Загорніть, будь ласка, ще: 13 можливих переваг для продажу вакансії

Twitter
Linkedin
Facebook
Telegram

Презентувати вакансію так, щоб кандидат захотів долучитися до команди, — наразі справжнє мистецтво. Адже «прилавки» на ринку праці в IT переповнені пропозиціями, яскравими, цікавими та корисними — для гаманця і не тільки

Співбесіди Підбір персоналу Найм IT Рекрутинг

Презентувати вакансію так, щоб кандидат захотів долучитися до команди, — наразі справжнє мистецтво. Адже «прилавки» на ринку праці в IT переповнені пропозиціями, яскравими, цікавими та корисними — для гаманця і не тільки. Як звернути на себе увагу та залучити кандидата? З командою рекрутингового агентства Indigo розглядаємо основні фактори.

1. Всі гроші світу

Якщо зарплата вища за ринкову, більша порівняно з попередньою пропозицією, передбачає перспективу суттєвого зростання — це очевидна перевага, яка автоматично робить пропозицію привабливою. Як і додаткові фінансові переваги — бонуси, премії, участь у прибутку, опціони, а також компенсації — зокрема, овертаймів. Та не грошима єдиними.

2. Крутий менеджер

За даними дослідження Ultimate Software (опитано 2000+ працівників), половина респондентів між роботою з хорошим менеджером та на 10% більшою зарплатою оберуть перший варіант. Отже, це важливий фактор утримання, але не тільки. Враження, яке наймаючий менеджер складає ще на співбесіді, має сильний вплив на рішення щодо прийняття пропозиції. Чудово, якщо менеджер здається таким, який діє прозоро, комунікує відкрито, вміє підтримувати, цікавиться баченням іншого, може та хоче обмінюватися, а не мірятися досвідом.


Важливий момент — як саме побудована взаємодія, наприклад, хто встановлює цілі та моніторить прогрес, де фізично знаходяться лідери.

3. Цікавезний проект/продукт

Пропітчити проект треба особливо професійно: зміст та виклики, з яким стеком технологій потрібно працювати, склад та структура команди, як побудовані процеси тощо. «Цікавий» — поняття відносне. Наприклад, для фахівців початкового та мідл-рівня може стати особливо важливою можливість працювати з досвідченим ментором та отримувати нові навички, а для Senior/Lead рівня — розробка архітектури з нуля, можливість приймати відповідальні рішення тощо. Загалом виклик творить дива: якщо проект непересічний, фахівці часто закривають очі на відсутність класичних плюшок і готові на компроміси в оплаті праці (наприклад, коли йдеться про масштабні проекти в державному секторі, де рівень впливу, складність завдань та «непаханість» поля — безпрецедентні).

4. Бренд

Який кандидати на стартові позиції можуть розглядати більш поверхово — коли гучна назва та красива картинка сама собою є магнітом, адже буде дуже презентабельно виглядати в пустому CV. З досвідченими «вовками» складніше — вони мають гострий нюх та розпізнають непідтверджені обіцянки. А отже, і бренд зовнішній для них стане ласим, якщо базуватиметься на сильних позиціях бренда внутрішнього, підтвердженого думкою інсайдерів.

5. Плюшки (мотиваційний пакет)

Загорніть, будь ласка, ще: 13 можливих переваг для продажу вакансії

Від смаколиків на кухні до сігвеїв, на яких можна гасати по офісу — IT-фахівців нині можна здивувати тим, що цього всього компанія не пропонує. Ба більше: щоб залучати перш за все не мисливців за нітштяками, а тих, кому цікаві проект та команда, на етапі найму навіть не всі акцентують увагу.


Цінність плюшок — індивідуальна. Хтось щасливий ласувати капучінкою з соєвим молоком, а когось цікавить наповнення пакета медичного страхування для родини або пенсійних накопичень — зважаючи на життєві обставини. І не обов’язково в першому випадку йдеться про 18-річного джуна, а в другому — про сеньора 40+. Наприклад, дослідження свідчать, що нове покоління Z, яке вже з’являється на ринку праці, за своїми цінностями ближчі до своїх бабусь та дідусів, ніж батьків: наприклад, вони прагнуть заощаджувати. Та особливо цінують компанії, які піклуються про їхнє здоров’я (за даними Gen Z Workplace Survey, це пріоритет і вибір 37% Z-респондентів).

