IT-герой: 6 типажів фахівців з технологій у кіно та серіалах

Twitter
Linkedin
Facebook
Telegram

У перервах між пошуками IT-талантів ми з рекрутинговим агентством Indigo любимо відпочити за кіношкою. Але часто не відходимо далеко від улюбленої індустрії навіть на дозвіллі

IT Професії Дозвілля

У перервах між пошуками IT-талантів ми з рекрутинговим агентством Indigo любимо відпочити за кіношкою. Але часто не відходимо далеко від улюбленої індустрії навіть на дозвіллі. Наприклад, ми вже готували кінодобірки про штучний інтелект та крутих лідерів. А наразі проаналізували, на які типажі можна (звісно, умовно) розподілити усіх IT-фахівців, яких зустрічали на великих та малих екранах: геніальних, кумедних і небезпечних, уявних, чи з реального життя.

Гуру

IT-герой: 6 типажів фахівців з технологій у кіно та серіалах


Ці герої зустрічаються в байопіках — стрічках про тернистий шлях до визнання лідерів IT-індустрії: як вони трималися за свої мрії в гаражах та університетських гуртожитках, не маючи нічого, збирали команди, влаштовували революції на ринку, балансували між провалами та тріумфами. Наприклад, це «Джобс: Імперія спокуси» (jOBS, 2013) та «Стів Джобс» (Steve Jobs, 2015) про легендарного засновника Apple, «Пірати Кремнієвої долини» (Pirates of Silicon Valley, 1999), який розповідає про походження ПК через історію Джобса, Гейтса, Возняка та інших, «Соціальна мережа» (The Social Network, 2010) про Марка Цукерберга тощо. Такими можуть бути і вигадані персонажі (які напевно все-таки мають прототипів): наприклад, Еймон Бейлі зі «Сфери» (The Circle, 2017) про корпорацію, що об’єднує в єдину систему дані користувачів, щоб отримати універсальний онлайн-ідентифікатор. Чи «IT-магнат» Гері Уінстон з «Небезпечної правди» (Antitrust, 2001) про зворотній бік успішних корпорацій.

Хакер

IT-герой: 6 типажів фахівців з технологій у кіно та серіалах

Вони отримують несанкціонований доступ до комп'ютерних систем, але це не завжди Злодії Злодійовичі. Їхні наміри можуть бути різними — зокрема хорошими і зі статусом «усе складно». Наприклад, у серіалі «Містер Робот» (Mr. Robot, з 2015) йдеться про інженера кібербезпеки і хакера за сумісництвом, який розчарувався у суспільстві і його фальшивих героях. Це також фільми «Хто я» (Who Am I, 2014), «Кібер» (Blackhat, 2015), «Пароль „Риба-меч“» (Swordfish, 2001). Олдскульні «Воєнні ігри» (Wargames, 1983), «Тихушники» (Sneakers, 1992) та «Хакери» (Hackers, 1995).


«Професія» кіберзлочинця фігурує у деяких епізодах антології «Чорне дзеркало»: наприклад, у 3 серії 3 сезону невідомий поганець примушує людей виконувати дивні завдання, тому що знає їхні брудні секрети, а в 6 серії 3 сезону хакер використовує дронів-бджіл, щоб влаштувати хештег-апокаліпсис. Є серед картин і біографічні — наприклад, «Взлом» (Takedown, 2000) про хакера Кевіна Мітника, і близькі за тематикою «Сноуден» (Snowden, 2016) та «П’ята влада» (The Fifth Estate, 2011), присвячена Джуліану Ассанжу й Wikileaks.

Стартапер

IT-герой: 6 типажів фахівців з технологій у кіно та серіалах

Зазвичай це комічні герої, яких надихає досвід IT-гуру і які мають унікальний талант — рухатися від одного факапу до іншого, не втрачаючи ентузіазму. Такі, зокрема, персонажі американського комедійного телесеріалу «Кремнієва долина» (Silicon Valley, з 2004) про підприємця, який відкрив у власному будинку інкубатор для стартапів. Та британський ситком «Комп’ютерники» (The IT Crowd, 2006-2010) про вигадану корпорацію «Рейнхолм Індастріз» у Лондоні.
Якщо не до жартів, можна переглянути драматичний серіал «Зупинись і гори» (Halt and Catch Fire, 2014-2017) про розвиток комп’ютерної індустрії у 80-ті: у компанії Cardiff Electric, яку створила команда героїв, є прототип — Compaq.

 Рятівник


Такі герої, окрім бездоганного знання технологій, мають ще один талант — бажання рятувати світ. Є в командах, які розслідують злочини і полюють на злодіїв — зокрема, ексцентричні колишні хакери Пенелопа в «Мислити як злочинець» (Criminal Minds, з 2005 р. ) та Річ Дотком у «Сліпій зоні» (Blindspot, з 2015). У фільмі «Файрвол» (Firewall, 2006) герой, фахівець з комп’ютерних систем безпеки банку, вимушений рятувати свою родину, яку шахрай захоплює у заручники з вимогою перевести на свій рахунок мільйони доларів. А в історичній драмі «Гра в імітацію» (The Imitation Game, 2014) йдеться про воєнного криптографа, якого нині називають «батьком сучасної інформатики», Алана Тюрінга: він розшифрував код німецької шифрувальної машини «Енігма» в часи Другої світової війни.

«Ламер»

IT-герой: 6 типажів фахівців з технологій у кіно та серіалах

Або герой, який у технологіях ні бум-бум, проте обставини привели його в IT-індустрію. Наприклад, у фільмі «Стажери» таких одразу двоє: колишні продажники, яких скорочують на роботі, потрапляють на стажування Google. Пригоди розпочинаються ще на онлайн-співбесіді, де між пошукачами та командою компанії відбувається такий діалог:
- У графі досвід роботи ви вказали « С++».
 - Насправді є тільки один плюс. Другий я поставив випадково, бо клавіша на комп’ютері заїла. Але в школі у нас були уроки друкування, тому я знаю, куди тицяти своїми пальцями.

