Гейміфікація для мотивації: коли місія здійсненна

Twitter
Linkedin
Facebook
Telegram

"Не захотів йти на роботу сьогодні — і не пішов, взяв бонусний день, який виграв у квесті", — розповідає Олег, який працює в одній з IT-компаній Києва. Розберімось, як корпоративна гейміфікація може підвищити залученість і утримати співробітників, що занудьгували.

Культура Найм Команда HR Розвиток
Гейміфікація для мотивації: коли місія здійсненна Гейміфікація для мотивації: коли місія здійсненна

“Не захотів йти на роботу сьогодні – і не пішов, взяв бонусний день, який виграв у квесті”, – розповідає Олег, який працює в одній з IT-компаній Києва. Комусь це може здатися трішки дивним – де робота, а де іграшки. Але така тема справедлива (і ефективна!) для компаній, які прагнуть гейміфікувати робочі процеси – з метою утримати Y і Z покоління, розбещених комп'ютерними іграми буквально з дитинства.

Давайте розберемося, як корпоративна гейміфікація може підвищити залучення і утримати співробітників, які занудьгували.

Гейміфікація – це впровадження ігрових технік в робочі процеси. Її головне завдання – «розбудити» співробітників, додати елемент змагання і інтерактивність в щоденні рутинні завдання.

Гейміфікувати можливо будь-який процес – від рекрутингу до продажів, і в будь-якій галузі – від автомобілебудування до IT. Гейміфікація може бути спрямована на збільшення швидкості виконання завдань і відповідно – зростання продуктивності. Більше того, вона може вирішити широкий спектр HR завдань, серед яких:

  • ефективне навчання персоналу;
  • формування здорового клімату всередині команди;
  • безболісне введення нових правил і стандартів;
  • виявлення лідерів команди;
  • просунутий зовнішній і внутрішній рекрутинг;
  • тренування» реальної діяльності і т.д.

Все це дає ключ до визначального фактора роботи – мотивації персоналу.

На будь-яку поставлену мету знайдеться свій спосіб гейміфікації. Серед найбільш розповсюджених видів – командні та індивідуальні квести, рейтинги і лідерборди, разноманітні марафони, конкурси, тімбілдинги і т.д.

Гейміфікація в цифрах і «розвантаження мозку»

Згідно з дослідженням TalenLMS, гейміфікація підвищує продуктивність 89% співробітників, а 69% з них планують пропрацювати в компанії довше, якщо вона буде використовувати нестандартні способи мотивації.

Всі 400 респондентів, які брали участь в дослідженні, вже стикались з гейміфікованими способами на роботі. І ось що показали їх відповіді:

  • 80% співробітників позитивно ставляться до гейміфікації на роботі. Більшість опитаних вважають, що вона робить їх більш продуктивними (87%), більш зайнятими (84%) і більш щасливими (82%) на роботі.
  • 75% респондентів з великою ймовірністю погоджуються, що вони будуть більш продуктивними, якщо їх робота стане більш ігровою.
  • Лише 7% респондентів вказали, що мотивацією для виконання нудного/складного завдання для них стане уникнення “покарання”.

Один з вагомих аргументів на користь гейміфікації – це розвантаження мозку і якісне перемикання. Тому що процес входження в гру більш простий і плавний, ніж спроба включитися в роботу в понеділок зранку. Таким чином, ігровий підхід збільшує показник залученості і продуктивності, дозволяючи перейти з песимістичної моделі поведінки «Я можу + я не хочу» або «Я можу + я повинен» в ефективну модель «Я можу + я хочу». Адже теперішнього співробітника цікавить не тільки «грошове» питання, але й самореалізація, визнання успіху, соціальний статус в команді і т.д. Гейміфікація якісно закриває ці питання.

До питання про винагороди: чи такий вже хороший iPhone?

