Шеринг: сервіси спільного користування в Україні

Twitter
Linkedin
Facebook
Telegram

Shared economy — економічна модель, яка базується на спільному користуванні послугами. Вона тісно пов'язана з концепціями усвідомленого споживання та Zero Waste

HR IT Розвиток Тренди Соціальна відповідальність

Shared economy — економічна модель, яка базується на спільному користуванні послугами. Вона тісно пов'язана з концепціями усвідомленого споживання та Zero Waste. За такої форми споживання люди “діляться” житлом, автомобілями, технікою, паркомісцями, власним часом (посидіти з дитиною, вигуляти собаку).

Шерингові сервіси стали можливими завдяки розвитку соцмереж та поширенню смартфонів. А бажання скоротити споживання та заощадити зробило їх популярними. Ділитись не тільки вигідно, а й приємно: ти допомагаєш людям, знаходиш нових знайомих, дбаєш про природу. Адже така форма користування скорочує відходи, а в перспективі взагалі необхідність виробляти зайві товари. Якщо одним автомобілем або одним дрилем можуть користуватися кілька людей або сімей, навіщо купувати більше? Щоб шерингова економіка працювала, до цього має бути готове суспільство. Важливо, щоб люди були налаштовані позитивно, довіряли один одному та й взагалі були досить цивілізованими.


Шерингові сервіси можуть являти собою платформу для контакту між тими, хто хоче ділитися (наприклад, між господарем квартири та гостем) та відповідати за обробку транзакцій. Або надавати предмети для загального користування, а не просто бути посередником. Поки що найпопулярніші області шерингу – це простір та транспорт. Але в Україні, як і в усьому світі, люди поділяються й на інші цінності.

Airbnb

Шеринг: сервіси спільного користування в Україні

Шеринговий сервіс Airbnb (розшифровується як AirBed&Breakfast — «надувний матрац та сніданок») працює у 191 країні світу. Це платформа, яка дозволяє здавати в оренду своє житло повністю або частково. Сайт є посередником між господарем та гостем.


Airbnb отримує відсоток від транзакцій. Як працює: потрібно зареєструватися та прив'язати до облікового запису банківську картку. Є український варіант такого сервісу у Львові, він називається MUSHROOM. Щоправда, за словами представників компанії, сайт зараз перебуває на реконструкції до 2020 року.

BlaBlaCar

Шеринг: сервіси спільного користування в Україні

Ще один всесвітній та дуже популярний в Україні сервіс, який дозволяє “розділити” поїздку. Засновники Blablacar називають його сервісом з карпулінгу — це коли ви шукаєте пасажира, якому з вами по дорозі, і ділите витрати (на відміну від райдшерингу, коли не підвозять, а спеціально везуть пасажира в потрібному йому напрямку).


Як працює: треба зареєструватися на сайті або у додатку, можна запропонувати поїздку — шукати попутників у своєму напрямку — або знайти поїздку, тобто водія. Часто можна знайти водіїв маршруток, які набирають у такий спосіб клієнтів. Сервіс блокує акаунти таких водіїв — загалом це порушення принципів карпулінгу.


Зараз керівництво Blablacar розглядає перспективу автобусних перевезень, але лише у співпраці з легальними регулярними перевізниками — у якийсь момент серед передплатників навіть проводилося опитування з цього приводу. Нещодавно компанія оголосила про покупку Busfor, сервіс для онлайн-продажу автобусних квитків. У інтерв'ю 2018 року кофаундер сервісу Ніколя Брюссон зазначив, що хоча Україна займала на той момент четверте місце за кількістю користувачів, вона не була прибутковим сегментом для компанії. Наразі, після двох тестових версій, керівництво визначається з моделлю монетизації в Україні. Планується перейти на платну версію сервісу до кінця 2019 року.

Шеринг: сервіси спільного користування в Україні

Це каршеринг, доступний у Києві. Каршеринг - це щохвилини або погодинна оренда автомобіля, в основному використовується для коротких поїздок в межах міста. Машини належать компанії, а чи не іншим користувачам сервісу.

