruiters провели другий щорічний огляд заробітних плат для C-level в IT. Ділімося результатами. Помилка найму та втрата ключ..
Огляд зарплат Product Roles в українських IT-компаніях
СЕО Катерина Осадчук і команда INDIGO Tech Recruiters провели огляд заробітних плат для Product Roles в IT. Нагадаємо: щорічно ми випускаємо огляд заробітних плат C-Level..
Почути головне: 8 порад щодо оцінки цінностей топ-кандидата
Ціна помилки при наймі топ-менеджера вкрай висока і може коштувати бізнесові самого бізнесу. Окрім досвіду, знань та навичок, при executive search особливу увагу слід при..
«Високий потенціал у фінтех-рішень, які «відкушують» функції класичних банків»: інтерв'ю з співзасновником YayPay Євгеном Виборовим
Фінтех — привабливий ринок для стартапів з огляду на темпи трансформації сфери фінансів
"Філософія дуже проста: не володій, а май": Максим Соловйов, засновник sharing economy сервісів Carbar і Apple4Teams
Команда Indigo – Tech Recruiters дізналася у фаундера – Максима Соловйова, чим вигідні такі рішення, як оцінити благонадійність потенційного клієнта за його соціальним ка..
«Не чекати на «осяяння» згори, а робити кроки щодня, збирати свою “інноваційну фішку” з невеликих, але ефективних складових»: Максим Слободянюк, засновник Nika Tech Family
Це інтерв'ю ми взяли у Максима до ситуації з пандемією і, здається, настає час, коли компанії починають повертатися до колишнього режиму, а хтось і зростатиме..
Огляд зарплат СТО в українському IT
СЕО Катерина Осадчук і команда INDIGO Tech Recruiters провели другий щорічний огляд заробітних плат для C-Level в IT. Нагадаємо, що раніше ми випустили огляд заробітних п..
Скільки заробляють СЕО на ринку українського IT?
СЕО Катерина Осадчук і команда INDIGO Tech Recruiters провели другий щорічний огляд заробітних плат для C-Level в IT. Нагадаємо, що раніше ми випустили огляд заробітних п..
СОО: роль та зарплата у реаліях українського IT?
СОО – роль та зарплата в реаліях українського IT. СЕО Катерина Осадчук та команда Indigo Tech Recruiters провели другий щорічний огляд заробітних плат для C-level у IT. Н..
СЕО та рекрутингові агенції: як стати друзями?
Приймайте статтю з практичними рекомендаціями профі на тему: як вибрати агенцію і як з нею гармонійно працювати..
СОО – роль і зарплата в реаліях українського IT. Огляд – 2020
СЕО Катерина Осадчук і команда Indigo Tech Recruiters провели другий щорічний огляд заробітних плат для C-Level в IT. Нагадаємо, що раніше ми випустили огляд заробітних п..
Огляд зарплат Project Managers в українських IT компаніях
СЕО Катерина Осадчук та команда INDIGO Tech Recruiters провели огляд заробітних плат для Product Roles в IT. У минулому огляді ми показали зарплати Product Managers і Pro..
Тестувальник програмного забезпечення: де вчитися?
Ми зібрали 10 найкращих курсів тестувальників, які допоможуть опанувати професію або підвищити кваліфікацію. У добірці - онлайн-програми, очні курси в Україні, стажування..