Дорогий приз, звичайно, простимулює учасників, але ненадовго Дорогий приз, звичайно, простимулює учасників, але ненадовго

«Коштовний» приз, звичайно, простимулює участників, але ненадовго. Суть гейміфікації полягає не в тому, щоб провести розіграш один раз, а в тому, щоб вибудувати багаторівневу систему, постійно утримуючи цікавість співробітника. «Граючи», він може заробляти:

  • ачівки, які відкриваються за виконання завдань (підвищеної складності або нестандартних);
  • leaderboards, місце в рейтингу (його потрібно не тільки отримати, але й не втратити);
  • бонуси за виконання робочих завдань і інші справи, пов’язані з життям компанії (онбординг, презентація, покращення офісного простору і т.д.).

Ці досягнення можна обміняти на щось приємне, матеріальне чи нематеріальне: можливість попрацювати віддалено, поїхати на конференцію. Це можуть бути і гаджети, і корпоративний мерч. Але потрібно враховувати, що отримати новий iPhone за перевиконання плану продаж – зрозуміла, ефектна, але короткострокова мотивація. Справжнє ж завдання гейміфікації робочих процесів – це підвищити лояльність співробітників, зацікавити і утримати цей інтерес, збільшити мотивацію.

Дороговартісний приз, звичайно, простимулює участників, але ненадовго. Або прийдеться щомісячно готувати дорогі гаджети, і ставки будуть зростати. В свою чергу, віртуальні очки «розтягуються в часі» і вносять «довгограючий» змагальний аспект.

Чому довга гра – це результативніше

В своїй книзі «Hooked. На гачкуу» американський журналіст Нір Эяль детально розповідає про тригери, які спонукають діяти для отримання нагороди. Автор визначає 3 їх види:

  1. Соціальна нагорода – бажання показати своє лідерство в чомусь і «отримати лайки». Наприклад, співробітник крутіше за інших реалізує план, заробляє очки, посідає топове місце на віртуальній ігровій платформі.
  2. Полювання/збирання – азарт до отримання нагород, очків і т.д. Співробітник випробовує інтерес до отримання балів за виконання швидких/нескладних завдань.
  3. Нагорода за майстерність. Спеціаліст спостерігає за своїми особистими досягненнями і отримує задоволення від самореалізації на конкретній посаді.

На думку автора, пункт №2 – найбільш виграшний, тому що за збереження цікавості відповідає показник «повернення». Саме це забезпечує тривале життя гейміфікації в компанії. Співробітник повертається до гри, інвестує в неї багато часу і сил і – більше цінує свій продукт, і тим швидше це входить в результативну, творчу звичку.

Гейм-рекрутинг: від квестів до хакерства

Різноманітні челенджі – вже давно норма і хороший тон в компаніях, де працює багато молодих людей, народжених в 80-х і 90-х (Y і Z). Як правило, більшість з них не дуже тримаються за робоче місце і звільняються, якщо стає нудно. Близько 40% українських міленіалів (1980-1994), згідно з недавнім дослідженням Deloitte, не планують затримуватись на робочому місці більше двох років.

Покоління Z також «непосидючі» – кожний другий з них планує змінити роботу в найближчі рік-два. Все це, безумовно, засмучує рекрутерів і HR.

Тому сьогодні багато великих міжнародних компаній використовують гейміфіковані механіки в рутинних робочих процесах. І – досягають високих результатів. Наприклад, гейміфікувати етап пошуку і підбору персоналу вже давно почали в Google, Unielever, Uber, Marriott, Deloitte і інших компаніях-гігантах.

Google Code Jam Google Code Jam

Так, за допомогою рекрутингової гри «Google Code Jam» підбір співробітників перетворюється в глобальний чемпіонат, в якому велика кількість кандидатів з різних країн змагаються між собою у вирішенні алгоритмічних завдань і заробляють очки. А тим часом компанія отримує можливість відібрати кращих.

Управління урядового зв’язку Великобританії створило зашифроване повідомлення на одному зі своїх сайтів і використовувало його при відборі спеціалістів. Щоб пройти на наступний етап підбору, кандидати повинні були зламати код і розшифрувати приховане послання. Таким чином, рекрутери Управління уникали масового потоку резюме і відбрали тих кандидатів, які дійсно відповідали всім вимогам.