6. Ергономічне робоче місце

Комфортний офіс, меблі, техніка — реально важливі речі для тих, хто займається складною інтелектуальною працею і не хоче, щоб щось зависало, тиснуло, щоб бракувало кисню, світла та інших базових речей. Багато кандидатів -впевнені, що провести екскурсію та показати робоче місце та «інструменти», а також зону відпочинку, варто ще на етапі переговорів щодо найму. А якщо цього не роблять — є що приховувати: усе старе, іржаве, в павутинні, а працювати доведеться одне в одного на голові. Локація офісу також має значення, адже щоранку добиратися до місця роботи трьома тролейбусами чи півгодини шукати місце для парковки — також не надто ергономічно.

7. Гнучкість

Віддалене робоче місце або як мінімум гнучкі робочі години. Складно сказати, чого хоче більшість: працювати в гарному офісі чи віддалено. Наприклад, за даними New Coder Survey (31 000 респондентів), думки розділилися: 47% обрали б офіс, а не ремоут. Імовірно, ідеальний варіант — мати вибір: коли і попрацювати наодинці дозволяють, і достатньо можливостей зібратися з командою. Так, автори книги «Офіс не обов’язковий» писали, що з командою працюють у ремоут-форматі, але мають офіс із кімнатою для презентацій та столом для пінг-понгу, де всі збираються принагідно: «Чи необхідний він нам? Звичайно, ні, але ми його заслужили. Це розкіш, а не необхідність».

8. Розвиток

Загорніть, будь ласка, ще: 13 можливих переваг для продажу вакансії

Команда LinkedIn проаналізувала 32 млн профайлів, щоб виокремити фактори, які впливають на утримання працівників. Виявилося, що один із них — окрім гарного керівника та можливості впливати на свою роботу — це розвиток та зміна позицій. Причому йдеться не тільки про вертикальне просування — ротації та інші варіації зміни ролей також позитивно впливають на лояльність. Отже, про такі можливості варто розповідати превентивно, на співбесіді, особливо якщо є особливо цікаві можливості (наприклад, стажування чи можливість ротації за кордон): чим краще людина бачить можливий шлях та перспективи в організації, тим краще.

9. Навчання

Можливість отримати з підтримкою компанії цінні сертифікати, пройти навчання, підтримувати знання англійської мови. Зокрема, велике значення має для фахівців початкового рівня: коли компанія усвідомлює дефіцит знань та навичок, але готова інвестувати в їхній розвиток «на виріст».

10. Соціальна позиція

Також стає дедалі важливішою. Наприклад, за даними Cone Gen Z CSR Study, 94% представників покоління Z хотіли б працювати в компанії, яка робить внесок у розв’язання соціальних та екологічних проблем. Участь компанії в проблемах, які виходять за межі офісу, для багатьох кандидатів свідчить про спільні цінності і про те, що працювати разом буде комфортно. Зверніть увагу, як засяють оченята еко-свідомого кандидата, коли він побачить бокси для збору батарейок та сортування сміття.

11. Команда

Загорніть, будь ласка, ще: 13 можливих переваг для продажу вакансії

«– Чому у нас сьогодні немає вечері? — Бо тато працює в молодому дружному колективі».


Така історія не про IT. Але команда, що не кажи — має значення, особливо коли йдеться про офісну співпрацю. Добре, якщо відносини в колективі можна показати ще на етапі знайомства — тон та стиль спілкування відчувається вже на співбесіді.

12. Здоров’я та баланс

Що компанія робить, аби допомогти людям підтримувати їх? Говорити варто про все: гнучкі умови праці, медичне обслуговування за страховкою, людські лікарняні, відпустки та вихідні, сабатікали, сімейні івенти — все це має значення, коли йдеться про побудову довготривалих відносин.

13. Історії успіху

Кандидати знають, що для ефектної самопрезентації треба вміти розповідати про свої досягнення та наводити приклади. Це працює і для компаній: розповідайте, які складні завдання мали можливість розв’язувати в межах проектів, якими прикладами кар’єрного та професійного зростання колег пишається команда тощо. Історії з життя рулять.