Або Джен Барбер з «Комп’ютерників», яка впевнена, що «якщо спитати Google про Google, можна зламати весь інтернет».

Гість із майбутнього

IT-герой: 6 типажів фахівців з технологій у кіно та серіалах


Зустрічаються у фантастиці, антиутопіях, картинах у жанрі кіберпанк. Наприклад, «Трон» (Tron, 1982) про талановитого програміста, що «оцифровується» і потрапляє у світ гри, та «Трон: Спадок» (Tron: Legacy, 2010), у якому зникнення батька у віртуальному світі багато років потому розслідує вже його син — авжеж, також обдарований програміст. Культовий «Той, що біжить по лезу» (Blade Runner, 1982) про суспільство, розділене на живих та штучних людей — реплікантів, та його сіквел «Той, що біжить по лезу 2049» (Blade Runner 2049, 2017). І, звісно, трилогія «Матриця» (The Matrix, 1999-2003) — до того як стати Обраним, Нео був звичайнісіньким програмістом удень, і хакером — вночі. Або, наприклад, «Джонні Мнемонік» (Johnny Mnemonic, 1995) про футурологічного кур’єра, який перевозить цінну інформацію у чіпі, що вживляється у мозок. А також антиутопія «Анон» (Anon, 2018) та «Кодер» (Cypher, 2002) про «цифрового» корпоративного шпіона.

А хто ваш улюблений IT-кіногерой? І з ким ви асоціюєте себе? ;)


Автор: Катерина Маєвська

Інфо
Автор статті: INDIGO Tech Recruiters
2665 Переглядів
07.06.2019
Схожі статті
Огляд рівня заробітних плат для C-level на ринку українського IT в 2022 році
Як війна в країні вплинула на рівень доходу та мотивацію топ-менеджерів українського ІТ – про це у нашому новому огляді зарплат...
6 способів зробити свою компанію максимально приємним місцем для роботи
За результатами опитування на ДОУ, IT-фахівці високо цінують професійне зростання. Саме задля нього 54% ​​опитаних обрали сферу ІТ..
Огляд заробітних плат для C-level на українському IT-ринку 2021 року
CEO Катерина Осадчук і команда Indigo Tech Recruiters провели третій щорічний огляд зарплат для C-level в IT. Ділимося результатами й дякуємо Royallex в особі Віталія Луж..
Огляд рівня заробітної плати для C-level на ринку українського IT за результатами 2019 року
СЕО Катерина Осадчук та команда Indigo Tech Recruiters провели другий щорічний огляд заробітних плат для C-level в IT. Ділімося результатами. Помилка найму та втрата ключ..
Чи ласкаво просимо: чек-лист для «правильної» адаптації новачків
Знайти IT-талант – це вже завдання із зірочкою, але рано зітхати з полегшенням. Як допомогти людині пройти тернистий шлях ньюкамера, якнайшвидше влитися в команду і вийти..
«Твоя особистість зливається з твоїм стартапом: якщо все добре – і тебе драйвить, якщо погано – ти теж "падаєш"»: інтерв'ю з Олександром Дятловим, General Manager Ukraine у Very Good Security
Сфера захисту чутливих даних стає все перспективнішою (sensitive data – це, наприклад, біометричні дані, інформація про здоров'я, фінанси та інші особисті відомості). У я..
Від продактів та дизайнерів до back-end, QA та девопсов: як Київстар розвиває у себе команди для створення IT продуктів. Інтерв'ю із СРО Київстар Михайлом Нестором
IT та Product напрямок в Україні розвивається та зростає постійно. А в Київстарі вирішили розвивати його всередині..
Прожити 6 місяців без зарплати: головний аналітик HUG's розповів про грамотне інвестування
Фінансова грамотність — той скілл, якого часто не вистачає навіть досвідченим професіоналам у своїй справі. Ми поговорили про неї з головним аналітиком робоедвайзера HUG'..
«Любов з першого погляду», або як Indigo з випускниками школи «Hillel» спілкувались :)
Між собою ми жартома вирішили що зустріч була схожа нателешоу «Любов з першого погляду» :). Випускники школи мали можливість поспілкуватись з HR’ами і рекрутерами і запит..
Огляд зарплат Product Roles в українських IT-компаніях
СЕО Катерина Осадчук і команда INDIGO Tech Recruiters провели огляд заробітних плат для Product Roles в IT. Нагадаємо: щорічно ми випускаємо огляд заробітних плат C-Level..
Закрити незакриване: що таке Executive Search? Шукаємо найліпших кандидатів на топові вакансії
Що таке Executive Search, кому він допоможе та як дібрати агентство, що допоможе знайти топового спеціаліста, — розбираємося далі...
Як український IT-бізнес адаптується до «карантинного» ринку: результати опитування
Карантин та економічний струс ускладнили роботу всіх галузей і не оминули стороною IT-ринок
«Я не чекаю від рекрутерів, що вони ходитимуть із застиглою посмішкою 24/7 та татуюванням “люблю людей”»: інтерв'ю з HR Director Ajax Systems Дар'єю Назаркіною
Українська компанія Ajax Systems розробляє та виготовляє розумні бездротові системи безпеки, які купують у 80+ країнах. Бізнес масштабується, команда швидко зростає – на ..
"Важливо робити добре те, що робиш" - діалог з Артуром Міхном, співзасновником Work.ua
Нам в Indigo стало цікаво, що відбувається з HR-Tech сферою в Україні