Військово-повітряні сили США на етапі пошуку кадрів пропонують пограти в Airman Challenge, щоб наочно розповісти потенційним службовцям про військово-повітряні сили і про доступні їм позиції.

IT-компанії у всьому світі стали все частіше організовувати тематичні турніри на кшталт «The Hackers’ Night Crazy Snake Edition», де в одному місці відразу збирається велика кількість кваліфікованих розробників. Це помітно полегшує роботу рекрутерам в пошуку профі.

Датське агентство Uncle Grey використовувало онлайн-ігри для залучення front-end розробників. Після дослідження того, де його потенційні кандидати проводять більше всього часу, вони домовились про «спонсорство» з гравцями Team Fortress 2, які розмістили всередині гри постери зі згадкою роботи і посиланням на URL.

Багато компаній стали проводити квест-співбесіди, щоб оцінити поведінку, стиль роботи і ефективність кандидата в реальних ситуаціях на робочому місці. Так, наприклад, в агентстві «Lowlin» постійно практикують квест-співбесіди. Організовується декілька груп по 6-8 осіб, яким необхідно вирішити низку завдань і знайти вихід із замкнутого простору. Даний метод добре визначає лідерські навички, вміння працювати в команді, демонструє здатність до концентрації, вирішення складних завдань і вміння нестандартно мислити.

Навіть такий формат як дні відкритих дверей також можна гейміфікувати. Так, в ці дні рекрутери авіакомпанії Vueling максимально дистанціюються від офіційних співбесід з кандидатами і орієнтуються на мотивованих претендентів, які повинні самі проявити ініціативу, підійти до рекрутера, розповісти про себе і т.д.

Краще класичного інтерв'ю по Skype може бути… відеоінтерв'ю «на час». Рекрутери «Prуve» відправляють кандидату посилання на сайт, де йому почергово задаються неочікувані питання. У кандидата є 30 секунд на підготовку кожної відповіді. Після того, як закінчується час, вмикається камера і його відповіді записуються в систему.

Мотивація – ключ до кожної «місії»

Є сенс оздоровити робочий простір ігровими механіками та системою заохочення Є сенс оздоровити робочий простір ігровими механіками та системою заохочення

Ан Копенс, бельгійський експерт в області гейміфікації, стверджує, що при ретельно продуманому запуску гейміфікація може стати саме тією сферою, в яку будуть інвестуватись великі ресурси. На її думку, успішний запуск починається там, де на першому місці стоїть мотивація співробітників. Застарілі HR-методи роботи в форматі google spreadsheets в основному роблять акцент на облік документації і рутині, але світ HR-автоматизації вже давно зробив крок вперед.

Її точку зору поділяє і СЕО міжнародної системи рекрутингу CleverStaff Володимир Курило. Його компанія знаходиться у фазі активного впровадження гейміфікованих механік в автоматизовану систему рекрутингу. На думку Володимира, щоб розпочати якісну гейміфікацію, в першу чергу компанія повинна

  • визначити мету, яка має базуватись на реальній бізнес-потребі (завдання HR, продажі, маркетинг);
  • вивчити цільову аудиторію, тому що для різних поколінь є свої механіки;
  • обрати механіку;
  • створити сторітеллінг – для легкого входження в гру;
  • розробити платформу для відслідковування дій учасників;
  • провести якісне інформування і промокампанію для співробітників.

Масштаб гейміфікації може бути дуже різним, все залежить від цілей і можливостей бюджету. Розмаїття ідей – від простих мотивуючих стикерів в офісі і до грандіозних фантастичних внутрішньомережевих проєктів. Бейджі, бали, рейтинги, квести, внутрішні гроші, магазин, соцмережа для співробітників – з різних елементів, як в конструкторі, збирається готове рішення. В будь-якому разі, якщо у співробітників не вистачає мотивації, згуртованості і цікавості до роботи – є сенс оздоровити робочий простір ігровими механіками і системою заохочень. Ця «місія» достеменно може бути виконана і дасть свої результати вже найближчим часом.

