Рекрутингове агентство, фрілансер чи штатник: хто вам потрібен насправді?

Twitter
Linkedin
Facebook
Telegram

Ви розширюєте свій штат розробників просто зараз із поправкою "на вчора", але не впевнені, кому краще доручити підбір? Або хочете найняти рідкісного спеціаліста з унікальним набором умінь? Давайте з'ясуємо, кому делегувати процес найму у вашій ситуац

Підбір персоналу Найм IT Рекрутинг

Ви розширюєте свій штат розробників просто зараз із поправкою "на вчора", але не впевнені, кому краще доручити підбір? Або хочете найняти рідкісного спеціаліста з унікальним набором умінь? Давайте з'ясуємо, кому делегувати процес найму у вашій ситуації, щоб отримати справді кльовий результат. Поїхали.

Нам треба цілу банду

Рекрутингове агентство, фрілансер чи штатник: хто вам потрібен насправді?

Приміром, ваша компанія розміром 40+ чол. днями відкрила додаткових 10-15 гарячих позицій. З хорошого — рекрутер з HR-менеджером вже є у команді, але чи впораються вони з таким завданням, якщо зазвичай в роботі не більше 2-4 вакансій? Гарне питання. Звісно, швидкість найму залежить від того, кого шукаєте. Якщо це вакансії зі специфічними вимогами — краще делегуйте пошук кандидатів стороннім силам. Можна пошукати рекрутерів-фрілансерів, що вже мають успішні кейси найму розробників потрібного профілю, але у цьому випадку тільки рекрутингове агентство зможе гарантувати максимально швидке опрацювання ринку.


До речі, якщо у вас немає штатного рекрутера, не варто робити ставку винятково на ресурс HR-менеджера, адже, як правило, працівник уже завантажений внутрішніми завданнями. Не сумнівайтесь — одразу делегуйте "на сторону".

"Горить-палає", а штатник не "гасить"

Якщо у вас не 100+ чол. у компанії і відкритих вакансій зазвичай небагато, навряд ви оплачуєте спеціальні інструменти, що полегшують рекрутеру процеси пошуку і найму. Тож ваш рекрутер робить все вручну, ведучи звітність у файлику Excel замість зручної ATS. І можливості отримати контакти кандидатів за лічені хвилин також немає. Звісно, купувати весь "букет" професійних інструментів часто просто нераціонально, але ситуація, коли штатник фізично не справляється з пошуком потрібного кандидата — більш аніж поширена.


Зекономити тиждень-другий часу роботи рекрутера можна дуже просто — замовте послугу сорсингу. Професійні сорсери INDIGO Tech recruiters за кілька днів формують список із 200+ релевантних кандидатів під вашу вакансію з їх контактами. Вашому рекрутеру залишиться тільки проконтактувати їх і виявити зацікавлених. Правда, зручно?

Агентство vs фрілансери?

Ситуація наступна: ви розумієте, що слід делегувати найм зовнішнім рекрутерам, але все ще не можете визначитися, кому саме. Адже рекрутери-фрілансери часто погоджуються працювати за нижчий відсоток, аніж агентство. І обіцянок дають чимало.

Рекрутингове агентство, фрілансер чи штатник: хто вам потрібен насправді?

Втім, ризиків при співпраці з "вільними птахами" цілий віз: ви не можете бути певні, що вакансію фронтенда не пропонують бекенд-розробнику, Василя помилково не називають Петром, а репліки переписок щодо вашої вакансії не розберуть на меми. До речі, більше про те, що таке справді хороший рекрутинг читайте тут.


У той же час рекрутингове агентство гарантує адекватність своїх працівників і забезпечує високі стандарти комунікації. Тож ваша репутація не постраждає — це 100%. Людський фактор надважливий у швидкості найму розробників: навіть якщо ви залучите кількох фрілансерів, хтось із них може захворіти чи працювати неефективно через інші життєві обставини, а ви про це не дізнаєтеся. Агентство ж забезпечує безперебійну роботу над вакансією, адже має як мінімум одну повноцінну команду з продуманим розподілом ролей і найкращими платними інструментами.

То може… всі разом?

Ніби непогана ідея — кинути всі сили на закриття вакансій: дати завдання і штатному рекрутеру, і фрілансерам та ще й залучити агентство. За логікою, кандидатів буде більше, вакансія закриється швидше. Але які ризики?


Окрім наслідків для репутації через комунікаційні опуси, ви не застраховані, що рекрутери не писатимуть одним і тим самим кандидатам ледь не одночасно, адже звірятися між собою оперативно досить складно. Тож яке враження про вашу компанію складеться у розробників, які отримуватимуть потік повідомлень щодо однієї і тієї самої вакансії з різних каналів від різних рекрутерів? Дивне, як мінімум)) Втім, якщо позиція справді складна, є шанс, що до бажаного кандидата таки "достукаються".

Рекрутингове агентство, фрілансер чи штатник: хто вам потрібен насправді?