Як працює: зареєструватися в додатку, відзначити вік та водійський стаж. Дочекайтеся підтвердження реєстрації. Для того, щоб бронювати автомобілі, необхідно прив'язати до облікового запису банківську картку. Без карти можна "тільки дивитися". З мінусів користувачі відзначають недостатнє покриття міста машинами. У деяких випадках таксі виявляється дешевшим, але тут питання у конкретних обставинах кожного випадку використання. Відгуки користувачів показують, що загалом роботу сервісу ще належить налагоджувати.

Ще GetmanCar надає консультації для бажаючих надавати послуги каршерингу у своєму місті.

Шеринг: сервіси спільного користування в Україні

Ще один каршеринг – в Одесі. Тут здають у найм електромобілі (зокрема, Nissan Leaf). Як працює: потрібно завантажити програму, зареєструватися - завантаживши селфі та фото документів. Стаж водіння має бути не менше двох років. Тут потрібно поповнити баланс особистого облікового запису на 1000 грн (як резерв для оплати послуг). У додатку видно електромобілі поблизу.

З лютого 2019 Mobile Car здають електромобілі й на тривалий термін (від року), і продають цей вид транспорту на виплат.

Шеринг: сервіси спільного користування в Україні

Сервіс німецької компанії nextbike працює у 150 містах по всьому світу. В Україні він представлений у Львові, Києві, Харкові, Вінниці та Одесі. Велосипеди, які здають у найм, належать компанії. Як працює: реєструєтесь в системі, прив'язуєте картку. З неї знімається 150 грн, які потім використовуються на поїздки. У додатку показується карта з усіма станціями nextbike у місті — і якщо на якомусь із них немає доступних велосипедів, це відображається. За допомогою програми скануємо QR-код, замок відкривається. Після використання необхідно повернути великий на офіційну станцію.

Важливо: перед тим, як брати велосипед, переконайтеся, що він в порядку. Якщо знайшли пошкодження – повідомте представників фірми. Компенсувати збитки доведеться останньому користувачеві, а ним можете виявитися ви. Взагалі дуже рекомендуємо уважно ознайомитися з правилами прокату — штрафи за їх порушення можуть бути досить великими. Nextbike має спеціальні пропозиції для організацій — можна відкрити станцію, або просто купити корпоративні абонементи для співробітників.

Так, велосипеди викрадають, вандали ламають станції та транспорт, але сервіс продовжує діяти.

Kabanchik

Шеринг: сервіси спільного користування в Україні

Платформа, яка дозволяє зв'язатись замовникам та фрілансерам, що надають різні послуги — від розробки сайтів та дизайну до ремонту техніки чи квартири, прибирання. Еквівалент американського TaskRabbit. Можна навіть знайти спеціаліста для того, щоб постояв замість замовника у черзі у ВНЗ або перетримав щура. Загалом, тут діляться своїми вміннями та часом. Як працює: реєструєшся як виконавець або створюєш запит на послугу як замовник. Після виконання замовлення сервіс піднімає комісію.

Шеринг: сервіси спільного користування в Україні

Сервіс відправлення "нетипових" посилок. Можна знайти мандрівника, який перевезе якусь поклажу, яку не хочеться/не можна надіслати поштою. Як пишуть на офіційному сайті: котлети сину-студенту, кошеня, банки для закруток. Судячи з інтерв'ю із співзасновником, насправді найчастіше надсилають документи та сумки з речами. За кордон.


Як працює: схоже на Blablacar. Заходьте на сайт або додаток, реєструєтеся. Можна створити подорож (виразити готовність перевозити) або шукати перевізника. Про вартість послуг домовляються користувачі. Нещодавно TravelPost вийшов на польський ринок. Наразі сервіс безкоштовний для користувачів. Планують монетизацію за рахунок комісії, яку платитиме перевізник, та послуги страхування посилок.

Шеринг: сервіси спільного користування в Україні

Сервіс оренди вбрання. Вечірня, коктейльна або весільна сукня може коштувати дуже дорого, а надягають її зазвичай пару разів на рік. Чесно кажучи, і прокат стоїть як ціла звичайна сукня рівня мас-маркету. Але в асортименті у Rent a Brand аж ніяк не мас-маркет, а дизайнерські сукні, у тому числі від провідних дизайнерів галузі зі США, Австралії та Великобританії.