А з вашого досвіду — чого хочуть IT-фахівці і на чому варто акцентувати увагу, коли продаєш вакансію?


автор: Катя Маєвська

Інфо
Автор статті: INDIGO Tech Recruiters
2704 Переглядів
Категорія Рекрутинг
04.12.2019
Схожі статті
Огляд рівня заробітних плат для C-level на ринку українського IT в 2022 році
Як війна в країні вплинула на рівень доходу та мотивацію топ-менеджерів українського ІТ – про це у нашому новому огляді зарплат...
6 способів зробити свою компанію максимально приємним місцем для роботи
За результатами опитування на ДОУ, IT-фахівці високо цінують професійне зростання. Саме задля нього 54% ​​опитаних обрали сферу ІТ..
Огляд заробітних плат для C-level на українському IT-ринку 2021 року
CEO Катерина Осадчук і команда Indigo Tech Recruiters провели третій щорічний огляд зарплат для C-level в IT. Ділимося результатами й дякуємо Royallex в особі Віталія Луж..
Огляд рівня заробітної плати для C-level на ринку українського IT за результатами 2019 року
СЕО Катерина Осадчук та команда Indigo Tech Recruiters провели другий щорічний огляд заробітних плат для C-level в IT. Ділімося результатами. Помилка найму та втрата ключ..
Чи ласкаво просимо: чек-лист для «правильної» адаптації новачків
Знайти IT-талант – це вже завдання із зірочкою, але рано зітхати з полегшенням. Як допомогти людині пройти тернистий шлях ньюкамера, якнайшвидше влитися в команду і вийти..
«Твоя особистість зливається з твоїм стартапом: якщо все добре – і тебе драйвить, якщо погано – ти теж "падаєш"»: інтерв'ю з Олександром Дятловим, General Manager Ukraine у Very Good Security
Сфера захисту чутливих даних стає все перспективнішою (sensitive data – це, наприклад, біометричні дані, інформація про здоров'я, фінанси та інші особисті відомості). У я..
Від продактів та дизайнерів до back-end, QA та девопсов: як Київстар розвиває у себе команди для створення IT продуктів. Інтерв'ю із СРО Київстар Михайлом Нестором
IT та Product напрямок в Україні розвивається та зростає постійно. А в Київстарі вирішили розвивати його всередині..
Прожити 6 місяців без зарплати: головний аналітик HUG's розповів про грамотне інвестування
Фінансова грамотність — той скілл, якого часто не вистачає навіть досвідченим професіоналам у своїй справі. Ми поговорили про неї з головним аналітиком робоедвайзера HUG'..
Як створити успішний HR-бренд. Досвід General Electric, Netflix, Google
Як компанії виживають в умовах дедалі більшої орієнтації ринку праці на кандидатів? Це особливо актуально щодо технічних фахівців..
«Любов з першого погляду», або як Indigo з випускниками школи «Hillel» спілкувались :)
Між собою ми жартома вирішили що зустріч була схожа нателешоу «Любов з першого погляду» :). Випускники школи мали можливість поспілкуватись з HR’ами і рекрутерами і запит..
Огляд зарплат Product Roles в українських IT-компаніях
СЕО Катерина Осадчук і команда INDIGO Tech Recruiters провели огляд заробітних плат для Product Roles в IT. Нагадаємо: щорічно ми випускаємо огляд заробітних плат C-Level..
Закрити незакриване: що таке Executive Search? Шукаємо найліпших кандидатів на топові вакансії
Що таке Executive Search, кому він допоможе та як дібрати агентство, що допоможе знайти топового спеціаліста, — розбираємося далі...
Як захантити крутого Product Manager до себе в команду?
Згодом кількість завдань, проєктів та команда зростають, а керівник фізично не може розірватися та повноцінно встежити за всім. Не потонути у комунікації між різними відд..
Почути головне: 8 порад щодо оцінки цінностей топ-кандидата
Ціна помилки при наймі топ-менеджера вкрай висока і може коштувати бізнесові самого бізнесу. Окрім досвіду, знань та навичок, при executive search особливу увагу слід при..