Найм українських розробників: що потрібно знати СЕО іноземних компаній?

Twitter
Linkedin
Facebook
Telegram

Українська сфера IT порівняно молода, неймовірно стрімка і по-своєму особлива. Цю статтю ми підготували для засновників, СЕО і менеджерів компаній, які вирішили наймати українських розробників віддалено або ж відкрити тут своє представництво

CEO Підбір персоналу Найм IT Рекрутинг

Українська сфера IT порівняно молода, неймовірно стрімка і по-своєму особлива. Цю статтю ми підготували для засновників, СЕО і менеджерів компаній, які вирішили наймати українських розробників віддалено або ж відкрити тут своє представництво. Варто чи ні? До яких несподіванок слід бути готовим? Давайте з'ясовувати разом.

Особлива "каста"

Найм українських розробників: що потрібно знати СЕО іноземних компаній?

В Україні місячна зарплата розробника перевищує середні цифри на ринку праці у 3-15 разів. Звісно, все залежить від спеціалізації і досвіду. Тож дуже поширена ситуація, коли в IT переходять фахівці з інших сфер: лікарі, педагоги, лінгвісти, бухгалтери. . . Поруч із сучасними процесами і можливостями професійного розвитку їх далеко не в останню чергу приваблює гідна заробітна плата, адже на нашому ринку праці не так багато професій, які дозволяють працювати в сучасних умовах не за копійки.


У підсумку часто рівень технічної підготовки українців не співпадає з очікуваннями іноземних замовників, тож про цей тонкий момент слід пам'ятати під час найму. У той же час наші айтішники є неабияк мотивованими до нових знань через високий рівень конкуренції. Самокритичність — поширена риса, тож, швидш за все, кандидат чесно вам зізнається сам щодо прогалин у знаннях і досвіді.

Нерівномірний ринок

Уже котрий рік не стихає хвиля ажіотажу довкола всеможливих IT-курсів, з легкої подачі яких ринок поповнюється тисячами джуніорів-розробників, тож конкуренція "на порозі" в IT, без перебільшень, шалена. В свою чергу, більшість українських і іноземних компаній у пошуку розробників рівня Middle+/Senior — за цінні кадри буквально точиться боротьба. Тож при побудові процесу найму українських айтішників краще максимально скорочувати етапи відбору, адже затягнутий процес рекрутингу, об'ємні неоплачувані тестові завдання, заниження зарплатних цифр в офері підвищують ризик, що кандидат прийме пропозицію іншої компанії.


Тож реалії такі: не ви пропонуєте роботу кандидату, а він обирає собі працедавця. Тому зробіть зі свого боку по максимуму, щоб А-players обрали саме вас. До речі, українці уважно читають сайти з відгуками про роботодавців, остерігаючись зайвих проблем, тож якщо ваша репутація в Мережі не кришталево чиста, подбайте про зміцнення бренду компанії.

Ви можете уявити, пропозиції скількох компаній може одночасно розглядати кандидат, що перебуває в активному пошуку?

"Смаколики" для українця

Найм українських розробників: що потрібно знати СЕО іноземних компаній?

Досвідчені розробники все більше схиляються в сторону life-work balance, поважаючи свою свободу, тож неабияк звертають увагу на робочий графік, кількість днів відпустки і ризик овертаймів. Тож запропонувати українському сіньору графік роботи в темпі Кремнієвої долини, означає зіткнутися як мінімум зі щирим здивуванням. Оплачувані овертайми, гнучкий графік, 4-денний робочий тиждень, повага до святкових днів і можливість повноцінної відпустки — ось що зіграє вам на руку. Якщо ви пропонуєте позицію в офісі, обумовте, що в разі потреби часом можна попрацювати й з дому. Навряд це позначиться на робочому процесі, але ви зарекомендуєте себе як лояльного і розуміючого працедавця. Свобода і відсутність тиску — це справді "смачно".


Можливість отримання опціонів за підсумками року роботи — також переконливий аргумент розглянути саме вашу пропозицію.

Податковий рай?


Оскільки задля оптимізації податкових витрат переважна більшість розробників оформлені як ФОПи 3-ї групи і працюють за договорами на виконання робіт, сплачуючи 5% єдиного внеску без сплати ПДВ або 3% зі сплатою ПДВ, наймати українських розробників неабияк вигідно. Втім, оподаткування діяльності в сфері IT найближчим часом може бути змінено. Проект Закону "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей оподаткування суб’єктів індустрії програмної продукції" вже зареєстровано у Верховній Раді.

Ринок невгамовних

Найм українських розробників: що потрібно знати СЕО іноземних компаній?