Як працює: можна вибрати та забронювати до 10 суконь на сайті та приміряти їх у шоурумі чи вдома. Вибрана сукня забирається за день до події та повертається наступного дня. Сукню можна застрахувати у разі пошкодження. Знаєте ще якісь сервіси спільного користування в Україні, чи, може, маєте намір відкрити свій? Пишіть у коментарях!

автор: Валерія Маляренко

Інфо
Автор статті: INDIGO Tech Recruiters
4272 Переглядів
30.10.2019
Схожі статті
Огляд рівня заробітних плат для C-level на ринку українського IT в 2022 році
Як війна в країні вплинула на рівень доходу та мотивацію топ-менеджерів українського ІТ – про це у нашому новому огляді зарплат...
6 способів зробити свою компанію максимально приємним місцем для роботи
За результатами опитування на ДОУ, IT-фахівці високо цінують професійне зростання. Саме задля нього 54% ​​опитаних обрали сферу ІТ..
Огляд заробітних плат для C-level на українському IT-ринку 2021 року
CEO Катерина Осадчук і команда Indigo Tech Recruiters провели третій щорічний огляд зарплат для C-level в IT. Ділимося результатами й дякуємо Royallex в особі Віталія Луж..
Огляд рівня заробітної плати для C-level на ринку українського IT за результатами 2019 року
СЕО Катерина Осадчук та команда Indigo Tech Recruiters провели другий щорічний огляд заробітних плат для C-level в IT. Ділімося результатами. Помилка найму та втрата ключ..
Чи ласкаво просимо: чек-лист для «правильної» адаптації новачків
Знайти IT-талант – це вже завдання із зірочкою, але рано зітхати з полегшенням. Як допомогти людині пройти тернистий шлях ньюкамера, якнайшвидше влитися в команду і вийти..
«Твоя особистість зливається з твоїм стартапом: якщо все добре – і тебе драйвить, якщо погано – ти теж "падаєш"»: інтерв'ю з Олександром Дятловим, General Manager Ukraine у Very Good Security
Сфера захисту чутливих даних стає все перспективнішою (sensitive data – це, наприклад, біометричні дані, інформація про здоров'я, фінанси та інші особисті відомості). У я..
Від продактів та дизайнерів до back-end, QA та девопсов: як Київстар розвиває у себе команди для створення IT продуктів. Інтерв'ю із СРО Київстар Михайлом Нестором
IT та Product напрямок в Україні розвивається та зростає постійно. А в Київстарі вирішили розвивати його всередині..
Прожити 6 місяців без зарплати: головний аналітик HUG's розповів про грамотне інвестування
Фінансова грамотність — той скілл, якого часто не вистачає навіть досвідченим професіоналам у своїй справі. Ми поговорили про неї з головним аналітиком робоедвайзера HUG'..
Крізь вогонь, воду й фазу штормінгу: 5 стадій розвитку команди
Безліч концепцій описують динаміку розвитку груп. Простою та зручною для використання на практиці ми, команда IT рекрутерів Indigo, вважаємо теорію, запропоновану америк..
Як створити успішний HR-бренд. Досвід General Electric, Netflix, Google
Як компанії виживають в умовах дедалі більшої орієнтації ринку праці на кандидатів? Це особливо актуально щодо технічних фахівців..
«Любов з першого погляду», або як Indigo з випускниками школи «Hillel» спілкувались :)
Між собою ми жартома вирішили що зустріч була схожа нателешоу «Любов з першого погляду» :). Випускники школи мали можливість поспілкуватись з HR’ами і рекрутерами і запит..
Огляд зарплат Product Roles в українських IT-компаніях
СЕО Катерина Осадчук і команда INDIGO Tech Recruiters провели огляд заробітних плат для Product Roles в IT. Нагадаємо: щорічно ми випускаємо огляд заробітних плат C-Level..
Закрити незакриване: що таке Executive Search? Шукаємо найліпших кандидатів на топові вакансії
Що таке Executive Search, кому він допоможе та як дібрати агентство, що допоможе знайти топового спеціаліста, — розбираємося далі...
Як захантити крутого Product Manager до себе в команду?
Згодом кількість завдань, проєктів та команда зростають, а керівник фізично не може розірватися та повноцінно встежити за всім. Не потонути у комунікації між різними відд..