Інфо
Автор статті: INDIGO Tech Recruiters
3851 Переглядів
Категорія Рекрутинг
10.08.2021
Схожі статті
6 способів зробити свою компанію максимально приємним місцем для роботи
За результатами опитування на ДОУ, IT-фахівці високо цінують професійне зростання. Саме задля нього 54% ​​опитаних обрали сферу ІТ..
Чи ласкаво просимо: чек-лист для «правильної» адаптації новачків
Знайти IT-талант – це вже завдання із зірочкою, але рано зітхати з полегшенням. Як допомогти людині пройти тернистий шлях ньюкамера, якнайшвидше влитися в команду і вийти..
«Твоя особистість зливається з твоїм стартапом: якщо все добре – і тебе драйвить, якщо погано – ти теж "падаєш"»: інтерв'ю з Олександром Дятловим, General Manager Ukraine у Very Good Security
Сфера захисту чутливих даних стає все перспективнішою (sensitive data – це, наприклад, біометричні дані, інформація про здоров'я, фінанси та інші особисті відомості). У я..
Від продактів та дизайнерів до back-end, QA та девопсов: як Київстар розвиває у себе команди для створення IT продуктів. Інтерв'ю із СРО Київстар Михайлом Нестором
IT та Product напрямок в Україні розвивається та зростає постійно. А в Київстарі вирішили розвивати його всередині..
Прожити 6 місяців без зарплати: головний аналітик HUG's розповів про грамотне інвестування
Фінансова грамотність — той скілл, якого часто не вистачає навіть досвідченим професіоналам у своїй справі. Ми поговорили про неї з головним аналітиком робоедвайзера HUG'..
Крізь вогонь, воду й фазу штормінгу: 5 стадій розвитку команди
Безліч концепцій описують динаміку розвитку груп. Простою та зручною для використання на практиці ми, команда IT рекрутерів Indigo, вважаємо теорію, запропоновану америк..
Як створити успішний HR-бренд. Досвід General Electric, Netflix, Google
Як компанії виживають в умовах дедалі більшої орієнтації ринку праці на кандидатів? Це особливо актуально щодо технічних фахівців..
«Любов з першого погляду», або як Indigo з випускниками школи «Hillel» спілкувались :)
Між собою ми жартома вирішили що зустріч була схожа нателешоу «Любов з першого погляду» :). Випускники школи мали можливість поспілкуватись з HR’ами і рекрутерами і запит..
Огляд зарплат Product Roles в українських IT-компаніях
СЕО Катерина Осадчук і команда INDIGO Tech Recruiters провели огляд заробітних плат для Product Roles в IT. Нагадаємо: щорічно ми випускаємо огляд заробітних плат C-Level..
Закрити незакриване: що таке Executive Search? Шукаємо найліпших кандидатів на топові вакансії
Що таке Executive Search, кому він допоможе та як дібрати агентство, що допоможе знайти топового спеціаліста, — розбираємося далі...
Як захантити крутого Product Manager до себе в команду?
Згодом кількість завдань, проєктів та команда зростають, а керівник фізично не може розірватися та повноцінно встежити за всім. Не потонути у комунікації між різними відд..
Почути головне: 8 порад щодо оцінки цінностей топ-кандидата
Ціна помилки при наймі топ-менеджера вкрай висока і може коштувати бізнесові самого бізнесу. Окрім досвіду, знань та навичок, при executive search особливу увагу слід при..
На ремоуті до кінця 2020: як «тимбілдитися» онлайн
Позумитися, списатися, включити камеру, вимкнути мікрофон — будемо відвертими, багато хто втомився від віддаленої роботи та хочуть простого офісного «підемо на каву?». Ал..
Як український IT-бізнес адаптується до «карантинного» ринку: результати опитування
Карантин та економічний струс ускладнили роботу всіх галузей і не оминули стороною IT-ринок