Певно, ви помітили, що українці в IT частенько змінюють роботу: щопівроку-рік, а то й частіше. Звісно, кожен кар'єрний випадок унікальний, але загальна тенденція до джоб-світчерства — особливість українського ринку. Часто перебіжчики — ті, кого захантили на позиції з вищою оплатою або привабливішими умовами праці. Втім, розробники і самі схильні здобувати різний досвід, остерігаючись "застаріти" і одного дня виявитися неконкурентними, тож погоня за новими технологіями в Україні актуальна як ніде.


Натовпи джуніорів, що буквально наступають на п'яти, у поєднанні з ейджизмом як тенденцією, створюють для сіньорів певний тиск, тож часто іноземним компаніям складно знайти розробників на проект, технології якого в Україні вважають вчорашнім днем.

До речі, якщо ви вже почали наймати розробників і все ніяк не можете закрити вакансії, обов'язково зазирніть у сусідній матеріал "Чому до вас не йдуть працювати". І звертайтеся до нас — рекрутери INDIGO Tech Recruiters закривають навіть "безнадійні" позиції.


автор: Юлія Куцай

Інфо
Автор статті: INDIGO Tech Recruiters
2222 Переглядів
Категорія Рекрутинг
31.05.2019
Схожі статті
Огляд рівня заробітних плат для C-level на ринку українського IT в 2022 році
Як війна в країні вплинула на рівень доходу та мотивацію топ-менеджерів українського ІТ – про це у нашому новому огляді зарплат...
6 способів зробити свою компанію максимально приємним місцем для роботи
За результатами опитування на ДОУ, IT-фахівці високо цінують професійне зростання. Саме задля нього 54% ​​опитаних обрали сферу ІТ..
Огляд заробітних плат для C-level на українському IT-ринку 2021 року
CEO Катерина Осадчук і команда Indigo Tech Recruiters провели третій щорічний огляд зарплат для C-level в IT. Ділимося результатами й дякуємо Royallex в особі Віталія Луж..
Огляд рівня заробітної плати для C-level на ринку українського IT за результатами 2019 року
СЕО Катерина Осадчук та команда Indigo Tech Recruiters провели другий щорічний огляд заробітних плат для C-level в IT. Ділімося результатами. Помилка найму та втрата ключ..
Чи ласкаво просимо: чек-лист для «правильної» адаптації новачків
Знайти IT-талант – це вже завдання із зірочкою, але рано зітхати з полегшенням. Як допомогти людині пройти тернистий шлях ньюкамера, якнайшвидше влитися в команду і вийти..
«Твоя особистість зливається з твоїм стартапом: якщо все добре – і тебе драйвить, якщо погано – ти теж "падаєш"»: інтерв'ю з Олександром Дятловим, General Manager Ukraine у Very Good Security
Сфера захисту чутливих даних стає все перспективнішою (sensitive data – це, наприклад, біометричні дані, інформація про здоров'я, фінанси та інші особисті відомості). У я..
Від продактів та дизайнерів до back-end, QA та девопсов: як Київстар розвиває у себе команди для створення IT продуктів. Інтерв'ю із СРО Київстар Михайлом Нестором
IT та Product напрямок в Україні розвивається та зростає постійно. А в Київстарі вирішили розвивати його всередині..
Прожити 6 місяців без зарплати: головний аналітик HUG's розповів про грамотне інвестування
Фінансова грамотність — той скілл, якого часто не вистачає навіть досвідченим професіоналам у своїй справі. Ми поговорили про неї з головним аналітиком робоедвайзера HUG'..
Як створити успішний HR-бренд. Досвід General Electric, Netflix, Google
Як компанії виживають в умовах дедалі більшої орієнтації ринку праці на кандидатів? Це особливо актуально щодо технічних фахівців..
«Любов з першого погляду», або як Indigo з випускниками школи «Hillel» спілкувались :)
Між собою ми жартома вирішили що зустріч була схожа нателешоу «Любов з першого погляду» :). Випускники школи мали можливість поспілкуватись з HR’ами і рекрутерами і запит..
Огляд зарплат Product Roles в українських IT-компаніях
СЕО Катерина Осадчук і команда INDIGO Tech Recruiters провели огляд заробітних плат для Product Roles в IT. Нагадаємо: щорічно ми випускаємо огляд заробітних плат C-Level..
Закрити незакриване: що таке Executive Search? Шукаємо найліпших кандидатів на топові вакансії
Що таке Executive Search, кому він допоможе та як дібрати агентство, що допоможе знайти топового спеціаліста, — розбираємося далі...
Як захантити крутого Product Manager до себе в команду?
Згодом кількість завдань, проєктів та команда зростають, а керівник фізично не може розірватися та повноцінно встежити за всім. Не потонути у комунікації між різними відд..
Почути головне: 8 порад щодо оцінки цінностей топ-кандидата
Ціна помилки при наймі топ-менеджера вкрай висока і може коштувати бізнесові самого бізнесу. Окрім досвіду, знань та навичок, при executive search особливу увагу слід при..