Влаштовуючи конвеєр, приготуйтеся, що кандидатів на певному етапі може виявитися забагато. Чи ви маєте достатньо людських ресурсів, щоб процесити всіх без затримок? Адже часто саме гальма на боці компанії затягують процес найму на місяці: у техлідів немає часу перевірити тестове завдання і надати фідбек, фаундери не можуть провести фінальне інтерв’ю через робочі поїздки, а там ще свята-літо-відпустки. . . Розробники приймають офери від інших компаній, а ви досі нікого не найняли. Знайомо? Що ще може вам завадити найняти зірок ринку, читайте в нашій нещодавній статті.


Нерідко не так просто оцінити рівень складності вакансії і спрогнозувати ситуацію щодо найму. Тому і важко зрозуміти, кому краще доручити пошук розробника. В INDIGO Tech recruiters перед початком роботи над позицією з любов’ю для вас зроблять експертну оцінку ринку.


автор: Юлія Куцай

Інфо
Автор статті: INDIGO Tech Recruiters
1348 Переглядів
Категорія Рекрутинг
28.05.2019
Схожі статті
Огляд рівня заробітних плат для C-level на ринку українського IT в 2022 році
Як війна в країні вплинула на рівень доходу та мотивацію топ-менеджерів українського ІТ – про це у нашому новому огляді зарплат...
6 способів зробити свою компанію максимально приємним місцем для роботи
За результатами опитування на ДОУ, IT-фахівці високо цінують професійне зростання. Саме задля нього 54% ​​опитаних обрали сферу ІТ..
Огляд заробітних плат для C-level на українському IT-ринку 2021 року
CEO Катерина Осадчук і команда Indigo Tech Recruiters провели третій щорічний огляд зарплат для C-level в IT. Ділимося результатами й дякуємо Royallex в особі Віталія Луж..
Огляд рівня заробітної плати для C-level на ринку українського IT за результатами 2019 року
СЕО Катерина Осадчук та команда Indigo Tech Recruiters провели другий щорічний огляд заробітних плат для C-level в IT. Ділімося результатами. Помилка найму та втрата ключ..
Чи ласкаво просимо: чек-лист для «правильної» адаптації новачків
Знайти IT-талант – це вже завдання із зірочкою, але рано зітхати з полегшенням. Як допомогти людині пройти тернистий шлях ньюкамера, якнайшвидше влитися в команду і вийти..
«Твоя особистість зливається з твоїм стартапом: якщо все добре – і тебе драйвить, якщо погано – ти теж "падаєш"»: інтерв'ю з Олександром Дятловим, General Manager Ukraine у Very Good Security
Сфера захисту чутливих даних стає все перспективнішою (sensitive data – це, наприклад, біометричні дані, інформація про здоров'я, фінанси та інші особисті відомості). У я..
Від продактів та дизайнерів до back-end, QA та девопсов: як Київстар розвиває у себе команди для створення IT продуктів. Інтерв'ю із СРО Київстар Михайлом Нестором
IT та Product напрямок в Україні розвивається та зростає постійно. А в Київстарі вирішили розвивати його всередині..
Прожити 6 місяців без зарплати: головний аналітик HUG's розповів про грамотне інвестування
Фінансова грамотність — той скілл, якого часто не вистачає навіть досвідченим професіоналам у своїй справі. Ми поговорили про неї з головним аналітиком робоедвайзера HUG'..
Як створити успішний HR-бренд. Досвід General Electric, Netflix, Google
Як компанії виживають в умовах дедалі більшої орієнтації ринку праці на кандидатів? Це особливо актуально щодо технічних фахівців..
«Любов з першого погляду», або як Indigo з випускниками школи «Hillel» спілкувались :)
Між собою ми жартома вирішили що зустріч була схожа нателешоу «Любов з першого погляду» :). Випускники школи мали можливість поспілкуватись з HR’ами і рекрутерами і запит..
Огляд зарплат Product Roles в українських IT-компаніях
СЕО Катерина Осадчук і команда INDIGO Tech Recruiters провели огляд заробітних плат для Product Roles в IT. Нагадаємо: щорічно ми випускаємо огляд заробітних плат C-Level..
Закрити незакриване: що таке Executive Search? Шукаємо найліпших кандидатів на топові вакансії
Що таке Executive Search, кому він допоможе та як дібрати агентство, що допоможе знайти топового спеціаліста, — розбираємося далі...
Як захантити крутого Product Manager до себе в команду?
Згодом кількість завдань, проєктів та команда зростають, а керівник фізично не може розірватися та повноцінно встежити за всім. Не потонути у комунікації між різними відд..
Почути головне: 8 порад щодо оцінки цінностей топ-кандидата
Ціна помилки при наймі топ-менеджера вкрай висока і може коштувати бізнесові самого бізнесу. Окрім досвіду, знань та навичок, при executive search особливу увагу слід при..